Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2956, Did:0, useCase: 3

Rastorgujevs: "Šķiet, 99.9% cilvēku pie TV ekrāniem domāja, ka aizšaušu garām"

Rolands Eliņš

Rastorgujevs: "Šķiet, 99.9% cilvēku pie TV ekrāniem domāja, ka aizšaušu garām"
Andrejs Rastorgujevs un viņa treneru komanda - Valdis Bērziņš, Intars Berkulis un Pērs Olavs Treteruds. Foto: Sportista Facebook profils

Latvijas biatlonists Andrejs Rastorgujevs iepriekšējās nedēļas nogalē rīkoja pasākumu "Sudraba bulta", kurā atzīmēja aizvadīto sezonu, pateicoties saviem sponsoriem, atbalstītājiem un komandai par kopējo ieguldījumu sasniegtajos panākumos. Savu izcīnīto PČ medaļu Rastorgujevs novērtēja kā visu savu savu atbalstītāju kopējo sasniegumu, kopā ar saviem treneriem Valdi Bērziņu un Intaru Berkuli sīkāk pastāstīja par PČ sacensībām, kā arī atzina, ka 2026. gada olimpiskās spēles ir viens no viņa galvenajiem nākamajiem mērķiem.

"Bez jums šīs sezonas rezultāta varēja arī nebūt - mēs to izcīnījām kopā," savā sezonas noslēguma pasākumā "Sudraba bulta" saviem treneriem, komandas pārstāvjiem un sponsoriem sacīja Andrejs Rastorgujevs. "Ir sanācis vēsturisks panākums - pasaules čempionāta medaļa. Beidzot tas man ir sanācis."

Vaicāts par PČ izšķirošo mirkli masu starta distancē, proti, pēdējo šaušanu, kas iepriekš viņam tik bieži bijusi liktenīga, Rastorgujevs atbildēja, ka šoreiz viņam visus piecus mērķus sašaut palīdzēja miers: "Saku, ka tobrīd vismierīgākie bija divi cilvēki - es un treneris Valdis Bērziņš. Vienmēr ir svarīgi, kurš tev stāv aizmugurē, un, ja aizmugurē ir nemiers, satraukums un nepārliecinātība, tad atlēts to sajūt, tāpat kā atlēts sajūt, ja treneris ir mierīgs un pārliecināts."

Uz jautājumu par ieguldīto melno darbu un mazo detaļu nozīmi kopējā "bildē" Rastorgujevs atbildēja, ka viņa komanda pievērš lielu uzmanību niansēm: "Tās mazās detaļas veido galīgo rezultātu. Tāpat arī daudz analizējam paveikto, taču šeit arī pavērtējam, cik daudz enerģijas un laika mums aiziet šajā analīzē un tad salīdzinām ar to, ko tas nesis rezultātā, proti, vai šī enerģija izlietota pareizi. Bet mazās detaļas pilnīgi noteikti ir svarīgas. Piemēram, man vienmēr līdzi ir savs matracis. Kā man norādīja ārsts, miegs ir vissvarīgākais - ja nav laba miega, ķermenis neatjaunojas un neatpūšas, kas jau ietekmē sniegumu sacensībās un treniņos. Šādas un līdzīgas detaļas mūsu melnajā darbā, ko gandrīz neviens neredz, ir ļoti nozīmīgas gala rezultāta veidošanā."

Rastorgujeva komanda neslēpa, ka pēc PČ medaļas iegūšanas ir izvirzīti arī nākamie lielie mērķi, taču viņa treneri nevēlējās tos saukt publiski, skaidrojot to ar nelielu māņticību un nevēlēšanos piesaukt lielus titulus pirms to izcīnīšanas. Taču mērķi esot augsti. Atbildot uz jautājumu konkrēti par 2026. gada olimpiskajām spēlēm un vai tās jau ir viņa domās, Rastorgujevs atbildēja apstiprinoši.

"Domāju par tām, jā. Tas ir viens no mūsu galvenajiem mērķiem, uz ko koncentrējamies," sacīja Latvijas biatlonists. "Mums vēl ir nākamā sezona, kurā varam kaut ko pielikt, noņemt vai pamainīt, bet pēc tam, olimpiskajā sezonā, visam jau jābūt skaidram un gatavam."

Olimpiskajās spēlēs līdz šim neviens Latvijas biatlonists vēl nav izcīnījis medaļu. Rastorgujeva paša augstākais sasniegums ir 9. vieta Sočos iedzīšanā, pirms jau 10 gadiem, bet Latvijas biatlona vēsturē līdz šim augstākais sasniegums olimpiskajās spēlēs ir Ilmāra Briča 4. vieta Turīnas spēlēs 2006. gadā, arī iedzīšanas distancē. Jāatgādina, ka 2022. gada olimpiskās spēles Rastorgujevs bija spiests izlaist diskvalifikācijas dēļ.

Rastorgujevs šosezon būtiski uzlaboja savu šaušanas precizitāti, un šajā ziņā viņš augstu novērtēja pieredzējušā trenera Valda Bērziņa ieguldījumu. Bērziņš preses konferencē ar smaidu atklāja panākumu atslēgu: "Viss ir vienkārši - es Andrejam pastāstīju, ka tur šautuvē ir tādi pieci melni aplīši un, ja tas baltais priekšā neaizveras, tad šāviens ir garām. Bet, ja aizveras, tad viss ir labi."

Joki ir joki, bet ieguldītais darbs gan nebija nekāds joks. Bērziņš pastāstīja, ka sezonas laikā treniņdarbā šaušanā izšauti apmēram 15 tūkstoši patronu: "Un šie 15 tūkstoši patronu ir ļoti daudz arī naudas izteiksmē."

Kad īsti Rastorgujeva komanda sajuta topošā sudraba garšu? Bērziņš norādīja, ka tikai neilgi pirms finiša, kad vienā no pēdējiem kontrolpunktiem novērojis, ka tuvākais sekotājs Fijons-Majē nevis tuvojas, bet gan atpaliek slēpojumā no Andreja. Savukārt Rastorgujevs pats to noraksturoja šādi: "Smieklīgākais bija tas, ka, man liekas, 99.9% cilvēku pie TV ekrāniem pēdējā šaušanā domāja, ka tāpat jau viņš aizšaus garām. Bet es trāpīju."

Jāatzīmē arī, ka gan Bērziņš, gan Rastorgujeva treneris Intars Berkulis uz "Latvijas Avīzes" jautājumu, vai viņiem blakus pie galda sēž Latvijas visu laiku labākais biatlonists, uzreiz atbildēja ar pārliecinošu "jā".

Rastorgujevs pēc sezonas beigām bija devies nelielā atvaļinājumā uz siltajām zemēm, turklāt šajā laikā kļuva par precētu vīru. Rastorgujevs preses konferencē vairākkārt izcēla savas jaunlaulātās atbalstu un nozīmi viņa šīs sezonas panākumos. Taču jau drīz pēc šī pasākuma viņš devās atkal uz Norvēģiju, lai jau sāktu gatavošanos nākamajai sezonai.

  +1 [+] [-]

, 2024-04-18 12:17, pirms 2 nedēļām
Vot nedomāju gan.
Tīri statistiski skatoties, izcila šaušana šosezon, tāpēc nebija kā citas sezonas par pēdējo mērķi..

  +2 [+] [-]

, 2024-04-18 13:05, pirms 2 nedēļām
nu... es vienmēr cerēju, ka "cerams, ka šoreiz viss saiesies" ...
daudz tādu sacensības bijušas, kad medaļa bijusi viena precīza šāviena "attālumā"...

  +1 [+] [-]

, 2024-04-18 14:07, pirms 2 nedēļām
Skatītāji varbūt, bet ne līdzjutēji. Īsts līdzjutējs vienmēr jūt līdzi un cer uz to labāko, bet tie, kas skatās ar domu, ka šorez gan jau atkal zaudēsim, netrāpīsim utt., tie toč ir kaut kādi sadomazohisti.

  +1 [+] [-]

, 2024-04-18 16:20, pirms 2 nedēļām
Nuuu, trāpīja visus piecus, taču, jāatzīst, ka ar milzīgas veiksmes palīdzību - gandrīz katrs šāviens bija citā mērķa sektorā. Bet šī veiksme, viennozīmīgi, bija nopelnīta ar ieguldīto darbu!

     [+] [-]

, 2024-04-18 17:22, pirms 2 nedēļām
Sporta chatos un draugu pulkā pirms izšķirošā, vienmēr ierakstīju "lūdzu, beidzot"!

  -2 [+] [-]

, 2024-04-18 18:06, pirms 2 nedēļām
..Rastorgujev tu faktiski ar savu stulbo runu apvainoji fanus...sakāpis galvā ..atvainošanos jau no tevis negaidīt..tā tev sveša lieta,jo ,ka tik kaut ko stulbu pateikt..

     [+] [-]

, 2024-04-18 19:28, pirms 2 nedēļām
Pēdējo tēmēja garām, bet netrāpīja.

  +1 [+] [-]

, 2024-04-19 08:35, pirms 2 nedēļām
Paldies Tev Andrej par pagājušā sezonā parādīto rezultātu! Bija kam sekot līdzi! Cerams finanses saliksies un nākamo sezonu varēsi iemest norvēģiem mietiņu spieķos!!! Pieļauju ka 99,9% domāja kā es trāpi, pēdējo jo Tu vari! Cepuri nost!!!Prieks skatīties uz tādiem cilvēkiem kā Tu!

     [+] [-]

, 2024-04-19 11:11, pirms 2 nedēļām
Nē nu Biedriņam metot sodiņu arī 99,9% domā, ka būs garām, bet par iemesto tāpat tak priecājās!