Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Pasaules čempionātā tramplīnlēkšanas lidojumos triumfē Norvēģija

Rolands Eliņš

Pasaules čempionātā tramplīnlēkšanas lidojumos triumfē Norvēģija
Daniels Andrē Tande lidojumā
Foto: imago/Eibner Europa/Scanpix

Pasaules čempionātā tramplīnlēkšanas lidojumos Oberstdorfā, Vācijā, komandu sacensībās Norvēģijas izlase šodien aizstāvēja savu pasaules čempionu titulu, otrajā vietā atstājot Slovēniju. Arī individuālajās sacensībās, kas noritēja vakar, uzvarēja norvēģis – pirmoreiz par čempionu kļuva Daniels Andrē Tande.

Komandu sacīkstēs šodien piedalījās astoņas izlases, katru pārstāvēja četri tramplīnlēcēji, kuru divu lēcienu punktu kopsumma noteica uzvarētāju. Pēc pirmās kārtas pārliecinošā vadībā bija Norvēģija, kas tuvāko sekotāju Slovēniju apsteidza par 41.5 punktiem, bet slovēņiem nieka desmit punktu attālumā bija gan Vācija, gan Polija. Pārējās četras valstis – Austrija, Krievija, Šveice un Somija – pēc pirmās kārtas atpalika jau ļoti tālu, uz medaļām vairs reālistiski nepretendējot. Tālākais lēciens pirmajā kārtā izdevās norvēģim Andreasam Stjernenam, kurš aizlidoja 231 metru.

Otrās kārtas pirmajos divos lēcienos Norvēģija un Slovēnija turpināja atrauties, bet Vācija neveiksmīga Stefana Leihes lēciena dēļ atkāpās aiz Polijas. Pēc trešā lēciena Polija bija priekšā jau 22 punktus, kamēr Norvēģijas pārsvars pār Slovēniju bija nedaudz sarucis – līdz 31 punktam. Pēdējā lēcienā vācietis Rihards Freitāgs ar lēcienu 216 metru tālumā vēl radīja intrigu par bronzu, bet Kamils Stohs poļiem ar 204 metriem sarūpēja pirmo medaļu PČ komandu sacensību vēsturē.

Slovēņiem Peters Prevcs pēdējā lēcienā uzrādīja pieticīgu rezultātu, ar kuru gan pietika drošai sudraba nosargāšanai, bet norvēģiem Daniels Andrē Tande uzlika drošu punktu uz „i” ar 202 metru tālu lēcienu, nokārtojot Norvēģijas otro zelta medaļu PČ pēc kārtas.

Savukārt vakar un aizvakar tika noskaidrots jaunais pasaules čempions individuālajās sacensībās. Piektdien tika aizvadītas pirmās divas kārtas, pēc kurām drošu vadību bija ieguvis 23 gadus vecais norvēģis Daniels Andrē Tande. Otrais bija Freitāgs, bet trešais – Soču olimpiskais čempions un nupat kā Četru tramplīnu turnejas uzvarētājs Kamils Stohs no Polijas.

Jau piektdien bija nepastāvīgi laikapstākļi, kas krietni ietekmēja sacensību gaitu, iegāžot arī leģendāro japāni Noriaki Kasai – 45 gadus vecais japānis pēc pirmā lēciena bija labāko desmitniekā, bet otro lēcienu izdarīja sarežģītos apstākļus, aizlecot tikai 123 metrus, kas bija gandrīz divreiz mazāk nekā līderiem un lika atkāpties gandrīz uz pašām beigām. Sestdien Kasai apliecināja savu klasi, aizlēca 209 metrus un pakāpās uz 25. vietu savā 11. pasaules čempionātā (FIS organizētais PČ tramplīnlēkšanas lidojumos notiek reizi divos gados).

Laikapstākļi ieviesa savas korekcijas arī sestdienas sacensībās, kurās ceturtais lēciens tika atcelts. Trešajā lēcienā Stohs bija ticis garām Freitāgam un samazinājis Tandes pārsvaru līdz 13 punktiem, taču pēc vairākkārtīgas ceturtā lēciena pārcelšanas organizatori tomēr lēma par tā atcelšanu. Tandem šis ir pirmais individuālais pasaules čempiona tituls, bet pirms diviem gadiem viņš uzvarēja komandu sacensībās. Tandes triumfs pasaules čempionātā ir Norvēģijas pirmais zelts individuālajās sacensībās kopš 2006. gada.

Pasaules čempionāts tramplīnlēkšanā, individuālās sacensības

V.ValstsPunkti
1.Norvēģija1662.2
2.Slovēnija1615.8
3.Polija1592.1
4.Vācija1581.2
5.Austrija1488.8
6.Šveice1350.6
7.Krievija1283.2
8.Somija1262.2

Pasaules čempionāts tramplīnlēkšanā, individuālās sacensības

V.SportistsValstsPunkti
1.D. A. TandeNorvēģija651.9
2.K. StohsPolija638.6
3.R. FreitāgsVācija627.6
4.S. KraftsAustrija608.4
5.A. StjernensNorvēģija606.9
6.P. PrevcsSlovēnija600.1

Pagājušo PČ uzvarētāji

GadsIndividuāliKomandām
2018D.A. Tande (NOR)Norvēģija
2016P.Prevcs (SLO)Norvēģija
2014S. Froinds (GER)-
2012R. Kranjecs (SLO)Austrija
2010S. Amans (SWI)Austrija
2008G. Šlīrenzauers (AUT)Austrija

     [+] [-]

, 2018-01-21 21:53, pirms 6 gadiem
Par čempionāta gaitu maz pārsteigumu, ja neskaita Slovēnijas otro vietu komandu cīņā, un Vācijas palikšanu bez medaļām. Norvēģi šim čempionātam pienāca ideālā formā. Pelnīti izcīnītas uzvaras.
Vienīgi gribētos,lai Pasaules čempionāts lidojumos beidzot notiktu pilnā apjomā, un visu laiku tā norisē neiejauktos laika apstākļi.