Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Paralimpiskajām spēlēm tiek pievienota Latvijas zelta disciplīna – ratiņkērlinga jauktie pāri

Linda Mangale
Linda Mangale

Paralimpiskajām spēlēm tiek pievienota Latvijas zelta disciplīna – ratiņkērlinga jauktie pāri
Poļina Rožkova, Agris Lasmans
WCF/Cheyenne Boone

Pasaules kērlinga federācija (PKF) sniegusi oficiālu paziņojumu, ka 2026.gada Milānas – Kortīnas, Itālija ziemas pralimpiskajās spēlēs tiks iekļauta vēl viena kērlinga disciplīna – ratiņkērlings jauktajiem pāriem. Pateicoties šogad izcīnītajai zelta medaļai šajā disciplīnā, Latvijai ir potenciālas iespējas kvalificēties Milānas – Kortīnas paralimpiskajām spēlēm.

2019.gada pasaules kērlinga kongresā tika prezentēta un pilnīgu atbalstu no dalībvalstīm guva jauna disciplīna – ratiņkērlings jauktajiem pāriem. Par tās iekļaušanu noteikumos balsojums notika nākamajā kongresā, dodot zaļo gaismu čempionātu rīkošanai. Bez tā PKF paralēli veica sarunas ar Starptautisko paralimpisko komiteju, lai jau 2026.gadā ratiņkērlinga jaukto pāru disciplīnu iekļautu parolimpisko spēļu programmā.

Pirmais čempionāts norisinājās Lohjā, Somijā 2022.gada aprīļa beigās – marta sākumā, piedaloties 18 pāriem, kuru starpā bija arī Latvijas izlase ar spēlētājiem Poļinu Rožkovu un Agri Lasmanu. Mūsu duets cīņu apakšgrupā noslēdza ar piecām uzvarām astoņās spēlēs, iekļūstot ceturtdaļfinālā, kurā ar 6:11 piekāpās Itālijai, noslēdzot debijas čempionātu 5.vietā.

Uz otro pasaules čempionātu 2023.gada martā Ričmondā, Kanādā Latviju devās pārstāvēt Poļina Rožkova un Aleksandrs Dimbovskis. Čempionātam vēl nesākoties, Dimbovskis piedzīvoja liktenīgu kritienu, kas liedza dalību sacensībās. Tā kā paralēli šim čempionātam norisinājās arī ratiņkērlinga komandu čempionāts, tad tika nolemts, ka Rožkovai pievienosies Lasmans, ar kuru jau bijusi laba saspēle iepriekšējā gadā.

Ņemot vērā, ka Lasmans spēlēja gan komandas, gan jaukto pāru čempionātā, deviņās dienās aizvadot 22 spēles, tas netraucēja mūsu pārim izcīnīt 2.vietu savā apakšgrupā un vēlreiz nokļūt čempionāta ceturtdaļfinālā. Spraigā cīņā tika pārspēta Slovākija ar 7:5, bet pusfināla pretiniece Ķīna (10:7) un fināla pretiniece ASV (11:8) tika uzvarēta daudz pārliecinošāk, Latvijai godam izcīnot pirmo zelta medaļu kērlingā.

Līdz ar to Latvija ir nodrošinājusi lielisku iespēju, lai kvalificētos paralimpiskajām spēlēm Milānā – Kortīnā 2026.gadā jaunievestajā ratiņkērlinga jaukto pāru disciplīnā. Jāpiemin, ka Latvija jau reiz ir piedalījusies paralimpiskajās spēlēs – 2022.gadā Pekinā, Ķīnā startējot ratiņkērlinga komandu sacensībās, kurās Poļina Rožkova, Ojārs Briedis, Agris Lasmans, Sergejs Djačenko, Aleksandrs Dimbovskis, treneris Arnis Veidemanis un trenera asistents Rihards Jeske 11 komandu konkurencē ierindojās 9.vietā.

Pirmo reizi ratiņkērlings paralimpiskajās spēlēs parādījās 2006.gadā un kas ir zīmīgi – tās notika Itālijā, Turīnā, kur par pirmajām medaļām sacentās astoņas komandas. Pēc 20 gadiem ratiņkērlings Itālijā piedzīvos vēl vienu debiju – jaukto pāru disciplīnā, kērlinga sacensībām norisinoties Kortīnas Olimpiskajā stadionā.