Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Ivanovs: "Treneris mūsu dzīvēs nelien"

Krišs Upenieks

Ivanovs: "Treneris mūsu dzīvēs nelien"
Edvarts Buivids un Ingars Ivanovs
Foto: LVF

Katras jaunas vēsmas Latvijas volejbola izlasē rada tikai pozitīvu efektu, sarunā ar aģentūru LETA atzina valstsvienības libero spēlētājs Ingars Ivanovs.

Pašlaik 31 gadu vecais volejbolists aizvadīto sezonu pavadīja Somijas pēc spēka otrās līgas vienībā Joensū "Karelian Hurmos", kur par galveno treneri strādā Latvijas speciālists Aigars Birzulis un komandā spēlē arī Aivars Petruševics. Joensū vienība uzvarēja pirmās līgas regulārajā čempionātā un pēc tam arī izslēgšanas turnīrā, bet pārspēlēs par vietu augstākajā līgā sērijā līdz trim uzvarām ar 1-3 piekāpās Tamperes "Rantaperkion Isku" vienībai.

"Sezonas beigas nebija tik labas, jo mērķis bija tikt uz augstāko līgu. Mērķi neizpildījām, mazliet nepaveicās, varbūt vietējiem somu spēlētājiem nedaudz pietrūka pieredzes. Centāmies un sitāmies, bet pietrūka. Pārspēlēs pirmo maču savā laukumā uzvarējām četros setos. Nākamajā mačā bijām vadībā ar 2-0, bet piecos setos zaudējām. Tā arī bija atslēgas spēle, kuru, ja būtu vinnējuši, uzvarētu arī sērijā un tiktu uz augstāko līgu. Vienu no mērķiem izpildījām, jo uzvarējām pirmās līgas turnīrā. Sezonu pabeidzām ar ļoti labu bilanci, cietām tikai vienu zaudējumu pret Somijas junioru izlasi. Treniņi un visi pārējie apstākļi bija labi - cepuri nost," par aizvadīto sezonu stāstīja Ivanovs.

Kā atklāja Latvijas izlases volejbolists, viņam un pārējiem komandas biedriem patika strādāt Birzuļa vadībā. "Viņam patīk daudzveidot trenēšanās procesu un spēles taktiku. Nav tā, ka viņš sēž uz vietas un liek spēlēt klasiski, ar augstajām bumbām. Viņam patīk, ka mēs izpildām vairāk kombinācijas. Viņš iet līdz laikam un seko līdzi volejbolam. Pie Aigara bija ļoti labi. Cik runāju ar komandas biedriem, visi bija apmierināti ar to, kā viņš vadīja treniņu procesus un spēles. Visiem viņš patika, gan komandas vadībai, gan spēlētājiem," atzīmēja Ivanovs.

Somijas komandā viņš nonāca, pateicoties citam latviešu volejbolistam Jānim Vāveram, kurš tur spēlēja pirms pāris sezonām. "Pēc tam, kad pagājušajā vasarā bija beigušās Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēles, viņš man uzzvanīja un jautāja par nākotni. Viņš teica, ka ir variants Somijā komandā, kas spēlē pirmajā līgā un centīsies tikt augstākajā līgā. Viņiem vajadzēja divus uzbrucējus un vienu libero spēlētāju. Ar mani sazinājās kluba vadība, visu izrunājām un piekritu," atcerējās Ivanovs.

Pagājušajā nedēļā Latvijas izlases uzsāka dalību Eiropas Sudraba līgā, bet pirms tam bija trīs nedēļu gara treniņnometne. "Esam salīdzinoši labu darbiņu padarījuši. Nometne nebija tik gara, turklāt lielākai daļai čaļu nesen beigusies sezona, visi ir labākajā formā. Galvenais ir atrast kopējo ķīmiju uz laukuma," atzīmēja Ivanovs. Eiropas līgas mačos pie Latvijas valstsvienības stūres debitē igauņu speciālists Avo Kēls, kura darba stilu uzteikuši daudzi valstsvienības spēlētāji.

"Trenera darba stils ir mazliet citādāks, modernāks. Patika fiziskās sagatavotības treniņi pie igauņu trenera Tarmo Tīta. Bija patiešām ļoti interesanti, arī komandas biedriem patika. Treniņos ar bumbām arī ir nianses, kas ir citādākas nekā iepriekšējos ciklos. Katras jaunas vēsmas, kas ienāk izlasē, rada tikai pozitīvu efektu," uzsvēra Ivanovs.

Tāpat arī pārējie apstākļi izlasē esot visaugstākajā līmenī, lai gan vēl pirms gada vairāki vadošie valstsvienības volejbolisti sūdzējās par slikti organizēto darbu komandā."Ir sadarbība ar Latvijas Olimpisko vienību (LOV) un ārsti Līgu Cīruli. Ja kādam ir problēmas, tad uzreiz ejam pie viņas. Nometnes sākumā ar komandu bija arī Kristaps Platačs, taču trauma viņam liedza pabeigt šo ciklu. Viņš, redzot atmosfēru komandā, teica, ka, ja uzaicinās, tad ar lielāko prieku atgriezīsies izlasē pirms Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēm," stāstīja Ivanovs.

Pēc dalības Eiropas Sudraba līgā Latvija uzsāks 2019.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, kur pretiniekos būs Izraēla un Kēla dzimtene Igaunija. Ar igauņiem Latvija savā laukumā maču aizvadīs 19.augustā "Arēnā Rīga". "Būs forši, un ceru, ka būs daudz skatītāju, kuri mūs atbalstīs. Pirms diviem gadiem Eiropas čempionāta atlases ciklā aizvadījām spēles Jelgavā un Tallinā, abos mačos zāles bija pārpildītas. Igaunijā toreiz spēle notika arēnā, kas bija pilna ar vietējiem faniem. Atmosfēra bija laba, tāpēc ceru, ka tāda pati būs arī Latvijā. Vienkārši izbaudīsim pasākumu un centīsimies Latvijas līdzjutējiem sagādāt uzvaru," skaidroja Ivanovs.

Tāpat kā liela daļa klasiskā volejbola spēlētāju, arī Ivanovs vasarā spēlē pludmales volejbola turnīros. "Ja tiekam Eiropas līgas finālčetrinieka turnīrā, tad šis cikls beigsies jūnija vidū un līdz nākamajam būs mēnesi ilga atpūta. Ja starplaikā būs kāds turnīrs un būs ar ko uzspēlēt, tad noteikti spēlēšu. Mājās jau nesēdēs, gribās pakustēties arī smiltiņās. Pirms sezonas runāju ar Arti Caicu. Ja viņš nepiekritīs, tad, iespējams, uzspēlēšu ar kādu no izlases čaļiem, ja fiziskā forma būs laba. Galvenais ir sajust bumbas kontroli smiltiņās. Varēsim piedalīties kādos turnīros tepat Latvija vai Igaunijā. Tā, pa mierīgo," stāstīja Ivanovs.

Kēls izlases volejbolistus ciklu starplaikā nekontrolēs. "Treneris mūsu dzīvēs nelien iekšā. Ārpus spēlēm un treniņiem varam darīt ko gribam. Viņš mums teica, ka visi esam profesionāļi un zinām, kā atpūsties. Nav tā, ka liedz spēlēt pludmalē un jāgaida nākamā izlases nometne," atklāja Ivanovs.

Izmantotie resursi:
LETA