Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Nedēļas nogalē Sportacentrs.com TV U-19 dāmu cīņas par vietu EČ

Krišs Upenieks

Nedēļas nogalē Sportacentrs.com TV U-19 dāmu cīņas par vietu EČ
Paula Nikola Ņečiporuka
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

No 8. līdz 10. jūlijam Rīgā, Elektrum Olimpiskajā centrā, par ceļazīmi uz Eiropas U-19 čempionāta finālturnīru volejbolā cīnīsies Latvijas sieviešu komanda. 3. kārtas kvalifikācijas turnīrā Latvijas komandas pretinieces spēļu secībā būs Slovēnijas, Horvātijas un Vācijas izlases.

Latvijas izlase, gan nepilnā sastāvā, šim turnīram galvenā trenera Andreja Odinokova un trenera asistenta Pāvela Seļivanova vadībā gatavojas jau kopš 16. jūnija. Tomēr gatavošanās plānus ir koriģējusi gan pludmales volejbola sezona, gan nedēļu pirms izšķirošā kvalifikācijas turnīra notiekošās Latvijas olimpiādes sacensības.

„Ir arī jaunas spēlētājas, kuras nepiedalījās iepriekšējā kvalifikācijas posmā Rīgā,” par gatavošanos svarīgajam turnīram stāsta Andrejs Odinokovs. „Klāt nākusi Amēlija Petrova no Daugavpils, kura ir pirmā tempa spēlētāja, un perspektīva meitene no Murjāņiem – Paulas Nečiporukas māsa Petra, kura libero pozīcijā nomainīs Lindu Šteinbergu. Šteinberga kopā ar Ievu Petrovu devušas priekšroku pludmlaes volejbolam. Tāpat arī par 90 procentiem ir skaidrs, ka komandai nepalīdzēs viena no līderēm kvalifikācijas otrajā kārtā Tīna Graudiņa, kurai kvalifikācijas turnīra nedēļā kopā ar Anastasiju Kravčenoku ir ieplānota dalība pludmales volejbola sacensībās Rumānijā.” Protams, pastāvot blakus zāles un pludmales volejbolam, atkal aktualizējies jautājums par prioritātēm, taču Odinokovs traģēdiju neiestudē.

Izlase gatavošanos sākusi ar deviņu dienu treniņnometni Aizputē, kas beidzās pirms Jāņiem. „Sagatavošanās posmā fizisko kondīciju palīdzēja uzlabot Valentīna Gotovska,” pirmo gatavošanās posmu ieskicē Odinokovs. „Viņai ir liela pieredze, jo viņa ir piedalījusies četrās olimpiskajās spēlēs, un viņa ir labs vispārējās fiziskās sagatavotības treneris. Pašlaik norit otrā treniņnometne Rīgā. Trenējamies divreiz dienā – gan 49. vidusskolā, gan Elektrum Olimpiskajā centrā. Nākamā turnīra mājvietā esam aizvadījuši arī trīs pārbaudes spēles ar Babītes novada, Rīgas un Jelgavas pilsētu komandām, kas gatavojās Latvijas IV Olimpiādei. Tās bija kontrolspēles, un, kaut gan, piemēram, Jelgavai zaudējām trīs setos, pretinieču treneris Jānis Leitis teica, ka viņa komanda nospēlējusi ļoti labi, praktiski nekļūdoties. Par spīti tam pašām izlases meitenēm servju uzņemšana bija krietni labāka nekā kvalifikācijas 2. kārtā.” No pirmdienas ar komandas cēlājām strādās arī Agris Leitis, kurš epizodiski komandas treniņos piedalījies jau pirms tam.

Komentējot pretinieces atlases turnīrā, treneris teic paldies Agrim Leitim un Latvijas Volejbola federācijai par to, ka izlases rīcībā ir visu komandu video un statistika atlases 2. kārtas mačos, kā arī pagājušā gada video un statistika. „Svarīgi ir labi nospēlēt pašiem un nodrošināt labu servju uzņemšanu, jo ar servju uzņemšanu pagājušajā turnīrā mums īsti labi neveicās,” Odinokovs vēlreiz uzsver to, ka daudz kas būs atkarīgs no volejbolistēm laukumā. „Jau no pirmdienas sāksim gatavoties mačam ar Slovēniju. Ar Horvātiju ir spēle 9. jūlijā, un tai gatavosimies pēc Horvātijas – Vācijas mača noskatīšanās. Vācija būs grupas favorīte, jo šī izlase pagājušā gada Eiropas U-18 čempionātā ieņēma 6. vietu. Var teikt, ka taktiku izstrādā un pretinieču vājās vietas video pēta treneris Pāvels Seļivanovs, un pret Horvātiju un Vāciju gatavosimies pēc mača ar Slovēniju.”

Visbeidzot, vaicāts par komandas izredzēm turnīrā, Odinokovs atzīmē, ka „favorīti nebūsim, bet pretinieki nav neapspēlējami. Ar savu labāko spēli un bez kļūdām servju uzņemšanā un blokā varam tikt uz Eiropas čempionāta finālturnīru. Tomēr viegli tas nebūs.”

Pāvels Seļivanovs atzīmē kaujiniecisko noskaņojumu komandā un uz jautājumu, ar ko cer pārsteigt pretinieces, atbild: „Ar to, ka esam gatavi.” Viņš arī bilst, ka izlasē ir iesaistītas četras spēlētājas no viņa vadītās divus gadus jaunākās Latvijas izlases „No manis vadītās jaunākās Latvijas izlases sastāvā ir četras spēlētājas (Marta Levinska, Irbe Lazda, Petra Nečiporuka un Amālija Petrova, kura iekrita acīs sacensībās Rīgā), taču pārējās vēl tomēr ir tuvāk meiteņu, nevis pieaugušo volejbolam.” Analizējot pretinieces, viņš min, ka „komandu vājās puses video analīzē ir nosacītas. Rīgā Francija pret mums nospēlēja ļoti spēcīgi, bet pirms tam pret Slovēniju viņas bija tikpat nevarīgas kā mēs pret Franciju. Vājās puses šodien, var nebūt vājās rīt. Saprotams, savas vājās puses mēģināsim nomaskēt, bet stiprās – izcelt.”

Seļivanovs uzsver, ka pirmo reizi 16 gadu laikā izlasei ir izdevies nokļūt tik tālu: “Kopumā man liekas, ka subjektīvisma kandidātu izvēlē nav, un visas 12 meitenes, kuras iekļūs izlasē, būs šobrīd labākās mūsu valstī. Un viņas var nospēlēt ļoti labi.”

Izlases kapteine Paula Nečiporuka lielāko daļu sagatavošanās cikla pavadījusi smiltīs, gatavojoties pasaules U-19 čempionātam. Tomēr pārbaudes spēlēs arī viņa bija laukumā. „No smiltīm uz zāli pāriet ir vienkāršāk nekā no zāles uz smiltīm,” ar savām sajūtām dalās Nečiporuka. „Šonedēļ vēl spēlēšu Latvijas olimpiādē, bet nākamnedēļ būšu kopā ar komandu zālē.” Paula saārstējusi pleca savainojumu un stāsta: “Pašlaik treneri vēl meklē optimālo sākuma sastāvu. Domāju, ka cīnīties par finālturnīru varam. Galvenais ir – neko neatdot bez cīņas. Varbūt joprojām ir par daudz viļņu, kad iekrītam servju uzņemšanā un nevaram gūt punktus uzbrukumā, tomēr komanda izskatās labi. Tāpat kā spēlē pret Slovēniju Rīgā mums nav ko zaudēt. Jāspēlē droši, jāsamazina savu kļūdu skaits, un tad skatīsimies, kas no tā iznāks.”

Sākotnējā kandidātu sarakstā bija Amālija Petrova, Diāna Černiševa, Marija Čerņavska, Inese Raciņa un Ērika Hudjakova (Daugavpils BJSS), Jekaterina Moskaļenko (Jūrmalas SS), Marta Levinska, Irbe Andike Lazda, Žanna Misļakina un Natālija Avanesova (RVS), Paula Nečiporuka, Petra Nečiporuka un Anija Jurdža (MSĢ/Kuldīgas novada SS), Anita Graudiņa (MSĢ/Ingunas Minusas VS), Īvaise Zaķe (MSĢ/Zvejniekciema vsk.) un Tīna Graudiņa (Jūrmala). Izlases galīgais sastāvs startam Eiropas čempionāta kvalifikācijas 3. kārtā kļūs skaidrs ceturtdien.

Turnīra formula paredz, ka finālturnīrā Slovākijā un Ungārijā, kas notiks augusta beigās un septembra sākumā, iekļūs grupas uzvarētājas. Savukārt pēdējo ceļazīmi uz finālturnīru nodrošinās arī labākā otrās vietas ieguvēja turnīrā Rīgā un paralēli notiekošajā tādā pašā turnīrā Serbijā, kurā bez mājiniecēm spēlēs arī Somija, Polija un Čehija.

Visas Latvijas U-19 izlases spēles tiešraidē būs vērojamas portālā Sportacentrs.com un Sportacentrs.com TV kanālā.

Izmantotie resursi:
3 DIENAS LĪDZ EIROPAS U-19 ČEMPIONĀTA VOLEJBOLĀ...