Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Navratilova: "Transpersonu piedalīšanās sieviešu sportā ir krāpšanās"

Rolands Eliņš

Navratilova: "Transpersonu piedalīšanās sieviešu sportā ir krāpšanās"
Martina Navratilova. Foto: AFP/Scanpix

Kamēr Lozannā, Šveicē, tiek uzklausīta Kastere Semeņas lieta, kas atstās svarīgu iespaidu uz turpmāko dzimumu regulējumu noteikšanu sportā, par savu izteikto viedokli no LGBT personu biedrības izmesta tenisa leģenda Martina Navratilova. Viņa publicējusi rakstu „Sunday Times” lairakstā, norādot, ka transpersonu dalība sieviešu sacensībās ir krāpšanās.

18 reizes „Grand Slam” turnīros triumfējusī tenisa leģenda Martina Navratilova pazīstama kā viena no avangardistēm, kura jau vairākus gadu desmit publiski iestājusies pret homoseksuālo personu diskrimināciju. Viņa pati no tās cieta savā tenisistes karjerā, kad atklāja savu homoseksuālo orientāciju.

62 gadus vecā Navratilova joprojām aktīvi iesaistīta dažādās organizācijās, kas aizstāv LGBT personu līdztiesību sportā, to vidū līdz šodienai bija arī ASV bāzētā organizācija „Athlete Ally”. Taču pēc Navratilovas publicētā raksta medijā „Sunday Times” šī organizācija apsūdzējusi Navratilovu transfobijā un publiski sarāvusi savus sakarus ar viņu.

Navratilovas rakstītajā vislielāko ažiotāžu sacēla viņas minētie vārdi, ka viņa iestājas par transpersonu līdztiesību, taču šādas personas dalību sieviešu sacensībās neuzskata par godīgu.

„Vīrietis var izvēlēties kļūt par sievieti, lietot tādus hormonus, kādus vien pieprasa attiecīgā sporta federācija, uzvarēt visu pēc kārtas un, iespējams, pat iekrāt nelielu bagātību,” rakstīja Navratilova. „Bet pēc tam var mainīt savu lēmumu un atgriezties pie bērniņu radīšanas, ja tā vēlas. Tas ir traki, un tā ir krāpšanās. Labprāt vēršos pie transpersonas tādā dzimtē, kādu vien viņš vai viņa vēlas, taču es nebūtu priecīga, ja man būtu jāsacenšas ar viņu. Tas nebūtu godīgi.”

„Athlete Ally” savā atbildes paziņojumā norādīja, ka Navratilova publiski izplata nepatiesus stereotipus, kas balstīti „uz nepareizu zinātnisko faktu interpretāciju”, konkrēti gan nepaskaidrojot šo interpretāciju.

Navratilovas komentāri ieguvuši plašu uzmanību laikā, kad aktuāla kļuvusi Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) izskatītā lieta, kurā DĀR vieglatlēte Kastere Semeņja vēršas pret IAAF jaunajiem noteikumiem. IAAF ir pieņēmusi specifiskus noteikumus, kas paredz, ka sportistēm, kurām testesterona līmenis ir augstāks, nepieciešams ar īpašu medikamentu palīdzību to samazināt. Semeņja savā apelācijā uzskata, ka šie noteikumiem, kas pieņemti tikai konkrētās disciplīnās, attiecas tieši uz viņu un nav godīgi, jo liek viņai samazināt savu potenciālu.

CAS prāva norisināsies vismaz mēnesi, un tai var izrādīties ļoti plašas sekas arī citos sporta veidos. Kā vēsta BBC, vairākas vadošās sporta organizācijas seko Semeņjas prāvai, un tajā nolemtais varētu tikt izmantots par precedentu līdzīgos gadījumos, kā arī visai sieviešu sporta klasifikācijai.

Iepriekš tika ziņots, ka IAAF advokāti prāvā gatavojas iesniegt prasību, lai Semeņja tiktu uzskatīta par vīrieti, taču IAAF šo informāciju noliedza. Jāatgādina, ka Semeņja, divkārtējā olimpiskā čempione 800m skrējienā, jaunībā tika aicināta veikt dzimuma pārbaudi, taču IAAF oficiāli pārbaudes rezultātus neatklāja.

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/news/world-us-c...
https://www.bbc.com/sport/athletics...

  +2 [+] [-]

, 2019-02-20 18:11, pirms 5 gadiem
Un pareizi saka, teiksim Bolts tagad ņem un nogriež savu boltu, startē dāmu sacensībās un turpina krāt medaļas...

  +1 [+] [-]

, 2019-02-20 18:22, pirms 5 gadiem
Čalis uzvelk zeķubixes un spēle futbolu sieviešu komandā...

Arī nav slikti...

  +2 [+] [-]

, 2019-02-20 18:38, pirms 5 gadiem
Pasaule lēnām saiet sviestā.

  -1 [+] [-]

, 2019-02-20 19:20, pirms 5 gadiem
Būtu labāk paklusējusi.
Nesaka jau viņa neko nepareizu, bet par šiem vārdiem masu mediji viņu pamatīgi apmētās ar dubļiem. Šitā var neatgrieziniski sabojāt savu karjeru mūsdienu politkorektuma laikmetā.

  +1 [+] [-]

, 2019-02-20 19:42, pirms 5 gadiem
Principiakitāte mūsdienās neko nenozīmē? Taisnība ir jāsaka, neskatoties ne uz kādiem dubļiem. A šie politkorektie liberasti, transgenderisti, homofašisti ut.t. u.t.j.p. - beigu galā cepsies elles ugunīs. Dievam viņu "cilvēktiesības" un "es tāds piedzimu" argumenti neinteresēs. A mums - normālajiem - atliek turēties šai tumšajā laikmetā un cīnīties ar šiem elles spēkiem konkrēto cilvēku veidolā un nebaidīties teikt taisnību.

  +1 [+] [-]

, 2019-02-20 19:43, pirms 5 gadiem
Principialitāte...

  +1 [+] [-]

, 2019-02-21 09:51, pirms 5 gadiem
Šo es nesaprotu, runā ar cilvēkiem Latvijā, ārzemēs, praktiski visi ir normāli domājoši, kas nekad neatbalstīs šādu transpersonu piedalīšanos pretējā dzimuma sportaveidos.

Bet pasaki kaut ko publiski- tā uzreiz ir dažādas organizācijas, kas metas virsū, nosoda utt. No kurienes viņi rodas un kādā veidā šādai mazai grupai citādi domājošu cilvēku ir tik liela rezonanse?

     [+] [-]

, 2019-02-21 13:17, pirms 5 gadiem
Elementāri - viņiem ir savi lieli finansētāji. Zināmākais - Soross, kas finansē visas pro zili rozā trans gender organizācijas pasaulē. Un tas ir tikai pirmais līmenis. Vēl viens līmenis ir savi masu mediji - TV kanāli, avīzes, kur galvenie redaktori ir instruēti, ko un kā rādīt un rakstīt,n tā veidojot sabiedrības domu. Pēdējais līmenis ir savas politiskās partijas, kas bīda vajadzīgos likumus. ASV piemēram, tā ir demokrātu partija, kurai kalpo 90% masu mediju un kas ievieš visas šīs nenormālības un uzspiež sabiedrībai. Republikāņu partija un tās Fox kanāls pārstāv konservatīvās vērtības. Latvijā arī darbojas Sorosa nauda - visas mozaīkas, delnas. Sava partija viņiem ir - Attīstībai/Par. No televīzijām izskatās, ka TV3 visvairāk propogandē izvirtību. Tā pieder zviedriem, tātad nav brīnums.
Kaut kā tā.
Pasaulē notiek reāla garīga cīņa starp sātana kalpiem un gaišajiem spēkiem.