Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Klāt Vimbldonas cīņas

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Klāt Vimbldonas cīņas
Foto: Professional Sport

Jau rīt Anglijā sāksies lielais teniss – divu nedēļu garumā noskaidros labākos šī gada spēlētājus uz Vimbldonas zāliena kortiem. Turnīrā šogad startēs arī trīs Latvijas sportisti, no kuriem panākumus gaidīsim mēs, bet pasaulē ar lielāko interesi gaida Rodžera Federera 15. „Grand Slam” titulu vai mājinieka Endija Mareja triumfu vīriešu vienspēļu turnīrā.

Prestižākais tenisa turnīrs

Lai arī gada laikā tenisisti izspēlē četrus „Grand Slam” turnīros, tomēr tieši Vimbldona tiek uzskatīta par prestižāko no visiem. Pirmais Vimbldonas turnīrs norisinājās tālajā 1877. gadā, bet spēles tajā tiek aizvadītas uz zāliena seguma. Zemenes un putukrējums – tradicionālais Vimbldonas ēdiens, baltās formas, tāpat ierastais Lielbritānijas lietus ir lietas, kas simbolizē šo turnīru. Šogad Vimbldonas centrālais korts ticis aprīkots ar jumtu, tādējādi vismaz tajā spēles varēs notikt arī lietus gadījumā. Kā jau ierasts, turnīrā cīņas notiks vīriešu un sieviešu vienspēlēs un dubultspēlēs, jauktajās dubultspēlēs, vienspēlēs un dubultspēlēs junioriem un juniorēm. Līdzīgi kā citos „Grand Slam” turnīros norisināsies arī sacensības cilvēkiem ar kustību traucējumiem (ratiņkrēslos) un tenisa leģendām. Kopējais turnīra balvu fonds šogad sastāda 12,55 miljonus britu mārciņu, no kuriem lielāko prēmiju iegūs vīriešu un sieviešu vienspēļu turnīra čempioni – pa 850 000 mārciņu.

Bez čempiona un ranga līdera, ar diviem izteiktiem favorītiem

Lielākā interese, protams, ir par vīriešu vienspēļu turnīru. Pērnā gada čempionam Rafaelam Nadalam savu titulu gan neizdosies aizstāvēt – īsi pirms turnīra viņš atsauca dalību ceļgalu savainojumu dēļ. Līdz ar to pārliecinoša favorīta lomā būs pieckārtējais turnīra čempions Rodžers Federers, kurš Nadalam finālā zaudēja pērn. Uzvara turnīrā šogad Federeram ļautu tikt pie karjeras 15. „Grand Slam” titula, tādējādi kļūstot par „Grand Slam” tituliem bagātāko sportistu (pagaidām viņam ir tikpat titulu cik Pītam Samprasam).

Citas vēlmes gan ir mājiniekiem – kopš 1936. gada Vimbldonas vīriešu vienspēļu turnīrā nav izdevies uzvarēt mājiniekam. Jau pērn turnīrā ar skaļiem vārdiem sevi kā čempionu centās pieteikt Endijs Marejs, taču smagi zaudēja Rafaelam Nadalam. Pēdējā gada laikā Marejs ir progresējis vēl vairāk, ko apliecina arī vairāki uzvarētie turnīri – viens no tiem pirms nedēļas Londonas „Queens Club” kortos. Ar skaļiem vārdiem skotu tenisists nav skopojies arī šogad, tomēr šoreiz viņa vārdi ir arī krietni pamatotāki. Nadala nespēlēšana Marejam devusi teorētiski vieglāku izlozes sietu, jo spānis tika ielozēts tajā pašā pusē. Galvenais jautājums, protams, ir, kā skots tiks galā ar publikas spiedienu, jo spēles ziņā Marejs šobrīd rāda vienu no interesantākajiem sniegumiem. Citi favorīti? Serbs Novaks Džokovičs pēdējā laikā ar stabilu sniegumu neizceļas, Endijs Rodiks pirms nedēļas savainoja potīti un nav skaidrs, cik viņš ir gatavs sacensībām. Labus rezultātus varbūt sagaidīsim arī no Huana Martina Del Potro, kurš sagatavošanās turnīrus uz zāliena neaizvadīja.

Vispirms Viljamsas, tad pārējās

Sieviešu vienspēļu turnīrā galvenās favorītes jau vairākas sezonas ir amerikānietes Serēna un Venusa Viljamsas. Pērn turnīrā triumfēja Venusa, kurai tas bija jau piektais Vimbldonas tituls, kamēr Serēna Vimbldonas galveno trofeju ieguvusi divkārt. Tāpat kā pērn abas ir salozētas pretējās sieta pusēs, kas iespējamo savstarpējo spēli ļaus aizvadīt tikai finālā. Pirms Vimbldonas abas māsas sagatavošanās turnīrus uz zāliena nav aizvadījušas, taču tas diezin vai viņām traucēs gūt labus panākumus. Tālāk seko krievietes. WTA ranga līdere Dinara Safina beidzot lūkos tikt pie sava pirmā „Grand Slam” titula, lai gan objektīvi vērtējot to noteikti būs grūtāk izdarīt nekā Parīzē. „French Open” čempione Svetlana Kuzņecova un Jeļena Dementjeva arī šajā turnīrā var tikt tālu, tomēr lielākas izredzes uzvarēt no krievietēm šoreiz pat būtu Marijai Šarapovai, kura pēc savainojuma sadziedēšanas atgriezusies ar jaunu sparu. 2004. gada čempionei gan būs jācenšas labi servēt, jo daudzās dubultkļūdas var pievilt arī kādā no pirmajām spēlēm. Visdrīzāk lielas lietas nesagaidīsim no serbietēm Jankovičas un Ivanovičas.

Ko iespēs latvieši?

Tāpat kā „French Open” arī Vimbldonā Latviju pārstāvēs trīs tenisisti – Ernests Gulbis, Anastasija Sevastova un Līga Dekmeijere. Ja pagājušajā gadā Gulbim lieliski spēlēja pirms turnīra, tad šogad bijusi tikai viena sāpīga neveiksme pret spāņu veterānu Alberto Martinu. Pirmajā spēlē šogad Ernestam pretī stāsies kvalifikācijas uzvarētājs Rikardo Gedins no Itālijas (ATP 256.), kurš gan būtu jāpārspēj. Ja tā notiks, tad nākamā spēle Gulbim visticamāk būs pret mājinieku cerību Mareju. Anastasija Sevastova jau otro „Grand Slam” pamatturnīru sasniedz caur kvalifikāciju. Lai arī pieredze šāda seguma kortos Anastasijai nebija liela, tomēr pamatturnīrs Vimbldonā tika sasniegts vieglāk nekā Parīzē. Pirmā pretiniece viņai būs Ukrainas pārstāve Katerina Bondarenko, kura nav pirmā lieluma zvaigzne, tomēr ar cienījamu pieredzi WTA tūrē. Uzvara pār šo sportisti visticamāk novestu līdz spēlei pret Venusu Viljamsu, kas Sevastovai būtu pavisam jauns izaicinājums.

Visbeidzot Līga Dekmeijere ir pamainījusi pārinieci – ja pirmajos divos „Grand Slam” turnīros tika spēlēts pārī ar kanādieti Aleksandru Vozņaku (un zaudēts jau pirmajā kārtā), tad šoreiz pāriniece būs ukrainiete Viktorija Kutuzova. Ar viņu kopā Līgai gan nav izdevies aizvadīt nevienu turnīru, turklāt pirmā spēle plānota pret zāliena speciālistēm Janīnu Vikmaijeri un Magdalēnu Ribarikovu, tomēr pesimismam pirms turnīra nav nekāda pamata.

Starts pirmdien, bez latviešiem

Pirmdien turnīrā plānots izspēlēt jau gana daudz maču – kopumā 68 (arī vairākas dubultspēles). Kortos neviens Latvijas tenisists nedosies, tomēr citas zvaigznes nesnaudīs – pirmos mačus izspēlēs Rodžers Federers, Novaks Džokovičs, Serēna Viljamsa, Marija Šarapova. Pirmo spēļu sākums būs 14:00, bet „Eurosport” kanālā spēles nu jau kārtējo sezonu neredzēsim. Toties par pārdesmit dolāriem iespējams iegādāties skatīšanās tiesības internetā, turklāt diezgan labā kvalitātē. Atliek vien novēlēt lieliskus laika apstākļus un tad lielisks teniss divu nedēļu garumā neizpaliks.

Atgādinām, ka papildus emocijas sekojot līdzi turnīra varat iegūt piedaloties eSports.lv prognožu spēlē - Piedalīties spēlē!

Izmantotie resursi:
wimbledon.org

  +6 [+] [-]

, 2009-06-21 22:11, pirms 15 gadiem
bilde forša

 +11 [+] [-]

, 2009-06-21 22:11, pirms 15 gadiem
Un veiksmi gan Anastasijai, gan Ērnijam, gan arī Līgai!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +11 [+] [-]

, 2009-06-21 22:15, pirms 15 gadiem
Ja neuzvarēs Gulbis, tad lai uzvar Rodžers, kas visticamāk var notikt. Domāju, gan jau kādu pārsteigumu sagaidīsim. Kādu pārsteigumu varētu sagādāt arī Anastasija!

 +10 [+] [-]

, 2009-06-21 22:19, pirms 15 gadiem
Lai uzvar labākais
Cerams GULBIS gūs panākumus

     [+] [-]

, 2009-06-21 22:20, pirms 15 gadiem
Visaugstāk no mūsējiem varētu tikt Līga, jo Marejs ar Viljamsu diez vai būs mūsējiem ņemami... Potams jau cerēsim, ka brīnumi notiks

  -1 [+] [-]

, 2009-06-21 22:21, pirms 15 gadiem
Stulbais eurosport taa gribejas 2 nedeljas atpusties pie tv skatoties tenisu, bet shie ( eurosport) rada kkadas atkartojuma speles un citas neinteresantas sporta speles!

  +2 [+] [-]

, 2009-06-21 22:24, pirms 15 gadiem
maniak33 rakstīja: Stulbais eurosport taa gribejas 2 nedeljas atpusties pie tv skatoties tenisu, bet shie ( eurosport) rada kkadas atkartojuma speles un citas neinteresantas sporta speles!
es sekošu līdz livescore!

  +2 [+] [-]

, 2009-06-21 22:30, pirms 15 gadiem
nju jaa taaa ir vieniga iespeja, vrb vel atdhe.net kadu speli radiis, tad jau maniis, bet tik unj taaa tas vairs nav tas, kas pie tv sedet!
Slēpts komentārs: PēterisP

  +2 [+] [-]

, 2009-06-21 22:32, pirms 15 gadiem
Lai ērnijam veicas!

  +5 [+] [-]

, 2009-06-21 22:45, pirms 15 gadiem
Es jūtu, ka šoreiz viņš izšaus

  +2 [+] [-]

, 2009-06-21 22:47, pirms 15 gadiem
nu lai veicas musejiem!!!

     [+] [-]

, 2009-06-21 22:48, pirms 15 gadiem
lielaisbasketbolafans rakstīja: Es jūtu, ka šoreiz viņš izšaus
Bet ja būt reālistiem, tad sensācijai jau ir jānotiek otrajā kārtā Proti lai izsaut sanāktu labi..
Tad jau manīs kā tur būs, visu prims, lai tiek līdz Marejam..

     [+] [-]

, 2009-06-21 23:12, pirms 15 gadiem
Nu ja Gulbis tiek talak,tad pret Mareju speli kautkur jau radis.
ew tiesam eurosport nerada?

  +3 [+] [-]

, 2009-06-21 23:15, pirms 15 gadiem
BBC raada visu dienu,5 kortus

  +1 [+] [-]

, 2009-06-21 23:29, pirms 15 gadiem
Žēl, ka tomēr bez Rafas Veiksmi Ernestam

     [+] [-]

, 2009-06-21 23:51, pirms 15 gadiem
Jā, žēl gan, ka Nadals nespēlēs. Cienu gan Rafu, gan Federeru kā augstas klases meistarus, gan arī kā personības.

     [+] [-]

, 2009-06-22 00:27, pirms 15 gadiem
Eirosports cik atceros Wibledonu nekad nav radijis. Nu vismaz pedejos 10 gadus noteikti nee...

Man jau pa TV kaut kur noteikti radiis. Ja butu Rigaa tad drosi vien naaktos iepirkt Wimbledon Live. Varbut tapat to izdarisu ja bus iedvesma vairak skatities

  -1 [+] [-]

, 2009-06-22 00:28, pirms 15 gadiem
Kas attiecas uz musejiem tad domaju viena uzvara Gulbim un ja paveicaas tad viena ari Anastasijai. Tas ari viss sogad. Izlozes dievi nebija labveligi...

  +1 [+] [-]

, 2009-06-22 00:56, pirms 15 gadiem
"NTV+teniss" it kaa plaano raadiit Wimbldonas turniiru, ja Gulbis tiek otrajaa kaartaa, tad ar Mareju speelees uz centraalaa korta, to speeli jau nu noteikti raadiis tieshraidee

  +1 [+] [-]

, 2009-06-22 01:16, pirms 15 gadiem
ai kā kāja sāp rakstīja: "NTV+teniss" it kaa plaano raadiit Wimbldonas turniiru, ja Gulbis tiek otrajaa kaartaa, tad ar Mareju speelees uz centraalaa korta, to speeli jau nu noteikti raadiis tieshraidee
Ne tikai NTV + Tennis arī NTV + online rādīs tenisu .. Tā ka divus svarīģākos kortus pa TV var skatīties.

  -2 [+] [-]

, 2009-06-22 02:39, pirms 15 gadiem
maniak33 rakstīja: Stulbais eurosport taa gribejas 2 nedeljas atpusties pie tv skatoties tenisu, bet shie ( eurosport) rada kkadas atkartojuma speles un citas neinteresantas sporta speles!
Ko trako - ne jau Eurosport vaina tā ir, gan jau raidīšanas tiesības pārāk dārgas vai kas cits, piemēram, angļu snobisms Man liekas, ka W. vispār nekad pa šo kanālu nav rādīta, bija laiks pierast

     [+] [-]

, 2009-06-22 10:24, pirms 15 gadiem
Ja pagājušajā gadā Gulbim lieliski sēlēja pirms turnīra,

AUTOR, palabo kļūda!

  -1 [+] [-]

, 2009-06-22 10:54, pirms 15 gadiem
pingpong rakstīja: Ko trako - ne jau Eurosport vaina tā ir, gan jau raidīšanas tiesības pārāk dārgas vai kas cits, piemēram, angļu snobisms Man liekas, ka W. vispār nekad pa šo kanālu nav rādīta, bija laiks pierast
Tas, ka nekad neesi skatījies, nenozīmē, ka nav rādīts.. Un Eurosport vnk ir uz izputēšanas robežas.. Ja agrāk viņi rādīja Bobsleju, visādus motorsporta pārraides, hokeju utt.. Tad pēdējā laikā viņi vsp rāda tikai stulbus futbola spelu atkartojumus vai boksu... :/ Vai vēl to sn'ūkeru

     [+] [-]

, 2009-06-22 11:55, pirms 15 gadiem
Ja pagājušajā gadā Gulbim lieliski spēlēja pirms turnīra

lociiijumu jau ar varetu pamainiit Gulbis lieliski spēlēja nevis Gulbim..!

     [+] [-]

, 2009-06-22 13:02, pirms 15 gadiem
pūce rakstīja: es sekošu līdz livescore!
tāds nu ir tas eurosport, mēsls..populārākos sporta turnīrus finansiālu apstākļu dēļ parasti netranslē...bet nu sekot līdzi rezultātiem var livescore.com, flashscore.com...bwin.com- live, var sekot pat katram geima izspēles punktam līdzi, bet ne visām spēlēm...tad iemochii veel livetv.ru mosh tur ar uzrāda adresi, kur var sekot līdzi video skatījumā...kā piemēram caur TVU playeri, soapcoast, PP mate pleiyeriem, un vēl citiem ..protams tie ir jaaieinstalee,bet to arī piedāvā tur..tad uzliec kādu stafku totaljikā, un tennisa skatīšanās sagādā vēl lielāku baudu, un azartu

     [+] [-]

, 2009-06-22 13:59, pirms 15 gadiem
Paareejos slamus raada vienmeer....

     [+] [-]

, 2009-06-22 14:30, pirms 15 gadiem
KApec Rodžera mačs vel nau saacies?

     [+] [-]

, 2009-06-22 14:34, pirms 15 gadiem