Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Plēsnieks: "Neskrējām pakaļ medaļai ar putām uz lūpām"

Plēsnieks: "Neskrējām pakaļ medaļai ar putām uz lūpām"
Artūrs Plēsnieks
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Latviešu svarcēlājs Artūrs Plēsnieks, kurš naktī uz sestdienu ASV pilsētā Hjūstonā izcīnīja bronzas medaļu pasaules čempionātā svara kategorijā līdz 105 kilogramiem, sarunā ar Sportacentrs.com atzina, ka mērķis bijis sasniegt pēc iespējas labāku rezultātu un nodrošināt dalību olimpiādē, nevis par katru cenu dzīties pēc medaļas.

23 gadus vecais Artūrs Plēsnieks pasaules čempionātā raušanā tika galā ar 175 un 179 kilogramus smagajiem stieņiem, bet 182 kilogramu nasta šoreiz nepadevās. Pēc tam grūšanā, kas ir Artūra stiprā puse, viņš pievārēja gan 217 un 222 kilogramu smagos stieņus, gan 226 kilogramus, tādējādi uzstādot Latvijas rekordu gan grūšanā, gan summā (405 kg). Lai gan ne raušanā, ne grūšanā viņš netika labāko trijniekā, summā ar 405 kilogramiem bija gana, lai izcīnītu bronzas godalgu.

"Veiksme palīdzēja, jo pretinieki uzdāvināja man iespēju," saka Artūrs. "Vairāki sportisti riskēja ar lielajiem svariem un dabūja "nullītes", taču ar to ir jārēķinās jebkuram svarcēlājam. Turpretī mēs neskrējām pakaļ medaļai ar putām uz lūpām. Es un treneris bijām izlēmuši, ka koncentrēsimies uz rezultātu, lai summa būtu gana laba un ar to pietiktu ceļazīmei uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Treneris uzsvēra, ja būs rezultāts, tad arī varēs domāt par medaļu."

"182 kilogramus uzraut, pirmkārt, liedza tehniska kļūda. Pēc uzrāviena nenostrādāju līdz galam. Ja polis [Bartļomejs] Bonks rauj un lien apakšā zem stieņa, tad man ir gluži otrādi - stienis paliek priekšā. Lai gan viņš sākuma posmā velk smagi, palīšana apakšā turpinājumu padara vieglāku. Turpretī es uzrauju labi, bet pēc tam sabremzēju," skaidro Plēsnieks. Runājot par veiksmīgi uzgrūstajiem 226 kilogramiem, viņš atzīst, ka sajūtas neesot tādas, ka būtu jāvelk no pazemes. "Var just, ka ar gadiem spēks nāk klāt. Jau Eiropas čempionātā mēģināju pacelt 225 kilogramus, bet pasteidzos."

Vaicāts par to, kāpēc tieši šī gada beigās izdevās pārkāpt 400 kilogramu robežu, kas nebija sasniegta kopš 2013. gada, Plēsnieks norāda, ka šogad kārtīgi pastrādāts treniņnometnēs. "Daudz strādājām pie tehnikas un mēģināju to lauzt. Tāpat pozitīvi ietekmēja arī dēla piedzimšana."

Jāpiebilst, ka šogad pasaules čempionātā nepiedalījās pagājušā gada čempions kazahs Iļja Iļjins, kurš jau gada sākumā bija paziņojis, ka izlaidīs pasaules čempionātu. Tāpat nestartēja arī sudraba medaļas ieguvējs uzbeks Ruslans Nurudinovs, kuram pēc pagājušā gada čempionāta bijušas problēmas ar ceļgalu un nav pat zināms par viņa gatavošanos šajā sezonā. Artūrs gan ir pārliecināts, ka uz olimpiādi visi labākie atkal būs ierindā.

Ņemot vērā, ka pērn pasaules čempionātā rekordi tika laboti viens pēc otra un bronzai vajadzēja 427 kilogramus, bet zelta un sudraba medaļnieki sakrāja 432 kilogramus, latvietis šaubās par savu pirms pusotra gada izteikto prognozi, ka medaļai Rio vajadzēs pacelt vismaz 415 kilogramus. "Drīzāk 420 kilogrami. Tādējādi man būs jāpieliek klāt vēl 15 kilogrami. Jātrenējas, man ir rezerves. Līdz olimpiādei raušanā vajadzētu pielikt vismaz piecus kilogramus. Pacīnīties par olimpisko medaļu būs sarežģīti, bet jāstrādā un tad būs iemesls cerētu uz kādu brīnumu."


, 2015-11-29 21:41, pirms 8 gadiem
Ieniršana ir Artūra problēma. bet vēl vairāk aukstais starts. Dibenam vajadzētu būt zemāk, taču man šķiet, ak tas ir kompromiss ar ceļu sāpēm.

Prieks, ka ir solis uzpriekšu. 180 230 ir reāli. Ja pieliek raušanas startā, TAD 185 230 un tas jau būtu solīds 6nieks.
, 2015-11-29 21:41, pirms 8 gadiem
Autoram,
Iļja Iļjins
, 2015-11-30 00:14, pirms 8 gadiem
Kāpēc jāliek bilde ar svaru, ko Iveta Radeviča taisa atspērienam : )
Jānis Buks. Foto: LOK
10

LOK prezidents vaino Čakšas komandu par politiskā spiediena izdarīšanu

LETA. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks vaino Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai pietuvinātas personas par politiska spiediena izdarīšanu, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).
Artūrs Plēsnieks. Foto: Reuters/Scanpix
15

Tokijas bronzas medaļnieks Plēsnieks nekvalificējas Parīzes spēlēm

LETA. Latvijas pārstāvis Artūrs Plēsnieks pirmdien Taizemē notiekošajā Pasaules kausā svarcelšanā izcīnīja 14. vietu svara kategorijā līdz 102 kilogramiem un nekvalificējās Parīzes olimpiskajām spēlēm.
Armands Mežinskis. Foto: EPA/Scanpix

Mežinskim 11. vieta Pasaules kausā svarcelšanā

LETA. Latvijas pārstāvis Armands Mežinskis sestdien Taizemē Pasaules kausā svarcelšanā izcīnīja 11.vietu svara kategorijā līdz 89 kilogramiem.