Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Vai Austrālijas "Valabiji" atkal tiks pie medaļām?

Juris Miņins
Juris Miņins

Vai Austrālijas "Valabiji" atkal tiks pie medaļām?
Foto: EPA/Scanpix

Austrālijas regbija izlase ir viena no titulētākajām Pasaules kausa komandām, tiesa, pēdējo gadu sniegums neļauj viņus pieskaitīt pie pašiem galvenajiem favorītiem uz uzvaru 2019. gada turnīrā. Vai Maikla Čeikas komanda pārsteigs?

Austrālija, kā zināms, ir viena no sportojošākajām nācijām pasaulē, tāpat arī ir labi zināms, ka līdz pat 20. gadsimta sākumam (1931.gadam) Austrālija bija Lielbritānijas pakļautībā un saliekot šos abus apstākļus kopā nav nekāds pārsteigums, ka regbijs šajā valstī tika spēlēts jau kopš pašiem spēles pirmssākumiem.

Ja Anglijā par regbija spēles "izgudrotāju" sauc Regbijas skolas puiku Viljamu Vebu Elisu, kurš bija pirmais, kurš futbola spēles laikā esot paņēmis bumbu rokās un nogādājis to vārtos, tad Austrālijā šāda pirmatklājēja slava ir Tomam Vilisam, kurš 14 gadu vecumā pats tika aizsūtīts uz jau pieminēto Regbijas skolu mācīties, bet paralēli mācībām viņš aktīvi iesaistījās sportā un ne tikai iepazina regbiju, bet bija arī skolas kriketa komandas kapteinis.

Atgriezies mājās Viljamss iepazīstināja austrāliešus ar tolaik jauno sporta veidu, taču, jāatzīst, zaļajā kontinentā to neuzņēma uzreiz, jo uzskatīja, ka regbijs ir pārāk puiciska spēle un to ko var atļauties darīt skolas zēni, to nekādā gadījumā necietīs pieauguši vīrieši, tāpēc drīz vien nonāca pie atziņas, ka regbija noteikumi būtu jāmaina. Pie kā tas noveda? Pēc vienas no versijām (lai gan pārējās neizslēdz citu versiju līdzāspastāvēšanu) tas lika pamatu austrāliešu futbolam – populārākajam komandu sporta veidam Austrālijā.

Jāpiebilst, tas nebūt nav pirmais un vienīgais gadījums, kad austrālieši līdz galam nepieņem klasisko regbija spēli, bet izvēlas tās modifikāciju.

Otrais gadījums ir fiksēts brīdī, kad Austrāliju sasniedza regbijs-13, jeb regbijs, kas tiek spēlēts nevis pēc regbija savienības, bet gan regbija līgas noteikumiem. Sporta veids, kurš ir daudz ātrāks, jo tajā ir minimizētas visas klasiskajam regbijam raksturīgās standartsituācijas, turklāt, tajā uzreiz bija atļauts profesionālisms, t.i., spēlētāji drīkstēja saņemt naudu par savu sniegumu laukumā, austrāliešiem atkal iepatikās vairāk nekā regbija spēles klasika un ir arī fiksēts gadījums, kad uzreiz 11 Austrālijas izlases spēlētāji pamet klasiskā regbija izlasi, lai pievienotos regbijam-13.

Jāatzīst, ka, lai arī regbijs-15 Austrālijā ir gana labā līmenī, taču arī mūsdienās tas nav pats populārākais ovālās bumbas sporta veids, jo AFL (austrāliešu futbols) un NRL (regbijs-13) ir izpelnījušies pašu lielāko līdzjutēju uzmanību. Tāpat jāatzīmē, ka Austrālijas nacionālais regbija čempionāts (NRC) tiek izspēlēts tikai no 2013. gada, taču interese par to ir minimāla, jo vidējā apmeklētība sasniedz tikai 2 000 cilvēkus mačā. Tiesa, nevar nepieminēt, ka četras Austrālijas regbija komandas spēlē dienvidu puslodes spēcīgākajā regbija turnīrā, "Super Rugby", ko var arī uzskatīt par Austrālijas klubu regbija augstāko līmeni. Jāpiebilst, ka Austrālijas klubi šī čempionāta finālā ir spēlējuši desmit reizes, taču uzvarējuši vien četros gadījumos, tiesa, tas tāpat viņiem dod otro vietu nāciju ieskaitē, jo tikai jaunzēlandieši ir bijuši biežāki čempioni.

Runājot par Austrālijas regbiju, nevar nepieminēt, ka šī izlase piedalās vienā no principiālākajiem regbija dueļiem, Bledislo kausā, kurā tiekas ar Jaunzēlandes izlasi. Uz šo brīdi Austrālija 12 reizes ir tikusi pie šī kausa, uzvarot 37 no 144 aizvadītajām spēlēm.

Panākumi Pasaules kausā

Runājot par Austrālijas panākumiem Pasaules kausā, jārunā arī par ko citu, proti, Austrālijas regbija savienība bija pirmā, kas 1983. gadā Starptautiskajai regbija padomei (IRB) piedāvāja noorganizēt Pasaules kausu. Protams, līdzīgi piedāvājumi un idejas cirkulēja arī iepriekš, taču šis Austrālijas piedāvājums, kopā ar Jaunzēlandes pēc gada iesniegto, arī kalpoja kā "starta poga" tam, lai 1987. gadā abas šīs valstis arī noorganizētu pirmo Pasaules kausu regbijā.

Interesanti, ka pirmie divi Pasaules kausa čempionu tituli arī tika sadalīti abu šo valstu starpā, jo, ja 1987. gadā uzvarēja Jaunzēlande, bet Austrālija palika ceturtā, tad 1991. gadā tieši austrālieši triumfēja šajā turnīrā.

Interesanti, ka savu pirmo Pasaules kausa čempionu titulu austrālieši izcīnīja Anglijā, slavenajā Tvikenhemas stadionā, kas ir galvenais Anglijas regbija stadions. Vēl zīmīgāk, ka finālmačā ar 12:6 tika pārspēta tieši laukuma saimnieku komanda.

1995. gada turnīrs "Valabijiem" nebija tik veiksmīgs, jo viņiem tas noslēdzās jau ceturtdaļfinālā, kur angļi revanšējās austrāliešiem par zaudējumu iepriekšējā PK finālā, uzvarot ar 25:22, bet 1999. gada Pasaules kausa finālturnīrā, kas bija jau pirmais "profesionālais" Pasaules kauss, austrālieši atkal cēla virs galvām prestižo trofeju – šoreiz ar 35:12 tika pārspēta Francija.

Austrālija - Francija 1999. gada Pasaules kausa finālā

Vērtējot Austrālijas regbija izlases sniegumu Pasaules kausa finālturnīros kopumā, jāsaka, ka viņi ir viena no veiksmīgākajām šī turnīra izlasēm, jo bez diviem čempionu tituliem, kas ir otrais labākais rezultāts uzreiz aiz Jaunzēlandes trim tituliem, austrālieši sešas reizes (no astoņām) ir spēlējuši pusfinālā, četras reizes tikuši līdz finālam, bet piecos gadījumos tikuši pie medaļām un, protams, katrā turnīrā ir kvalificējušies izslēgšanas mačiem.

2015. gada turnīrā arī Austrālijas izlase papildināja savu trofeju plauktu ar sudraba medaļām. Vispirms viņi ne tikai "izdzīvoja", bet arī uzvarēja finālturnīra "nāves grupā", spēlējot kopā ar Velsu, Angliju, Fidži un Urugvaju, izcīnot uzvaras visās četrās spēlēs. Par "izdzīvošanu" var runāt arī ceturtdaļfinālā, jo Skotija tika pārspēta tikai ar 35:34, Bernardam Foulijam realizējot izšķirošo soda sitienu spēles pēdējā minūtē.

Pusfinālā ar 29:15 tika pieveikta Argentīna un šajā mačā ar hettriku izcēlās Adams Ešlijs-Kūpers un tikai finālā austrālieši piedzīvoja pirmo zaudējumu turnīrā, ar 17:34 atzīstot savu principiālo pretinieku, Jaunzēlandes, pārākumu.

Kvalifikācija un testu mači

Iepazīstoties ar Austrālijasa izlases panākumiem Pasaules kausā, droši vien, ka daudzi jau ir sapratuši, ka, lai kvalificētos uz uz 2019. gada finālturnīru viņiem nebija jāiziet kāds sarežģīts atlases "siets", jo biļete uz Japānu pienācās automātiski. Tāpat jāpiebilst, ka Austrālija ir viena no tām komandām, kurai nekad nav bijis jāpiedalās šādos kvalifikācijas turnīros.

Pievēršoties testu mačiem, jāsaka, ka Austrālijas izlase šajā četrgadē saviem līdzjutējiem sagādāja ne mazums bēdīgu brīžu. Jāsāk ar to, ka tūdaļ pēc kopumā nesliktā Pasaules kausa sekoja piecu zaudējumu sērija – "Valabiji" savās mājās kapitulēja Anglijas izlases priekšā (zaudēti trīs mači) un pēc tam arī atzīts Jaunzēlandes pārākums divās Regbija čempionāta spēlēs.

Lai arī pēc tam austrālieši spēja atgūties un daži maču nogriežņi viņiem padevās pieklājīgā līmenī, jaunu "zemāko punktu" viņi sasniedza 2018. gadā, kad spēja uzvarēt vien četros no deviņiem mačiem un tikai knapi izbēga no pēdējās vietas Regbija čempionātā.

Šāds sniegums, protams, nevarēja apmierināt Austrālijas regbija savienību, tāpēc komandas galvenais treneris Maikls Čeika pie saviem darba devējiem bija biežs viesis, aizstāvot savas idejas. Līdz galam gan tās regbija savienības vadību nepārliecināja, tāpēc tika ieviesti vairāki jaunievedumi, kas kontrolē Čeikas darbu. Grūti spriest vai tas uzlabos komandas sniegumu, jo vienība, lai arī brīžiem rāda ļoti labu sniegum, kopumā turpina spēlēt diezgan nevienmērīgi un pēc labām spēlēm seko absolūti izgāzti mači.

Spēlētāji

Viena no galvenajām pretenzijām, ko Austrālijas regbija savienība izvirzīja Maiklam Čeikam bija, viņuprāt, pieļautās kļūdas spēlētāju izvēlē. Tamdēļ, lai kontrolētu treneri, viņa priekšnieki ieviesa jaunu amatu, tādējādi dalot atbildību par spēlētāju izvēli.

Uz 2019. gada Pasaules kausu austrālieši dosies ar gana pieredzējušu sastāvu, jo komandā būs trīs regbisti, kuri ir aizvadījuši vairāk kā 100 mačus izlases kreklā. Adams Ešlijs-Kūpers ar 118 spēlēm būs pats pieredzējušākais, tiesa, ja paveiksies, viņš šajā Pasaules kausā varētu sasniegt Braiena Habanas un Džona Lomū uzstādīto PK laikā gūto piezemējumu rekordu, jo no esošā, 15 piezemējumiem finālturnīros, Ešlijs-Kūpers atpaliek par četriem veiksmīgiem uzbrukuma noslēgumiem.

Austrālijas regbija izlase

Kopumā jāizceļ austrāliešu vidējā un aizmugurējā līnija, kas ir ļoti labā līmenī – Maikls Hūpers, Deivids Pokoks, kurš jau paziņoja, ka šis būs viņa pēdējais turnīrs izlasē, Vils Dženia, Rīzs Hodžs, Kērtlijs Bīls utt., kā arī Kristians Leliafano, kurš nu regbijā ir atgriezies pēc smagām veselības problēmām. Šie regbisti prot saasināt spēli un sagādāt problēmas pretiniekiem.

Tiesa, uzbrukumā viņiem gan situācija vairs nav tik spīdoša un, kā arī ne viens vien regbija speciālists ir atzīmējis, Austrālija ir ļoti radoša un ātra komanda, taču regbija mačus bez standartsituācijām neuzvarēsi. Protams, ka Sekope Kepu ar saviem kolēģiem nav tik slikti, lai grupu turnīrā viņiem rastos problēmas, taču izslēgšanas mačos tas var būt izšķiroši.

Prognoze

Spēlējot vienā grupā ar Velsu, Gruziju, Fidži un Urugvaju, austrāliešiem nevajadzētu rasties problēmām ar izkļūšanu "ārā" no grupas. Protams, Velsa ir ļoti cienījams pretinieks un šajā spēlē, visdrīzāk, izšķirsies pirmās vietas liktenis, kas vēlāk, iespējams, var dod labāku izslēgšanas spēļu "zaru", jo D apakšgrupas komandām būs jātiekas ar C grupu, kas šajā finālturnīrā varētu saukties par "nāves grupu", jo tajā spēlē Anglija, Francija un Argentīna.

Pārējās apakšgrupa spēlēs, jāsaka, nesola vieglu dzīvi, taču austrālieši tajās būs izteikti favorīti. Gruzijas regbija spēks austrāliešiem būs vēl jāpārbauda, jo šīs izlases savā starpā vēl nav spēlējušas un arī ar urugvajiešiem ir aizvadīta tikai viena cīņa (uzvarēta ar 65:3). Fidži gan ir zināmāka komanda, jo ir izspēlēts 21 savstarpējais mačs, taču ir piedzīvoti arī divi zaudējumi.

Austrālija - Jaunzēlande 2019. gada Regbija čempionātā

Var droši teikt, ka Austrālijai Pasaules kauss sāksies vien no izslēgšanas maču kārtas, taču tur daudz kas atkarīgs no pretiniekiem. Ja pēdējo četru gadu testu mači kaut ko nozīmē, tad Francija varētu būt viņiem parocīgākais pretinieks.

Austrālijas izlase

------
ReģionsOkeānija
IesaukaWallabies (Valabiji)
Galvenais trenerisMaikls Čeika
Vieta Pasaules rangā6.
Pirmā starptautiskā spēlepret Britu salām 13:3 (24.06.1899.)
Lielākā uzvara142:0 pret Namībiju (25.10.2003.)
Lielākais zaudējums8:53 pret DĀR (30.08.2008.)

Austrālija 2019. gada Pasaules kausā

KomandaSUNZP
Austrālija00000
Velsa00000
Gruzija00000
Fidži00000
Urugvaja00000
DatumsMājniekiViesi
21.09.AustrālijaFidži
29.09.AustrālijaVelsa
05.10.AustrālijaUrugvaja
11.19.AustrālijaGruzija

Vai Austrālijas regbija izlase spēs iekļūt 2019. gada Pasaules kausa pusfinālā?

  • 17

  • 5