Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Skoti mēģinās revanšēties par 1991. gadu

Juris Miņins
Juris Miņins

Skoti mēģinās revanšēties par 1991. gadu
Foto: Reuters/Scanpix

Skotijas regbija izlase, lai arī ir viena no pasaules regbija elites komandām, Pasaules kausu finālturnīros tikai vienu reizi ir spējusi kvalificēties pusfinālam. Vai tas viņiem izdosies 2019. gadā?

Pirmās futbola un regbija spēles dalībnieki

Regbijs, protams, ir Anglijā izdomāta komandu sporta spēle, taču Skotija, kas atrodas pavisam blakus, droši var teikt, ka viņi arī ir ļoti aktīvi piedalījušies šīs spēles attīstībā.

Jāsāk ar to, ka dažāda veida futbola spēles Skotijā, tāpat kā visās Britu salās, tika spēlētas vēl labi pirms Viljama Veba Elisa leģendām apvītā skrējiena Regbijas pilsētas skolas laukumā, tāpēc pateikt skaidri kad un kurš skots vai šīs zemes viesis atveda regbiju, nevar, tiesa, ir saglabājušies dažādi ieraksti par to, ka vairākās Skotijas skolās ir ieradušies zēni no Anglijas, kuri zinājuši spēles noteikumus un izplatījuši tos tālāk. Tiesa, problēmas radās brīdī, kad katra skola sāka spēlēt "savu regbiju", kas nozīmēja, ka spēles starp skolām bija ļoti grūti aizvadīt, jo katra komanda spēlēja pēc saviem noteikumiem un arī punktus skaitīja tieši tāpat, tāpēc bija jāpaiet zināmam laikam, kad viens no sava laika Skotijas izglītības sistēmas gaišākajiem prātiem, H.Almondss, ierosināja šos noteikumus standartizēt. Tas arī tika izdarīts, kad dienasgaismu ieraudzīja tā sauktā "Zaļā grāmata", jeb regbija noteikumu buklets.

Interesants ir arī tas apstāklis, ka 1871. gadā skotu regbisti nāca klajā ar atklātu vēstuli Anglijas regbistiem, kurā tika mests izaicinājums aizvadīt spēli pēc regbija noteikumiem (tiesa, katrā komandā piedalījās 20 spēlētāji). Šī spēle arī notika un vēsturē tā ir ierakstīta ne tikai kā pirmā starptautiskā regbija spēle, bet arī kā pirmā starptautiskā futbola spēle. Te gan ir jāpaskaidro, ka tajā laikā regbijs un futbols tika uzskatīti par diezgan radniecīgiem sporta veidiem savas izcelsmes dēļ un arī pašlaik regbijs vēl aizvien ir tikai viens no futbola spēles atzariem.

Pirmajā starptautiskā regbija spēlē, kas ilga divus 50 minūšu puslaikus, skoti arī uzvarēja, jo guva piezemējumu un bija precīzi realizācijas sitienā (tolaik piezemējums deva iespēju sist pa vārtiem un punktus komandas guva tikai, ja šis sitiens bija veiksmīgs).

Tāpat Skotijas regbija savienība ir otrā vecākā pasaulē, kā arī tā ir bijusi kā viena no "Mājas nāciju" čempionāta dibinātājām (pašlaik – Sešu nāciju čempionāts) un Starptautiskās regbija savienības (pašlaik – "World Rugby") dibinātājām.

Lai arī skoti bija pavisam tuvu gan regbija dzimšanas vietai un laikam, gan cieši saistīti ar pārējiem angļu spēles notikumiem, daudzas kataklizmas viņus neskāra, tajā skaitā arī regbija sadalīšanās profesionāļos un amatieros, t.i., regbija līgas izveide. Skotijā līderpozīcijas jau no pašiem pirmssākumiem ieņēma regbija savienības spēles variācija, t.i., regbijs-15 un regbijs-13, jeb regbija līga, lai arī ir zināma un spēlēta, lielu popularitāti nav guvusi.

Tiesa, bez sava ieguldījuma pasaules regbija attīstībā un dažādošanā skoti nav palikuši, jo tieši skotu miesnieks Neds Heigs bija tas, kurš izdomāja regbiju-7 vietējā Melrouzas regbija klubā un pirmie septītnieka mači jau tika spēlēti 1883. gadā. Lai arī ilgu laiku šis sporta veids tika uztverts kā treniņu variācija klasiskajam regbijam, uz šo brīdi regbijs-7 ir viens no visstraujāk augošajiem komandu sporta veidiem pasaulē, kā arī ir iekļauts olimpisko spēļu programmā.

Runājot par kopējiem sasniegumiem, tad Skotijas panākumi pēdējos gados nav bijuši tik lieli, jo Sešu nāciju čempionātā komanda vēl nav uzvarējusi un pēdējā uzvara šajā turnīrā ir datējama ar laiku, kad tas bija vēl Piecu nāciju čempionāts. Arī kopējās 15 uzvaras (trīs "Grand Slam"), kas izcīnītas 124 turnīros, ir otrs pieticīgākais rādītājs starp komandām, kas veidoja Piecu nāciju čempionātu.

Panākumi Pasaules kausā

Neskatoties uz ļoti bagāto regbija vēsturi, Skotijas izlases rezultātus Pasaules kausa finālturnīrā par izciliem nez vai kāds varēs nosaukt, jo tikai vienu reizi skoti ir bijuši tiešā medaļu tuvumā, 1991. gadā, kad turnīrs (un arī izšķirošais pusfināls) notika viņu mājās.

Tiesa, ja kādreiz būsiet Skotijā un vēlēsieties uzteikt komandu par labo spēli, ieteiktu to nedarīt, jo 1991. gada PK finālturnīra pusfināls ir, iespējams, pats "sāpīgākais" brīdis Skotijas regbijā, jo Gevins Heistings, kurš kopumā tiek atzīsts par vienu no visu laiku labākajiem skotu regbistiem, šajā mačā, kurā pretiniekos bija Anglija, garām vārtiem aizsita soda sitienu, kurš tika izpildīts jau no 22 metru zonas un tiešā vārtu priekšā. Jāatzīmē, ka šajā mačā skoti zaudēja ar 6:9, lai spēlē panāktu neizšķirtu pietrūka tieši trīs punktu, bet pašā cīņā, iespējams, tas "salauztu" angļus, kuri tikko bija atspēlējušies.

Gevina Heistinga nerealizētais sitiens 1991. gada PK pusfinālā

Runājot par pārējiem finālturnīriem, tad pats neveiksmīgākais skotu iznāciens "lielajā sabiedrībā" bija 2011. gadā, kad viņi palika bez izslēgšanas mačiem, sev priekšā palaižot Argentīnu un Angliju, bet visos pārējos turnīros Skotijas sapņi par tituliem beidzās ceturtdaļfinālā un, kas jo īpaši interesanti, piecos no sešiem gadījumiem viņiem kāju priekšā ir aizlikusi Jaunzēlande vai Austrālija.

Jāatzīmē, ka Jaunzēlandes un Skotijas cīņas izslēgšanas mačos ir Pasaules kausa klasika, jo bez trim ceturtdaļfināliem, komandas vēl ir tikušās 1991. gada bronzas finālā un arī tajā spēcīgāka izrādījās Jaunzēlandes izlase.

2015. gada Pasaules kauss skotiem, jāsaka, bija gana ierasts, tiesa, par vieglu to nenosauksi, jo par vietu izslēgšanas spēlēs viņiem bija patiešām jācīnās, lai arī pirms turnīra izskatījās, ka grupa būs samērā viegla. Tikuši galā ar Japānu pirmajā cīņā, skoti ar optimismu raudzījās uz nākošajiem mačiem, jo ASV un Samoa komandas likās gana "ņemamas", kamēr DĀR jau bija piedzīvojuši zaudējumu pret japāņiem un cīņā par izslēgšanas mačiem, ja viss notiktu pēc skotu plāna, vairs nebija tik principiāli konkurenti.

Viss arī notika Skotijas izlasei labvēlīgā gultnē, jo pat pēc zaudējuma DĀR viņu izredzes kvalificēties ceturtdaļfinālam bija gana labas, bija jāuzvar Samoa. Šajā spēlē gan samoāņi parādīja, ka nevajag viņus novērtēt par zemu, jo pirmo puslaiku viņi uzvarēja ar 26:23 un tikai pateicoties Greiga Leidlo otrajā puslaikā gūtajam piezemējumam un 13 punktiem, skoti spēja tikt pie panākuma, tādējādi arī aizliekot "kāju priekšā" japāņiem, kuri arī varēja kvalificēties izslēgšanas mačiem.

Savu veiksmes limitu, acīmredzot, skoti šajā spēlē arī izsmēla, jo ceturtdaļfinālā, lai arī kā Britu salu komanda cīnījās un lai vai cik tuvu bija panākumam, pusfinālam kvalificējās Austrālija (35:34).

Kvalifikācija un testu mači

Skotijas izlase bija viena no tām 12 komandām, kurām nebija jālauza galva par kvalificēšanos Pasaules kausam, tā kā viņi savu biļeti uz Japānu saņēma jau 2015. gadā, pēc veiksmīga grupu turnīra un kvalificēšanās izslēgšanas mačiem.

Savukārt testu mačos skotu sniegums bija ļoti dažāds – komanda šajā četrgadē ir spējusi uzvarēt gan Austrāliju, gan Angliju, gan Velsu, gan Īriju, gan Franciju un arī Argentīnu. Piekritīsiet, ka tas izklausās gana iespaidīgi, tajā pašā laikā viņu spēļu arhīvā arī ir zaudējumi tādām komandām kā Fidži, kas vēl būtu ne tik pārsteidzoši, un ASV, kas gan noteikti nav ikdienišķs notikums regbijā.

Visi Skotijas izlases gūtie piezemējumi 2018. gada laikā

Iemesls šādiem "amerikāņu kalniņiem" ir diezgan prozaisks – savainojumi. Visu šo četru gadu laikā skoti ir cīnījušies nevis par visaugstākajām vietām, bet par to, lai laukumā dotos maksimāli labākajā sastāvā, tā kā teju uz katru Sešu nāciju kausu viņu "lazarete" bija ja ne pārpildīta, tad pamatīgi piepildīta.

Spēlētāji

Lai arī mūsdienu regbijā pat šajā ziņā pašas ortodoksālākās regbija savienības jau ir pielaidīgākas un mēģina atrast abpusēji izdevīgus nosacījumus, lai, no vienas puses, noturētu spēlētājus savā pārraudzībā, bet no otras – ļautu viņiem spēlēt arī nadīgākajos ārzemju klubos, Skotija šajā ziņā ir viena no retajām regbija elites izlasēm, kurā nav noteikumu, kas liegtu spēlēt izlasē citu valstu klubus pārstāvošajiem spēlētājiem.

Tas gan, protams, nemaina faktu, ka lielākā daļa izlases pārstāv Skotijas "Pro 14" klubus (tās ir divas komandas - Glazgovas "Warriors" un Edinburgu), taču komandā ir arī septiņi "ārzemnieki", kā no "Pro 14", tā arī no Francijas un Anglijas čempionātiem.

Skotijas izlases trenerim Gregoram Taunsendam noteikti nav jāsūkstās par augstas klases izpildītāju trūkumu, jo, pretēji tam kas notika laika posmā no 2016. gada pavasara līdz 2019. gada pavasarim, kad komandas sastāvu noteica nevis treneri, bet gan ārsti, uz Pasaules kausa finālturnīru komanda dodas ļoti kaujasspējīgā sastāvā un arī noskaņojumā.

Skotijas izlases pussargu un aizsargu kompānija ir vairāk nekā pārliecinoša – Greigs Leidlo, Fins Rasels, Stjuarts Hogs, Šons Maitlends, Sems Džonsons un citi noteikti ir spēlētāji, kurus regbija pasaulē zina ikviens un kuru parādīšanās laukumā noteikti arī sagādā papildus galvassāpes katras pretinieku komandas trenerim.

Tiesa, ja par Skotijas izlases aizsargiem varam runāt ļoti pozitīvā gaismā, tad viņu uzbrucēji, lai ari noteikti nav slikti, taču daudziem regbija ekspertiem liek uzdot jautājumus par to cik ļoti viņi spēs turēt līdzi aizsargu tempam. Priekšējā līnija, protams, savu darbu izdarīs, taču gaidīt no viņiem brīnumus, laikam, šoreiz nevajag.

Prognoze

Skotijas izlase 2019. gada Pasaules kausu sāks A apakšgrupā, kur bez turnīra saimniekiem japāņiem viņiem priekšā stāsies Īrija, Krievija un Samoa. No vienas puses, protams, gribas teikt, ka Īrija ir šīs apakšgrupas favorīte, jo viss par to arī liecina – komanda spēlē labu regbiju un turnīru sāks kā Pasaules ranga līdere, bet... kā parasti, ir viens "bet". Skotijas izlase Pasaules kausu finālturnīros vēl ne reizi nav zaudējusi nevienai no savas apakšgrupas komandām. Nekad un nevienai, lai gan spēlējusi ir pret visām (trīsreiz pret Japānu un Samoa un pa reizei pret Īriju un Krieviju).

Protams, ka 2019. gada turnīra kontekstā tam nav tik lielas nozīmes, bet tas tikai parāda, ka ne viss šajā apakšgrupā ir tik vienkārši.

Īri, protams, arī ir favorīti un Japāna vēlēsies "atdot parādu" par 2015. gada finālturnīru, kur vienīgais zaudējums apakšgrupā, kas arī liedza viņiem iekļūt izslēgšanas mačos, bija piedzīvots tieši pret Skotiju.

Krievi gan ir līmeni, ja ne pat divus, zemāka komanda, tāpēc skoti šo spēli, visdrīzāk, izmantos kā iespēju atpūtināt savus līderus pirms smagās un, iespējams, izšķirošās cīņas pret Japānu. Samoa savukārt ir gana laba komanda, lai pārsteigtu, taču nez vai tas var notikt bez pašu skotu "palīdzības", turklāt no 11 aizvadītajiem savstarpējiem mačiem salinieki ir uzvarējuši tikai vienā.

Skotijas izlase

------
ReģionsEiropa
IesaukaThistles (Dadži)
Galvenais trenerisGregors Taunsends
Vieta Pasaules rangā7.
Pirmā starptautiskā spēlepret Angliju 1:0 (27.031871.1906.)
Lielākā uzvara100:8 pret Japānu (13.11.2004.)
Lielākais zaudējums10:68 pret DĀR (06.12.1997)

Skotija 2019. gada Pasaules kausā

KomandaSUNZP
Īrija00000
Skotija00000
Japāna00000
Krievija00000
Samoa00000
DatumsMājniekiViesi
22.09.ĪrijaSkotija
30.09.SkotijaSamoa
09.10.SkotijaKrievija
13.10.JapānaSkotija

Vai Skotijas regbija izlase 2019. gada Pasaules kausa finālturnīrā spēs sasniegt pusfinālu?

  • 12

  • 16