Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Nortam divi piezemējumi, Velsa atspēlē 16 punktu deficītu un uzvar Parīzē

Juris Miņins
Juris Miņins

Nortam divi piezemējumi, Velsa atspēlē 16 punktu deficītu un uzvar Parīzē
Džordžs Norts (Nr.14) saņem apsveikumus pēc otrā piezemējuma
Foto: AFP/Scanpix

Šodien ar maču starp Franciju un Velsu Parīzes "Stade de France" arēnā tika dots starts 2019. gada Sešu nāciju čempionātam. Spraigā atklāšanas cīņā ar 24:19 uzvarēja Velsa.

Šī gada Sešu nāciju čempionāts tika atklāts ar cīņu Francijas galvaspilsētā, kur mājnieki uzņēma Velsu. Jāsaka, ka šis mačs pašā Francijā tika gaidīts ar divējādām sajūtām, jo, no vienas puses, visi gaidīja savas komandas atdzimšanu pēc ļoti neveiksmīgā 2018. gada, kurā komanda tika vien pie trim uzvarām, no otras – pēdējos septiņos savstarpējos mačos sešas uzvaras ir tikušas velsiešiem un arī kopumā Pasaules reitinga trešā komanda pirms mača tika vērtēta daudz augstāk, drošākajās prognozēs tika dzirdēts arī, ka tieši Velsa varētu uzvarēt šī gada turnīrā.

Tiesa, iepriekšējos četros abu komandu mačos uzvarētājs nespēja iekrāt vairāk kā deviņu punktu pārsvaru, bet divās iepriekšējās cīņās, kurās komandas uzvaras dalīja uz pusēm, rezultāta starpība vispār bija ne lielāka kā divi punkti.

Līdz ar to, lai arī Velsa bija spēles un arī visa turnīra favorīti, francūži savās mājās cerēja, ja ne uz pārliecinošu uzvaru, tad uz sīvu spēkošanos.

Spēli ar bumbas spērienu sāka viesi, tāpēc pirmie uzbrukumi bija Francijas komandas izpildījumā. Jāsaka, ka kā mājnieki, tā arī viesi šo maču sāka nervozi, par ko liecināja daudzas tā sauktās nepiespiestās kļūdas un zināms haotiskums abu komandu darbībā, taču mājnieki šajā juceklī spēja būt mazliet veiksmīgāki un tāpēc jau sestajā mača minūtē Luī Pikamols guva piezemējumu. Tas gan palika bez turpinājuma, jo Morgans Para netrāpīja realizācijas sitienu.

Drīz pēc tam velsieši, kā šķita ar pirmo acu uzmetienu, atspēlējās, kad bumbu ieskaites zonā nogādāja Laiems Viljamss, kurš bija arī viens no redzamākajiem viesu komandas spēlētājiem pirmajā puslaikā, taču īsu brīdi pirms velsiešu realizācijas sitiena mača galvenais tiesnesis palūdza video atkārtojumu, kurā bija skaidri redzams, ka Viljamss pirms piezemējuma veikšanas jau bija pazaudējis bumbu.

Puslaikam turpinoties, francūži jau sāka demonstrēt pārdomātu spēli, kamēr velsieši turpināja kļūdīties, ko var izskaidrot ne tikai ar uztraukumu, bet arī ar slapjo bumbu un laukumu, jo mačs tika pavadīts spēcīgā lietū. Tieši ar to pašu var izskaidrot daudzos garām aizsistos sitienus, jo bija jāveic pieci mēģinājumi (abu komandu izpildījumā), kamēr Kamils Lopezs, kurš pie sišanas tika pēc tam kā Para jau trīs reizes bija neveiksmīgi mēģinājis raidīt bumbu vārtos, bija precīzs soda sitienā.

Joans Užē bija tas, kurš guva otro piezemējumu, kad Francija izmantoja skaitlisko pārākumu kreisajā flangā, bet puslaika noslēgumā Lopezs izdarīja ko šādam mačam neaptveramu – realizēja dropsitienu. Neaptverams tas bija tāpēc, ka, kā minēts iepriekš, ar sitieniem pa vārtiem pirmajā puslaikā abām komandām bija katastrofāla situācija.

Velsas izlase puslaika pārtraukumā devās pie rezultāta 0:16, kas vēl, iespējams, nebūtu pats trakākais, taču sniegums un kļūdas bumbas kontrolē, kā arī spēles disciplīnā gan bija tas, kas lika domāt, ka otrajās 40 minūtēs viņiem būs ļoti grūti.

Jāsaka, ka otrā puslaika ievads neliecināja, ka spēles ritējumā varētu notikt izmaiņas, taču velsieši kā sak "no nekā" izveidoja ātro uzbrukumu, kura izskaņā Tomoss Viljamss guva savas komandas pirmos punktus.

Pēc piecām minūtēm nepiedodamu kļūdu uz savas ieskaites zonas līnijas pieļāva Užē, kurš tverot bumbu, to izmeta no rokām un tūdaļ balkus viņam bija Džordžs Norts, kurš, protams, nelaida šādu iespēju garām un izmantoja mājnieku "dāvanu" pilnā apmērā – guva otro piezemējumu. Daudz netrūka, lai velsieši gūtu trešo piezemējumu īsā laikā, taču pēc Rosa Moriartī izrāviena, tiesnesis uzreiz nosvilpās, signalizējot par noteikumu pārkāpumu. Tas arī deva nelielu atelpu francūžiem.

Tiesa, jau 63. mača minūtē Velsas izlase bija izdarījusi to, ko nespēja pirmajās 40, proti, panāca un apsteidza Franciju rezultāta ziņā – precīzs sods Dena Bigara izpildījumā.

Pēdējās 20 mača minūtes bija patiesi dramatiskas, jo Francija metās atspēlēties, bet Velsa lielām pūlēm atvairīja vienu uzbrukumu pēc otra. Vispirms viņi nobloķēja Lopeza šīs spēles otro dropsitienu, taču pēc dažiem mirkļiem Kamils, tomēr, bumbu vārtos raidīja, realizējot sodu un atgriežot vadību mājniekiem.

Šajā brīdī "Les Bleus" bija jāspēlē maksimāli piesardzīgi un jācer uz viesu kļūdām, taču tieši šajā brīdī jau otro reizi rupji kļūdījās viņi paši, kad sāka izpildīt vairākas plašas un bīstamas piespēles, līdz beigu beigās Džordžs Norts viņus sodīja – pārtvēra bumbu un neviena netraucēts nogādāja to ieskaites zonā.

Šis notikumu pavērsiens atstāja Franciju ar piecu punktu deficītu un apmēram tikpat minūtēm, lai to mēģinātu dzēst. Nevar teikt, ka viņi arī necentās vai viņiem nebūtu bijis iespēju, taču šoreiz nogurums un slapjā bumbu darīja savu, tāpēc vairākos izšķirošajos brīžos mājnieki kļūdījās bumbas kontrolē, kas ļāva velsiešiem svinēt smagu uzvaru.

2. februārī Sešu nāciju čempionāts turpināsies ar divām atlikušajām otrās kārtas spēlēm. 16:15 pēc Latvijas laika Itālija spēlēs pret Skotiju, bet 18:45 norisināsies grandu cīņa - Īrija savā laukumā uzņems Angliju.

2019. gada Sešu nāciju čempionāts

MājniekiViesiRezultāts
1. kārtaFrancijaVelsa19:24
SkotijaItālija
ĪrijaAnglija
2.kārtaSkotijaĪrija
ItālijaVelsa
AnglijaFrancija
3. kārtaFrancijaSkotija
VelsaAnglija
ItālijaĪrija
4. kārtaSkotijaVelsa
AnglijaItālija
ĪrijaFrancija
5. kārtaItālijaFrancija
VelsaĪrija
AnglijaSkotija
#KomandaSUNZPAP
1.Velsa110024:194
2.Francija100119:241
3.Anglija00000:00
4.Skotija00000:00
5.Īrija00000:00
6.Itālija00000:00

     [+] [-]

, 2019-02-02 00:30, pirms 5 gadiem
super par mazo nāciju velsu! Ja mēs tā varētu... vēl pk par fiji

     [+] [-]

, 2019-02-02 01:27, pirms 5 gadiem
Francūži var vainot tikai paši sevi. Uzdāvināja uzvaru velsiešiem.

  +1 [+] [-]

, 2019-02-02 10:02, pirms 5 gadiem
hooker rakstīja: super par mazo nāciju velsu! Ja mēs tā varētu... vēl pk par fiji
Nu, te var sākt bezgalīgo dziesmu par to kāpēc pie mums kaut kas ir un kaut kā nav.

Viens (manuprāt, ļoti būtisks) aspekts - Latvija ir pietiekoši tālu ziemeļos esoša valsts, kas pamatīgi apgrūtina regbija infrastruktūras uzturēšanu.

Salīdzinot ar to Eiropas regbija lielvalstīm, pie mums gada vidējā temperatūra tikai divos mēnešos ir augstāka kā Francijā pavasara vai rudens mēnešos. A tas ir tieši saistīts ar laukuma uzturēšanu. DABĪGĀ laukuma, jo regbijā tie mākslīgie paklāji, kas ir futbolistiem ne vienmēr der.

Ar britu salām, iespējams, tā starpība nav tik liela, taču arī tur vidējās temperatūras vienmēr ir plusos.

Jebkuram sportam ir trīs vaļi, lai tas attīstītos - Cilvēki, Zināšanas, Bāze. Pirmais pie mums ir nu tā, jo regbijs pie mums ir diezgan noslēpumains sporta veids, zināšanu itkā pietiek, bet bāžu reāli nav Regbijs ir tikai Rīgā un tiešā tuvumā esošajās pilsētās - Kurzeme un Latgale uz šo brīdi un jau labu laiku vispār ir neapgūtās teritorijas.

Un tā tālāk un tā joprojām.