Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Pasaules reitinga līderu cīņā Īrija tiek galā ar Franciju

Juris Miņins
Juris Miņins

Pasaules reitinga līderu cīņā Īrija tiek galā ar Franciju
Foto: AFP/Scanpix

Šajā nedēļas nogalē tika aizvadītas otrās kārtas cīņas Sešu nāciju čempionātā un centrālajā no tām Īrija apturēja Francijas 14 uzvaru sēriju un nostiprinājās Pasaules reitinga līderes godā.

Sestdien Sešu nāciju čempionāta otrajā kārtā tika izspēlētas divas cīņas un pirmā no tām, kurā Īrija savā laukumā uzņēma Franciju, bija īpaša, jo Dublinā tikās divas "World Rugby" Pasaules reitinga vadošās izlases (šāds gadījums fiksēts pirmo reizi Sešu nāciju turnīra vēsturē). Tas nozīmēja, ka šajā mačā matemātika ir ļoti vienkārša – uzvarētājs ne tikai iegūst punktus čempionāta ieskaitē, bet vismaz uz vienu nedēļu kļūst par Pasaules reitinga līderiem.

Stāstot par spēli, uzreiz ir jāpasaka, ka tehniska rakstura brāķi bija novēroti abu komandu izpildījumā, tiesa, francūži sev pa kājām šāva daudz biežāk un kritiskākās situācijās.

Tomass Ramoss bija pirmais šajā spēlē guva punktus, realizējot soda sitienu un kopumā viņa kontā 14 no Francijas 19 šovakar gūtajiem punktiem. Tiesa, mājinieki ilgi ar atbildi negaidīja – piezemējums Huga Kīnena kontā.

Tas vēl nebija viss, jo rezultativitātes šūpoles un diezgan drudžaina spēle iezīmēja visu mača pirmo pusstundu. Damjens Peno pēc lieliska reida pāri vairāk kā pus laukumam guva, kā vēlāk izrādījās, vienīgo "Les bleus" piezemējumu uz ko mājinieki atbildēja ar Džeimsa Lova pieciem punktiem.

Mača lūzuma brīdis, ja tāds ir jāmeklē, bija Uini Atonio nopelnītā dzeltenā kartīte, ko mājinieki lieliski izmantoja, desmit soda minūšu laikā gūstot desmit punktus. Lai arī tālākā cīņa, protams, lielākoties norisinājās līdzvērtīgi, francūžiem jau bija jāspēlē ķerenes, bet īri savas pozīcijas neatdeva.

Tiesa, nebija arī tā, ka īri visu otro puslaiku par "Aviva Stadium" zālienu varēja izskrieties vieglā riksī, jo vien pašās cīņas beigās, pēc Garija Ringrouza piezemējuma, kļuva skaidrs, ka francūžiem iespēju atspēlēties un izraut panākumu, visdrīzāk, nebūs.

Cīņas izskaņā viesi vēl mēģināja tikt pie bonusa punkta par minimālu zaudējumu, taču kārtējo reizi pievīla izpildījums un labi iesāktais uzbrukums noslēgts netika.

Kā jau minēts iepriekš, īriem šis panākums deva ne tikai cerības uz "Grand Slam" uzvaru šī gada Sešu nāciju čempionātā, bet arī, runājot boksa terminoloģijā, ļāva aizstāvēt savu Pasaules reitinga līderu godu. Tāpat īri apturēja Francijas uzvaru sēriju, kas bija 14 mačus ilga un tika iesākta vēl 2021. gadā.

Sestdienas otrajā cīņā pie otrās uzvaras divos mačos tika Skotija, kas ar 35:7 pārspēja ne tos labākos laikus pārdzīvojošo Velsas komandu. Jāpiebilst arī, ka Skotijai šī bija lielākā uzvara pār velsiešiem un pirmā reize, kad viņi Sešu nāciju čempionātu sāk ar divām uzvarām pēc kārtas.

Divi piezemējumi Kaila Steina kontā un var teikt, ka tieši viņa gūtie desmit punkti otrajā puslaikā pilnībā izšķīra mača gaitu.

Savukārt jau šodien savus otros mačus 2023. gada Sešu nāciju čempionātā aizvadīja Anglija un Itālija. Abas šīs komandas pirmajā kārtā piedzīvoja sāpīgus zaudējumus un, ja itāļu neveiksme pret Franciju drīzāk bija loģiska un "Azzurri" varēja uzteikt vien par cīņassparu, tad angļu neveiksme pret skotiem bija pārsteigums.

Šajā cīņā pārsteigumu gan nebija un, lai arī ne no pašām pirmajām minūtēm, taču angļu pārsvars uz Itālijas fona bija acīmredzams. Angļi guva piecus piezemējumus un nodrošināja ne tikai bonusa punkta uzvaru, kas viņiem, iespējams, noderēs nākotnes cīņās par izdevīgāku vietu turnīra tabulā, bet arī Stīvam Bortvikam atnesa pirmo uzvaru kā Anglijas izlases galvenajam trenerim.

2023. gada Sešu nāciju čempionāts, 2. kārta

MājiniekiViesiRezultāts
ĪrijaFrancija32:19
SkotijaVelsa35:7
AnglijaItālija31:14
#KomandaSUNZP
1.Īrija220010
2.Skotija220010
3.Anglija21016
4.Francija11015
5.Itālija20021
6.Velsa20020