Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

B600 bagiju klase cīnīsies par izdzīvošanu Latvijas autokrosa čempionātā

Juris Grīns
Juris Grīns

B600 bagiju klase cīnīsies par izdzīvošanu Latvijas autokrosa čempionātā
Foto: autocross.lv

B600 bagiju klase šā gada Latvijas čempionātu sāks visai bažīgi, jo pilnu sezonu savā izpildījumā šobrīd garantē četri, maksimums – pieci dalībnieki. Kvorumam katrā posmā vajag sešus. Izdosies vienam otru pavilkt visa gada garumā?

Smiltenei pieteikušies septiņi braucēji: četri, kuri plāno pilnu sezonu – Valters Zīverts, Beate Klipa, Keivo Koivs un Liene Sproģe, kā arī čempions Kaspars Bumbiers, Aigars Liškovskis un Dāvis Aupe. Vēl rezervistos paliek Dmitrijs Kabanovs. Paredzamo neregulāro braucēju stratēģija nav „negribas”, vīru darba specifika ir tāda, ka uz sacensībām var tikt, var arī netikt. Ar to mūsdienās ir jārēķinās un skaidrs, ka ikdienas darbs civilajā dzīvē diemžēl ir galvenais uzdevums, pārmest nevar.

Un tomēr saglabājam cerību, ka šis kvorums tiks izkombinēts, kāds kādam pēdējā brīdī steigsies palīgā, lai sastāvs būtu pilnvērtīgs. Un tad izdosies arī čempionāts, izdosies klasei sevi pierādīt, ka tā ir nepieciešama. Un vispār – Latvijā šo auto vajadzētu būt vairāk nekā desmit, gan atradīsies risinājumi.

Jāatzīst, ka šajā laikā, kad B600 kā ievainots zvērs guļ pie zemes, vērotāji nekautrējas to vēl paspārdīt, sakot, ka savā būtībā šī klase Latvijā tomēr ir mākslīgi radīta un ne visai loģiska, vērojot valsts autokrosa attīstību gadu garumā. Buggy 1600 klasei var atrast loģiku, jo tā audzis kross jau kopš padomju laikiem. Pat kroskartiem var atrast loģiku, jo aktīvi darbojamies NEZ sistēmā, kur tuvā Skandināvija ir pārbagāta ar šo tehniku, tāpēc zināmas skaidas atlec arī Baltijas virzienā. Arī Beta bagijam var atrast skaidrojumu caur Eiropas čempionāta ideoloģijas bīdītājiem čehiem. Arī tikko pieminētais JuniorBuggy nu jau šķiet ar zināmu loģiku – debitantu klase pirms „loģiskās” Buggy 1600. To visu noskaitot, kāds jautāja – kāda ir loģika B600 Latvijā? Tas, ka ar šo mašīnu brauc Francijā, Spānijā un Portugālē? Un?

Tā ir diskusija un viedoklis, var piekrist, var nepiekrist. Varbūt patiesībā viss būtu noticis, ja neuznāktu vispārējā finanšu situācija, tāda, kā pēdējos gados. Lai cik finansiāli zemas izmaksas būtu šīs tehnikas uzturēšanai (ja tā ir), tas tomēr ir visai nopietns sports, kuram vajag gan laiku, gan naudu. Varbūt vienkārši nepaveicās, ka neizdevās klasi iesakņot Latvijas krosa augsnē. Bet varbūt šis ir klusums pirms vētras – pirms trim gadiem gandrīz tika aizklapēta ciet 2000 Super klase, bet VAZ klases nepieciešamība kā čempionāta kategorija ilgi tika apšaubīta – abas šīs klases Smiltenes dalībnieku sarakstā kopumā aizņem vairāk nekā trešdaļu no visiem dalībniekiem. Varbūt arī B600 sapurināsies un celsies vēlreiz.

Un tomēr, uz Smilteni pošas septiņi braucēji, kuru pulkā ir favorīti, ir favorītu biedi un ir braucēji, kuri var pārsteigt.

Favorīti līdzšinējie – Kaspars Bumbiers un Valters Zīverts, pērnā gada Latvijas čempiona titula dalītāji. Un patiesībā visi pārējie ir tie, kuri var uzvarēt ne tikai gadījumā, ja abi līderi izstājas, bet arī tiešā cīņā. Pērn to pierādīja gan Klipa, gan Koivs, gan Aupe, savu uzvaru ilgi gaida un būtu pelnījis Liškovskis (Marijampoles uzvara bija vairāk nekā perfekta, Zīvertu noturot aiz sevis visa fināla garumā), arī Sproģes apļu laiki ir lieliski, vienīgi tos jāsaliek septiņus pēc kārtas, lai finālā izdodas labs rezultāts. Tātad secinājumu daļā rakstām: Bumbiera un Zīverta duelis, bet ar lielu iespēju, ka kāds abiem vienkārši aizbrauc garām.

Kā izrādi skatītājiem šo klasi nedrīkst norakstīt nekādā gadījumā. Cita lieta, ka sportistiem iekšienē jākomunicē un jāmotivē vienam otru nepadoties un stāties uz starta!

Izmantotie resursi:
Autocross.lv

     [+] [-]

, 2014-04-25 10:18, pirms 10 gadiem
Rallijs, kross un citi "zemes" arēju autosporta disciplīnas ir kur 90% nosaka finanses, 10% braucēju meistarība. Ielikties sporta veidā, kurā kāds cits spēj dominēt, jo ir pieejamas lielākas finanses, daudzi neredz jēgu tam.
Un tāpēc šobrīd Latvijā valda amatieru sporta sacensības (par ļoti lielu nožēlu LAF), kurās ir daudz demokrātiskāka pieeja katram dalībniekam, vienlaicīgi saglabājot stingrus noteikumus gan drošībai, gan sacensību norisei.
Tāpēc labāk ir pabraukt Folkreisā, kur uz vienu posmu kāds var izvērsties, jo visticamāk, ka pēc posma mašīna tiks pārpirkta.
Vajag folkreisa disciplīnu bagijos, kur stūķē iekšā tik daudz, lai nav bail pārdot par fiksētu cenu konkurentam. Citādi nav nākotnes, jo izmaksas tuvojas rallija autiņa izmaksām.