Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Rubrikā "Kas tas par putnu?" - folkreisa braucējs Mārtiņš Meļķis

Juris Grīns
Juris Grīns

Rubrikā "Kas tas par putnu?" - folkreisa braucējs Mārtiņš Meļķis
Mārtiņš Meļķis. Foto: reinisfoto.net

Autocross.lv un Folkreiss.lv rubrikā "Kas tas par putnu?" ik nedēļu līdz marta beigām tiek izlozēti Folkreisa, Folkreisa 4WD un Autokrosa klašu Ziemas kausa dalībnieki, lai iepazīstinātu ar šiem sportistiem līdzjutējus. Pirmais rubrikas "putns" – Mārtiņš Meļķis.

Lai nerakstītu tikai par līderiem, vai bez šķietama sportiskā pamatojuma tikai par “nelīderiem”, nolēmām ik nedēļu izlozēt vienu sportistu, par kuru kaut ko pastāstīt. Taču pirmā izloze sarūpēja pārsteigumu, kas šķiet pat nedaudz neticams: pirmais rubrikas ir Ziemas kausa pirmā posma Ludzā uzvarētājs Mārtiņš Meļķis.

Sarežģīta debija

Valmieras puses braucējs uzskatāmi, gluži kā pēc mācību grāmatas, progresē gadu no gada. Kopā ar kolēģi un pārinieku Arni Kalniņu Meļķis debitēja Folkreisā 2020. gadā, startējot ar Peugeot automašīnu, kura, šķiet, striķī aiz evakuācijas tehnikas veica vairāk kilometrus nekā sporta režīmā. Tobrīd Mārtiņš vēl nepieteica sevi kā potenciālu pjedestāla pozīciju cīnītāju. Pirmā sezona, kurā tika aizvadīti pieci no sešiem posmiem, tika noslēgti bez kopvērtējuma punktiem, augstākās pozīcijas bija divreiz 24. vieta abos Kurzemes posmos Vecpilī un Priekulē. Interesanti, ka vidzemnieka sekmes lielā mērā vēlāk nākušas tieši sev tālajos posmos.

Debijas sezonā Meļķis vēl bija Junioru kausa vecumā. Par spīti kopumā sarežģītai sezonai pirmais kauss tika sasniegts jauniešu ieskaitē – Vecpils posmā jaunais braucējs guva trešo vietu Junioru kausā.

Pirmais fināls

Nākamajā, 2021. gadā Mārtiņš veica tehnikas maiņu, pārsēžoties Opel Astra automašīnā, kas tika iemēģināta arī iepriekš. Sezonā tika veikti visi seši posmi, un progress kļuva acīmredzams. Divās no sešām sacīkstēm izdevās tikt pie pirmajiem ieskaites punktiem, respektīvi, sasniegts finišs top-16. Augstākais rezultāts jau atkal fiksēts Kurzemes pusē – Vecpilī Meļķis guva 12. vietu. Tā bija viņa pirmā vizīte Folkreisa posma lielajā finālā. Apbrīnojama sacīkste: Mārtiņš veica visus septiņus apļus, vienalga paliekot pēdējā pozīcijā – visi fināla dalībnieki veica visus brauciena apļus. Tomēr jaunajam braucējam šis nebija zaudējums, šis bija pirmais fināls, kas ievērojami motivēja cīnīties tālāk.

Šo divu sezonu laikā Mārtiņš no vērojoša un klusa tīņa izauga par pozitīvi ambiciozu sacensību dalībnieku, kurš arvien vairāk apzinājās, ko viņš dara trasē, ko garāžā, ko pirkšanas procedūrās, ko sarunās ar tiesnešiem un rīkotājiem. Veidojās azartisks Folkreisa spēles spēlētājs.

Pirmais pjedestāls

Un spēle Meļķim padevās arvien labāk – 2022. gads uznesa braucēju citā līmenī, ar kuru bija jāsāk rēķināties ja ne augstākajiem Folkreisa līderiem, tad punktu dalītājiem noteikti. Ja iepriekšējā gadā nonākšana finālā vai punktu zonā bija izcils panākums, tad 2022. gadā punktu negūšana jau bija neciešams zaudējums. Sešos posmos tikai divreiz Meļķis netika finālā – Brenguļos un Mūsā. Visās pārējās sacīkstēs fināli un punkti! Progress acīmredzams. Un joprojām darbojās īpašā Sporta dievu labvēlība tieši Kurzemes pusē. Vispirms tika sasniegts karjeras augstākais rezultāts Priekulē, kad Meļķis guva devīto vietu – pirmo reizi Top-10. Savukārt nākamais posms Vecpilī bija šokējošs. Kvalifikācijas braucienos gūtas divas uzvaras, viena otrā un viena trešā vieta. Tas deva ceturto vietu kvalifikācijas summā un nosūtīja Mārtiņu pa taisno finālā, startējot no ceturtās starta vietas. Finišā pirmais pjedestāls, aiz neapturamā mājinieka Anda Dreimaņa, priekšā JML Motorsport komandas biedram Uģim Jirgensonam – otrā vieta!

Stabilie sezonas rezultāti un Vecpils pjedestāls ieveda Mārtiņu Meļķi Vasaras kausa kopvērtējuma desmitniekā: saspringtā kopvērtējuma galvgalī astotais, salīdzinoši netālu no vadošā trijnieka.

Vai Meļķa panākumu veidošanās tieši Kurzemes posmos ir mistika, vai tomēr atrodama kāda likumsakarība? Vecpils un Priekule – abas Liepājas puses trases – nav īsti līdzīgas. Tomēr šis tas ir pavisam vienādi: šīs trases ne viena, ne otra nepiedod braukšanas kļūdas. Vaļņi sit sāpīgi, ļoti sāpīgi. Abām arī raksturīgi kļūt neprātīgi slidenām, ja trases segums satiekas ar ūdeni. Mālainā smilts kļūst par keramisku slidotavu, ar nenotīrāmiem logiem. Ļoti grūtas trases. Un tomēr tieši šajās arēnās – tālu prom no mājām – Meļķis guvis savus lielākos panākumus. 2023. gads nebija izņēmums.

Pērn Priekulē norisinājās divi posmi. Mārtiņš trīsreiz sasniedza pjedestālu, no kuriem viens bija viņa pirmā Folkreisa uzvara. Uzminiet, kurā trasē sasniegti divi godalgotie rezultāti?

Pirmā uzvara

Sezonas pirmais posms Smiltenē ar rezervētu rezultātu: 13. vieta, pirmais aiz fināla svītras pusfinālā. Tad ceļojums uz Priekuli. Kvalifikācijās trīs uzvaras un viena otrā vieta. Lai gan šādu statistiku sasniedza arī Roberts Čekšs un Ralfs Auniņš, pēc papildnosacījumiem tieši Meļķis finālā stājās pirmajā starta vietā. Saspringtā finālā Mārtiņš aizbrauc līdz finišam, svinot savu pirmo uzvaru Folkreisā! Aiz viņa novadnieks Auniņš un Nauris Ločmelis.

Pēc šī panākuma Meļķis kļuva par vienu no sezonas kopvērtējuma līderiem, ar kuru pārējiem var nākties pamatīgi rēķināties. Nākamais posms Vecpilī gan entuziasmu nedaudz piesēdināja, jo Meļķis, pusfinālā izstājoties pirmajā aplī, palika bez kopvērtējuma punktiem. Toties pārliecību, ka Meļķis ir līderu pulka braucējs, ienesa nākamā sacīkste citā Latvijas galā – Ludzā Mārtiņš atkal uz pjedestāla, otrā vieta Ludzā.

Sezonas nogale ar mainīgiem rezultātiem, taču tāda tā bija, šķiet, visiem, kuri kāroja medaļas šajā sezonā. Pirms pēdējās sacīkstes, kas bija paredzēta māju trasē Brenguļos, Meļķis kopvērtējumā bija godalgu zonā. Taču līderis Gatis Ģērmanis jau bija par tālu, lai cerētu uz uzvaru, bet tiešā cīņa par kopvērtējumu jāaizvada ar dūžiem Daini Žvaginu un Mārtiņu Starku – nešķita, ka Meļķim ir daudz variantu, turklāt Brenguļi, kuri nekad nav nesuši veiksmi…

Kurzemes mistika

Tomēr atkal jāatgriežas pie mistikas tēmas. Plūdi un vētra iznīcina Brenguļu posma plānus, un sezonas pēdējā cīņa pārceļas uz… Priekuli. Trasi, kurā gūti pjedetāli un pirmā uzvara. Tiešām šādi izspēlēsies Meļķa sezona?

Tiešām! Mārtiņš Meļķis Priekulē sasniedz otro vietu aiz Ivo Gabrāna. Uz finiša līnijas ir skaidrs, ka Mārtiņš ir nopelnījis vizīti uz sezonas lielo apbalvošanas balli. Skaitot punktus izrādās, ka Meļķis izlīdiznājis punktu skaitu ar Žvaginu, pēc papildnosacījumiem gūstot pat sezonas otro vietu Folkreisa Vasaras kausā!

Šis rezultāts, neapšaubāmi, uzliek zināmu spiedienu uz 2024. gadu. Katru gadu Meļķis arvien progresējis un sasniedzis arvien augstākus rezultātus. Šim gadam vietas progresam nav daudz – tikai viena pozīcija…

Meļķis gan pašlaik iet pēc grafika. 2024. gada Folkreisa Ziemas kauss startēja decembrī Ludzā, kurā fināls pustumsā izspēlējās par labu Mārtiņam Meļķim – finišā pirmais, otrā Folkreisa uzvara rokā!

Tomēr ir aizdomas, ka Meļķa stratēģija var izrādīties cita. Jau 2023. gadā Mārtiņš debitēja Latvijas autokrosa čempionātā. Priekšpēdējā posmā Smiltenē viņš metās cīņā 1600 klasē, taču sacīkste neizdevās elektronikas problēmu dēļ – neliela cilvēciska kļūme un sacīkste vējā. Taču nekas neliedz turpināt un jau atkal progresēt arī čempionātā!

Lai gan Mārtiņš ienācis autosportā ar stabilu viedokli un pašapziņu, skaidrs, ka daudzi no minētajiem panākumiem nebūtu iespējami, ja nebūtu viņa tēva Māra un viņu kopīgā uzņēmuma Honestrent.lv palīdzības. Māris pats savulaik aizvadīja vairākas sacīkstes autokrosā, 2009. un 2010. gadā startējot arī Latvijas čempionātā 1600 klasē. Vecākais allaž cenšas būt dēla sacensībās, sniedzot tehnisko un morālo atbalstu. Nedaudz šķiet, ka dēla braukšana arī Māri pašu kacina atkal sēsties sporta krēslā. Starp citu, kopš dēla debijas pāris reižu jau tā arī ir noticis – Māris 2020. un 2021. gadā startējis gan Folkreisa, gan LČ 1600 klases posmos.

Izmantotie resursi:
Autocross.lv