Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:148, Did:0, useCase: 3

Gabrāns izcīna folkreisa ziemas sezonas pirmo uzvaru

Juris Grīns
Juris Grīns

Gabrāns izcīna folkreisa ziemas sezonas pirmo uzvaru
Foto: Olafs Ezertēvs/Maximum Attack Photo

Aizvadīts Folkreisa Ziemas kausa trešais posms Ludzā, Makašānu trasē. Aizraujoša cīņa visās klasēs, bet īpašu paraugstundu nodemonstrēja folkreisa vecā gvarde – sportisti ar daudzu gadu pieredzi šajā tautas autosporta veidā.

Folkreisa pamatklases cīņas bija grūti prognozēt, jo iepriekšējie divi posmi uzrādīja dažādus līderus un dažādus rezultātus. Teikt, ka Ludzas-2 posms ieviesa kādu prognozējamību, nevar, jo kopvērtējums pēc šīs cīņas vēlreiz pilnībā samaisījās.

Ludzas finālā iekļuva praktiski visi šīs ziemas sezonas favorīti, vienīgi top-6 braucējs Juris Mesters palika bez vērā ņemama rezultāta. Pārējās pirmo posmu zvaigznes tikās izcilā finālā.

Par uzvaru spēkojās Mārtiņš Starks, Kalvis Buģis, Dainis Žvagins un Ivo Gabrāns. Izspēlējot Džokera stratēģijas un cīņas trasē, fināla vadībā nonāca Gabrāns. Starks stabilizējās otrajā vietā, bet Buģis saglabāja vietu trijniekā. Izšķiroša epizode bija fināla otrajā daļā, kad Ivo automašīna pēc kontakta ar valni cēlās gaisā… Taču, tā kā viņa SEAT tomēr palika uz riteņiem, uzvara bija rokā – Gabrāns izcīnīja savu šīs ziemas sezonas pirmo uzvaru. Šī ir viņa 11. uzvarā Folkreisā, kas nozīmē, ka viņš izlīdzina Rūdolfa Bogena līdz šim turēto Folkreisa posmu uzvaru skaita rekordu.

Starks finišā otrais, Buģis trešais, bet Žvagins finišēja ceturtajā vietā. Jāatzīmē, ka līderi ir Folkreisa pieredzējušākie braucēji šajā ziemā – Ivo un Mārtiņš debitēja sacensībās 2011. gadā, Kalvis – 2016., bet Dainis – 2017. gadā. Meistari nodemonstrēja skaistu, kvalitatīvu cīņu. Ludzas sacīkste izvērtās par pamatīgi “veterānu salidojumu”, jo astotajā vietā finišēja 2010. gadā Folkreisā debitējušais Viesturs Saukāns. Ja reiz par statistiku, sacensību galvenais tiesnesis bija Mārtiņš Lapsa, bet komentēja Mareks Dainis, kuri Folkreisā startēja arī tā pirmajā sezonā 2009. gadā.

Piedzīvotie rezultāti pamatīgi sajauca Ziemas kausa kopvērtējuma situāciju. Gabrāns pēc šīs uzvaras ne tikai ielēca kopvērtējuma trijniekā, bet pat nonāca līderpozīcijā. Līdzšinējais līderis Jānis Apinis jau pirmā apļa sadursmēs palika sniega valnī, atkrītot uz kopvērtējuma trešo vietu. Mārtiņš Meļķis šajās izmaiņās saglabā otro pozīciju, lai gan finišā vien septītā pozīcija. Skaitļu izteiksmē: Gabrānam 44 punkti, bet sekotāji savstarpēji izcili tuvu: Meļķis 38, Apinis un Buģis – pa 37, Alvils Krams – 35, Žvagins – 33, Starks – 32.

Pēc šī posma ir skaidrs, ka Ziemas kauss šosezon ir oficiāli noticis, ieskaitīts, jo nolikums paredz, ka jābūt aizvadītām vismaz trīs sacensībām. Taču nolikums arī paredz, ka Ziemas kauss formāli sastāv no pieciem posmiem un turpinās līdz 31. martam, kas saglabā pamatīgu intrigu – vēl būs sacīkstes, vai pavasaris lems par labu šā brīža kopvērtējuma līderiem? Jāatzīmē, ka labvēlīgos laika apstākļos posma rīkošanu šobrīd izsaka Daugavas Senlejas trases organizatori Aizkrauklē.

Jāatzīmē, ka cīņa par kopvērtējuma uzvarām ir atvērta arī pārējās Folkreisa un autokrosa ieskaitēs.

Folkreisa 4WD klasē tika gaidīts vēl viens līdzšinējā līdera-debitanta Kristapa Eglīša spēka demonstrējums. Tam bija visi priekšnoteikumi: galvenais konkurents Edgars Tralla sākotnēji atsauca dalību, jo viņa auto iegādājās sestdien debitējušais Gatis Babris. Vēl viens favorīts Kaspars Zuģickis atkal netika uz autosporta sacensībām, piedaloties rallijā, bet Miks Gabrāns pēc pjedestāla pirmajā posmā pārgāja uz autokrosa klasi. Visi pārējie pagaidām demonstrē augstu rezultātu uzplaiksnījumus, taču regulāri cīņā par uzvarām nepiedalās.

Tomēr šoreiz paklupa arī Eglītis. Šoreiz cīņa vairāk izvērtās ar tehniku nevis konkurentiem un Kristaps finišā piektais. Toties par nepatīkamu pārsteigumu konkurentiem parūpējās Tralla, atgriežoties dalībnieku sarakstā, īrējot Mika Gabrāna Audi. Un – pārsteigums! Edgars pamanījās visus sakaut arī sev svešu auto! Viņš gan pēc fināla starta bija tikai trešais, jo līderpozīcijas uzņēmās Gatis Petrovičs un Madars Krapāns. Tomēr Tralla meistarīgi izspēlēja savu braucienu, nonākot pirmajā vietā. Petrovičam augstākais panākums karjerā – otrā vieta. Vēl viens, kurš svin savu augstāko panākumu pēc Ludzas posms, ir Ēriks Reboks, sasniedzot trešo pozīciju.

Eglītis gan saglabā drošu līderpozīciju kopvērtējumā. Jau atkal tāpēc, ka pārējo rezultāti posmu no posma mainās kā kaleidoskopā. Kristapam 52 punkti, Petrovičs pakāpies uz otro vietu ar 39 punktiem, Tralla pēc nestartēta pirmā posma ielēcis trijniekā ar 37 punktiem, Rebokam 33, Aleksejam Brokānam 32, Krapānam 31…

Folkreisa Junioru kausā savu otro uzvaru sasniedza Lauris Januška, aiz sevis atstājot Lenardu Patriku Lepsi un Gabriellu Štelmaheri. Lepsis un Januška nonākuši ļoti tuvu viens otram kopvērtējumā, starp viņiem tikai divi punkti. Arī par trešo vietu pamatīga cīņa. Par spīti piedzīvotajai ģimenes traģēdijai uz starta bija gatava iziet Amanda Zelmene. Viņas cīņa gan izvērtās neveiksmīgi, jo pēc riepas plīsuma un citiem defektiem trešajā kvalifikācijā piedzīvots kūlenis, kas atņēma iespēju pilnvērtīgi startēt Junioru kausa finālā, bet Dāmu finālā uz starta iziet neizdevās.

Junioru kausā Zelmene ir vien piecu punktu attālumā no Lepša, bet viņai uz pēdām min Štelmahere, zaudējot vien divus punktus.

Arī Dāmu kausā ne bez drāmas. Kārtējos sirdsēstus māju trasē piedzīvoja Anželika Lazovska. Viņas cīņa Ludzas posmos līdz šim bija noslēgusies vai nu ar nosprūšanu kupenā, vai kādu negantu tiesnešu lēmumu jau pēc finiša. Šķita, ka šoreiz izdosies revanšēties par iepriekšējām neveiksmēm. Dāmu finālā no starta vadībā aizbrauca kopvērtējuma līdere Ieva Pīlādze, bet priekšpēdējā aplī Lazovska tika viņai garām un finišu sasniedza pirmā. Skaista uzvara, ja vien apdzīšana nebūtu notikusi dzelteno karogu zonā…

Pēdējie apļi samainīja rezultātus. Pēc Anželikas diskvalifikācijas par uzvarētāju pēkšņi kļuva Alise Līga Grāmatiņa, otrajā vietā nonāca Dace Rozenštama, bet Pīlādzei pēc kopumā lieliska fināla trešā pozīcija. Šāds iznākums gan samaina kopvērtējuma situāciju, jo Grāmatiņa nonākusi līderpozīcijā. Pīlādzei šobrīd otrā vieta, Rozenštama trešā.

Interesants pavērsiens Debitantu kausā – līdzšinējiem punktu krājējiem Igoram Paramonovam un Štelmaherei pievienojās Pēteris Aluki. Viņa debija izvērtās ļoti cienījama – uzvara pusfinālā un nonākšana finālā, kurā sasniegta desmitā vieta. No trim debitantiem viņš rezultātos visaugstāk. Igors otrais, Gabriella trešā.

Arī autokrosa klasē šis posms pamainījis situāciju rezultātu tabulās. Dienu lieliski sāka abus pirmos posmus uzvarējušais Jānis Gustāns. Taču viņa uzvaras gājienu pārlauza brāļi Miks un Ivo Gabrāni, kuri guva trešā un ceturtā kvalifikācijas brauciena uzvaras. Finālā pēc starta Gustāns bija vien ceturtais, taču atgriezās trijniekā pēc kopvērtējuma galvenā konkurenta Māra Riekstiņa izstāšanās. Augstāk tikt Jānim gan vairs neizdevās. Miks Gabrāns lidoja kā raķete un sasniedza savu pirmo uzvaru ar jauno Ford Puma. Ivo Gabrāns finišā otrais, Gustāns trešais.

Tiesa, Gustānam šāds iznākums visai labi der kopvērtējuma kontekstā. Riekstiņa izstāšanās Jānim dod jau 16 punktu pārsvaru pār Māri, ko būtu grūti likvidēt pat gadījumā, ja tiktu aizvadīti arī divi atlikušie paredzētie posmi. Riekstiņam pietuvojies Miks Gabrāns, starp abiem vairs tikai divi punkti.

Ludzas sacīkste dažādā ziņā bija ļoti vērtīga – nodrošināta sezonas ieskaite, ziemas braucējiem ģimeniska kopā sanākšana pēc bēdīgajiem Brenguļiem un, protams, katram klāt vēl pa kādam pieredzes aplim, kas noderēs vasaras sezonā. Kopvērtējuma situācijas katrā ieskaitē raisa pretrunīgas sajūtas: no vienas puses, visi līderi būtu pelnījuši godalgas. No otras puses, visos vērtējumos ir tik pamatīga intriga, ka gribētos gan ceturto, gan piekto posmu.

Līderiem vismaz pusotrs saspringuma pilns mēnesis – būs ziema, vai viss jau noticis?

Atlikušo posmu rīkošanas stratēģija vienkārša: ja būs atbilstoši laika apstākļi, tad sacensības notiks. Taču ziemai ir jābūt pārliecinošai, dubļu cīņas netiek paredzētas, kaut tāpēc, ka krosa klasē cīnītājiem nepieciešami radžu riepām atbilstoši apstākļi. Vai šoziem tādi vēl būs? Prognozes neko daudz nesola. Taču pēc Brenguļiem arī trešā posma norise nešķita iespējama, taču izdevās!