Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Analīze: Latvijas motosporta ceļš uz zvaigznēm - grūts, bet cerīgs

Juris Grīns
Juris Grīns

Analīze: Latvijas motosporta ceļš uz zvaigznēm - grūts, bet cerīgs
Foto: Jānis Pastars

Motosportā iepriekšējā sezona pavadīta kā pa kalniem - te panākumi, pjedestāli, pat rekordi, te traumas, tehniskas ķibeles un dabas likstas. Nereti arī finansiālie apsvērumi apvienojumā ar pēkšņām traumām bija par pamatu šaubām tam, vai startēt sacensībās vai tomēr labāk ne? Tā piemēram, 2013.gada sezonas neveiksmes blakusvāģu motokrosa izlasei radīja sekas, kas jūtmas vēl šodien. Šīs sekas sagrāva cerības par došanos uz Eiropas Nāciju kausu Čehijā. Un šis ir tikai viens piemērs, kā smagam darbam un lieliem ieguldījumiem vienā dienā tiek pārvilkta trekna svītra.

Tomēr 2014.gads nesa ne mazums patīkamas ziņas. Motokrosa “skaļākie” uzvārdi - Karro, Jonass, Stupelis un Meņģelis - turpināja izcelties uz pasaules fona, spīdvejists Andžejs Ļebedevs tika titulēts par divkārtēju Eiropas junioru čempionāta medaļnieku, enduro izlase izcīnīja 8.vietu Eiropas Nāciju kausā, triālists Andris Grīnfelds vienā no Polijas čempionāta posmiem kāpa uz pjedestāla 1.pakāpiena, bet tepat, Latvijā, motošosejas sportists Andrejs Grīnbergs parādīja konkurentiem, ko nozīmē īsts ātrums, uzstādot jaunu Biķernieku trases apļa rekordu īsi pirms tās nodošanas rekonstrukcijā.

Patīkamākā 2014.gada sezonas daļa norisinājās tās noslēgumā, gluži kā saldais ēdiens pēc labas maltītes, kas palutināja ikvienu motosporta gardēdi – 27. un 28. septembrī Ķeguma „Zelta Zirga” trasē norisinājās Nāciju čempionāts motokrosā. Divu dienu garumā Latvijai tika pievērsta visas pasaules uzmanība, čempionātam līdzi sekojot vairākiem simtiem ievērojamu mediju, kuri notikumu apsprieda kā pasaules mēroga ziņu portālos, tā arī žurnālos. Planētas spēcīgākie motokrosa gladiatori ieradās Latvijā, lai cīnītos par vienu no nozīmīgākajiem pasaules tituliem. Ne velti 2014.gada izskaņā tieši Nāciju kauss tika kronēts par Gada Sporta notikumu Latvijā - šķiet, komentāri lieki. Neskatoties nedz uz tehniskiem, nedz finansiāliem šķēršļiem, ar ko mūsdienās jāsaskaras ikvienam sprotistam ikkatrā sporta veidā, augstajā kvalitātē rīkotās motosporta sacīkstes un to pārstāvju (jo īpaši Salvja Freimaņa) 20 gadus ilgušie, neatlaidīgie pūliņi 2014. gadā beidzot tika novērtēti.

Kāda ir LaMSF sporta komisiju bilance aizvadītajam gadam un kas jauns sagaidāms 2015.gada sezonā? Piedāvajam nelielu, vispārēju ieskatu.

Motokrosa komisija: Ideālā modeļa meklējumos

2014.gada sezona motokrosā izvērtās visnotaļ koši. Jau pirmais Latvijas čempionāta posms Aizputē ar daudziem sezonas jauninājumiem pulcēja kā kuplu līdzjutēju skaitu, tā Latvijas spēcīgākos motokrosistus. Sezonai turpinoties, tādi uzvārdi kā Jonass, Karro, Meņģelis u.c. bija manāmi ne tikai starptautiska mēroga sacensībās, bet arī vietējos čempionātos, kas mūsu rīkotos pasākumus padarīja konkurētspējīgākus attiecībā pret citām Austrumeiropas valstīm. Tā noslēdzošajā posmā Dobelē klātienē varējām vērot pilnu Igaunijas Nāciju kausa izlasi, kas pirms nozīmīgā notikuma izmēģināja spēkus mūsu vidē. Jaunā komisija joprojām ir ideālā modeļa meklējomos, lai Latvijas čempionāta motokrosu varētu godam atzīt kā spēcīgāko un prestižāko Autsrumeiropas seriālu motokrosā, padarot to pievilcīgāku visām interešu pusēm – sportistiem, skatītājiem, sponsoriem.

Šajā sezonā starptautiskais motokross Latvijā turpinās priecēt ar tikpat blīvu sacīkšu kalendāru un tikpat kvalitatīvi rīkotām sacensībām. Vērienīgākais notikums noteikti būs Pasaules čempionāta posms MXGP Ķegumā, kam paralēli tiks aizvadīts arī EMX65 un EMX85 klases fināls, kā arī EMX250 posms. Savukārt 20. gadu pēc kārtas uzņemsim Pasaules čempionātu blakusvāģos, kam par godu šogad mūsmājās paredzēti divi posmi – Ķegumā un Stelpē.

Protams, šajā sportā īpaši jāizceļ pašreiz perspektīvākā Latvijas motokrosista Paula Jonasa lieliskais sezonas sākums Itālijā. Progress un stabilitāte - tā varētu raksturot Paula 2015.gada sezonas atklāšanas sacensības Itālijā. Stabili braucieni ar iespaidīgiem apļa laikiem, 7.vieta starp praktiski visiem pasaules vadošajiem motokrosa “dūžiem” elites finālā, izteikts MX2 līderis pasaulē apliecina KTM Red Bull rūpnīcas komandas profesionālo pieeju Paula sagatavošai. Tas liek cerīgi raudzīties ne tikai uz šo jauno sezonu, bet arī uz mazās Latvijas motokrosa nākotni, kad “Serģa&Rasmaņa” popularitātes kultu un laikmetu varētu nomainīt “Pauls Jonass”.

Žēl par mūsu pagājušā gada ātrāko motokrosistu pasaulē Matīsu Karro, kurš, gatavojoties jaunajai sezonai Francijā, iedzīvojies nepatīkamā ceļgala traumā, līdz ar to sezonas sākumu atliekot uz vasaras vidu. Cerams, ka šī neveiksme nav ar tālejošām negatīvām sekām un neietekmēs Matīsa izaugsmes iespējas nākotnē. Kā nekā sapnis par pirmo desmitnieku Nāciju krosā palicis nerealizēts. Novēlam viņam drīzu atveseļošanos!

Spīdveja komisija: Turpinām uzņemt spīdveja eliti

Aizvadītā gada neveiksme ar Biķernieku treku sen kā aizmirsta, spīdveja vadība netērā velti laiku un strādā pie 2015.gada sezonas jau no pērnā gada vasaras. Rezultātā - Daugavpils un Rīga atkārtoti iekļautas spīdveja elites kalendārā. Daugavpilī 18.jūlijā notiks Speedway Grand Prix, tikmēr Rīga 27.jūnijā izcīnījusi tiesības aizvadīt Speedway Grand Prix kvalifikācijas pusfinālu, kas ir ne mazāk baudāms pasākums skatītājiem. Kamēr spīdveja elite gatavosies Rīgai, tikmēr Biķernieku treka celiņi drošības labad tiks pieslīpēti Latvijas čempionāta sacensībās.

Mūsu spīdveja varoņi Maksims Bogdanovs un Ķasts Puodžuks pagājušā gadā pierādīja, ka nav vēl norakstāmi “veterānos”. Savukārt Andžejs Ļebedevs, izcīnot Eiropas Juniora vicečempiona titulu, šogad mēģinās pierādīt, ka ir pa spēkam pacīnīties par pirmām vietām, jo, kā pats atzinis, tehnikas problēmas šogad atrisinātas un gatavošanās 2015.gadam noris pilnā sparā. Cerīgi izskatās arī mūsu Daugavpils Lokomotīve otrajā (pēc ranga) spēcīgakajā Polijas līgā, kas šajā gadā papildinājusi savu kluba rindas ar “skaļākiem” uzvārdiem nekā pērn. Tomēr arī šis sporta veids ir neprognozējams, tādēļ atliek cerēt, ka visas zvaigznes nostāsies par labu mūsu mazajai spīdveja saimei. To- vai tas tā būs, varēsim vērot jau 28.martā, kad mūsu izlase dosies uz Toruņu Polijā, kur notiks prestižais “Speedway Best Pairs Cup”- uz kuru šogad esam saņēmuši īpašu uzaicinājumu. Šis pasākums tiks translēts arī Eurosport TV.

Enduro komisija: Lolotais sapnis par ISDE

2014.gada sezonā Latvija pēc ilgāka pārtraukuma atkal atsāka dalību Eiropas Nāciju čempionātā enduro, kur mūsu izlasi pārstāvēja Lauris Ermanis, Kristaps Bajārs, Kristians Evarsons un Edgars Siliņš. Sportistu sniegums cienījams - 8.vieta. Savukārt šeit, Latvijā, patīkams jauninājums bija jauna organizatora iesaistīšanās, rīkojot pirmo Latvijas un Baltijas čempionāta posmu Zantē. Taču lielākais izaicinājums ir jaunu sportistu iesaistīšana šajā visnotaļ smagajā sporta veidā. Neraugoties uz to, ka dalībnieku skaits pēdējos gados īpaši neatšķiras, tā tendence tomēr ir pieaugt. Viens no komisijas lielākajiem mērķiem arī šogad ir šī sporta veida popularizācija un dalībnieku skaita pieaugums.

Tikmēr gaidāmā sezona, kas sāksies maija pēdējā sestdienā un noslēgsies vien decembrī, izskatās daudzsološi – šogad divu Latvijas čempionāta posmu vietā tiks rīkoti trīs, plānots nokomplektēt izlasi un startēt Eiropas Nāciju čempionātā Vācijā un joprojam ceram piepildīt ilgi loloto sapni par Pasaules Nāciju kausu jeb prestižo ISDE (Intenational Six Day Enduro). „Pasaules Nāciju čempionāts norisinās 6 dienas. Tas prasa milzu izturību gan no sportistiem, gan tehnikas, jo tā nepieciešama praktiski jauna. Šim notikumam ir īpaši jāgatavojas – jānodrošina servisa paka, menedžments, tehniskais aprīkojums un daudz kas cits. Lai gan lolojam cerības startēt, tas viss pagaidām vēl ir kā neliels sapnis uz ko tiekties,” atzinis komisijas vadītājs Jurģis Bergs.

Triāla komisija: Jauns izaicinājums – Eiropas čempionāts Latvijā

Ievērojamākais notikums 2014.gadā bija Latvijas labākā mototriālista Andra Grīnfelda sasniegums Polijas čempionātā, vienā no posmiem izcīnot pirmo vietu. Tas ir līdz šim labākais sniegums no latviešu puses. Patīkami pārsteidza arī izlases sniegums Nāciju kausā, kurā Latvijas pārstāvji, nebūdami labākajā formā, darīja visu, lai gūtu vērtīgos punktus, un rezultāts cienījams – 11.vieta un sezona noslēgta uz patīkamas nots. Taču raizes sagādā Latvijas triālistu pārsteidzoši mazā vēlme startēt starptautiska mēroga sacensībās, turklāt Andris, mūsu labākais triālists, iedzīvojās traumā, tādēļ Eiropas čempionātā startēja vien sezonas sākumā. Lai gan sportisti piedalās kaimiņu rīkotajās sacīkstēs, triālā, lai kaut ko sasniegtu, ir jādodas vismaz uz Poliju, atzinis komisijas vadītājs Artūrs Grīnfelds. Iespējams, tieši tādēļ lielas cerības nākamajā gadā tiek liktas uz diviem jauniem talantiem no Grobiņas - Niku Alksni un Kristeru Einasu, vērtējot viņu iespējas līdzināties Andra līmenim, tātad, labāko trijniekam.

Tikmēr Triāla komisijai priekšā svarīgs lēmums - tuvākajā laikā jāizspriež par Latvijas iespējām 2016.gadā rīkot Eiropas čempionāta posmu un, ja komisija nonāks pie skaidrības, vai to ir iespējams ”pacelt”, tad nākamgad, ja Latvijas pārstāvji nedodas uz Eiropu, čempionāts, iespējams, dosies uz Latviju. Tas savukārt ir ne tikai jauns izaicinājums komisijai, bet arī lielisks grūdiens un iespēja šī sporta veida tālākai attīstībai nacionālā mērogā.

Motošosejas komisija: trašu deficīts un mazmotošosejas uzplaukums

Pērn Latvijas slavenajā Biķernieku trasē tika aizvadīts tikai viens motošosejas posms. Iemesls – trases daļējās rekonstrukcijas plāni, kas tikai tagad sākuši realizēties, bet kuru dēļ, visticamāk, arī šogad Biķerniekos skatīsim tikai vienu sacensību. „Motošosejas attīstības atslēga ir trase un šobrīd vienīgā šāda veida trase Biķerniekos sāk atpalikt no dinamiskā sporta veida – motošosejas,” atzina komisijas vadītājs Tāls Meļķis, „Kā skaists atvadu sveiciens "elkonim" un "ozolam" to tagadējā izskatā bija Andreja Grīnberga jaunais mototrases rekords vienīgajās pagājušā gada sacīkstēs.”

Savukārt 2015. gada sezona tiks balstīta uz sacīkstēm tepat kaimiņos - Igaunijā, kur igauņi veiksmīgi izvēlējušies momentu Pērnavas trases rekonstrukcijai, rezultātā kļūstot par monopolisti Baltijā attiecībā uz auto/moto trasēm. Taču nosacītais sastinguma periods "lielajā" motošosejā, ļāvis izvērsties tās mazākajai “māsai” - mazmotošosejai. T.Meļķis stāsta: „Augoša dalībnieku kvalitāte un kvantitāte, astoņi posmi dažādos Latvijas kartodromos, astoņas ieskaites klases - tāda ir nākotnes motošosejas kadru kalve, kas ir pelnījuši turpināt paaugstināt savu meistarību lielajās trasēs Latvijā un Eiropā.”

Skijoringa komisija: Restarts Latvijas čempionātam

Pēdējos gados mainīgie laika apstākļi “metuši” izaicinājumu skijoringa cienītājiem. Pērn motocikliem un slēpēm tā arī bija jāpaliek noliktiem maliņā, jo 2014. bija „tukšais” gads, kad sacīkstes vietu un laiku LaMSF kalendārā sniega trūkuma dēļ tā arī neatrada. Taču aizvadītajā gadā nepiepildītās sportistu cerības par klasisku ziemas skijoringu sniegotā trasē bija iespēja realizēt 25.janvārī, pirmajam Latvijas Kausa skijoringā posmam norisinoties šī sporta veida tradicionālajā mājvietā – Liepkalnē, kam sekoja pirmais Latvijas čempionāta posms Dignājā 1.februārī. Skijoringa komisijas vadītājs Artis Rasmanis jau laikus devies trašu apgaitā, lai pārliecinātos par potenciālo vietu gatavību 2015.gada sezonai. Un, ja ziema mūs lutinās, tad Latvijas čempionāta seriāls “pāries pāri” visai Latvijai līdz pat marta vidum.

Tūrisms: Latvijas prezidentūra FIM Eiropā

Mototūrisms, kā viena no iespējām parādīt Latviju pasaulei un popularizēt motosportu, šogad ir drošās rokās. Pērn, 2014.gadā, par FIM Eiropas Tūrisma komisijas vadītāju ieceltais LaMSF Tūrisma komisijas vadītājs un Latvijas motoklubu asociācijas pārstāvis Nils Freivalds, iestājoties jaunajam gadam, aktīvi pievērsies galveno problēmu risināšanai. Jau 19. janvārī Romā norisinājās FIM pirmā Tūrisma komisijas sēde, kurā secināts, ka FIM Eiropas dalībvalstīs ir 37 miljoni motociklistu, kuri lielākoties ceļo un atrodas apritē, tāpēc tiem viennozīmīgi ir nepieciešama pārstāvība, t.sk. informācija par ceļošanas iespējām. Tamdēļ reālākās iespējas tūrisma veicināšanā ir, pirmkārt, nodrošināt ceļotājus ar tūrisma iespējām katrā valstī, publicējot informāciju FIM Eiropa mājas lapā (ww.fim-europe.com). Nākotnē plānots pilnveidot arī moto-draudzīgo viesnīcu kompleksu, motociklistiem piedāvājot zemākas cenas, speciāli paredzētas stāvvietas, informāciju par servisiem un daudzas citas moto-draudzīgas opcijas. Tika apspriesta arī vērtīga ideja par moto gidiem un nākotnes aplikāciju ceļotājiem ar smartphone. Lieliska ziņa ikvienam, kas gatavojas doties ceļā ar motociklu!

Informāciju sagatavoja:
Kaspars Kuļikovs, Kristīne Ābelniece (LaMSF)