Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Klāt jaunā "MotoGP" sezona: vai kāds spēs apturēt pēdējo gadu čempionu Markesu?

Klāt jaunā "MotoGP" sezona: vai kāds spēs apturēt pēdējo gadu čempionu Markesu?
2019.gada "MotoGP" dalībnieki. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Šajā nedēļas nogalē ar startu Kataras naksnīgajā trasē sākas 71. “MotoGP” čempionāta sezona . Šogad solās būt īpaši aizraujoša sezona ar spraigu cīņu par čempiona titulu, ņemot vērā, ka vienā komandā startēs Marks Markess un Horhe Lorenso.

Sezona sāksies 10. martā ar Kataras lielās balvas izcīņu, bet noslēgsies 17. novembrī Spānijā. Šajā gadā ir paredzētas 19 sacīkstes, kas norisināsies 15 dažādās valstīs, jo Itālijā tiks aizvadītas divas, bet Spānijā - četras. Šogad čempioni tiks noskaidroti tajās pašās trasēs, kurās pērn.

2019. gada sezonas posmi:

SacīksteDatumsVieta
1.10. martsDoha; Katara
2.31. martsTermasa de Rio Ondo; Argentīna
3.14. aprīlisOstina; ASV
4.5. maijsHeresa; Spānija
5.19. maijsLemāna; Francija
6.2. jūnijsMudžello; Itālija
7.16. jūnijsBarselona; Spānija
8.30. jūnijsAsena; Nīderlande
9.7. jūlijsHemnica; Vācija
10.4. augustsBrno; Čehija
11.11. augustsŠpīlberga; Austrija
12.25. augustsSilverstouna; Lielbritānija
13.15. septembrisMizāno; Italija
14.22. septembrisAragona; Spānija
15.6. oktobrisBurirama; Taizeme
16.20. oktobrisMotegi; Japāna
17.27. oktobrisFilipailenda; Austrālija
18.3. novembrisSepanga; Malaizija
19.17. novembrisValensija; Spānija

Vai kāds spēs uzvarēt Markesu?

Marks Markess, kurš pārstāv “Repsol Honda” komandu, ir pieckārtējs pasaules čempions prestižajā “MotoGP” klasē. Iepriekšējos divos gados šī vienība arī uzvarējusi Konstruktoru kausā. Par Markesa komandas biedru kļuvis trīskārtējais čempions Horhe Lorenso, kurš iepriekšējās divas sezonas pārstāvēja “Ducati” vienību. Viņš aizstās spāni Dani Pedrosu, kurš ir viens no labākajiem braucējiem “MotoGP” vēsturē, bet nekad nav ticis kronēts par šī prestižā čempionāta uzvarētāju.

Vērtējot Lorenso sniegumu, jāsaka, ka pēdējās sezonās viņš nerādīja tik labu sniegumu, kā tas bija pirms pievienošanās “Ducati”, kad viņš brauca ar “Yamaha” motociklu. Tas, iespējams, skaidrojams ar vecumu un traumām, bet tāpat joprojām spānis tiek uzskatīts par vienu no labākajiem braucējiem “MotoGP”. Šīs sezonas sākumam jābūt ļoti aizraujošam, jo Lorenso noteikti negribēs samierināties ar otrā braucēja lomu “Honda” vienībā, kāds tas bija Pedrosa iepriekšējās sezonās.

Ja skatās uz Markesa un Lorenso attiecībām, pēdējos gados tās var saukt par labām. Tā 2015. gada sezonā Markess savam tautietim palīdzēja uzveikt “MotoGP” leģendu Valentīno Rosi. Lorenso kļuva par čempionu, apsteidzot itāļu "doktoru" tikai par pieciem punktiem, kas arī ir līdz šim pēdējais tituls Spānijas braucējam. Tajā sezonā izteikti pasliktinājās attiecības starp Lorenso un Rosi, kā rezultātā spānis pameta “Yamaha” vienību.

Kā būs šogad? Saprotams, ka sezonas sākumā abi spāņi cīnīsies, lai kļūtu par pirmo numuru komandā, bet priekšroka noteikti būs Markesam, kurš pie motocikla un to uzstādījumiem ir pieradis labāk, jo “Repsol Honda” pārstāv visu savu līdzšinējo “MotoGP” karjeru.

Ko varam sagaidīt no Rosi?

Nepārprotami slavenākais un daudzviet pasaulē joprojām ļoti mīlētais sportists ir Rosi, kurš iepriekšējās sezonās nav rādījis stabilu sniegumu, kāds tas bija “The Doctor” (Rosi iesauka) jaunības gados. Šogad 40 gadus vecais sportists pārstāvēs “Monster Energy Yamaha MotoGP”, kas tikusi pie jauna galvenā sponsora (iepriekš startēja ar nosaukumu “Movistar Yamaha MotoGP”). Šī būs itāļa septītā sezona pēc kārtas un kopā četrpadsmitā, kad viņš startēs ar “Yamaha” motociklu. Karjeras pirmsākumos vēl tika braukts ar “Honda”, izcīnot trīs čempiona titulus, bet 2010. un 2011. gada sezonās, kas bija neveiksmīgākās sezonas Itālijas sportista karjerā, viņš pārstāvēja “Ducati”.

Ja atskatās uz iepriekšējo gadu, tā bija pirmā sezona, startējot ar “Yamaha” rūpnīcas motociklu, kad Rosi palika bez uzvarām, kaut gan sezonas kopvērtējumā finišēja trešajā vietā. Protams, pēdējos gados vecums atstāj iespaidu uz sniegumu, bet itālis vienmēr ir bijis šī sporta veida fanāts, iemantojot lielu cieņu motosporta sabiedrībā. Paralēli startēšanai sacīkstēs, viņš atbalsta jaunos un talantīgos braucējus, kas nākotnē var sasniegt lielas virsotnes, finansējot viņus un arī neliedzot padoma. Viņam ir arī sava komanda, kas startē zemākas klases čempionātos, kur jaunie talanti var iegūt pieredzi pirms nonākšanas “MotoGP”.

Trešo sezonu pēc kārtas Rosi komandas biedru “Yamaha” vienībā būs Maveriks Vinjaless, kuram tiek paredzēta spoža nākotnē šajā sporta veidā. 2018. gada sezonā spānis ierindojās ceturtajā vietā, uzreiz aiz sava komandas biedra. Vinjalesa izlaušanās sezona, kas ļāva nopelnīt vienu “Yamaha” komandā, bija 2016. gadā, kad, startējot ar “Suzuki” motociklu, tika iegūta ceturtā vieta, atpaliekot tikai no jau pieminētajiem Markesa, Rosi un Lorenso, kuri brauca ar izteikti spēcīgākiem motocikliem.

Vai “Ducati” beidzot kļūs par čempioni?

Pēdējo reizi sezonas kopvērtējumā “Ducati” uzvarēja 2007. gadā, kad par pasaules čempionu kļuva austrālietis Keisijs Stouners. Neskatoties uz to, ka “Ducati” ir viens no jaudīgākajiem motocikliem, vienība pēdējos desmit gados sezonu allaž noslēgusi trešajā vietā, izņemot 2018. gadā, kad finišēja otrā, pateicoties veiksmīgai sezonas noslēdzošajai sacīkstei, kas ļāva par vienu punktu apsteigt “Yamaha” komandu.

Šogad ar itāļu kompānijas motociklu startēs Andrea Doviciozo un Danilo Petruči, kurš aizstās uz “Honda” aizgājušo Lorenso. Paredzams, ka izteikts līderis varētu būt Doviciozo, kurš noteikti ir viens no pretendentiem cīņā par čempiona titulu. Pēdējās divas sezonas bijušas izteikti labākās līdzšinējā karjerā, kad braucēju kopvērtējumā ieņēma otro vietu, atpaliekot tikai no Markesa.

Vai Petruči spēs turēt līdzi savam komandas biedram? Varbūt pat apsteigt viņu? Šie ir tikai daži no jautājumiem, uz kuriem mēs gribētu zināt atbildes, bet šobrīd varam tikai izteikt minējumus un prognozes. Var droši teikt, ka “Ducati” ir piemērota komanda Doviciozo. Par to liecina tas, ka viņš spēj ar šo motociklu braukt ātri un cīnīties par titulu. Kā rāda pieredze, pat tādi braucēji kā Rosi, Lorenso un aizsaulē aizgājušais Nikijs Haidens, nespēja pielāgoties itāļu komandas braucamajam, lai visu sezonu brauktu stabili, kaut gan tiek uzskatīti par vieniem no talantīgākajiem sportistiem “MotoGP” vēsturē.

2019. gada sezonas dalībnieki “MotoGP”

KomandaMotociklsNr.MotobraucējsValsts
Aprilia Racing Team GresiniAprilia29Andrea JannoneItālija
Aprilia Racing Team GresiniAprilia41Aleišs EspargaroSpānija
Alma Pramac RacingDucati43Džeks MillersAustrālija
Alma Pramac RacingDucati63Frančesko BanjajaItālija
Mission Winnow DucatiDucati4Andrea DoviciozoItālija
Mission Winnow DucatiDucati9Danilo PetručiItālija
Reale Avintia RacingDucati17Karels AbrahamsČehija
Reale Avintia RacingDucati53Tito RabatsSpānija
LCR Honda IdemitsuHonda30Takaki NakagamiJapāna
LCR Honda IdemitsuHonda35Kels KračlovsLielbritānija
Repsol Honda TeamHonda93Marks MarkessSpānija
Repsol Honda TeamHonda99Horhe LorensoSpānija
Red Bull KTM Factory RacingKTM5Žoans ZarkoFrancija
Red Bull KTM Factory RacingKTM44Pols EspargaroSpānija
Red Bull KTM Tech 3KTM55Hafižs SjahrinsMalaizija
Red Bull KTM Tech 3KTM88Migels OliveiraPortugāle
Team SUZUKI ECSTARSuzuki36Žuans MirsSpānija
Team SUZUKI ECSTARSuzuki42Alekss RinssSpānija
Monster Energy Yamaha MotoGPYamaha12Maveriks VinjalessSpānija
Monster Energy Yamaha MotoGPYamaha46Valentīno RosiItālija
Petronas Yamaha SRTYamaha20Fabio KvartararoFrancija
Petronas Yamaha SRTYamaha21Franko MorbidelliItālija

Rakstu sagatavoja “Sportacentrs.com jauno žurnālistu akadēmijas” dalībnieks