Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Šonedēļ Ķegumā motokrosa gada notikums - MXGP septītais posms

Juris Grīns
Juris Grīns

Šonedēļ Ķegumā motokrosa gada notikums - MXGP septītais posms
Foto: mxgp.com

Astoto reizi (ja pierēķina 2014. gada Nāciju motokrosu - tad devīto) "Zelta Zirga" mototrasē Ķegumā varēs redzēt pasaules motokrosa eliti - 6. un 7. maijā šeit risināsies pasaules čempionāta 7. posms MXGP un MX2 klasēs. Plus - Eiropas čempionāta posmi EMX125 un EMX250 klasēs, kas ir tikai simboliski, jo tieši tur meklējami nākamie pasaules čempionāta dalībnieki abās prestižākajās motokrosa klasēs.

Septiņi posmi - tā jau ir vairāk kā trešdaļa (pavisam ir 19 posmi) no pasaules čempionāta un pēc Ķeguma jau varēs riskēt ar pirmajām prognozēm.

Latvijas lielākās cerības saistās ar MX2 klasi, kur pēc sešiem posmiem ar 19 punktu pārsvaru pār tuvāko sekotāju līderis ir 2015. gada pasaules vicečempions Pauls Jonass. Šosezon Pauls trijos posmos ir uzvarējis abos braucienos, bet pavisam viņa rēķinā šosezon ir 7 uzvaras atsevišķos braucienos. Pirms diviem gadiem "Zelta Zirga" trasē Jonass abos braucienos piekāpās tikai britam Maksam Enstijam, savukārt pērn viņš pirmajā braucienā finišēja trešais. Uzvaru pasaules čempionāta braucienos Ķegumā Paulam pagaidām vēl nav…

Tuvākais Jonasa sekotājs ir šveicietis Džeremijs Sīvers, kurš pērn bija pasaules vicečempions un kuru pamatoti pieskaitīja favorītiem. Trešais - 45 punktus aiz Jonasa - ir beļģis Džuljens Lībers. Pirmajam trijniekam seko dānis Tomass Olsens, kurš šosezon vēl ne reizes nav bijis trijniekā braucienos, bet kurš brauc stabili. Olsens atpaliek no Lībera par 9 punktiem, bet no dāņa par 15 punktiem atpaliek francūzis Benuā Paturels, kurš pērn pasaules čempionāta kopvērtējumā bija trešais. Šis motobraucēju piecinieks ir galvenie pretendenti uz titulu un medaļām. Pašreiz - pirms 7. posma. Atsevišķos braucienos vai pat posma kopvērtējumā trijniekā var tikt vēl vismaz 3-4 braucēji (piemērs - Jonasa komandas biedrs KTM rūpnīcas komandā spānietis Horhe Prado Garsija, kuram šosezon jau ir četri pjedestāli un viena uzvara braucienos, kā arī viena uzvara posmā).

MXGP klasē Latvijas motobraucēja šoreiz nebūs. Te līderis ir pašreizējais titula īpašnieks slovēnis Tims Gajsers, kurš par 14 punktiem apsteidz astoņkārtējo pasaules čempionu un Jonasa komandas biedru no KTM itālieti Antonio Kairoli. Tieši Ķegumā Kairoli varētu pietuvoties līderim, jo viņam "Zelta Zirga" trasē ir visvairāk uzvaru gan braucienos, gan posmos starp visiem MXGP un MX2 braucējiem. Trešajā vietā francūzis Gotjē Polins, kurš no līdera atpaliek par 42 punktiem.

Īpašu uzmanību MXGP klasē jāpievērš 19 gadus vecajam lietuvietim Armīnam Jasikonim no "Suzuki" komandas, kurš iepriekšējā posmā Valkensvārdā braucienos bija 5. un 7. vietā, turklāt pirmajā braucienā tikai par 1,5 sekundēm atpalika no trešās vietas (no Džefrija Herlingsa!). Jasikoņa sniegums Ķegumā liks plīvot kā nekad daudziem Lietuvas karogiem. Kopvērtējumā Jasikonis pašreiz atrodas 14. vietā, taču ņemsim vērā, ka viņš nestartēja pirmajā posmā Katarā. Igauņiem joprojām labākais ir Tanels Leoks, kurš šosezon tikai vienreiz braucienā bija desmitniekā un kopvērtējumā ir 16. vietā. Bez Leoka igauņiem MXGP klasē būs vēl divi braucēji - Harri Kullass (23. vieta kopvērtējumā) un Prīts Retseps.

EMX250 klasē īpaši sekosim Kārlim Sabulim - pēc diviem posmiem viņš kopvērtējumā ir 5. vietā un no trijnieka atpaliek tikai par 9 punktiem. Nebūtu kritiena un nullītes otrajā braucienā Valkensvārdā… Bez Sabuļa šajā klasē startēs vēl divi Latvijas motobraucēji - Kristers Drevinskis un Arnolds Sniķers.

Līderis EMX250 klasē pēc diviem no 9 posmiem ir soms Miro Sihvonens, kurš par 20 punktiem apsteidz itālieti Morganu Lesjardo.

EMX125 klasē Ķegumā būs tikai otrais Eiropas čempionāta posms no astoņiem un tajā brauks divi Latvijas pārstāvji - Niks Niklāvs Sūna un Rainers Žuks. Pirmajā posmā Valkensvārdas smiltīs abos braucienos uzvarēja dānis Mikkels Hārups, par 8 punktiem no viņa atpaliek francūzis Braijens Strubharts Moruā.

Žuks pie punktiem netika - 34. un 36. vieta, kaut gan, piemēram, kvalifikācijā viņam bija 11. rezultāts savā grupā. Sūna pēdējās cerības braucienā finišēja sestais, bet finālbraucieniem kvalificējās pirmie četri. Jācer, ka savā trasē abiem braukšana veiksies daudz labāk.

Nedaudz faktu no "Zelta Zirga":

- Pirmo reizi Latvijas GP posms Ķegumā notika 2009. gada 9. un 10. jūnijā. MXGP (toreiz - MX1) klasē braucienos uzvarēja Klemens Desāls (Beļģija) un Antonio Kairoli, bet posmā - Desāls. Savukārt MX2 klasē braucienos pirmie bija Marvins Muskins (Francija) un Džefrijs Herlingss (Nīderlande), bet posmā uzvarēja Herlingss.
Visvairāk uzvaru braucienos Ķegumā MXGP klasē ir Kairoli - 6, bet MX2 klasē 5 reizes braucienos uzvarējis Herlingss.

- Visvairāk uzvaru posma kopvērtējumā Ķegumā MXGP klasē ir Kairoli - 4, bet MX2 klasē 3 reizes triumfēja Herlingss.

- Četri motobraucēji Ķegumā ir uzvarējuši abos braucienos - Džefrijs Herlingss to paveica divreiz MX2 klasē, bet pa reizei abos braucienos pirmie bija vācietis Kens Rokzens (MX2), Antonio Kairoli (MXGP)un Makss Enstijs (MX2).
No Latvijas motobraucējiem pirmais desmitniekā braucienā Ķegumā iekļuva Matīss Karro - 9. vieta 2. braucienā MX2 klasē 2011. gadā. Karro bija pirmais, kurš no mūsējiem iekļuva desmitniekā arī MXGP klasē - 10. vieta 2. braucienā 2013. gadā.

- Pirmais trijniekā no Latvijas braucējiem Ķegumā iekļuva Pauls Jonass - 2. vieta abos braucienos MX2 klasē 2015. gadā. Jonass joprojām ir vienīgais Latvijas motokrosa braucējs, kurš Ķegumā ir kāpis uz goda pjedestāla atsevišķos braucienos un posma kopvērtējumā.

Informāciju sagatavoja:
Anatolijs Kreipāns