Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Ungārijas GP: Fetels pēc avārijas mēģinās revanšēties Hamiltonam

Juris Grīns
Juris Grīns

Ungārijas GP: Fetels pēc avārijas mēģinās revanšēties Hamiltonam
Foto: AP/Scanpix

Šo pēcpusdien plkst. 16:10 pēc Latvijas laika Ungārijā tiks dots starts "Formula 1" pasaules čempionāta 12. posmam, kurā saspringto cīņu par titulu turpinās Lūiss Hamiltons un Sebastians Fetels. Pirms gaidāmās cīņas viņu starpā kopvērtējumā 17 punkti, taču viss var mainīties vienu sacīkšu laikā.

Fetels zaudē līderpozīciju

Pēdējo posmu laikā favorītes lomā nokļuvusi "Ferrari" vienība, kas spējusi ievērojami progresēt un nu jau gandrīz visi atzīst, ka Fetelam un Kimi Raikonenam ir ātrākas formulas nekā Hamiltonam un Valteri Botasam. Tiesa, lielu lomu spēlē arī veiksme un pilota faktors, kā tas bija iepriekšējās sacensībās Vācijā, kad Fetels mitrā trasē avarēja no drošas pirmās pozīcijas, bet Hamiltons tādos apstākļos spēja parādīt izcilu sniegumu, par spīti sliktai starta vietai, tika garām konkurentiem un uzvarēja. Līdz ar to Fetels zaudēja vadību kopvērtējuma tabulā, bet Hamiltons atguva pirmo vietu, turklāt uzreiz spējot iekrāt 17 punktu pārsvaru.

Par trešo vietu šobrīd sacenšas Raikonens un Botass, kuru starpā deviņi punkti, taču abiem priekšā esošajiem viņi zaudē visai ievērojami. Konstruktoru kausā tikmēr "Mercedes" pārsvars pār "Ferrari" ir nieka astoņi punkti.

F1 čempionāta kopvērtējums pirms 12. posma:

VietaPilotsPunktiVietaKomandaPunkti
1.Lūiss Hamiltons1881.Mercedes310
2.Sebastians Fetels1712.Ferrari302
3.Kimi Raikonens1313.Red Bull/Renault211
4.Valteri Botass1224.Renault80
5.Daniels Rikjardo1065.Force India/Mercedes59
6.Makss Verstapens1056.Haas/Ferrari59
7.Niko Hilkenbergs527.McLaren/Renault48
8.Fernando Alonso408.Toro Rosso/Honda20
9.Kevins Magnusens399.Sauber/Ferrari18
10.Serhio Peress3010.Williams/Mercedes4
11.Estebans Okons29
12.Karloss Sainss28
13.Romēns Grožāns20
14.Pjērs Gaslī18
15.Šarls Leklērs13
16.Stofels Vandūrns8
17.Markuss Ēriksons5
18.Lānss Strols4
19.Brendons Hārtlijs2
20.Sergejs Sirotkins0

Sausā trasē "Ferrari" formulas būs ātrākas?

Sestdien kvalifikācija notika lietus apstākļos un Hamiltons atkal izrādījās nepārspējams, aiz sevis atstājot komandas biedru Botasu un Raikonenu, kamēr Fetels atkal nespēja būt pietiekoši ātrs un nodrošināja vien ceturto starta rindu. Sinoptiķu prognozes vēsta, ka šodien Budapeštā spoži spīdēs saule, būs silts un Fetels jau izteicies, ka šādos apstākļos "Ferrari" komanda atkal būs pārāka. Gaidāma aizraujoša cīņa, lai gan Hungarorings ir tā trase, kurā apdzīt ir samērā sarežģīti. Ņemot vērā, ka "Ferrari" braucēji startēs no otrās rindas, tas, iespējams, cīņu padarīs vēl aizraujošāku.

Starta kārtība:

VietaPilotsKomanda
1.Lūiss HamiltonsMercedes
2.Valteri BotassMercedes
3.Kimi RaikonensFerrari
4.Sebastians FetelsFerrari
5.Karloss SainssRenault
6.Pjērs GaslīToro Rosso/Honda
7.Makss VerstapensRed Bull/Renault
8.Brendons HārtlijsToro Rosso/Honda
9.Kevins MagnusensHaas/Ferrari
10.Romēns GrožānsHaas/Ferrari
11.Fernando AlonsoMcLaren/Renault
12.Daniels RikjardoRed Bull/Renault
13.Niko HilkenbergsRenault
14.Markuss ĒriksonsSauber/Ferrari
15.Lānss StrolsWilliams/Mercedes
16.Stofels VandūrnsMcLaren/Renault
17.Šarls LeklērsSauber/Ferrari
18.Estebans OkonsForce India/Mercedes
19.Serhio PeressForce India/Mercedes
20.Sergejs SirotkinsWilliams/Mercedes

Pirmās sacīkstes aiz Dzelzs priekškara

Ungārijas "Grand Prix" izcīņa F1 čempionāta posma statusā ir kopš 1986. gada, taču pašu sacensību vēsture iestiepjas krietni tālākā pagātnē, jo pirmo reizi tās tika sarīkotas jau 1936. gadā Budapeštas lielākajā, Tautas parkā. Tolaik uz starta stājās tā laika spēcīgākās eiropiešu komandas - vācu "Mercedes-Benz" un "Auto Union", kā arī itāļu "Ferrari", kas tad vēl startēja ar "Alfa Romeo" automobiļiem. Diemžēl, pēc tam politikas un kara dēļ "Grand Prix" sacīkstes no Ungārijas pazuda uz pusgadsimtu. Lielā mērā pateicoties Bernijam Eklstounam, 1986. gadā Ungārijā, nu jau Hungaroringā notika pirmās F1 sacīkstes aiz tā sauktā Dzelzs priekškara. Lai gan biļetes tiem laikiem bija dārgas, vērot pasaules varenākos autosportistus ieradās 200 tūkstoši cilvēku. Tiem, kas "Formulu 1" skatās ilgāku laiku, noteikti labā atmiņā ir 1997. gads, kad Deimons Hils ar vājās "Arrows" komandas formulu te gandrīz izcīnīja uzvaru, vien pēdējā aplī atkrītot uz otro vietu. 1993. gadā Hils tieši šajā trasē bija guvis savu pirmo uzvaru, 2003. gadā pirmā uzvara karjerā Ungārijā atnāca Fernando Alonso, bet 2006. gadā - Džensonam Batonam. Interesanti, ka līdz pat 2006. gadam Ungārijā nebija notikušas nevienas sacensības lietus apstākļos.

Visvairāk uzvaras - Hamiltonam

Hungaroringu uzcēla rekordātri - astoņu mēnešu laikā. Trase atrodas ielejā, tāpēc gandrīz no katra punkta pārskatāma 80% apmērā. Samērā reti tā tiek izmantots citām autosacīkstēm, parasti asfalts līdz ar to ir netīrs un tiek "iebraukts" treniņu laikā. Tāpat trase ir šaura, salīdzinoši lēna, līdz ar to apdzīšanas notiek retāk nekā citos posmos. Īpaša nozīme ir kvalifikācijā izcīnītajām pozīcijām, ko 1990. gadā lieliski nodemonstrēja beļģis Tjerī Butsens, toreizējais "Williams" pilots, izcīnot "pole position", sacensībās noturot aiz muguras acīm redzami ātrāko Airtonu Sennu un tiekot pie vienas no savām tikai trim F1 karjerā gūtajām uzvarām. Ģeogrāfiski tuvās atrašanās vietas dēļ tieši šīs trases apmeklēšanu iecienījuši daudzi fani no Latvijas. 2003. gadā trasei nedaudz tika mainīta konfigurācija, pirmais līkums izveidots asāks, lai uzlabotu iespējas apdzīt. Iepriekšējā sezonā Hungaroringā uzvarēja "Ferrari" pilots Sebastians Fetels, bet uzvarām bagātais pilots ar pieciem panākumiem šeit ir Lūiss Hamiltons, četras uzvaras Mihaelam Šūmaheram, bet trīs - Airtonam Sennam.

Ungārijas "Grand Prix" pēdējo desmit gadu uzvarētāji:

GadsPilotsKomanda
2017Sebastians FetelsFerrari
2016Lūiss HamiltonsMercedes
2015Sebastians FetelsFerrari
2014Daniels RikjardoRed Bull-Renault
2013Lūiss HamiltonsMercedes
2012Lūiss HamiltonsMcLaren-Mercedes
2011Džensons BatonsMcLaren-Mercedes
2010Marks VēbersRed Bull-Renault
2009Lūiss HamiltonsMcLaren-Mercedes
2008Heiki KovalainensMcLaren-Mercedes

Intrigas pilotu tirgū

Cita starpā der pieminēt intrigas, kas šobrīd valda pilotu tirgū. Ilgi tika baumots par iespējamo Daniela Rikjardo pāriešanu uz "Ferrari" vai "Mercedes", taču tagad zināms, ka tas nenotiks. Hamiltons ticis pie jauna līguma uz nākamajām divām sezonām, arī Botass nākamgad turpinās pārstāvēt "Mercedes", kamēr Rikjardo atzinis, ka kuru katru brīdi būs oficiāls paziņojums par viņa palikšanu "Red Bull" rindās. Lēmumu vēl nav pieņēmusi "Ferrari", kas domā par Raikonena nomaiņu ar savu attīstības programmas pilotu Šarlu Leklēru, kurš šogad aizvada pirmo sezonu čempionātā, pārstāvot "Sauber". Ja viņš 2019. gadā pāries uz "Ferrari", Raikonens, iespējams, stāsies viņa vietā, ja vien pats piekritīs šādam pavērsienam. Zināms arī, ka "McLaren" plāno atbrīvoties no Stofela Vandūrna, kura pārstāvji redzēti runājam ar "Sauber" komandas cilvēkiem. Vandūrna vietā "McLaren" grib sastāvā redzēt savu junioru programmas talantu Lendo Norisu. Arī "Renault" komandā iespējamas izmaiņas, jo Karlosa Sainsa vietā varētu stāties Estebans Okons, kurš pašlaik pārstāv "Force India". Indiešu vienībā šonedēļ tika sākts maksātnespējas process un drīzumā tā tiks pārdota. Nav zināms, vai sastāvā turpinās braukt Serhio Peress, bet iespējama Lānsa Strola pievienošanās, jo viņa tēvs plāno kļūt par "Force India" investoru.

Kurš uzvarēs Ungārijas Grand Prix izcīņā?

  • 12

  • 2

  • 34

  • 13

  • 2


     [+] [-]

, 2018-07-29 10:12, pirms 6 gadiem
Paskatījos čempionāta tabulā un sapratu, ka pensijā jāsūta nevis Kimi, bet gan otrs nevarīgais soms Botass!! Pirmie divi ir citā levelā, bet Kimi uz doto brīdi ir labāks ieroču nesējs nekā Botass. Un Ferrari tas noteikti patīk, nevis ja būtu divi piloti iekš ferrari, kuri savā starpā cīnītos!
Ps. Nekad nebiju domājis, ka Kimi būs kā otrais nr. kādā no komandām. Ar savu raksturu un agrāk arī ar lielisko ātru ''pogāja'' visus ārā, bet tagad tik līgums jāatrstrādā!

     [+] [-]

, 2018-07-29 11:34, pirms 6 gadiem
EUcerin rakstīja: Paskatījos čempionāta tabulā un sapratu, ka pensijā jāsūta nevis Kimi, bet gan otrs nevarīgais soms Botass!! Pirmie divi ir citā levelā, bet Kimi uz doto brīdi ir labāks ieroču nesējs nekā Botass. Un Ferrari tas noteikti patīk, nevis ja būtu divi piloti iekš ferrari, kuri savā starpā cīnītos!
Ps. Nekad nebiju domājis, ka Kimi būs kā otrais nr. kādā no komandām. Ar savu raksturu un agrāk arī ar lielisko ātru ''pogāja'' visus ārā, bet tagad tik līgums jāatrstrādā!
Nav īsti taisnība. Vismaz Kimi pats sevi neuzskata par 2. pilotu. Un 40 punktu starpība nav liela. Varbūt pēc šodienas paliks 15
Ja vēl ne dažas stratēğu stulbības lai pavilktu Fetelu un neveiksmes, tad Kimi būtu pat priekšā... paskaoti kopvērtējuma punktus pēdējās 4 sacīkstes.

     [+] [-]

, 2018-07-29 11:45, pirms 6 gadiem
HAAS var pirmo pjedestālu izcelt

  -1 [+] [-]

, 2018-07-29 13:25, pirms 6 gadiem
EUcerin rakstīja: Paskatījos čempionāta tabulā un sapratu, ka pensijā jāsūta nevis Kimi, bet gan otrs nevarīgais soms Botass!! Pirmie divi ir citā levelā, bet Kimi uz doto brīdi ir labāks ieroču nesējs nekā Botass. Un Ferrari tas noteikti patīk, nevis ja būtu divi piloti iekš ferrari, kuri savā starpā cīnītos!
Ps. Nekad nebiju domājis, ka Kimi būs kā otrais nr. kādā no komandām. Ar savu raksturu un agrāk arī ar lielisko ātru ''pogāja'' visus ārā, bet tagad tik līgums jāatrstrādā!
Viss ir pavisam vienkārši, tas kurš brauc ātrāk un sasniedz labākus rezultātus, tas arī ir pirmais numurs. Raikonens jau labu laiku nav bijis tāds. Kad brauca Renault tad bija pirmais, bet nebija tāda tehnika lai cīnītos par titulu.