Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Laikraksts: "Starp "Ferrari" un "Pirelli" sācies karš"

Juris Grīns
Juris Grīns

Laikraksts: "Starp "Ferrari" un "Pirelli" sācies karš"
Fetela formula Spā trasē pēc negadījuma ar riepu
Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Pēc svētdien notikušās Beļģijas "Grand Prix" izcīņas sanaidojušās divas itāļu kompānijas - "Ferrari" F1 komanda un riepu ražotāji "Pirelli", vēsta laikraksts "La Repubblica".

Fetela pilotētajai "Ferrari" formulai dažus apļus pirms sacensību finiša uzsprāga viena no aizmugurējām riepām. Tobrīd vācietis ne vien zaudēja trešo vietu un rezultātā palika bez punktiem, bet arī varēja piedzīvot smagu avāriju, jo incidents ar riepu notika vien neilgi pēc izbraukšanas no ļoti ātrā un bīstamā "Eau Rouge" līkuma.

"Tādas lietas kā šī vienkārši nedrīkst notikt," dusmīgs sacīja Fetels. "Ja tas būtu atgadījies 200 metrus ātrāk, es šeit tā nestāvētu... Es būtu palicis "Eau Rouge" līkumā. Ja tas būtu noticis ātrāk, ar mani būtu d***ā. Tas nav pieļaujams."

Viedokļi dalās un, kamēr vieni aizstāv Fetelu, citi ir "Pirelli" pusē, uzskato, ka komandas pašas uzņēmās pārāk lielu risku, ar vienu riepu komplektu saviem pilotiem ļaujot braukt tik daudz apļus.

Starp Fetela aizstāvjiem nostājies "Mercedes" pilots Niko Rosbergs, kuram riepa uzsprāga piektdien treniņbraucienu laikā.

"Tas, ka Fetelam uzsprāga riepa, tiešām nav pieļaujams," saka Rosbergs. "Mums abiem, man piektdien, bet viņam svētdien, ja tas būtu noticis pāris metrus ātrāk, mēs būtu piedzīvojuši milzīgas avārijas. Patiešām milzīgas, lielākās kādas vien bijušas, jo šī trase ir ļoti ātra. Nākamais posms notiks Moncā - sezonas ātrākajā trasē, tāpēc viņiem būtu jāpadomā par to un jāmēģina situācija labot."

Rosbergam arī ir risinājums, kā pilots varētu tikt brīdināts par aizmugurējo riepu stāvokli, ja tas kļūst kritisks.

"Risinājums būtu aktivizēt visas atpakaļskata kameras," saka F1 čempionāta vicelīderis. "Ja komandas vērotu šajās kamerās notiekošo, tās redzētu, kad riepa paliek riskantā stāvoklī un var eksplodēt. Pilotu tad varētu brīdināt."

"Pirelli" gan vainu noveļ uz F1 vadību, kas pieņem attiecīgos lēmumus, jo jau pirms diviem gadiem riepu ražotāji brīdinājuši par nepieciešamību noteikt limitu, cik apļus ar riepām drīkst braukt.

Iespējams, nedaudz saasinot situāciju, itāļu laikraksta "La Repubblica" žurnālisti raksta, ka šobrīd starp "Ferrari" un "Pirelli" sācies karš. Tiesa, "Ferrari" komandas vadība jau izteikusi vēlmi pirms Itālijas "Grand Prix" mierīgi apsēsties pie pārrunu galda un visus negludumus ar "Pirelli" pārstāvjiem izlīdzināt.

Izmantotie resursi:
Home—Sports News, Scores, Schedules, Videos...

1 2 43 komentāri
Slēpts komentārs: Emka3-95

  +7 [+] [-]

, 2015-08-25 14:48, pirms 9 gadiem
ņemot vērā to, ka Beļģijā bija ļoti spēcīgas paātrināšanās pēc divām ļoti spēcīgām bremzēšanām, pilnīgi normāli, ka riepām ir ļoti liela slodze, it sevišķi labās puses riepām, jo ir seši!!! ļoti ātri kreisie pagriezieni, kurus izņem vismaz uz 250kmh, līdz ar to, pilnīga taisnība Pirelli, jo kad riepa ir beigusies, tā izšķīst.
Feteļš, kad brauc pa aizmuguri, sūdzās vienmēr, jo arī iepriekšējos gados riepas viņam bija bīstamas dzīvībai līdz sāka braukt pa priekšu. Un Rosbergs arī varēja paklusēt, jo trina riepas uz limitu.

  +6 [+] [-]

, 2015-08-25 14:52, pirms 9 gadiem
Emka3-95 rakstīja: Nav ko Mēsla riepas dot 100 m pirms līkuma un tur būtu dievas zīmes kas noticis
Ja ? Tad labāk taisīt atkal tādas riepas, lai brauc no starta līdz finišam ar vienu komplektu. Ferrari paši vainīgi, ka brauc gandrīz visu sacīksti ar vienām riepām. Jāsaprot ka šajā trasē riepu pārslodzes ir lielas.

  +3 [+] [-]

, 2015-08-25 15:30, pirms 9 gadiem
Nu bet viņi visi no Eu Rouge izejot grieza nost to apmali, bīnās, ka riepa uziet gaisā.

     [+] [-]

, 2015-08-25 15:51, pirms 9 gadiem
Nu lab, tā riepa ir otrā pusē...
Slēpts komentārs: Prikshaans

  +7 [+] [-]

, 2015-08-25 18:19, pirms 9 gadiem
Prikshaans rakstīja: Protams, jūs te vairāk zinat, nekā inženieri un iesaistītie cilvēki šajā sportā.
Ja tie cilvēki domāja ka izturēs riepa, tad viņai vaidzēja izturēt. Cilvēki kas būvē mašīnas no kurām te Latvijas pāķim nav nemazākās poņas diezin vai pieļāva tādu vienkāršu kļūdu. Domāju, ka pēc aprēķiniem, pieredzes, un solījumiem riepai bija jāiztur.
diezgan skaidri redzams, ka aprēķini bija kļūdaini
un tas, ka ferrari izrēķina kaut ko, nepadara rezultātu par patiesību.
Slēpts komentārs: Prikshaans

  -3 [+] [-]

, 2015-08-26 00:14, pirms 9 gadiem
Lai kā Pirelli cenšas taisnoties, ir skaidrs, ka tik ātri riepām nevajadzēja sprāgt. Vienkārši - Pirelli neuztaisīja riepas tik labas, cik tām nepieciešams būt. Komandas neturēs savus pilotus trasē pat uz fifty-fifty riepu plīšanas scenārija, nerunājot par zemākiem... Viņiem noteikti ir savi riepu kontroles mehānismi, kā noteikt, cik ilgi ar tām vai šitām riepām var braukt.
Un vispār, runājot par riepām, plīšanas jautājumam nevajadzētu būt aktuālam, vienīgi tam, vai ar nolietotām riepām ir vērts braukt liekus apļus, zinot, ka tiks zaudēts ļoti daudz laika. Bet, ja ar nolietotām var pabraukt pietiekami ātri, riskējot ar plīšanu, tad riepu ražotājam jāparūpējas par to, lai komandai pat tādas domas nerastos. Uz to jau arī tiek spēlēts, bet... Laikam Pirelli šoreiz autā. Un pašiem jāatzīst savas kļūdas.

  -2 [+] [-]

, 2015-08-26 00:19, pirms 9 gadiem
Nu jā... tagad tā jocīgi. Vai nu plīst vai iztur, nevis vai ātrākas vai lēnākas.

Man liekas, pag. sezon bija tā, ka jauni softi bija 5 sekundes ātrāki par nodilušiem hard komplektiem. Vai tik tas pats Kimi nezaudēja 5 vai 6 pozīcijas pēdējos 2 apļos uz tādu variantu.

  +5 [+] [-]

, 2015-08-26 01:16, pirms 9 gadiem
Ko par to saka Pirelli:
Vettel's tyre failure due to Ferrari...
Hembery said Pirelli were expecting most teams to run two or three stop strategies. “But [Ferrari] felt clearly that they could make it work on a one-stop.” Pārgudrie Ferrari!
“It was at the end of wear life,” Hembery told reporters after the race, “so when you do that, any tyre in the world when it gets to the end of its wear life you’re going to have a problem”.
Hembery also denied that Vettel’s failure was similar to the one experienced by Rosberg on Friday. “Rosberg was an external cut,” he said. “This was pure wear.”
Ferrari paši vainīgi! Un Rosbergs vispār pat nav painteresējies par iemesliem kādēļ plīsa viņa un Feteļa formulas riepa, ja arī pievienojies čīkstētāju klubiņam ar Feteli priekšgalā.

  -1 [+] [-]

, 2015-08-26 01:42, pirms 9 gadiem
Bet atgriežoties pie tā, ko teicu augstāk- Tas nodilums neparādās apļu laikos. Brauc brauc un ir vnk BOOOM. Nepiefiksēju, ka Fetels baigi lēnāks būtu palicis 2 minūšu trasē apļa laikā....

  +4 [+] [-]

, 2015-08-26 02:04, pirms 9 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Bet atgriežoties pie tā, ko teicu augstāk- Tas nodilums neparādās apļu laikos. Brauc brauc un ir vnk BOOOM. Nepiefiksēju, ka Fetels baigi lēnāks būtu palicis 2 minūšu trasē apļa laikā....
...there are different types of wear. You wear away the tread surface which gets you to the “cliff”. (tas ir Tevis pieminētais gadījums, kad pasliktinās apļa laiki, jo riepu kvalitāte krīt kā no "klints".)
In this case the tyre was abused too much and was internally ripped apart by all the high speed kerb banging. (Fetelis, lai noturētu aiz sevis Grožānu, katrā aplī acīmredzami uzbrauca vismaz vienai vai vairākām trases asajām apmalēm). Elementāri!
Slēpts komentārs: Prikshaans

  +3 [+] [-]

, 2015-08-27 05:20, pirms 9 gadiem
Prikšānēzelis atkal mani uzjautrina!
To, ka viņam galvā nav nekāda info par F1 vēsturi, tas jau sen kļuva skaidrs. Manis sacīto viņš skrien pārbaudīt uz Wikipedia, jo pašam nav nekādu zināšanu, bet F1 ārzemju portālus Prikšānēzelis neprot lasīt!

  +4 [+] [-]

, 2015-08-27 05:40, pirms 9 gadiem
Ēzeļprikšāna zināšanas par F1 apliecina kaut vai šis komentārs par Alonso titulu ar McLaren , kuru Prikšāns ir izdzēsis, bet tas ir palicis redzams tāpat, jo tiek citēts citos komentāros. Velti centies, Prikšānēzeli!

Prikshaans, 15:28, pirms stundas, ignorēt, atbildēt
_Kas ir murgi?
Shumahera tituli netika iegutu pateicoties Ferrari forumulai?
Tapat Vettela tituli apteicoties Red Bull
Hamiltona tituls ar forumulu kas brauc 3 sek atrak apli, tads pats tituls kads Vettelam.
Alonso Tituls ar McLaren Kimi ar Ferrari.
Ko es murgoju_?

  +5 [+] [-]

, 2015-08-27 06:08, pirms 9 gadiem
Prikshaans rakstīja: Kapēc tad viņi nav bijuši pietiekami skaidri pret FIA, ka vaig apļu ierobežojumus?
Ja Prikšānēzelis būtu sekojis Beļģijas GP notikumiem, tad zinātu, ka Pirelli bija pietiekami skaidri pret FIA, bet likumus nosaka FIA!
Pirelli has now issued a statement arguing if it had been listened to in 2013 then its brush with the headlines would not have happened.
The statement read: "Regarding what happened at the Belgian Grand Prix, Pirelli underlines that: In November 2013, Pirelli requested there should be rules to govern the maximum number of laps that can be driven on the same set of tyres, among other parameters to do with correct tyre usage.
"This request was not accepted.
"The proposal put forward a maximum distance equivalent to 50 per cent of the grand prix distance for the prime tyre and 30 per cent for the option.
"These conditions, if applied at Spa, would have limited the maximum number of laps on the medium compound to 22."
Slēpts komentārs: Prikshaans

  +3 [+] [-]

, 2015-08-27 06:35, pirms 9 gadiem
Ēzeļprikšāns "riepu eksperts" joprojām domā, ka par F1 raksta tikai Wikipedia?!
Tevi neviens neapvaino (tikai konstatē faktu , tu pats sevi apvaino rakstot murgus par F1.
Tu pat neesi spējīgs ārzemju F1 portālos atrast info par to, par ko gribi buldurēt.
Slēpts komentārs: Prikshaans

  +4 [+] [-]

, 2015-08-27 06:57, pirms 9 gadiem
Prikshaans rakstīja: Nekas rakstos nav jāmeklē Skysports šo jau 2x pacēla pārraides pēdējas 10 minūtēs.
Tu atkal un kā jau gandrīz vienmēr kļūdies!
Pirelli savu ziņojumu šajā jautājumā sniedza tikai vēlu vakarā, kad Skysports jau sen bija beidzis savu tiešraidi.
Tavi aplamie iepriekšējie komentāri to tikai 100% apliecina, jo tu pilnīgi neesi lietas kursā jautājumā par Pirelli riepām un tikai dezinformē citus lasītājus ar savu nezināšanu.
Un nespried par citiem pēc sevis, ja tev ir 6x konti. Tāpēc jau tev arī laikam nav laika iegūt info par F1, jo jādzīvo Sporta Centrā ar 6 kontiem.
Slēpts komentārs: Prikshaans

  +4 [+] [-]

, 2015-08-27 07:38, pirms 9 gadiem
Prikshaans rakstīja: Nezinu, ko Pirelli paziņoja vakarā, neskatijos. Bet ja tu būtu skatījies sacīksti, tad tu zinātu par ko es runāju. Skysport žurnālisti sacīkstes laikā, uzreiz pēctam kad plīsa riepa, jau pateica, ka Pirelli bija iesnieguši FIA priekšlikumu par riepu ierobežojumiem.
Pirelli paziņojumu nevarēja noskatīties vakarā pa TV, to var izlasīt populārākajos F1 portālos!
Tā kā Tu visu laiku (līdz maniem pamatotiem iebildumiem) vainoji tikai Pirelli, nevis FIA, tad iegaumē, ka lai būtu lietas kursā par jebkuru jautājumu ir jāiegūst info no vairākiem avotiem, nevis tikai noskatoties Skysports pārraidi. Visu, kas notiek pēc tiešraides, var un vajag izlasīt F1 portālos, ja vēlies, lai tavas domas par kādu no jautājumiem tiktu uztvertas nopietni.
Pagaidām Tu tikai atkal pierādi, ka neatbildi arī par saviem vārdiem, jo solījies iet gulēt jau pirms stundas.

  +5 [+] [-]

, 2015-08-27 08:11, pirms 9 gadiem
Flavio Briatore pilnīgi atbalsta Pirelli, nevis čīkstošo gauduli Feteli!
Briatore backs Pirelli as Vettel anger...
Former Renault team boss Briatore, meanwhile, has sided strongly with Pirelli in the wake of Vettel's outburst.
The Italian says Ferrari was to blame for the blowout.
"Look, it's simple," Briatore is quoted by Italy's La Repubblica. "Before the race you get an indication of how many pitstops you have to do, and you have to follow those indications.
"Tyres are a critical component of the sport, and so if you are told that you should do two or maybe three pitstops, then you choose to do just one stop only at your own risk.
"You might be ok, but if not, then you cannot blame the manufacturer," he insisted.
Katram, kuram ar galvu viss ir kārtībā, ir skaidrs, ka Ferrari, ignorējot Pirelli ieteikumu izmantot 2 vai 3 pitstopu stratēģiju, ļoti riskēja, bet nepaveicās. Būtu sacīkste 1,5 apli īsāka, būtu paveicies.

  +2 [+] [-]

, 2015-08-27 12:47, pirms 9 gadiem
Prikshaans rakstīja: Nekas rakstos nav jāmeklē Skysports šo jau 2x pacēla pārraides pēdējas 10 minūtēs.
To, ka viņi bija izteikuši, ka "vaidzetu" to visi zin, kas skatijās svētdien sacīksti.
Bet, nevar tāstrādāt, ka ķipa piedāvāja, tie nepiekrita, tad nu neko. Taisīsim, kā būs - būs!
Tas ir paviršs darbs no abām pusēm. (FIA un Pirelli)

Ferrari var vainot tikai par vēlmi uzvarēt. Kā jau minēju, tādas komandas nepieļauj šādas kļūdas mirkļa ietekmē. Viņiem bija jābūt infomācijai, kas lika viņiem ticēt, ka riepa izturēs.

Un te sevi apkauno tikai tu. Bērnelis ar 6x kontiem. Laikam būšu dziļi aizskāris tavu sirdi, ja reiz tā nopūlies pff.

Es saprotu, ka tev ir dikti liels naids pret Fetelu un/vai Ferrari. bet ja nemāki domāt objektīvi, tad tu esi akls, un dumjš puika. Tas kas grib redzēt tikai vienu pusi, neko citu arī neieraudzīs.

GG! Es gulēt. Spaidi mīnusiņus.

BTW es reportēju rakstus kuros ir acīm redzams, ka tu lieto multi acc. Zinot sportacentru, diezin vai kas tiks darīts. Bet man nebūs slinkums katru dienu sūtīt epastu, līdz viņi bloķēs tev daļu no tiem kontiem.
Tiešām nepieļauj ? Fetelam team radio pateica ''Tyres looks good'' balstoties uz Fetela tempu. Varbūt riepas bija galīgā d... , bet tomēr viņš pamanījās braukt ātri ar tām. Pirelli tās riepas saņēma atpakaļ (kā tas notiek pēc katras sesijas), un konstatēja, ka tās bijušas metamas.
Slēpts komentārs: Prikshaans

  +2 [+] [-]

, 2015-08-27 16:12, pirms 9 gadiem
Nu jau arī Edijs Džordans nosoda Feteļa kārtējos gaudošanas uzplūdus!
Эдди Джордан критикует Себастьяна Феттеля
«Себастьян должен думать, прежде чем публично критиковать такую крупную компанию, как Pirelli, – приводит немецкое издание Sport Bild слова основателя и бывшего руководителя команды Jordan. – Феттель хотел удержаться в числе претендентов на титул любой ценой. Поэтому в Ferrari пошли на столь серьёзный риск. И именно поэтому Себастьян был так расстроен. Теперь, когда он проигрывает лидеру чемпионата 67 очков, о титуле можно забыть».

  +3 [+] [-]

, 2015-08-27 16:24, pirms 9 gadiem
Prikšānēzelis tik turpina buldurēt par Pirelli vainu!
Pirelli paziņojumus Prikšānēzelis nelasa. Secinājumus no tiem nav spējīgs izdarīt.
Vai tiešām Prikšānēzelim ir tik grūti saprast, ka riepu nodilšana nav vienmēr viendabīgs un lineārs process?
...there are different types of wear. You wear away the tread surface which gets you to the “cliff”. (tas notiek, ja riepas saskarsmes virsma ir nodeldēta vairāk vai mazāk līdzīgi un apļa laiki kļūst sliktāki.)
In this case the tyre was abused too much and was internally ripped apart by all the high speed kerb banging.
Fetelis savas riepas nodeldēja triecoties pret asajām trases apmalēm, kas nav gluži tas pats, kas nodeldēt riepas riņķojot pa asfaltu.
Vai tiešām ir par smagu to saprast?

  +3 [+] [-]

, 2015-08-27 17:01, pirms 9 gadiem
RonaldoTheBest rakstīja: Tiešām nepieļauj ? Fetelam team radio pateica ''Tyres looks good'' balstoties uz Fetela tempu. Varbūt riepas bija galīgā d... , bet tomēr viņš pamanījās braukt ātri ar tām. Pirelli tās riepas saņēma atpakaļ (kā tas notiek pēc katras sesijas), un konstatēja, ka tās bijušas metamas.
Tieši tā! Ferrari stratēģi regulāri pieļauj kļūdas. Katrs atceras 2010.g. Abu Dabi GP, kad Alonso tika iesaukts pitstopā, lai "piesegtu" Marku Vēberu, bet tā kā DRS vēl nebija ieviests, tad apdzīt priekšā braucošās formulas tajā trasē nebija iespējams.
Vēl kādu piemēru Ferrari stratēģu kļūdai? 2009.g. Malaizijas GP, kad Raikonens tika iesaukts boksos, lai vēl sausā laikā (!) viņa formulai tiktu uzmontētas lietus riepas!
Malaysian GP, 2009 Race Report - GP...
Ferrari exhibited something that must be seen as being close to desperation when Kimi Raikkonen pitted on lap 18 and was put on full wet tyres. It was a huge risk and very quickly it was clear that the team had made a mistake. Raikkonen was 20secs off the pace and the tyres were being destroyed.
"My race was pretty much over," said Kimi. "In Melbourne I was the one to make a mistake but today it was the team , the result being we find ourselves without any points."
Slēpts komentārs: Prikshaans

  +4 [+] [-]

, 2015-08-27 17:41, pirms 9 gadiem
Prikšānēzelis savā repertuārā!
Savs viedoklis vienmēr ir jāpamato, izmantojot faktus, citātus utml., citādi sanāk vien murgaina buldurēšana kā Prikšānam.

  +7 [+] [-]

, 2015-08-27 17:54, pirms 9 gadiem
Fakts ir tāds, ka Pirelli pirms sacīkstes ieteica komandām izmantot 2 vai 3 pitstopu stratēģiju. Ferrari riskēja ar 1 pitstopu.
Fakts ir tāds, ka Ferrari stratēģi jau vairākkārt ir riskējuši un risks nav attaisnojies.
Fakts ir tāds, ka riepu nodilšana nav lineārs process, kā rezultātā reizēm riepa var nodilt nevienmērīgi.
Fakts ir tāds, ka F1 noteikumus nosaka FIA, nevis Pirelli. Ja FIA negrib ieklausīties Pirelli vēlmēs, tad neviens nevar piespiest FIA rīkoties citādi. Ja visas komandas tagad stingri atbalstīs jebkādu Pirelli prasību par maksimālo apļu skaita ierobežojumu ar viena sastāva riepām, varbūt kaut kas mainīsies FIA darboņu domās. Varbūt arī nē.
Fakts ir tāds, ka Prikšānēzelis nezin pat savas mīļotās Ferrari komandas kļūdas pēdējo gadu laikā, bet grib visiem iestāstīt, ka Ferrari neesot spējīga kļūdīties, jo "piedalās F1 no 1950.gada". Apbrīnojams un oriģināls arguments no "oriģinālā" Prikšānēzeļa!
Slēpts komentārs: Prikshaans
Slēpts komentārs: Prikshaans

  +3 [+] [-]

, 2015-08-27 21:28, pirms 9 gadiem
Prikshaans rakstīja: Komanda atstāj ātrākajā trasē pilotu ar riepām kuras jebkurā brīdī var sprāgt?
Tu nespēj saprast elementāru lietu, ka Spa trasē visas komandas izmantoja 2 vai 3 pitstopu stratēģiju un kā redzi nevienam no viņiem riepa sacīkstē nesprāga!
Ferrari kārtējo reizi neveiksmīgi noriskēja (nobraukt sacīksti ar 1 pitstopu) un Fetels ar savu agresīvo uzbraukšanu uz trases asajām apmalēm vien pats ar savu komandu ir vainīgs pie tā kas notika.
Tev tiešām tas nepielec, Prikšānēzeli?
1 2 43 komentāri