Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Blogs: Eklstouna 10 neprātīgākās idejas

Juris Grīns
Juris Grīns

Blogs: Eklstouna 10 neprātīgākās idejas
Bernijs Eklstouns
Foto: AFP/Scanpix

Bernijs Eklstouns ir viens no harizmātiskākajiem personāžiem Formula 1 pasaulē. Būdams jau 82 gadus vecs, Eklstouns joprojām ir čempionāta īpašnieks un jaunu ideju viņam pietiek. Tomēr daudzas no tām bijušas tik jocīgas, ka nekad netika un arī netiks īstenotas. Aplūkosim desmit neparastākās.

Medaļu sistēma

2008. gadā Eklstouns izdomāja, kā atrisināt situāciju, kad līderi savā starpā cīnās pārāk maz un bieži to nedara vispār, jo negrib riskēt ar izstāšanos. Lai stimulētu cīņu par pirmajām trim vietām, Eklstouns ierosināja pārņemt Olimpisko spēļu sistēmu un katrā F1 posmā labākajiem trim piešķirt zelta, sudraba un bronzas medaļas.

Punktu vietā - uzvaras

Iepriekšējai idejai bija loģisks turpinājums. Tā kā punkti vairs netiktu piešķirti, būtu jāmaina arī titula izspēles kārtība. Eklstouns gribēja, lai par čempionu kļūst tas pilots, kuram kontā ir visvairāk uzvaras jeb zelta medaļas. Ja vairākiem pilotiem būtu vienāds uzvaru skaits, čempions tiktu noskaidrots pēc sudraba medaļu skaita utt. Sistēmai bija jāstājas spēkā 2009. gadā, tomēr ideja līdz relizēšanai nenonāca.

Mākslīgais lietus

Vēl 2011. gadā Eklstouns ierosināja gandrīz neiedomājamu alternatīvu, kā sagādāt lietus sacīkstes, ja nokrišņu nav. Viņš nāca klajā ar ideju izvietot trasē laistītājus, kas lietu radītu mākslīgi. Lai izvairītos no sazvērestības teorijām, šai sistēmai būtu jādarbojas automātiskā režīmā, nevienam nezinot, kad mākslīgais lietus sāksies. Daudzi šo ieceri kritizēja un izsmēja, bet daudzi uzskatīja par labu esam. Tomēr tā netika īstenota.

Sacīkstes Londonas ielās

Eklstouna iecere bija izveidot Monako GP moderno līdzinieku, iekļaujot F1 kalendārā sacīksti Londonas pilsētas ielās. Turklāt, viņš bija gatavs piesaistīt trīs reizes lielākus līdzekļus kā to darījušas citas pilsētas, lai nodrošinātu F1 posma norisi, to cerot atpelnīt ar milzīgu interesi no skatītāju puses. Trase atrastos pilsētas centrā, līdzās pazīstamākajiem tūrisma objektiem. Tiesa, tā varbūt arī nav Eklstouna unikālākā doma, jo ideja par F1 posmu Londonā dzima jau sešdesmitajos gados. Šobrīd iecere vēl "karājas gaisā", taču nākotnē varētu tikt piepildīta.

Monako GP atcelšana

Ar šo Eklstouns gāja vēl tālāk un paziņoja, ka Monako GP, kas ir leģendārākais posms Formulā 1, vajadzētu izmest no kalendāra, jo tas nenes pietiekami lielu peļņu. Nav šaubu, ka bez sacīkstēm Monako ielās F1 vienkārši vairs nebūtu tas pats čempionāts. Daži to pielīdzināja situācijai, ja no Pasaules kausa futbolā uz visiem laikiem izslēgtu Brazīliju. Un viņiem ir taisnība.

Trases noīsināšana

Vēl pirms dažiem gadiem apdzīšanas bija krietni retākas un par to sūdzējās daudzi. To visu atrisināja jaunie tehniskie noteikumi, nolaižamie antispārni, riepas un DRS sistēma, bet Eklstouns bija iztēlojies, ka rezultātu varētu panākt katrā trasē izveidojot īpašus trases noīsināšanas ceļus. Katram braucējam būtu ļauts piecas reizes vienas sacīkstes laikā trasi saīsināt. Tas neapšaubāmi palielinātu apdzīšanu skaitu (kā arī avārijas). Idejas izsmējēji sāka pielīdzināt F1 datorspēlei "Mario Kart".

Tenisa noteikumi Formulā 1

Nesen atklājās, ka Eklstouns pirms kāda laika gribēja kļūt arī par tenisa sporta vadītāju un mainīt šīs spēles noteikumus. Tomēr savulaik Eklstouns arī gribēja pārņemt šo to no tenisa. Viņa ideja bija atsevišķām (svarīgākajām) F1 sacīkstēm piešķirt "Grand Slam" statusu, kas nozīmētu, ka šajos posmos būtu iespējams izcīnīt vairāk punktus nekā parastajās sacīkstēs. Ideja bija lemta aizmirstībai.

Soda kartītes

Eklstouns labas lietas saskatījis ne vien tenisā, bet arī futbolā, tāpēc pirms vairākiem gadiem aicināja pielietot dzelteno un sarkano kartīšu soda sistēmu. Tādā gadījumā pilotam par pārkāpumu nekavējoties tiktu piešķirta viena vai otra kartīte, bet ja savāktu konkrētu kartīšu skaitu, braucējam būtu liegts piedalīties nākošajā F1 posmā. Šī ideja gan aizmirsās tik pat ātri kā tika nopublicēta presē.

Iespēja pirkt lietotas formulas

Lai uzlabotu mazo komandu konkurētspēju, Eklstouns izdomāja tām ļaut iegādāties gadu vecas labāko komandu mašīnas. Tiesa, vēl būtu jātiek galā ar situāciju, ka pēc kāda laika F1 būtu palikuši vairs tikai daži lielie ražotāji, kamēr šobrīd savas formulas būvē katra komanda atsevišķi. Eklstouns toreiz izteicās, ka izdomās risinājumu, taču rādās, ka tas tomēr joprojām nav atrasts.

Mākslīgā motoru skaņa

Pēdējais Eklstouna ierosinājums ir mākslīgi uzlabot jauno turbo motoru skaņu. Šos dzinējus sāks izmantot tikai nākošgad, taču ir bažas, ka tie būs daudz klusāki nekā līdzšinējie. Lai fani nebūtu vīlušies, Eklstouns ierosina izmantot īpašas uzlikas izpūtējiem, lai skaņa būtu iespaidīgāka. Maz gan ticams, ka tas tiks īstenots.

Kuru no Eklstouna idejām Tu visvairāk vēlētos redzēt Formulā 1?

  • 60

  • 5

  • 10

  • 22

  • 2

  • 62


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2013-04-19 17:54, pirms 11 gadiem
tīri labas idejas .. daudz sliktāks ir ideju trūkums!

     [+] [-]

, 2013-04-19 19:55, pirms 11 gadiem
man jau šķiet, ka čempiona titula piešķiršana pilotam kuram ir visvairāk uzvaru ir visjēdzīgākā večuka ideja.

  +1 [+] [-]

, 2013-04-19 21:48, pirms 11 gadiem
playthegame rakstīja: man jau šķiet, ka čempiona titula piešķiršana pilotam kuram ir visvairāk uzvaru ir visjēdzīgākā večuka ideja.
Tas palielinātu nejaušības iespēju izšķirt čempionu. Pietiek vienā sacīkstē kādam grožānam iebraukt līderim pakaļā - čempiona tituls pagalam.

     [+] [-]

, 2013-04-20 03:49, pirms 11 gadiem
Visas šīs idejas ir galīgā pakaļā. Ja domāt, tad kaut ko saprātīgu, bet ne šādus ruletes tipa variantus, kad labs pilots, titula pretendents var palikt bez nekā tikai tādēļ, ka viņam reizi nosprūst vāģis, otrreiz iebrauc kāds sānos...
Vienīgi mākslīgais lietus varētu būt kaut cik apspriežams, bet tur bez sazvērestības teorijām neiztikt, tāpēc reāli šajā pasaulē ŠOBRĪD šādai idejai nav seguma.

     [+] [-]

, 2013-04-20 10:10, pirms 11 gadiem
hypocrisy rakstīja: Tas palielinātu nejaušības iespēju izšķirt čempionu. Pietiek vienā sacīkstē kādam grožānam iebraukt līderim pakaļā - čempiona tituls pagalam.
Nu un vai tad pie punktu sistēmas tas nav iespējams? atliek kādam Grožānam sezonas izšķirošajā posmā ieraut paka*ā līderim, kad tituls tiek pazaudēts.
Atšķirības nav nekādas.
Tikai punktu gadījumā tituls tiek izšķirts starp pilotiem kuri ir nevis ātrākie, bet labākie riepu taupītāji un rēķinātāji. Bet pie uzvaru skaita par čempionu kļūst tas, kurš riskē un iet uz uzvaru.
Šobrīd visi izņemot Kimi sūdzās, ka viņi nevar braukt ar 100% ātrumu, jo jātaupa riepas. Līdz ar to zūd arī cīņa par uzvaru. Labāk zīle rokā nekā mednis kokā.
ja tiktu ieviesta Bērnija ideja, tad nekāda rēķināšana vai riepu taupīšana tev par čempionu kļūt nepalīdzētu. Titulu paņemtu tas, kurš riskētu un ietu uz uzvaru.