Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

86 gadu vecumā miris F1 komandas "Toleman" dibinātājs

Juris Grīns
Juris Grīns

86 gadu vecumā miris F1 komandas "Toleman" dibinātājs
Airtons Senna 1984. gada Monako GP lietus sacensībās. Foto: Motorsport.com

No šīs pasaules 86 gadu vecumā šķīries Teds Tolemans, kura izveidotā "Tolaman" sacīkšu komanda startēja F1 pasaules čempionātā pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados.

"Toleman" vienība laika posmā no 1981. līdz 1985. gadam piedalījās 70 posmos F1 čempionātā, kvalificējoties un startējot 57 sacīkstēs. Vienreiz tai izdevās izcīnīt pole position, kā arī divreiz uzrādīt sacensību ātrākos apļus. Labākais rezultāts atsevišķās sacīkstēs tai bija otrā vieta 1984. gada Monako "Grand Prix". Savukārt labākais rezultāts Konstruktoru kausā - tajā pašā gadā izcīnītā septītā vieta.

Plašāk "Toleman" visvairāk zināma kā komanda, kas 1984. gadā deva iespēju F1 debitēt Airtonam Sennam. Tieši viņš togad slapjajā Monako trasē atnesa tai otro vietu, kā arī lielākajā mērā palīdzēja tikt pie tās vēsturē augstākā rezultāta Konstruktoru kausā. Senna togad vēl arī finišēja trešais Lielbritānijas un Portugāles posmos. Šie trīs arī palika komandas vienīgie pjedestāli tās vēsturē. Pats Senna jau 1985. gadā pievienojās "Lotus".

"Toleman" sastāvā braukuši arī labi zināmie F1 piloti Stefans Johansons un Dereks Voriks, tāpat Teo Fabi, Bruno Džakomelli, Braiens Hentons, Džonijs Čekoto un Pjerkarlo Gincani.

Lai gan komanda šādā veidolā startēja tikai piecas sezonas, pēc tam tā tika pārdota un uz tās bāzes izveidota "Benetton". Tās sastāvā pirmos divus F1 titulus sasniedza Mihaels Šūmahers. Savukārt vēlāk komanda pārtapa par pašlaik čempionātā startējošo "Alpine" vienību.

Izmantotie resursi:
www.f1.lv