Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

"Formulā 1" gatavojas ieviest divtaktu dzinējus

Juris Grīns
Juris Grīns

"Formulā 1" gatavojas ieviest divtaktu dzinējus
Foto: Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Lai gan tuvāko gadu laikā F1 dzinēju jomā lielas izmaiņas nav plānotas, ne tik tālā nākotnē sacīkšu spēkrati varētu tikt aprīkoti ar jaunas paaudzes divtaktu motoriem, kas būtu dabai draudzīgi.

Kamēr sevi kā "zaļu" čempionātu pieteikusi "Formula E", un daudzi uzskata, ka nākotnē šis seriāls nomainīs dabai ne tik draudzīgo "Formulu 1", šobrīd tiek kalti plāni, lai tas nenotiktu. F1 vadības iecere ir padarīt sacīkstes vismaz tik pat nekaitīgas dabai, taču aizvien izmantojot dzinējus, ko darbina degviela.

"Es ar sajūsmu skatos uz to, ka mēs pārietu uz divtaktu motoriem," motoru sporta industrijas asociācijas konferencē sacīja F1 galvenais tehniskais vadītājs Pets Saimondss. "Divtaktu motoriem ir daudz labāka efektivitāte un tie rada lielisku skaņu no izpūtēja. Arī daudzās problēmas, kas agrāk bija raksturīgas šā tipa motoriem, vairs nav aktuālas."

Šobrīd tiek spriests par to, ka divtaktu F1 motori varētu saglabāt hibrīda tehnoloģijas un tiktu darbināti ar sintētisko degvielu. Tāpat arī gaisa transports, kas tiek izmantots F1 tehnikas pārvadāšanai, nākotnē varētu tikt aprīkots ar līdzīgiem "zaļiem" risinājumiem.

"Tas, ka līdz 2025. gadam esam izlēmuši izmantot līdzšinējos motorus, dod mums pietiekami daudz laika, lai izdarītu tā, ka nākamais solis ir patiešām labs," saka Saimondss. "Iekšdedzes motorus gaida daudz ilgāka nākotne nekā politiķi saprot, jo viņi liek visu uz elektriskajiem automobiļiem, taču ir daudz labu iemeslu, kāpēc elektriskie braucamie nav risinājums visiem. Divtaktu motoru jomā notiek lieli izpētes darbi, lai gan tie vairāk saistās ar skaļiem zāles pļāvējiem nevis motoru sporta vadošajām sacīkstēm."

Jāpiemin, ka arī "MotoGP" čempionātā ir iecere ieviest divtaktu motorus.

Izmantotie resursi:
pitpass - the latest, hottest F1 news

     [+] [-]

, 2020-01-17 21:06, pirms 4 gadiem
Uz pedāļiem pārtaisiet tās 20 formulas. Noteikti viss paliks daudz zaļāks