Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Oficiāli: "Red Bull" panāk vēsturisku vienošanos ar "Honda"

Juris Grīns
Juris Grīns

Oficiāli: "Red Bull" panāk vēsturisku vienošanos ar "Honda"
Foto: Motorsport.com

F1 čempionāta šī brīža otrā spēcīgākā komanda "Red Bull" pirmdien oficiāli apstiprināja, ka no nākamās sezonas pārņems "Honda" dzinēju projektu un turpinās lietot Japānā ražotos jaudas agregātus līdz pat 2024. gadam.

Oktobrī "Honda" paziņoja, ka pēc 2021. gada sezonas pametīs "Formulu 1", nostādot "Red Bull" ļoti neapskaužamā situācijā. Faktiski vienīgā reālā iespēja bija atkal pirkt motorus no "Renault", taču spert šādu soli "Red Bull" vadība nevēlējās.

"Red Bull" nolēma, ka izeja būtu tad, ja no nākamā gada tiktu iesaldēta dzinēju attīstīšana. Tādā gadījumā varētu turpināt izmantot tos pašus F1 dzinējus arī bez "Honda" rūpnīcas iesaistīšanās, jo tie nebūtu jāprojektē, bet tikai jāuztur. Nesen F1 Komisijas sēdē visas komandas vienojās, ka dzinēju attīstīšana jāaptur uz trim gadiem, līdz ar to "Red Bull" paverot iespēju turpināt dalību čempionātā ar līdzšinējiem motoriem.

Pirmdien "Red Bull" oficiāli paziņoja, ka panākta nepieciešamā vienošanās ar "Honda". Tas nozīmē, ka no 2022. līdz 2024. gadam gan "Red Bull", gan "AlphaTauri" vienība startēs ar motoriem, ko izmanto šobrīd, bet pirmo reizi vēsturē par tiem rūpēsies pati. Tiesa, vēl nav zināms, kāds būs motoru nosaukums - komanda atzīst, ka vairāki potenciālie sponsori, kas neesot automobiļu rūpnīcas, izrādījušas vēlmi maksāt par to, lai dzinēji tiktu saukti šo uzņēmumu vārdā.

Zināms, ka motori tiks uzturēti un apkalpoti "Red Bull" bāzē Miltonkīnsā, kur tam tiks atvēlēta viena no ēkām. Tāpat šobrīd ir nodibināta jauna kompānija "Red Bull Powertrains".

Tiek ziņots, ka, līdz ar šādu situācijas attīstību, 2025. gadā, kad spēkā stāsies jaunie tehniskie noteikumi, "Red Bull" varētu sākt ražot paši savus dzinējus, tāpat kā to dara "Mercedes", "Ferrari" un "Renault" rūpnīcu komandas. Jau iepriekš šādu vēlmi publiski pauda "Red Bull" konsultants Helmuts Marko.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, NASCAR,...