Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

papildināts Batons pēdējā aplī apdzen Fetelu un uzvar Monreālā

Mārcis Pēterkops
Mārcis Pēterkops

Batons pēdējā aplī apdzen Fetelu un uzvar Monreālā
Kanādas posma uzvarētājs Džensons Batons ("McLaren") paspiež roku otrās vietas īpašniekam, kopvērtējuma līderim Sebastianam Fetelam ("Red Bull")
Foto: AFP/Scanpix
19:50
F1, F-1 2011, Kanādas GP
Sebastien Vettel
2.25
Fernando Alonso
3.10
Lewis Hamilton
6.50

F1 Kanādas Grand Prix pirmo sezonas uzvaru nervus stindzinošā cīņā izcīnīja Džensons Batons no "McLaren". Otrais finišēja kopvērtējuma līderis, "Red Bull" pilots Sebastians Fetels, bet labāko trijnieku noslēdza otrs "Red Bull" braucējs Marks Vēbers. Zīmīgi, ka ilgu laiku labāko trijniekā atradās leģendārais Mihaels Šūmahers, tomēr beigās vācietim nācās samierināties ar ceturto vietu.

Tā kā virs Kvebekas valdīja stiprs lietus, sacīkstes tika sāktas aiz drošības mašīnas. Pēc nobrauktiem četriem apļiem, sudrabotais tiesnešu Mercedes trasi atstāja, un pilotu cīņas atsākās uz pilnu jaudu. Strauji ātrumu uzņēma tā brīža līderis Fetels un otrās vietas īpašnieks Alonso: ”Ferrari” pilots mēģināja izpildīt apdzīšanas manevru, tomēr Spānijas labākā braucēja centieni nevainagojās ar panākumiem. Pēc brīža pirmo trases līkumu sasniedza ceturtās vietas īpašnieks Marks Vēbers un viņa tuvākais sekotājs anglis Luiss Hamiltons: pilotu formulas saskārās, Vēbera ”Red Bull” bolīds sagriezās pretējā virzienā, savukārt Hamis bija spiests izbraukt ārpus ceļa robežlīnijām. Rezultātā ”McLaren” pilots noslīdēja uz sesto vietu, kamēr Vēbers attapās otrā desmita vidū.

Pāris minūtes vēlāk Hamiltona izgājieni turpinājās – abiem ”McLaren” pārstāvjiem garām bija ticis septiņkārtējais čempions Mihaels Šūmahers. Hamiltons viņu gan agresīvi ielenca, taču brita apdzīšanas mēģinājumi noslēdzās ar izbraukšanu ārpus trases. Eksčempionam garām paspēja patraukties komandas biedrs Batons, tomēr 2008. gada labākais pilots ar to nevēlējās samierināties un starta taisnē izpildīja apdzīšanas manevru, kas gan bija pagalam nesekmīgs – Hamiltona formula atdūrās pret Batona mašīnas riteni un dziedātājas Nikolas Šērzingeres draugam nācās nobraukt trases malā. Līdz ar to, Hamiltonam garām aizgāja ļoti vērtīgi punkti, savukārt Batonam nācās doties boksos un atkrist uz 11. pozīciju. Zināmas analoģijas ar iepriekšējās sezonas ”Red Bull” pilotu sadursmi Turcijā...

Kamēr ”McLaren” piloti viens otram lika spieķus riteņos, pirmajā vietā esošais Fetels iekrāja vairāk kā četru sekunžu pārsvaru pār sīvāko konkurentu Alonso. Ap 20. apli lietus pieņēmās spēkā, un kārtējo reizi tika izkārti dzeltenie karogi – vairums pilotu devās boksos; līdera pozīciju saglabāja Fetels, uz otro vietu pacēlās japānis Kobajaši, bet trešais riņķot turpināja ”Ferrari” otrais numurs Masa, kamēr Alonso pēc pitstopa bija spiests atrasties pirmā astotnieka beigās. Nokrišņi turpināja pastiprināties, tādēļ 25. aplī tika pieņemts lēmums izkārt sarkanos karogus – sacīkstes tika pārtrauktas.

Formulas tika novietotas starta taisnē un gan fani, gan braucēji gaidīja brīdi, kad Grand Prix būs iespējams atsākt. Teju pēc pusotras stundas garas dīkstāves lietus mitējās, taču tiesneši nesteidzās ar paziņojumiem par sacīkšu atsākšanos. Tikai pusstundu vēlāk arbitri sniedza aptiprinošu spriedumu par Kanādas Lielās Balvas izcīņas turpināšanu.

Plkst. 22.50 pēc Latvijas laika drošības mašīnas pavadībā atsākās ilgi gaidītās pilotu cīņas. Pēc 10 lēnā garā aizvadītiem apļiem Mercedes automobilis atstāja trasi, un gaisā atkal uzvirmoja intrigu vilnis. Kamēr Fetels aiztraucās tālu no pārējiem, izvērtās baudāma cīņa par otro vietu starp Masu un Kobajaši. Pieredzējušais ”Ferrari” pilots ”Sauber” konkurentu starta taisnē paspēja apsteigt, tomēr talantīgais japānis līkumā ieņēma iekšmalu un vicelīdera statusu nosargāja.

Sākās masveidīgi boksu apmeklējumi, līdz kārtējo reizi tika izkārti dzeltenie karogi – sacīkstes beidzās spānim Alonso. ”Ferrari” pilots centās apdzīt eksčempionu Batonu, abu formulas saskārās; anglis sacīkstes turpināja, savukārt El Nano attapās, ar formulu sagriezies pretējā virzienā. Alonso, tāpat kā Hamiltonam, Grand Prix noslēdzās pēc sadursmes ar Batonu... "McLaren" pilotam negadījuma dēļ nācās veikt papildu boksu apmeklējumu; balti sarkanās formulas īpašnieks noslēdzās noslīdēja uz 21. vietu, taču britu pilota ātrums bija pietiekami liels, lai kāptu uz augšu un apsteigtu priekšā esošos cīņu biedrus.

40. apļa beigās dzeltenie karogi tika novākti, šoreiz Kobajaši Masam neatstāja nekādas cerības, ”Sauber” līderis viegli noturēja otro pozīciju. Kamēr Masa tikai tuvojās priekšā braucošajam, viegli negāja ceturtās pozīcijas īpašniekam Nikam Haidfeldam, kuram straujiem soļiem tuvojās Šūmahers un Vēbers. 46. aplī vadzis lūza, un vecmeistars Šūmahers nobīdīja savu tautieti par vietu uz leju. Leģendārais braucējs, kurš, atsākot aktīvo karjeru, nav izcēlies ar augstiem rādītājiem, šodien brauca kā savos ziedu laikos ”Ferrari” vienībā. 19 apļus pirms finiša titulētais vācietis bija panācis Masu un Kobajaši, abus vienlaicīgi līkumā apdzina (!) un iekaroja otro pozīciju.

Tūlīt pēc Šūmahera pārsteidzošā gājiena atsākās boksu apmeklējumi. Boksos devās Šūmis, Masa, Vēbers, nedaudz vēlāk arī Fetels. Pagalam neveicās Masam – brazīlietis, atgriežoties trasē, aizskāra trases aizsargbarjeru un nolauza priekšējo antispārnu. Līdz ar to, ”Ferrari” vienīgais pārstāvis atkal bija spiests veikt pitstopu, kā rezultātā – nokrišana uz desmito vietu. 15 apļus pirms finiša pārliecinošā vadībā atradās Fetels, negaidīti augstajā otrajā pozīcijā riņķoja Šūmaheru, bet abiem vāciešiem uz papēžiem glūnēja Vēbers. Tikai nedaudz no līderiem atpalika Batons, savukārt pirmo piecinieku noslēdza Kobajaši, kuru tā arī nespēja apdzīt Haidfelds; ”Lotus Renault” pārstāvja apdzīšanas manevri beidzās ar atduršanos pret japāņa formulu un izbraukšanu ārpus trases. Haidfeldam Kanādas Lielā Balva ar to arī beidzās... Protams, tika izkārti dzeltenie karogi...

40. apļa beigās dzeltenie karogi tika novākti, šoreiz Kobajaši Masam neatstāja nekādas cerības, ”Sauber” līderis viegli noturēja otro pozīciju. Kamēr Masa tikai tuvojās priekšā braucošajam, viegli negāja ceturtās pozīcijas īpašniekam Nikam Haidfeldam, kuram straujiem soļiem tuvojās Šūmahers un Vēbers. 46. aplī vadzis lūza, un vecmeistars Šūmahers nobīdīja savu tautieti par vietu uz leju. Leģendārais braucējs, kurš, atsākot aktīvo karjeru, nav izcēlies ar augstiem rādītājiem, šodien brauca kā savos ziedu laikos ”Ferrari” vienībā. 19 apļus pirms finiša titulētais vācietis bija panācis Masu un Kobajaši, abus vienlaicīgi līkumā apdzina (!) un iekaroja otro pozīciju.

Tūlīt pēc Šūmahera pārsteidzošā gājiena atsākās boksu apmeklējumi. Boksos devās Šūmis, Masa, Vēbers, nedaudz vēlāk arī Fetels. Pagalam neveicās Masam – brazīlietis, atgriežoties trasē, aizskāra trases aizsargbarjeru un nolauza priekšējo antispārnu. Līdz ar to, ”Ferrari” vienīgais pārstāvis atkal bija spiests veikt pitstopu, kā rezultātā – nokrišana uz desmito vietu. 15 apļus pirms finiša pārliecinošā vadībā atradās Fetels, negaidīti augstajā otrajā pozīcijā riņķoja Šūmaheru, bet abiem vāciešiem uz papēžiem glūnēja Vēbers. Tikai nedaudz no līderiem atpalika Batons, savukārt pirmo piecinieku noslēdza Kobajaši, kuru tā arī nespēja apdzīt Haidfelds; ”Lotus Renault” pārstāvja apdzīšanas manevri beidzās ar atduršanos pret japāņa formulu un izbraukšanu ārpus trases. Haidfeldam Kanādas Lielā Balva ar to arī beidzās...

Sākot ar drošības mašīnas izbraukšanu 60. Apļa beigās, Šūmahera otro pozīciju aktīvi apdraudēja Vēbers un Batons. 63. Aplī dzeltenie karogi kārtējo reizi bija izkārti virs Žila Vilnēva trases, divus apļus vēlāk tie tika novākti, un sevi pierādīja Batons – ”McLaren” pārstāvis apsteidza gan Vēberu, gan Šūmaheru un pelnīti ieņēma vicelīdera vietu. 68. apļa starta taisnē leģendārais vācietis neizturēja arī austrālieša spiedienu, un trešā vieta, ne bez pretošanās, bija atdota "Red Bull" padotajam.

Batons uzstādīja ātrāko apļa laiku un pēdējā apļa sākumā sadeldēja visu Fetela handikapu. "Red Bull" pilots brauca ievērojami lēnāk nekā tuvākais sekotājs. Vācietis trešajā līkumā brauca pa ārmalu, nespēja savaldīt savu bolīdu un uz brīdi sagriezās pretējā virzienā. Tūlīt Fetels atsāka braukšanu, taču bija par vēlu, Batons bija ticis garām un anglis pirmo reizi šogad finiša līniju šķērsoja uzvarētāja godā.

Kanādas Grand Prix rezultāti

VPilotsKomandaLaiks
1.Džensons BatonsMcLaren-Mercedes1:23:50.995
2.Sebastians FetelsRed Bull-Renault+ 2.709
3.Marks VēbersRed Bull-Renault+ 13.828
4.Mihaels ŠūmahersMercedes+ 14.219
5.Vitālijs PetrovsRenault+ 20.395
6.Felipe MasaFerrari+ 33.225
7.Kamui KobajašiSauber-Ferrari+ 33.270
8.Haime AlgersuariToro Rosso-Ferrari+ 35.964
9.Rubens BarikelloWilliams-Cosworth+ 45.100
10.Sebastjans BuemiToro Rosso-Ferrari+ 47.000
11.Niko RosbergsMercedes+ 50.400
12.Pedro De La RosaSauber-Ferrari+ 1:03.600
13.Vitantonio LiuciHRT-Cosworth+ 1 aplis
14.Narains KartikejansHRT-Cosworth+ 1 aplis
15.Žeroms D'AmbrozioVirgin-Cosworth+ 1 aplis
16.Timo GloksVirgin-Cosworth+ 1 aplis
17.Jarno TrulliLotus-Renault+ 1 aplis
18.Pols Di RestaForce India-Mercedes+ 3 apļi

Izstājās

PilotsKomandaApļu skaits
Pastors MaldonadoWilliams-Cosworth62
Niks HaidfeldsRenault57
Adrians ZutilsForce India-Mercedes50
Fernando AlonsoFerrari44
Heiki KovalainensLotus-Renault36
Luiss HamiltonsMcLaren-Mercedes8

2011. gada pasaules čempionāta kopvērtējums

VPilotsP
1.Sebastians Fetels25251825252518161
2.Džensons Batons818128151525101
3.Marks Vēbers1012151812121594
4.Luiss Hamiltons1842512188-85
5.Fernando Alonso1286151018-69
6.Felipe Masa6108---832
7.Vitālijs Petrovs15-24--1031
8.Niks Haidfelds-15-644-29
9.Mihaels Šūmahers-24-8-1226
10.Niko Rosbergs--10106--26
11.Kamui Kobajaši-611110625
12.Adrians Zutils2----6-8
13.Sebastians Buemi4--2-118
14.Rubens Barikello-----224
15.Haime Algersuari------44
16.Pols Di Resta11-----2
17.Serhio Peress----2--2
18.Jarno Trulli--------
19.Žeroms D`Ambrozio--------
20.Heiki Kovalainens--------
21.Timo Gloks--------
22.Pastors Maldonado--------
23.Vitantonio Liuci--------
24.Narains Kartikejans--------
25.Pedro De La Rosa--------

Konstruktoru kauss

VKomandaP
1.Red Bull-Renault255
2.McLaren-Mercedes186
3.Ferrari101
4.Renault 60
5.Mercedes52
6.Sauber-Ferrari27
7.Toro Rosso-Ferrari 12
8.Force India-Mercedes10
9.Williams-Cosworth4

F1 intrigas atsāksies pēc divām nedēļām, kad Valensijā tiks aizvadīta Eiropas Lielās Balvas izcīņa.

1 2 3 4 115 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +22 [+] [-]

, 2011-06-13 00:08, pirms 13 gadiem
Labi, es saprotu, ka hokejs var negaidīti ieilgt, bet ne jau formula uz 4h. Neskatoties uz lielajām pauzēm ši sacīkste bija viena no interesantākajām, kādas vispār ir redzētas!!!

  +7 [+] [-]

, 2011-06-13 00:08, pirms 13 gadiem
Lai arī cik ilgi ievilkās, bet manuprāt pēdējo laiku labākā sacīkste. Fantastiska uzvara Batonam

  +6 [+] [-]

, 2011-06-13 00:08, pirms 13 gadiem
Bija verts gaidit kamer beigs liit,kko tadu nevar redzet katra sacikstee fantastika.

  +7 [+] [-]

, 2011-06-13 00:09, pirms 13 gadiem
Massa arī labs beigās

 +26 [+] [-]

, 2011-06-13 00:09, pirms 13 gadiem
Žēl, ka Šūmis nenoturēja. Bet sacīkste - fantastika!

     [+] [-]

, 2011-06-13 00:10, pirms 13 gadiem
Tāda gonku diena šodien!!! Vispirms Lemānā cīņa līdz pašām beigām un tad šis .... pat nezinu, kā nosaukt! (kā ieliek to smaidiņu, kas ir baigajā sajūsmā? )
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: playthegame

     [+] [-]

, 2011-06-13 00:10, pirms 13 gadiem
Vnk nav vārdu! Superīga sacīkste! Batons zvērs! Tiktiešām pēdējo laiku interesantākā sacīkste!

  -4 [+] [-]

, 2011-06-13 00:11, pirms 13 gadiem
P.S. tā ceru, ka Batonam neiedos sodu!

  +6 [+] [-]

, 2011-06-13 00:11, pirms 13 gadiem
Batonam hat trick (3 čempioni). Fetels pats avarēja, lai nav Batonam jāpiepūlas Tāda gonka sen nebija redzēta. Mišam nākamajā posmā jāņem pjedestāls

  +1 [+] [-]

, 2011-06-13 00:11, pirms 13 gadiem
stuba sanāca Batona sadursme ar Hamiltonu. būtu vēl interesantāk

  -2 [+] [-]

, 2011-06-13 00:11, pirms 13 gadiem
p.s. Fettels, kad vinam neviens netrauce brauc ka dievs. kad kads sak braukt atrak par vinu... nu netur puika spriedzi. netureja pagajusaja gada, netur ari sogad.

     [+] [-]

, 2011-06-13 00:12, pirms 13 gadiem
Ibra rakstīja: Tāda gonku diena šodien!!! Vispirms Lemānā cīņa līdz pašām beigām un tad šis .... pat nezinu, kā nosaukt! (kā ieliek to smaidiņu, kas ir baigajā sajūsmā? )

  +1 [+] [-]

, 2011-06-13 00:14, pirms 13 gadiem
Tā tik bija sacensība! Bija vērts gaidīt tik ilgi. Sen nav bijusi tik laba gonka. Masas un Kobajaši fotofinišs arī bija labs. Nedaudz žēl šūmahera, bet nu savā laikā viņš ir bijis gana bieži uz pjedestāla.

  +3 [+] [-]

, 2011-06-13 00:14, pirms 13 gadiem
Canada GP the best this year!!!

  +1 [+] [-]

, 2011-06-13 00:14, pirms 13 gadiem
Malacis Džensons, fantastiska gonka viņam, neskatoties uz daudzajām neveiksmēm, bišku jau bija pieriebies tas viena cilvēka teātris. Žēl ka Šūmis tomēr netika uz podesta, gribējās tomēr veco pēc tik ilgiem gadiem redzēt malkojot šampi

  +3 [+] [-]

, 2011-06-13 00:15, pirms 13 gadiem
Hamis noteikti skatoties uz Batonu no skaudibas zals paliek. batons so izsmere pa sienu un vel beigu beigas uzvar saciksti

  +9 [+] [-]

, 2011-06-13 00:15, pirms 13 gadiem
Batons malacis, bet tam čalim kas tas daļas vacot divreiz nokrita sanaca wnk epic fail

  -1 [+] [-]

, 2011-06-13 00:15, pirms 13 gadiem
Batons (un Masas gājiens pašas beigās )
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-06-13 00:16, pirms 13 gadiem
playthegame rakstīja: kad es teicu ivaram, ka mclaren ir atraki par red bull, ik ipasi jau monreala, tad vins smejas par mani.
tikas maki un red bull monreala aci pret aci... redzejam, ka Batons bija atraks par Fettelu pedejos aplos.

Nu un?
Nebūtu Fetels mazliet kļūdijies rezultāts būtu pavisam savādāks,
Bet Batons šo uzvaru par to vien bija pelnijis,ka izsita to muļķi HAMI.
Slēpts komentārs: uuzinjsh

  +4 [+] [-]

, 2011-06-13 00:16, pirms 13 gadiem
VOT tas ir kaut kas LIELISKA gonka... Žēl, ka Šūmis netika uz pjedestala Bet, tik un ta prieks par viņu Un jā, nav jau labi tā smieties par citu neveiksmēm, bet nu esmu priecīgs, ka Fetels saslīdēja :p Apnika jau tā viņa uzvaru sērija

 +15 [+] [-]

, 2011-06-13 00:17, pirms 13 gadiem
Šūmahers bija pelnījis pjedestālu!!!

     [+] [-]

, 2011-06-13 00:17, pirms 13 gadiem
playthegame rakstīja: p.s. Fettels, kad vinam neviens netrauce brauc ka dievs. kad kads sak braukt atrak par vinu... nu netur puika spriedzi. netureja pagajusaja gada, netur ari sogad.
Tu taču esi lohs.
Laikam jau aizmirsi kā viņš Barselonā Hami noturēja aiz sevis.

  +1 [+] [-]

, 2011-06-13 00:17, pirms 13 gadiem
vnk neticama gonka
Batons iznīcina savu komandas biedru un biegās uzvar, Masa parāda ka jācīnas līdz beigām .. visam tam pāri lietus un 4h - fantastika!!!

žēl tikai Šūmīša bet es ceru vēl viņu ieraudzīt paceļot virs galvas trofeju
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-06-13 00:19, pirms 13 gadiem
playthegame rakstīja: kad es teicu ivaram, ka mclaren ir atraki par red bull, ik ipasi jau monreala, tad vins smejas par mani.
tikas maki un red bull monreala aci pret aci... redzejam, ka Batons bija atraks par Fettelu pedejos aplos.
Ātrāks vai lēnāks - fakts ir tāds, ka kopvērtējumā šis posms tikai palielināja Fetela pārsvaru pār tuvāko sekotāju, un nu jau pārsvars sasniedz 60punktus....

     [+] [-]

, 2011-06-13 00:20, pirms 13 gadiem
Šodien uzvaru pelnījis bija Šūmahers, jo kad Vēbers viņu apdzina nākamajā taisnē viņš nolaida antispārnu, kaut bija jau priekšā, cerams to ievēroja arī tiesneši un Batonu varētu sodīt ar dažām sekundēm par bīstamu braukšanu 2 epizodēs. Tātad Šūmis 2ajā pozīcijā

  +5 [+] [-]

, 2011-06-13 00:20, pirms 13 gadiem
Kamer bija partraukums, no tiem komentetajiem pa VSB vareja tā pārsmieties ka nemaz neliekas

  +2 [+] [-]

, 2011-06-13 00:21, pirms 13 gadiem
Pavērsieniem bagāta gonka, un Fetela nervu un koncentrēšanās vājums padarija šo gonku par neaizmirstamu. Tikai tiesneši visu čakarēja ar savu pārmērīgo drošību

  +3 [+] [-]

, 2011-06-13 00:22, pirms 13 gadiem
killo2000 rakstīja: Ātrāks vai lēnāks - fakts ir tāds, ka kopvērtējumā šis posms tikai palielināja Fetela pārsvaru pār tuvāko sekotāju, un nu jau pārsvars sasniedz 60punktus....
Jā,vel pāŗis gonkas un 2011 F1 čempions jau varētu būt zināms.
Priekš līdzjutējiem tas nav nemaz tik labi.
1 2 3 4 115 komentāri