Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Hamiltons pēc veiksmīga starta uzvar Barselonas F1 posmā

Juris Grīns
Juris Grīns

Hamiltons pēc veiksmīga starta uzvar Barselonas F1 posmā
Spānijas F1 posma starts. Foto: Formula1.com

Pārņemot vadību jau startā, par F1 čempionāta piektā posma uzvarētāju Spānijā kļuvis Lūiss Hamiltons, kamēr, Valteri Botasam finišējot otrajam, "Mercedes" komanda izcīnīja jau piekto dubultuzvaru pēc kārtas. Pjedestāls arī "Red Bull" pilotam Maksam Verstapenam.

Sacensību sākums izvērsās spraigs, jo labs starts padevās ne vien no otrās pozīcijas startējušajam Hamiltonam, bet arī "Ferrari" pārstāvim Sebastianam Fetelam, kurš cīņu uzsāka no otrās rindas un vienubrīd pat bija nokļuvis abiem "Mercedes" komandas pilotiem nedaudz priekšā. Rezultātā pirms pirmā līkuma kvalifikācijas uzvarētājs Botass nokļuva starp abiem sāncenšiem un daudz netrūka līdz sadursmei, tādēļ somu autosportistam nācās bremzēt ātrāk nekā vajadzētu - pirmajā līkumā kā līderis iebrauca Hamiltons, bet Fetels pārcentās, bremzējot nobloķēja riteņus un izbrauca ārpus trases, kas otrajā vietā ļāva iekārtoties Botsam, bet uz trešo pozīciju pakāpties Verstapenam. Fetels cīņu turpināja ceturtais, sūdzoties par bremzēšanas laikā bojātu riepu, bet viņa komandas biedrs Šarls Leklērs noturēja kvalifikācijā gūto piekto vietu, aiz sevis atstājot Pjēru Gaslī ("Red Bull") un pārējos.

Neveiksmīgs sacīkšu sākums Barselonas trasē bija Kimi Raikonenam ("Alfa Romeo"), kurš ceturtajā līkumā izbrauca grants joslā un cīņu atsāka no beigām, tāpat daudzas pozīcijas jau sākumā zaudēja kvalifikācijā "Top 10" iekļuvušais Lendo Noriss ("McLaren"). Tikmēr "Haas" komanda turpināja kvalifikācijā labi iesākto - pēc starta Romēns Grožāns un Kevins Magnusens brauca uzreiz aiz "lielā trijnieka" komandām, bet pirmo desmitnieku tobrīd noslēdza "Toro Rosso" piloti Daņils Kvjats un Aleksandrs Albons.

Pirmo desmit apļu laikā Hamiltons bija iekrājis trīs sekunžu pārsvaru pār Botasu, bet Verstapens attālinājies no "Ferrari" pilotiem, turklāt Leklērs meklēja veidu, kā apdzīt komandas biedru Fetelu. 12. aplī situācija atrisinājās, jo Fetelam tika dota pavēle palaist acīm redzami ātrāk braucošo pārinieku priekšā, lai neriskētu ar sadursmi.

No komandas biedra tobrīd atpalicis jau astoņas sekundes, Fetels kā pirmais no vadošajiem braucējiem 20. aplī devās pirmajā pitstopā. Nākamajā aplī boksos iebrauca Verstapens, drīz riepas nomainīja arī Gaslī. 26. aplī pitstopā iebrauca Leklērs, atgriežoties trasē tikai nedaudz priekšā Fetelam, kurš īsi pirms tam jau bija kļuvis par tā brīža ātrāko pilotu trasē. Hamiltons pa to laiku bija iekrājis jau desmit sekunžu pārsvaru pār Botasu, kurš riepu maiņu veica 27. aplī. Vēl pēc apļa mehāniķus apciemoja arī pats Hamiltons, trasē atgriežoties līderpozīcijā. Līdz ar to pirmajā sešiniekā izmaiņas vietu izkārtojumā nebija notikušas.

Ar mīkstāka sastāva riepām tobrīd braucošais Fetels bija ātrāks par komandas biedru, tomēr garām tikt nespēja un 36. aplī Leklērs palaida vācieti priekšā. Tikmēr Verstapens izmantoja "Ferrari" dueļus, nostiprinoties trešajā vietā un atraujoties no Fetela jau līdz desmit sekunžu atstatumam.

Fetels gan ilgi negaidīja un 40. aplī devās otrajā pitstopā, cīņu atsākot aiz Gaslī formulas. Jau pēc brīža četrkārtējais F1 čempions bija priekšā "Red Bull" pilotam, paceļoties uz piekto vietu, līdz ar to daudz laika netika pazaudēts. 43. aplī otro riepu maiņu veica Verstapens, 45. aplī to paveica Botass.

Uzreiz pēc tam trasē notika sadursme starp Norisu un Lānsu Strolu, kuri nesadalīja trasi otrajā līkumā - "McLaren" pilots ar priekšējo labo riteni, cenšoties apdzīt "Racing Point" pārstāvi, aizķēra konkurenta mašīnu. Trasē devās drošības auto, bet boksos steidza iebraukt Leklērs, Gaslī un arī līderis Hamiltons. Šis pavērsiens izdzēsa Hamiltona iekrāto pārsvaru pār Botasu, tāpat Verstapenam cieši sekoja Fetels un Leklērs.

Sacensībām atsākoties 53. aplī, vadošo pozīciju izkārtojums nemainījās, Hamiltonam noturot vadību. Gaslī tikmēr iesaistījās cīņā ar Leklēru, tomēr sāncensi apdzīt neizdevās un pēc tam vēl arī nācās aizstāvēties no Magnusena. Tikmēr Grožāns pirmajā līkumā izbrauca no trases, bet noturēja astoto vietu, kamēr pirmā desmitnieka beigās tobrīd atradās "McLaren" pilots Karloss Sainss un Kvjats. Jāpiemin, ka Hamiltons un Botass tajā brīdī brauca ar mīkstā sastāva riepām, bet Verstapens, Fetels un Leklērs, kuri atradās aiz viņiem, bija tikuši pie vidējā sastāva riepām.

Hamiltons pēc restarta uzreiz attālinājās no sekotājiem un finišā iebrauca kā uzvarētājs, Botasam un Verstapenam noslēdzot pirmo trijnieku, bet tālāk sacīkstes pabeidzot Fetelam, Leklēram un Gaslī. Magnusens ieguva septīto vietu, bet Sainss sacensību beigu fāzē tika garām Grožānam un izcīnīja astoto pozīciju, pirms tam cīņas karstumā abiem pat nedaudz saskaroties savā starpā. Mazliet vēlāk "Haas" pilotu, kuram bija problēmas ar riepām, apdzina arī Kvjats.

Izcīnot trešo uzvaru aizvadīto piecu posmu laikā, Hamiltons ir atguvis vadību F1 čempionāta kopvērtējumā. "Mercedes" komanda savukārt guvusi dubultuzvaras visos šogad notikušajos posmos.

Sezona turpināsies ar sacīkstēm 26. maijā leģendārajā Monako ielu trasē.

Spānijas "Grand Prix" rezultāti

VietaPilotsAutoRezultāts
1.Lūiss HamiltonsMercedes66 apļi
2.Valteri BotassMercedes+4.074
3.Makss VerstapensRed Bull-Honda+7.679
4.Sebastians FetelsFerrari+9.167
5.Šarls LeklērsFerrari+13.361
6.Pjērs GaslīRed Bull-Honda+19.576
7.Kevins MagnusensHaas-Ferrari+28.159
8.Karloss SainssMcLaren-Renault+32.342
9.Daņils KvjatsToro Rosso-Honda+33.056
10.Romēns GrožānsHaas-Ferrari+34.641
11.Aleksandrs AlbonsToro Rosso-Honda+35.445
12.Daniels RikjardoRenault+36.758
13.Niko HilkenbergsRenault+39.241
14.Kimi RaikonensAlfa Romeo-Ferrari+41.803
15.Serhio PeressRacing Point-Mercedes+46.877
16.Antonio DžovinaciAlfa Romeo-Ferrari+47.691
17.Džordžs RaselsWilliams-Mercedes+1 aplis
18.Roberts KubicaWilliams-Mercedes+1 aplis
Lānss StrolsRacing Point-MercedesIzstājās
Lendo NorissMcLaren-RenaultIzstājās

F1 kopvērtējums pēc 5. posma

VietaPilotsPunkti
1.Lūiss Hamiltons112
2.Valteri Botass105
3.Makss Verstapens66
4.Sebastians Fetels64
5.Šarls Leklērs57
6.Pjērs Gaslī21
7.Kevins Magnusens14
8.Serhio Peress13
9.Kimi Raikonens13
10.Lendo Noriss12
11.Karloss Sainss10
12.Daniels Rikjardo6
13.Niko Hilkenbergs6
14.Lānss Strols4
15.Aleksandrs Albons3
16.Daņils Kvjats3
17.Romēns Grožāns1
18.Antonio Džovinaci0
19.Džodžs Rasels0
20.Roberts Kubica0
VietaKomandaPunkti
1.Mercedes217
2.Ferrari121
3.Red Bull Racing87
4.McLaren22
5.Racing Point17
6.Haas F1 Team15
7.Alfa Romeo13
8.Renault F1 Team12
9.Toro Rosso6
10.Williams0

     [+] [-]

, 2019-05-12 18:01, pirms 5 gadiem
Šādu top3 jau paredzēju, tāpēc tas nav nekāds pārsteigums, ka tā arī notika, ņemot vērā to, ka Hamiltons solīja nopietnāk cīnīties ar Botasu un Ferrari problēmas...

  +1 [+] [-]

, 2019-05-12 18:06, pirms 5 gadiem
Verstapens pelnīti 3.vietā.
Pirms gonkas RedBull pusšefs Marko teica - neticu, ka Ferrari visu gonku var pabraukt kvalenes modifikācijā.
Feteļš kā vienmēr - sačakarē startu sev un arī savam kolēģim. Ja Botass nebūtu sametis formulu un tādā veidā bija spiests uz trases vidu pārbīdīties, Feteļš būtu nošķīlis Botasu. Bet Ferrari ideja uzmontēt Lekleram baltās riepas, lai būtu nekonkurētspējīgs gan pret Verstapenu, gan pret citiem, ir noziegums pret braucēju. Tikai izcils optimists varēja iedomāties, ka ar vienu boksu stopu var nobraukt līdz beigām.
RTL ir noskaidrojuši, ka nepublicēs laifā savus team radio, kur iet runa par braucēju, kurš ir ātrāks.

     [+] [-]

, 2019-05-12 18:16, pirms 5 gadiem
Un atkal jāraksta-ko tu stipram padarīsi.
Kārtējā gana garlaicīgā gonka.
Ferārī visi motora uzlabojumi neko nav devuši, jo kā bija lēni līkumos, tā arī tagad viņi tādi ir.

  -1 [+] [-]

, 2019-05-12 18:18, pirms 5 gadiem
archdevil rakstīja: Verstapens pelnīti 3.vietā.
Pirms gonkas RedBull pusšefs Marko teica - neticu, ka Ferrari visu gonku var pabraukt kvalenes modifikācijā.
Feteļš kā vienmēr - sačakarē startu sev un arī savam kolēģim. Ja Botass nebūtu sametis formulu un tādā veidā bija spiests uz trases vidu pārbīdīties, Feteļš būtu nošķīlis Botasu. Bet Ferrari ideja uzmontēt Lekleram baltās riepas, lai būtu nekonkurētspējīgs gan pret Verstapenu, gan pret citiem, ir noziegums pret braucēju. Tikai izcils optimists varēja iedomāties, ka ar vienu boksu stopu var nobraukt līdz beigām.
RTL ir noskaidrojuši, ka nepublicēs laifā savus team radio, kur iet runa par braucēju, kurš ir ātrāks.

Jā, jā! Zāli pārpīpējies fanelis ir gudrāks par F1 pro stratēģiem.

  -1 [+] [-]

, 2019-05-12 18:21, pirms 5 gadiem
Pat Safety car nevar izmainiit saciikstes Boring..

  +1 [+] [-]

, 2019-05-12 18:36, pirms 5 gadiem
Nepamet sajūta, ka lielākā atšķirība starp Ferrari un Mercedes ir itāļu zaudētā prasme uzvarēt. Ievazāta lūzeru psiholoģija.
Kamēr Mercedes komanda rīkojas aukstasinīgi, gluži, kā specvienība, tikmēr Ferrari, lai arī būdami ātri, pinas paši savās kurpju auklās.

     [+] [-]

, 2019-05-12 18:43, pirms 5 gadiem
Pēc iepriekšējās ned.nogales WEC 6 h Spa trasē ar lietu, sniegu, krusu un sauli (kur beidzot Alonso var braukt ar uzvarētspējīgu Toyotu), šis šķiet tik miermīlīgs un paredzams pasākums, ja vien negadās kādas ķibeles kādam.

  +1 [+] [-]

, 2019-05-12 18:49, pirms 5 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja:
Jā, jā! Zāli pārpīpējies fanelis ir gudrāks par F1 pro stratēģiem.
Tu bieži esi gudrāks par hokeja komentētājiem, treneriem, speciālistiem, ekspertiem studijā.

     [+] [-]

, 2019-05-12 18:51, pirms 5 gadiem
playthegame rakstīja: Nepamet sajūta, ka lielākā atšķirība starp Ferrari un Mercedes ir itāļu zaudētā prasme uzvarēt. Ievazāta lūzeru psiholoģija.
Kamēr Mercedes komanda rīkojas aukstasinīgi, gluži, kā specvienība, tikmēr Ferrari, lai arī būdami ātri, pinas paši savās kurpju auklās.
Nu reāli skatoties viņi ir lēnāki un viss. Ja tev ir ātrākā formula un tavs pilots startē no 1.vietas, tad tiešām ir kkas jānočakarē, lai neuzvarētu. Ferrari tādā ziņā vienu reizi bijusi pole un to reizi arī neko nenočakarēja - tehnika noklapēja. Visas pārējās reizes, viņi ir bijuši vnk lēnāki, un ja tu esi lēnāks un startē aiz ātrākajiem, tad skaidrs, ka darot to pašu ko viņi, iespējas uzvarēt nav. Līdz ar to arī tiek mēģinātas visādas avantūras stratēģijās, kuras, protams, nospiedošā vairākumā gadījumu tāpat neko nedod.

     [+] [-]

, 2019-05-12 18:54, pirms 5 gadiem
FUNS rakstīja: Tu bieži esi gudrāks par hokeja komentētājiem, treneriem, speciālistiem, ekspertiem studijā.
Škic prom,pamuļķi, no F1 sadaļas!

  -1 [+] [-]

, 2019-05-12 18:56, pirms 5 gadiem
playthegame rakstīja: Nepamet sajūta, ka lielākā atšķirība starp Ferrari un Mercedes ir itāļu zaudētā prasme uzvarēt. Ievazāta lūzeru psiholoģija.
Kamēr Mercedes komanda rīkojas aukstasinīgi, gluži, kā specvienība, tikmēr Ferrari, lai arī būdami ātri, pinas paši savās kurpju auklās.
Nu, nezinu gan, vai šeit kāds sakars ar psiholoģiju.
Bija ļoti labi redzams kā tieši līkumos Ferārī atpalika no RB un Meršiem. Ja pirms tiem kaut cik pietuvojas, tad līkumu izejās stipri atpalika.

     [+] [-]

, 2019-05-12 19:04, pirms 5 gadiem
FUNS rakstīja: Tu bieži esi gudrāks par hokeja komentētājiem, treneriem, speciālistiem, ekspertiem studijā.
Man liekas, ka es tev teicu, lai izdzēsies. Nesaprotu, ko vēl šeit dari. Plāties ar savu stulbumu visās kategorijās.

     [+] [-]

, 2019-05-12 19:09, pirms 5 gadiem
Nekādas intrigas un cīņas.

     [+] [-]

, 2019-05-12 19:22, pirms 5 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Škic prom,pamuļķi, no F1 sadaļas!
Tu bieži esi gudrāks par hokeja komentētājiem, treneriem, speciālistiem, ekspertiem studijā.

     [+] [-]

, 2019-05-12 19:23, pirms 5 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Man liekas, ka es tev teicu, lai izdzēsies. Nesaprotu, ko vēl šeit dari. Plāties ar savu stulbumu visās kategorijās.
Kaut kā nevelk uz izdzēšanos. Pa dienu sports klātienē, vakarā šeit.

  +1 [+] [-]

, 2019-05-12 19:25, pirms 5 gadiem
FUNS rakstīja: Kaut kā nevelk uz izdzēšanos. Pa dienu sports klātienē, vakarā šeit.
Ko pa dienu sporto? Staipi savu 5 centimetrīgo?

     [+] [-]

, 2019-05-12 19:25, pirms 5 gadiem
FUNS rakstīja: Tu bieži esi gudrāks par hokeja komentētājiem, treneriem, speciālistiem, ekspertiem studijā.
No šodiena tu, mēslu vabole, tiec pilnībā un absolūti ignorēts!

     [+] [-]

, 2019-05-12 19:35, pirms 5 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: No šodiena tu, mēslu vabole, tiec pilnībā un absolūti ignorēts!
Tas priecē. Tava neadekvātā komentēšana vienmēr tiks atmaskota. Tu esi nekonsekvences karalis. Tas tiks atspoguļots visiem.

     [+] [-]

, 2019-05-12 19:35, pirms 5 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Ko pa dienu sporto? Staipi savu 5 centimetrīgo?
Apmeklēju sporta pasākumus.

     [+] [-]

, 2019-05-12 19:59, pirms 5 gadiem
FUNS rakstīja: Tu bieži esi gudrāks par hokeja komentētājiem, treneriem, speciālistiem, ekspertiem studijā.
Nedomāju ka Namejs spēj saprast uz ko tu ar šo viņam norādīji. Neaizmirsti ka viņš ir no Liepājas.

     [+] [-]

, 2019-05-12 20:23, pirms 5 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Nu, nezinu gan, vai šeit kāds sakars ar psiholoģiju.
Bija ļoti labi redzams kā tieši līkumos Ferārī atpalika no RB un Meršiem. Ja pirms tiem kaut cik pietuvojas, tad līkumu izejās stipri atpalika.
Es šobrīd nerunāju par šo konkrēto sacīksti, bet gan sezonu (pēdējo pusotru sezonu) kopumā. Vēl pērn sezonas pirmo pusi Ferrari bija ātrākie, taču tad sekoja lūzums, Fettela kļūdas un Mercedes atrāviens. Gan punktu, gan mašīnas ātruma ziņā.
Šķiet, ka Fettels vairs netic, ka spēj uzveikt Hamiltonu un Ferrari (kā 1000+ darbinieku kopums), netic, ka spēj uzveikt Mercedes.
Kopš Toda, Brauna un Šūmahera laikiem Ferrari tā īsti nav spējuši atgūt savu neuzvaramā pārcilvēka tēlu.
Savulaik itāļu komandu veidoja un vadīja francūziks, brits un vācietis. Šobrīd itāļu komandu vada bars viduvēju itāļu.
F1 ir mentāls sporta veids, tur psiholoģija spēlē dramatiski lielu lomu, tas, ko mēs pēdējos posmos redzam (aizvien izteiktāku Mercedes pārspēku) ir tikai komandas iekšējo psiholoģisko problēmu rezultāts. Abas komandas attīstās ar dažādos tempos.
Varbūt jauna, uzvarēt griboša talanta ienākšana liks sapurināties arī pārējai komandai, bet visādi citādi Šobrīd nekas neliecina par Ferrari spēju atgriezties pie tās spozmes, kas izdzisa pirms kādiem 10-15 gadiem. Ferrari ir noķērusi sajūtu "mēs zinam, kā ir zaudēt, bet neatceramies kā ir uzvarēt". Un problēma visticamāk slēpjas vadošajos cilvēkos, kuri būtu jānomaina ar jauniem cilvēkiem, kas nezin vārda "zaudēt" garšu.

     [+] [-]

, 2019-05-12 20:41, pirms 5 gadiem
playthegame rakstīja: Es šobrīd nerunāju par šo konkrēto sacīksti, bet gan sezonu (pēdējo pusotru sezonu) kopumā. Vēl pērn sezonas pirmo pusi Ferrari bija ātrākie, taču tad sekoja lūzums, Fettela kļūdas un Mercedes atrāviens. Gan punktu, gan mašīnas ātruma ziņā.
Šķiet, ka Fettels vairs netic, ka spēj uzveikt Hamiltonu un Ferrari (kā 1000+ darbinieku kopums), netic, ka spēj uzveikt Mercedes.
Kopš Toda, Brauna un Šūmahera laikiem Ferrari tā īsti nav spējuši atgūt savu neuzvaramā pārcilvēka tēlu.
Savulaik itāļu komandu veidoja un vadīja francūziks, brits un vācietis. Šobrīd itāļu komandu vada bars viduvēju itāļu.
F1 ir mentāls sporta veids, tur psiholoģija spēlē dramatiski lielu lomu, tas, ko mēs pēdējos posmos redzam (aizvien izteiktāku Mercedes pārspēku) ir tikai komandas iekšējo psiholoģisko problēmu rezultāts. Abas komandas attīstās ar dažādos tempos.
Varbūt jauna, uzvarēt griboša talanta ienākšana liks sapurināties arī pārējai komandai, bet visādi citādi Šobrīd nekas neliecina par Ferrari spēju atgriezties pie tās spozmes, kas izdzisa pirms kādiem 10-15 gadiem. Ferrari ir noķērusi sajūtu "mēs zinam, kā ir zaudēt, bet neatceramies kā ir uzvarēt". Un problēma visticamāk slēpjas vadošajos cilvēkos, kuri būtu jānomaina ar jauniem cilvēkiem, kas nezin vārda "zaudēt" garšu.
Pilnībā Tev piekrītu!
Es jau sen nodomāju, ka ekspansīvai itāliešu Ferārī vadībai sen jau vajadzēja tik nomainītai ar daudz pragmātiskajiem vāciešiem, vai kādiem citiem ''auksto galvu'' pārstāvjiem.
Tāpat es saprotu, ka itālieši lepojas ar savu Ferārī, bet patreiz šīs komandas situācija tās slavai vairāk nodara ļaunumu nekā labumu.
Leklērs neko nespēs mainīt Ferārī kopumā, jo viņš ir viens pret visu komandu, kurai ir savas tradīcijas. Tās nevienam neizdosies lauzt vienam pašam. Pieļauju, ka viņš pavisam drīz padosies liktenim, un asimilēsies.
Komandas pārbūvei jāsākas no augšas (vadības), un nevis apakšas.

     [+] [-]

, 2019-05-12 20:45, pirms 5 gadiem
Prieks par Sainzu un Verstapenu , bet skumji ka Bottas nepacēla pirmo pleķi

     [+] [-]

, 2019-05-12 21:11, pirms 5 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Pilnībā Tev piekrītu!
Es jau sen nodomāju, ka ekspansīvai itāliešu Ferārī vadībai sen jau vajadzēja tik nomainītai ar daudz pragmātiskajiem vāciešiem, vai kādiem citiem ''auksto galvu'' pārstāvjiem.
Tāpat es saprotu, ka itālieši lepojas ar savu Ferārī, bet patreiz šīs komandas situācija tās slavai vairāk nodara ļaunumu nekā labumu.
Leklērs neko nespēs mainīt Ferārī kopumā, jo viņš ir viens pret visu komandu, kurai ir savas tradīcijas. Tās nevienam neizdosies lauzt vienam pašam. Pieļauju, ka viņš pavisam drīz padosies liktenim, un asimilēsies.
Komandas pārbūvei jāsākas no augšas (vadības), un nevis apakšas.
Jauna uzvarētgriboša līdera parādīšanās var likt parādīties arī citiem uzvarētgribošajiem. Komanda vienmēr veidojas ap līderi.
Taču tam tiešām ir jānotiek ātri, līdz arī Leklērs nav saslimis ar lūzera psiholoģiju.

     [+] [-]

, 2019-05-12 21:13, pirms 5 gadiem
playthegame rakstīja: Jauna uzvarētgriboša līdera parādīšanās var likt parādīties arī citiem uzvarētgribošajiem. Komanda vienmēr veidojas ap līderi.
Taču tam tiešām ir jānotiek ātri, līdz arī Leklērs nav saslimis ar lūzera psiholoģiju.
Varbūt, bet laiks neapturami iet uz priekšu.