Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

2026. gada F1 sezonā plānots posms Madrides ielu trasē

Juris Grīns
Juris Grīns

2026. gada F1 sezonā plānots aizvadīt posmu Spānijas galvaspilsētas Madrides ielās, un šobrīd sarunas par to ir noslēguma fāzē. Drīzumā paredzama līguma noslēgšana.

Šobrīd tiek izskatīta iespēja starp posma organizētājiem un F1 čempionātu noslēgt kontraktu, kas paredz sacensību norisi Madridē no 2026. līdz 2035. gadam. Trase atradīsies pilsētas ziemeļaustrumos, netālu no Madrides Barahasas lidostas.

Pati F1 trase būs aptuveni piecus kilometrus gara. Savukārt tās starta/finiša taisne, kā arī dalībnieku parks ar boksiem atradīsies IFEMA paviljona teritorijā, kur ikdienā bieži tiek rīkotas vērienīgas izstādes, konferences, gadatirgi un citi pasākumi.

Plāni jau ieguvuši atbalstu no pilsētas vadības, lai gan plānots, ka izmaksas pilnībā segs privātie investori. Tiek arī ziņots, ka posma galvenais rīkotājs ir Fernando Alonso bijušais menedžeris Luiss Garisja Abads.

Spānijas F1 posms jau kopā 1991. gada tiek rīkots Barselonā, kam ir līgums līdz 2026. gadam. Tas nozīmē, ka 2026. gadā šajā valstī tiktu rīkotas divas sacīkstes. Ticamākais ir variants, ka līdz ar to Barselonā pēc 2026. gada F1 posms vairs nenotiks.

Jau šī gada martā tika piereģistrētas jaunas preču zīmes "Formula 1 Madrid Grand Prix" un "Madrid Grand Prix".

Pēdējā laikā interese par F1 čempionātu Spānijā augusi, sevišķi pēc Karlosa Sainsa ienākšanas "Ferrari" komandā un Alonso šī gada panākumiem. Šogad Barselonā posmu apmeklēja vairāk nekā 125 tūkstoši skatītāju, un tas ir lielākais skaits kopš 2008. gada.

Laika posmā no 1968. līdz 1981. gadam deviņas reizes F1 čempionāta posms notika Haramas trasē, kas atrodas 32 kilometrus uz ziemeļiem no Madrides. Spānijas posms savulaik rīkots arī Pedralbesas ielu trasē un Montdžuikā, kas abas atradās Barselonā, un Heresā, netālu no Seviļas.

Izmantotie resursi:
www.f1.lv