Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

F1 turpinās Bahreinā: vai sagaidīsim "Ferrari" atgriešanos?

Juris Grīns
Juris Grīns

F1 turpinās Bahreinā: vai sagaidīsim "Ferrari" atgriešanos?
Kvalifikācijas uzvarētājs Fetels
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar plkst. 18:10 pēc Latvijas laika Bahreinā tiks dots starts "Formula 1" čempionāta jaunās sezonas otrajām sacīkstēm. Lai gan dažkārt Sahiras trasē tās izvērsušās ne pašas episkākās, šoreiz ir daudz nezināmo un daudz kam varēs sekot līdzi. Kvalifikācijas rezultāti vien ir tā vērti, lai pavērotu, kas notiks pēc starta gaismu izdzišanas.

Vai šis izrādīsies "Ferrari" gads?

Sebastians Fetels uzvarēja sezonas pirmajā posmā Austrālijā, tomēr ne pats pilots, ne arī viņa daudzie līdzjutēji līdz galam priecīgi nebija. Šo panākumu varēja norakstīt uz kļūmi "Mercedes" stratēģijas programmatūrā, kas bija noteikusi nepareizus attālumus starp formulām, līdz ar to Lūiss Hamiltons drošības mašīnas perioda laikā neieturēja vajadzīgo distanci, Fetels pēc pitstopa nokļuva priekšā un vēlāk guva uzvaru. Vācietis atzina, ka "Ferrari" spēkrats aizvien nav tik ātrs, lai atklātā cīņā varētu regulāri pieveikt "Mercedes".

Toties gluži cits skats pavērās šonedēļ, kad gan treniņbraucienos, gan kvalifikācijā, par pārsteigumu daudziem, "Ferrari" jau bija gluži vai dominējošās komandas statusā, cīņā par starta vietām Fetelam iegūstot pirmo, bet Kimi Raikonenam - otro. Iemesls no malas izskatās pavisam vienkāršs - šo pāris nedēļu laikā kopš sezonas pirmajām sacīkstēm, izmantojot tur iegūtos datus, noticis pamatīgs darbs pie regulējumu pilnveidošanas. Tas arī nesis augļus, un Fetels atzīst, ka problēma bijusi mašīnas priekšdaļā, kas trasē neesot uzvedusies pietiekoši labi, līdz ar to ietekmējot apļu laikus. Tagad tas novērsts. Vai tas nozīmē, ka "Ferrari" šogad tomēr pārspēs "Mercedes"?

Hamiltonam jāatgūst astoņas pozīcijas

2017. gada F1 čempionam Lūisam Hamiltonam nepaveicies jau otro nedēļas nogali pēc kārtas. Pēc piedzīvotā Austrālijā, šoreiz treniņbraucienos atklājusies noplūde ātrumkārbas hidraulikā, līdz ar to nācās veikt maiņu, par ko sportists saņēmis piecu starta vietu sodu. Pieskaitot to, ka "Mercedes" komanda kvalifikācijā Bahreinā sestdien piekāpās "Ferrari", bet pats Hamiltons atzina komandas biedra Valteri Botasa pārspēku, viņam sacensības jāuzsāk no devītās pozīcijas. Ar tādu ātruma pārspēku, kāds "Mercedes" bieži bija iepriekšējās sezonās, cerība, ka brits uzvarēs, pat būtu samērā liela, tomēr šoreiz apstākļi ir mainījušies. Būs interesanti vērot Hamiltona pakaļdzīšanos konkurentiem.

Tāpat pakaļdzīšanos vajadzēs veikt Maksam Verstapenam no "Red Bull" komandas, kurš kvalifikācijā pamanījās avarēt un startēs vien piecpadsmitais. Sportists atzina, ka negadījumā vainojams "Renault" motors, kas pēkšņi gluži nevietā "izvirdis" par 150 zirgspēkiem lielāku jaudu nekā vajadzīgs, liekot mašīnai nekontrolējami saslīdēt.

Šokē "McLaren" un "Toro Rosso" ātrums

Sliktā veidā kvalifikācijā pārsteidza "McLaren", kas pirms sezonas un vēl pirmā posma laikā solīja pakāpenisku un pat strauju progresu. Šoreiz Fernando Alonso un Stofels Vandūrns tika vien līdz otrajai kvalifikācijas daļai, kur turklāt palika pēdējie. Maz ticams, ka sacīkstēs būs vērojams straujš progress, vismaz nekas par to neliecina. Vienīgais mierinājums, ka Alonso jau iepriekš esot domājis: Bahreinas trasē komandai klāsies grūti. Austrālijā gan spānis klāstīja, ka pirmais posms, nevis otrais būs komandas zemākais punkts sezonā.

Pirmajā posmā ar ātrumu šokēja "Haas" vienība, kam šoreiz arī laba starta vieta - septītā, Kevina Magnusena izpildījumā, kamēr Romēnam Grožānam klājās krietni sliktāk, iespējams vairāk gan apstākļu sakritības dēļ. Tikmēr otrajā posmā, vismaz pagaidām, spējusi šokēt "Toro Rosso" komanda. Izmantojot iepriekšējās sezonās "McLaren" formulās lietotos tik noniecinātos "Honda" motorus, Pjēram Gaslī izdevās sasniegt neticami augsto sesto rezultātu, kamēr Brendons Hārtlijs palika uzreiz aiz pirmā desmitnieka. Pēc Hamiltonam piemērotā soda Gaslī sacīkstes sāks piektais, bet Magnusens - sestais, kas garantē interesanta sastāva trešo starta rindu. Būs interesanti paskatīties, cik ātras "Toro Rosso" un "Haas" formulas būs sacīkšu režīmā, lai gan skaidrs, ka līdz "Ferrari", "Mercedes" un "Red Bull" tām pietrūkst daudz, kamēr uz pēdām min citi konkurenti.

Fani cer uz apdzīšanām

Viena no lietām, kas nepatīkami pārsteidza Austrālijas "Grand Prix" skatītājus, bija niecīgais apdzīšanu skaits. Izrādījās, ka Melburnas trase ir gluži nepiemērota šī gada sacīkšu spēkratiem cīnīties savā starpā, izmantojot atklātas apdzīšanas. "Formula 1" oficiālā mājaslapa mēģina remdēt neapmierinātību, rakstot, ka Sahira ir gluži citāda, ar vienu garu taisni pirms pirmā līkuma un otru apdzīšanām piemērotu taisni pirms ceturtā līkuma. Turklāt DRS zona starta/finiša taisnē ir pagarināta par 100 metriem, lai šodien pilotiem vēl vairāk ļautu izmantot priekšā braucošos konkurentus maksimālā ātruma uzņemšanai. Varbūt Austrālijas posms bija tikai viens no nedaudzajiem, kur šogad apdzīšanu gandrīz nebija? Šonedēļ pat tika sasaukta ārkārtas sēde, lai sāktu risināt apdzīšanas trūkuma jautājumu, tomēr pagaidām ne par ko vienoties vēl nav izdevies.

F1 posms prožektoru gaismā

Pirmā Bahreinas "Grand Prix" izcīņa notika līdz ar Sahiras trases atklāšanu 2004. gadā. Toreiz šis bija pirmais F1 čempionāta posms, kas aizvadīts Tuvajos Austrumos, turklāt uzreiz saņēma Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) balvu par vislabāk sarīkotajām "Grand Prix" sacensībām. 2006. un 2010. gadā tieši šeit notika sezonas atklāšanas posms, turklāt otrajā gadījumā pirmo un pagaidām vienīgo reizi F1 sacīkstes tika rīkotas 6.299 km garajā "Endurance Circuit" konfigurācijā. 2011. gadā drošības apsvērumu dēļ Formula 1 sacensības nenotika, jo valstī nerimās asiņainās politisko protestu akcijas. Līdzīgs liktenis tām draudēja gadu vēlāk, tomēr Bahreinas posmu otro reizi pēc kārtas neatcēla. Arī šogad protesti bija, tomēr ne vērienīgi.

Sahiras sacīkšu trasi, kas starptautiski pazīstama ar nosaukumu "Bahrain International Circuit", būvēt sāka 2002. gada nogalē, bet atklāja 2004. gada pavasarī. Celtniecības izmaksas sastādīja aptuveni 150 miljonus ASV dolāru. Trases dizaina autors ir neviens cits kā pazīstamais arhitekts Hermans Tilke, trases garums F1 konfigurācijā ir 5.412 kilometri, bet tribīnēs pietiek vietas 70 tūkstošiem skatītāju. 2014. gadā viens no trases līkumiem tika nosaukts Mihaela Šūmahera vārdā, kā cieņas un atbalsta izpausme šobrīd smagā stāvoklī esošajam septiņkārtējam F1 čempionam. Bahreinas posms ir īpašs ar to, ka notiek prožektoru gaismā, kas tam neapšaubāmi piešķir īpašu auru.

Bahreinas GP uzvarētāji:

SezonaPilotsMašīna
2017Sebastians FetelsFerrari
2016Niko RosbergsMercedes
2015Lūiss HamiltonsMercedes
2014Lūiss HamiltonsMercedes
2013Sebastians FetelsRed Bull-Renault
2012Sebastians FetelsRed Bull-Renault
2011--
2010Fernando AlonsoFerrari
2009Džensons BatonsBrawn-Mercedes
2008Felipe MassaFerrari
2007Felipe MassaFerrari
2006Fernando AlonsoRenault
2005Fernando AlonsoRenault
2004Mihaels ŠūmahersFerrari

     [+] [-]

, 2018-04-08 12:36, pirms 6 gadiem
Bahreinā vienmēr ir bijušas intresantas sacensības nevis tikai dažas

  -1 [+] [-]

, 2018-04-08 14:35, pirms 6 gadiem
Forza Ferrari! Ceru uz dubultuzvaru

  +1 [+] [-]

, 2018-04-08 15:06, pirms 6 gadiem
Padalās kur varēs redzēt online.

  +1 [+] [-]

, 2018-04-08 16:14, pirms 6 gadiem
Niprucis rakstīja: Padalās kur varēs redzēt online.
Lūdzu!
https://www.reddit.com/r/motorsport...