Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Miris leģendārās "March" F1 komandas dibinātājs

Juris Grīns
Juris Grīns

Miris leģendārās "March" F1 komandas dibinātājs
Robins Herds (1939-2019). Foto: Motorsport Images

80 gadu vecumā mūžībā aizgājis Robins Herds, kurš vislabāk pazīstams kā F1 pasaules čempionāta komandas "March Engineering" līdzdibinātājs.

Herds ieguva augstāko izglītību inženierijā un fizikā, 1965. gadā bez ilgas domāšanas pieņemot Brūsa Maklārena piedāvājumu strādāt viņa sacīkšu komandā "McLaren". Jaunā britu speciālista pirmais uzdevums bija F1 mašīnas "M2A" radīšana - pirmās sacensības ar to tika aizvadītas 1966. gadā Monako "Grand Prix", tomēr patieso potenciālo liedza parādīt neveiksmīgais "Ford" dzinējs. "McLaren" komandā viņš strādāja līdz 1968. gadam, bet tad pievienojās "Cosworth". Savukārt viņa īsi pirms tam radīto "McLaren M7A" uzlaboja asistents Gordons Kopaks, un spēkrats izrādījās veiksmīgs, atnesot trīs uzvaras tajā sezonā. "Cosworth" uzdevumā Herds radīja četru riteņu piedziņas F1 prototipu, taču sacīkstēs ar to nekad netika startēts. 1969. gada sākumā Herdu noalgoja Frenks Viljamss, un viņa uzdevums bija strādāt par inženieri pie Pjēra Kurāža "Brabham" F1 automašīnas.

Herds bija tuvu tam, lai kopā ar Berniju Eklstounu un Johenu Rindtu izveidotu savu F1 komandu, taču tā vietā tajā pašā 1969. gadā apvienoja spēkus ar savu bijušo studiju biedru Maksu Mosliju (vēlāko Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) prezidentu), skolas laiku draugu Alanu Rīsu un Greiemu Koukeru, izveidojot "March Engineering".

"March" F1 rūpnīcas komanda pastāvēja laika posmā no 1970. līdz 1992. gadam, šajā periodā piedaloties vairāk nekā 200 posmos. Komandai izdevās uzvarēt divās sacīkstēs - 1975. gada Austrijas "Grand Prix" un 1976. gada Itālijas "Grand Prix", tomēr ar "March" šasijām startēja un panākumus guva arī citas vienības.

1970. gada pirmajā posmā Kjalami trasē uz starta bija redzamas uzreiz piecas "March 701" formulas, divas no kurām pieteica Kena Tairela komanda "Tyrrell". Džekijs Stjuarts pārsteidzošā kārtā izcīnīja "pole position", bet jau otrajā posmā Spānijā atnesa "March" markai pirmo uzvaru. Tajā pašā laikā "March" ievērojami paplašinājās, startējot arī "Formulā 2" un "Formulā 3", kā arī uzbūvēja savas "CanAm" un "Formula Ford" mašīnas.

"March" turpināja startēt F1 čempionātā kā rūpnīcas komanda, paralēli apgādājot ar mašīnām privātās vienības, arī Frenka Viljamsa "Williams". 1971. gadā Ronijs Petersons ar "March" formulu ieguva otro vietu F1 čempionātā, lai gan neuzvarēja nevienā no posmiem, kā arī togad debiju "Formulā 1" šīs komandas sastāvā piedzīvoja Nikijs Lauda. Arī Džeimss Hants savu debiju F1 piedzīvoja tieši ar "March" formulu - tas notika 1973. gadā "Hesketh" komandā. Tikai 1975. gadā pie pirmās uzvaras tika rūpnīcas komanda, kad lietus dēļ saīsinātajā posmā Austrijā pirmo vietu guva itālis Vitorio Brambilla. Nākamajā gadā zviedrs Petersons bija viens no F1 čempionāta vadošajiem braucējiem, uzvarot Moncas trasē.

1977. gadā komanda tika pārdota "ATS", bet turpināja savu klientu komandu apkalpošanas biznesu, kā arī izvērsās "IndyCar" čempionātā, kur ar "March" formulām tika gūtas uzvaras "Indy 500" sacensībās laika posmā no 1983. līdz 1987. gadam. 1981. gadā "March" vārds atgriezās "Formulā 1", sadarbojoties ar Džona Makdonalda "RAM" komandu, bet lieli panākumi izpalika. 1987. gadā Herds nodibināja sadarbību ar "Leyton House", bet "March" drīz piedzīvoja nopietnas finansiālas grūtības, kā rezultātā Herds savas daļas pārdeva, izveidojot biznesu konsultāciju jomā. Viņa pēdējā iesaistīšanās motoru sportā bija deviņdesmito gadu beigās vienā no "Indy Racing League" (IRL) komandām. Tāpat kādu laiku viņš bija futbola kluba Oksfordas "United" priekšsēdētājs.

Izmantotie resursi:
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, NASCAR,...