Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

F1 debitants: "Tas ir normāli, ja pilots maksā par saviem startiem"

Juris Grīns
Juris Grīns

F1 debitants: "Tas ir normāli, ja pilots maksā par saviem startiem"
Makss Čiltons
Foto: AFP/Scanpix

Pēdējos gados Formulā 1 jo īpaši skaļi tiek apsriests jautājums par pilotiem, kas paši no savas kabatas nosedz startus čempionātā. Viens no šādiem sportistiem šogad būs debitants Makss Čiltons, kurš pārstāvēs "Marussia" vienību, taču brits skaidro, ka šāda situācija ir pilnīgi normāla un arī daudzi vadošie piloti savulaik karjeru F1 uzsākuši pateicoties naudai.

"Čempionātā startē ne viens vien pilots, kurš pats maksā par saviem startiem un varu teikt, ka manā pieredzē šis sports vienmēr tāds ir bijis un nekad nav mainījies," portāls "sportinglife.com" citē Čiltonu. "Tā vienmēr ir bijis un, iespējams, vienmēr būs. Arī vairākas mūsu leģendas šeit ir ienākušas ar savu finansējumu un tikai pēc tam kļuvuši par līderiem."

Viens no šādiem pilotiem ir Fernando Alonso, kurš šobrīd tiek uzskatīts par, iespējams, labāko braucēju Formulā 1. Tomēr tālajā 2001. gadā Alonso startus "Minardi" komandā nodrošināja, pateicoties dāsnajam ieguldījumam no Spānijas telekomunikāciju uzņēmuma "Telefonica". Savukārt Čiltonu, kurš pierādījis, ka spēj izcīnīt uzvaras GP2 čempionātā, pie lielās iespējas ticis pateicoties tēva naudai. Čiltona tēvs ir viens no galvenajiem vadītājiem apdrošināšanas kompānijā "Aon".

Sportists turpina: "Vienu lietu gan es varu pateikt - komandas vienmēr vispirms skatās uz talantu. Tās vēlas, lai jau junioru kategorijās pilots būtu ieguvis pirmās starta vietas un uzvarējis sacīkstēs. Ja tev ir talants un nauda, tad ir vislielākās iespējas tikt F1. Tālāk jau viss atkarīgs no tā, kā tu izmanto sev doto iespēju un vai esi spējīgs kļūt par labāko braucēju. Neviena komanda nelaidīs pilotu pie stūres, ja viņam nav talanta."

2013. gada F1 sezonā čempionātā debitēs kopumā pieci piloti, arī meksikānis Estebans Gutjeress ("Sauber"), francūzis Žils Bjanki ("Marussia"), holandietis Gido van der Garde ("Caterham") un soms Valterī Botass ("Williams")

2013. gada F1 čempionāta dalībnieku saraksts

KomandaMašīnaPilots 1Pilots 2
Infiniti Red Bull RacingRed Bull/Renault RB9Sebastians FetelsMarks Vēbers
Scuderia FerrariFerrari F138Fernando AlonsoFelipe Masa
Vodafone McLaren MercedesMcLaren/Mercedes MP4-28Džensons BatonsSerhio Peress
Lotus F1 TeamLotus/Renault E21Kimi RaikonensRomēns Grožāns
Mercedes AMG Petronas F1 TeamMercedes F1 W04Niko RosbergsLuiss Hamiltons
Sauber F1 TeamSauber/Ferrari C32Niko HilkenbergsEstebans Gutjeress
Sahara Force India F1 TeamForce India/Mercedes VJM06Adrians ZutilsPols di Resta
Williams F1 TeamWilliams/Renault F35Pastors MaldonadoValterī Botass
Scuderia Toro RossoToro Rosso/Ferrari STR8Žans-Eriks VerņēDaniels Rikjardo
Caterham F1 TeamCaterham/Renault CT03Šārlss PiksGido van der Garde
Marussia F1 TeamMarussia/Cosworth MR02Žils BjankiMakss Čiltons

Izmantotie resursi:
Sporting Life - Sports News | Live Football...
Formula 1® - The Official F1® Website

     [+] [-]

, 2013-03-07 09:37, pirms 11 gadiem
Tas laikam vien parāda, ka motoru sportā nemaz īstus talantus nav ko meklēt, ja tev ir nauda, tad vietu nopirksi. Un nevajag man spraust batonus par to, ka tikai talantīgajiem biezajiem tiek dota iespēja. Iemācīties ātri braukt, ja no mazotnes at to nodarbojies, nav problēmu.
Nākotnē, ja būsi gudrs, mācēsi iepatikties skatītājiem, potenciālajiem sponsoriem, būsi "talantīgs" braucējs. - Tā teikt, mācēsi sevi pārdot. Cik ilgi tev šada iespēja trenēties augstākajā līmenī tiks dota atkal atkarīgs no maciņa biezuma.
Ceru, ka šo kroplo sistēmu nepārņems citi sporta veidi

  +1 [+] [-]

, 2013-03-07 09:53, pirms 11 gadiem
Nē tas nav normāli. Braukā nevis talanti, bet naudas maisi.
Šlēgelmilhs lielai daļai iepogāja GP2, it sevišķi Hulkenbergam.

     [+] [-]

, 2013-03-07 09:53, pirms 11 gadiem
Vienīgi ja agrāk nauda bija otrajā plānā, vispirms tiešām tika meklēti talanti, tad tagad izvēloties starp vairākiem talantiem vispirms skatās, kurš var vairāk nolikt uz galda.
un skumjākais šajā visā ir tas, ka pēdējos gados neviens kurš sapinies ar F1 kā maksājošs pilots, no šī statusa nav ticis vaļā.
Viss šis absurds sākās ar trīs mazo komandu ienākšanu F1. Kopš tā laika nevienam pilotam, kurš tur sevi mēģinājis parādīt nav izdevies izsist uz dziļākiem ūdeņiem kā pilotam nevis naudas maisam.
Protams bez aizmuguras F1 neiztikt, Alonso karjeru vēl aiz vien ietekmē tas cik lielu atdevi sniegs santander banka, bet tā ir slēptā nauda. Sponsori, kuri piekrīt sponsorēt komandu ja tajā brauc viņu favorīts. Tā tas ir un tā tas bijis vienmēr. Bet šo mazo komandu pilotu sakarā matemātika ir pavisam vienkārša un skaidra, vieta komandā - 5 -10 miljoni Eiro.
Tā ir prostitūcija, nekas vairāk.
Pirmais gadījums ir kā ja Koļa ejot pie Svetas uz valentīna dienu uzdāvina šokolādi un ziedus, viņš var rēķināties ar varoņa statusu un izdevušos vakaru.
Otrs variants ir kā iet pie ielenes, papletīs kājas tikai tad ja noliks galdā naudas zīmi, bet ne uz ko vairāk kā vienu aktu neceri, gribēsi vēl, būs atkal jāmaksā.

     [+] [-]

, 2013-03-07 09:59, pirms 11 gadiem
Kubica reiz intervijā pateica. Ja nebūtu sponsoru, tad poļi vēl ilgi sapņotu par savējo F1.

     [+] [-]

, 2013-03-07 10:03, pirms 11 gadiem
Da H*iņu viņš runā! Cik reāli no naudas masiiem paliek F-1 un cik aiziet tālā uz DTM vai indy car, jo mazās komandas tos maišeļus ik pēc 1-2 sezonām nomaina un tas arī viss !!! Īstos talantus jau junioru vecumā ir noskatījuši Lielās komandas, bet viduvējības-nobrauc 1-2 sezonas pa 23,24 vietu un viss.. pazūd

     [+] [-]

, 2013-03-07 10:13, pirms 11 gadiem
silk182 rakstīja: Da H*iņu viņš runā! Cik reāli no naudas masiiem paliek F-1 un cik aiziet tālā uz DTM vai indy car, jo mazās komandas tos maišeļus ik pēc 1-2 sezonām nomaina un tas arī viss !!! Īstos talantus jau junioru vecumā ir noskatījuši Lielās komandas, bet viduvējības-nobrauc 1-2 sezonas pa 23,24 vietu un viss.. pazūd
Jā, arī tas ir viens no aspektiem kāpēc naudas maisi pazūd, agrāk F1 komandas zemāk par F1 līmeni nemaz neskatījās, tagad ļoti izteikti redzams, ka visus lielos un ne tik lielos talantus jau pusaudžu gados nogrābj F1 komandas vai vismaz tiem ir kāds ļoti liels naudīgs sponsors, kurš grasās ar šī jaunekļa vārdu saistīt savu nākotni F1.
Tie, kas nonāk F1 caur mazajām komandām 90% gadījumi ir tie, kuri nebija interesanti lielajām komandām, kas protams nozīmē, ka visticamāk viņš vienkārši nav tik ātrs.

     [+] [-]

, 2013-03-07 10:15, pirms 11 gadiem
F1 šī "problēma", kā to tagad pasniedz, ir bijusi vienmēr! 80./90.-to gadu mijā vispār bija ārprāts, jo tad F1 brauca arī tādi, kas nemaz kvalificēties sacensībām nevarēja. Toties viņiem bija nauda. Un viņi tā arī vizinājās - kad tiek līdz gonkai, a kad i netiek.

90-tajos arī bija visādi sponsorētie braucēji (tai skaitā "lielo" komandu testpiloti, kas brauca astesgala komandās) un neteiksim, ka švaki brauca.

     [+] [-]

, 2013-03-07 10:29, pirms 11 gadiem
Motorsports par sevi ir izredzeto sporta veids. Lai tas būtu kartings, rallijs, autokross. Lai arī tev talants,bet bez labas tehnikas un ekipejumu ir grūti. Zinu dažus čaļus, kas te braukā pa visadiem rallijiem un autokrosiem. Reti kuram ir labi sponsori. Viņi pilnīgi katru santīmu iegulda tehnikā. Viņiem pat izklaides nav prāta, tup cauram naktim garažā, nedēļas nogalēs jau visādos posmos brauc.

     [+] [-]

, 2013-03-07 10:50, pirms 11 gadiem
Jā žēl , ka H.šlēgelmilha tēvs neizdomāja nodarboties ar banku biznesu un neuztaisija "pareksu". Tad vismaz škrobe par žīdu mahinācijam būtu mazāka.

     [+] [-]

, 2013-03-07 11:45, pirms 11 gadiem
Juris Miņins rakstīja: F1 šī "problēma", kā to tagad pasniedz, ir bijusi vienmēr! 80./90.-to gadu mijā vispār bija ārprāts, jo tad F1 brauca arī tādi, kas nemaz kvalificēties sacensībām nevarēja. Toties viņiem bija nauda. Un viņi tā arī vizinājās - kad tiek līdz gonkai, a kad i netiek.

90-tajos arī bija visādi sponsorētie braucēji (tai skaitā "lielo" komandu testpiloti, kas brauca astesgala komandās) un neteiksim, ka švaki brauca.
Tajā laikā F1 bija krietni vairāk komandu un līdz ar to arī pilotu, tāpēc visi nemaz nevarēja startam kvalificēties.

     [+] [-]

, 2013-03-07 11:49, pirms 11 gadiem
Neredzu te nekādu netaisnību. Vēsturiski GP izcīņās (vēl pirms vispār tika nodibināts F1 čempionāts) piloti lielākoties paši gādāja un ķīlēja savas mašīnas, pirka riepas utt. Tātad apmaksāja visus savus sacīkšu izdevumus. Un nevienu nesatrauca apstāklis, ka kāds talantīgs, bet trūcīgs lauķis nevar piedalīties sacīkstēs. Autosports vienmēr ir bijis elitārs sporta veids, kurā varēja piedalīties tikai atbilstoši situēti cilvēki. Mūsdienās piloti par savu naudu noalgo F1 komandu, kas viņu nodrošina ar visu sacīkstēm nepieciešamo. Vienīgā atšķirība no sendienām ir tā, ka pilotam pašam nav vāģis jāskrūvē un pēc riepām un benzīna uz bodi jājož.