Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:320, Did:0, useCase: 3

Šveicieši turpina meklēt vainīgos

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

Šveicieši turpina meklēt vainīgos
Šveices hokeja izlases atbalstītāji
Foto: AP

Pēc bēdu pilnās izstāšanās no Pasaules hokeja čempionāta, savās mājās netiekot pat ceturtdaļfinālā, Šveicē turpinās valstsvienības kritizēšana un vainīgo meklēšana. Protams, bieži tiek pieminēta arī šveiciešu nesekmīgā spēle pret latviešiem.

Neskaitāmas intervijas, padziļināta analīze, ekspertu viedokļi, galvenā trenera Ralfs Krīgera "aizstāvības runa" – kas tikai pēdējo dienu laikā nav atrodams šveiciešu medijos, lasot par valsts izlases neveiksmīgi aizvadīto Pasaules čempionātu savās mājās. Skaidrs, ka neiekļūšana pat ceturtdaļfinālā šveiciešiem būs rūgta pieredze turpmākajiem startiem. Piedāvājam nelielu ieskatu no Šveices medijos publicētā informācijas blāķa, kas saistīts ar izlases sniegumu čempionātā.

Štraits: "Atvadoties paspēju paspiest roku labi ja četriem partneriem"

"Pēc mača pret ASV ģērbtuvēs bija klāt [federācijas] prezidents, arī treneris. Taču pēc 15 minūtēm spēlētāji viens otram jau teica čau. Tik piepešu atvadīšanos vēl nekad nebiju pieredzējis. Bija tā, it kā kāds pēkšņi izrautu kontaktdakšu... Neviens pirms tam pat neaizdomājās, ka mēs varētu arī netikt ceturtdaļfinālā. Taču tad tu izstājies un aptver, ka viss ir pagājis. Uz sitiena. Tas ir ļoti, ļoti rūgti. Jau nākamās dienas rītā plkst. 8:00 mums vajadzēja izvākties no viesnīcas, taču daži sakārtojās jau pēc mača. Labi ja četriem pieciem spēlētājiem pirms atvadīšanās paspēju paspiest roku. No visiem jūtams vien tukšums," intervijā tagesanzeiger.ch par situāciju izlasē pēc pēdējā mača stāsta Šveices izlases līderis un NHL kluba Ņujorkas "Islanders" aizsargs Marks Štraits.

"Sajūtas arēnā bija vienreizējas, skatītāju atbalsts – fantastisks. Tomēr mediju saceltā jezga un visu liktās cerības bija tik milzīgas kā nekad agrāk. Dažiem mūsu spēlētājiem tā bija pilnīgi jauna pieredze. Pasaules čempionātos ir tāds fenomens, ka pēc 1986. gada (tad PSRS uzvarēja savās mājās) nav triumfējusi neviena turnīra rīkotāja. Neesam vienīgā komanda, kas zina tādu problēmu kā nepiepildītas tautas cerības..."

Protams, arī Latvijas izlase tiek pieminēta sakarā ar Šveices neveiksmīgo sniegumu: "Tas nebija normāli, cik daudz iespēju izniekojām. Spēle pret Latviju? Viņu vārtsargs bija sensacionāls, taču viņš redzēja ikvienu metienu. Mums vajadzēja parūpēties par intensīvāku satiksmi ap viņu. Šajā spēlē dominējām no A līdz Z. Būtu paveicies iemest vienu divus vārtus, droši vien mēs uzvarētu ar 5:1. Tomēr motors negribēja aiziet. Šāda spēle, kurā dominējām, bet zaudējām, sagādāja izmisumu."

Vai Krīgeram jāpaliek?

Štraits intervijā arī aizstāv izlases galveno treneri Ralfu Krīgeru, kurš tiek vainots teju visās komandas neveiksmēs. Krīgeram gan vēl ir spēkā līgums uz gadu, taču tautā nav vienotības trenera maiņas jautājumā – gan žurnālisti, gan līdzjutēji dalās divās nometnēs – viena ir pārliecināta, ka Šveicei nepieciešams jauns treneris un pienācis Krīgera ēras gals, bet otra – ka ne jau Krīgers vainojams pie visa, tādēļ viņam būtu jāvada valstsvienība gan Olimpiskajās spēlēs, gan 2010. gada Pasaules čempionātā Vācijā.

Pusmiljons Šveices iedzīvotāju pie TV ekrāniem vēroja komandas pēdējo maču pret ASV. Un šis pusmiljons pēc mača sarūgtināti pārslēdza TV kanālu vai gāja gulēt. Neskatoties uz to, ka tomēr lielākā daļa tautas prasa pārmaiņas, Šveices hokeja savienības vadošās amatpersonas ir pārliecinātas, ka Krīgers ir pareizais cilvēks pie izlases stūres.

"Šī gada laikā Ralfs ir paveicis lielisku darbu. Un nevar viņu atlaist tāpēc, ka ripa septiņreiz atlēca pret vārtu stabu," paskaidrojis Šveices Hokeja savienības prezidents Fredijs Egli. "Tomēr aizvadītais čempionāts tiks izanalizēts. Vajadzētu arī saprast, ka viss atduras pret finansēm – esošā trenera atlaišana maksātu naudu." Ar savienības prezidentu vienisprātis ir arī izlases ģenerālmenedžeris Peters Liti: "Treneris var veicināt nosacījumus, lai tiktu gūti vārti, taču šis uzdevums jāizpilda pašiem spēlētājiem. Patlaban ir svarīgi neveikt pārsteidzīgus soļus, sakot, ka viņš [Krīgers] nav pareizais cilvēks šim darbam. Jau iepriekš Ralfs ir parādījis, ka ir atbilstošs speciālists, turklāt esmu dzirdējis, ka mikroklimats komandā nebūt nebija tāds, lai prasītos pēc trenera nomaiņas. Tomēr vasarā mums būs jāpieņem lēmumi, lai Šveices hokejs atkal spertu soli uz priekšu nevis atpakaļ."

Palikt vēlas arī pats Krīgers: "Pašlaik mums visiem ļoti sāp. Taču man ir prieks strādāt ar šo komandu. Un man jāmācās no savām kļūdām. Mani asistenti ir labākie pasaulē, un mums būtu prieks turpināt strādāt. Esmu parakstījis līgumu un simtprocentīgi dzīvoju šim darbam. Domāju, ka pret ASV un Krieviju nospēlējām tik labi kā vēl nekad. Tie bija neiemestie vārti, kas mums maksāja vietu ceturtdaļfinālā. Duelis pret Latviju bija izšķirošs, un šī mača dēļ nespējām iekļūt ceturtdaļfinālā."

"Naudas iespējās, salīdzinot ar Latviju, mums nav jābūt tur, kur esam"

Visbeidzot tiek uzklausīti arī parasti sporta līdzjutēji, kuri, neslēpjot savu vārdu un uzvārdu, detalizēti uzskaitījuši neveiksmju iemeslus un iespējamos risinājumus. "Manā skatījumā neesam progresējuši, bet gan palikuši uz vietas. Ar to naudu, kāda tiek investēta sportā šajā valstī, salīdzinot ar Latviju, mums nevajadzētu būt tur, kur esam," raksta Fabians Šlepfers. "Trenerim bija uzdevums no labākajiem šveiciešiem noformēt komandu. Viņš to neizdarīja, tāpēc nav piemērots treneris."

Pretējs viedoklis ir Paulam Burčeram: "Nav iemesla, kādēļ Krīgeru atlaist. Viņa līgums būtu jāpagarina arī pēc 2010. gada. Izlase vēl nekad nav bijusi tik stabila, kāda tā ir pie Krīgera. Vai tad vēlamies tik nestabilu komandu, kāda bija pirms Krīgera? Viņš ir labākais šefs, kāds mums jebkad bijis."

Skaidrs, ka savās mājās piedzīvotā izgāšanās šveiciešiem sāpēs vēl ilgi – arī nacionālā futbola izlase pirms gada sagādāja vilšanos saviem skatītājiem, izstājoties jau grupu turnīrā pašu rīkotajā Eiropas čempionātā, un tagad abi šie notikumi tiek salīdzināti. Tomēr šveiciešu šķietami lielākā pāridarītāja – Latvijas izlase – savu ceļu turpina. Jau šovakar ceturtdaļfināla mačs pret Kanādu plkst. 17:15. Turēsim īkšķus!

Izmantotie resursi:
tagesanzeiger.ch

1 2 47 komentāri

 +23 [+] [-]

, 2009-05-07 09:12, pirms 15 gadiem
Tā viņš ir. Par to investēto naudu es piekrītu.

  +8 [+] [-]

, 2009-05-07 09:13, pirms 15 gadiem
Ko viņi var nīdēt?Tāpat taču visi redzēja,ka tiesneši viņus aiz matiem cenšas izvilkt,kaut vai mačā pret Latviju!Krīgers ar savu bandu šogad jau nu nebija pelnījuši būt astotniekā,tā ka nav ko čīkstēt!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2009-05-07 09:25, pirms 15 gadiem
Labs Jurchik!

  +2 [+] [-]

, 2009-05-07 09:25, pirms 15 gadiem
Kas tur ko meklēt! Samet cepurē zīmītes ar visiem uzvārdiem un izlozē vainīgo. Lai būtu solīdāk-2us un Šveicē būs "miers mājās".

  +3 [+] [-]

, 2009-05-07 09:26, pirms 15 gadiem
Nezinu kā Ungārijā bet visas pārējās dalībvalstis iegulda vairāk naudu hokeja attīstībā nekā mēs.Vienkārši mūsu spēlētāji spēlē no sirds un viss izdodas.

  +2 [+] [-]

, 2009-05-07 09:26, pirms 15 gadiem
Katras komandas centienus sapēlēt uz uzvaru jāvērtē kā pozitīvus. (katrā ziņā labāk nekā - "varbūt aizķersimies" utt.)

Bet tik ļoti pārdzīvot Šveicei jau nu gan nevajadzētu. Ok, būtu tikuši ceturtdaļfinālā, bet augstāk par 7. vietu tāpat netiktu.

  +6 [+] [-]

, 2009-05-07 09:27, pirms 15 gadiem
es priecājos, ka iedomīgie šveicieši tika nolikti pie vietas un ar visiem resursiem mūs neapspēlēja.

var to saukt par čīkstēšanu vai žēlošanos utt, tomēr viens ir skaidrs - viņi nav muļķi un šīs neveiksmes rezultātā tāpat kā 90-tajos veiks pamatīgu analīzi, lai izlabotu kļūdas sistēmā un kļūtu vēl stiprāki. kamēr pie mums - vienalga uzvaras vai zaudējumi, visi eiforijā un LHF principā neko nemaina, viss balstās uz vienu pīlāru ...

 +11 [+] [-]

, 2009-05-07 09:27, pirms 15 gadiem
Mūsu federācijai arī būs ko mācīties pēc šī PČ. Pirmkārt, PČ nav nenozīmīgu sīkumu: viesnīcas gultas, nozīmējamie tiesneši (Šindlera faktors, vai tas, ka mūsu spēli (LAT-RUS) tiesā šveicietis)...vajadzētu padomāt, vai LHF dara visu, lai PČ neizvērstos par pāris valstu parādi...
Šoreiz paveicās, bet kas notiktu, ja pret fraņčiem Šindlers būtu notiesājis citādi utt. Skatoties spēli ASV- SUI neticēju, ka mēs tiksim 1/4 finālā (pirmajā periodā 5:3 SUI spēlēja divas minūtes), kas notiktu, ja tiesneši nedaudz "pavilktu" SUI?!...

Paldies hokejistiem par sagādātām emocijām, lai kā šodien beigtos spēle, bet LHF būtu jāizanalizē vairākas lietas, piemēram: kāpēc tiesnešu kolēģijā ir pārstāvji no Meksikas, Turcijas, bet nav no Latvijas?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-05-07 09:32, pirms 15 gadiem
Šajā čempionātā pierādās, ka ar spēku vien tālu netikt (Šveice, Somija). Kā dziesmiņā par Šveiku- ja galva ir palikusi klāt, ar to var reizēm padomāt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-05-07 09:49, pirms 15 gadiem
Nava brinums kapec Sveice knapi vineja Franciju, vinu uzbrukumi ir absoluti bez izdomas, skrien un met, tiesi tapec arii vini neko nevarej samest nevienam

     [+] [-]

, 2009-05-07 09:50, pirms 15 gadiem
baigi striidiigi vispaar tas viss, ja njem visus chempja rezultaatus tad lv tomeer ir labaaka par shveici, ja njem to vieniigo speeli pret lv tad shveice bija galvastiesu paaraaka, tiesa ja shveice domaa ka taa speele paradiija iisto speeku sameeru tad vinji ir ljoti stulbi, mums taa speele bija otraa 2 dienu laikaa, shveicei atpuuta, shveicei 10k skatiitaaju+tiesneshu labveeliiba, un ja godiigi muusdienaas nevajag nemaz pietiesaat lai izshkirtu speeles likteni, ja komandas ir liidziigas pietiek tikai mazliet pavirziit speeli, to izdariit var miljons veidos un taa ka nepiekasiisies neviens, jo tiesaashana ir SUBJEKTIIVA un tiesaa neprofesionaali cilveeki.

ar tadu realizaaciju kaada bija shveicei vinji bija pelniijushi speeleet par palikshanu..nevar komanda realizeet ~4% metienu! un vienu briidi shiem bija tieshi taada statistika.

     [+] [-]

, 2009-05-07 09:51, pirms 15 gadiem
Vainigie sodien speles ceturtdalfinala

  +1 [+] [-]

, 2009-05-07 09:51, pirms 15 gadiem
Suņi rej, bet karavāna iet tālāk..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-05-07 09:58, pirms 15 gadiem
cr0ssf1re rakstīja: Tā viņš ir. Par to investēto naudu es piekrītu.
Jāskatās jau kad tā nauda ir tikusi investēta, jo šīs investīcijas sāk darboties pēc labi ja 10 gadiem.
Bet nu mans viedoklis ir tāds-vari investēt miljardus, bet Zimbabvē hokeju nespēlēs! (Saprotat to kā gribat).

     [+] [-]

, 2009-05-07 10:03, pirms 15 gadiem
Ja viņi atlaidīs Krīgeru, tad nākamgad mēs viņus točna sakapāsim!

     [+] [-]

, 2009-05-07 10:08, pirms 15 gadiem
šveiciešu kļūda bija tā, ka pārvērtēja sevi un nenovērtēja Latviju. Krievi gan zināja ko darīt-ātra,precīza piespēle uz tālo malu un vārti gandrīz tukši

     [+] [-]

, 2009-05-07 10:10, pirms 15 gadiem
nu ko var čīkstēt

     [+] [-]

, 2009-05-07 10:22, pirms 15 gadiem
Krīgers vainīgs,besij tas vecis!!!

     [+] [-]

, 2009-05-07 10:24, pirms 15 gadiem
uh, saniknojām šveiciešu baņķierus... :/

  +1 [+] [-]

, 2009-05-07 10:25, pirms 15 gadiem
ķo var goņīt, ja franči nebūtu uzvarējuši vaciešus, tad šveice otrajā kārtā tik startētu ar 2 punktiem...

     [+] [-]

, 2009-05-07 10:31, pirms 15 gadiem
sliktākā Latvijas spēle bija pret Šveici. krievija tomēr kopumā ir klasi pārāka par Latviju, bet ja Šveice ir tikai nedaudz labāka/domaju nevis čempionātu bet kopumā izlasi vairāku gadu garumā/ tad nedrīkst būt tik liels pārsvars kā tas bija īpaši pirmā periodā. Pirmā perioda laikā nesapratu vai pret mums ir pasaules izlase ka līdz 15 minūtei izdarījām tikai 1 metienu pa vārtiem un ne reizi tā kārtīgi pat pretinieku zonā nevarējām aizķerties. Jā aizsardzībā bija super bet centos atcerēties kad vēl Latvijas izlasi tā iespieda kāda komanda zonā īpaši vēl pirmā periodā. Jā uz minūtēm 5 to izdara daudzas komandas bet ilgāk...
Tāpēc Latviojas izlases spēles sākot ar labāko sarindoju šādi: Zviedrija, ASV, , Austrija,Francija, Krievija. ceru ka 2 labākās spēles bija pirmās divas neko nenozīmē un ja arī zaudēsim kas drīzāk arī būs tad labākā spēle lai būtu priekšā.
Tie kas bļauj ka ir pārliecināti ka Latvija uzvarēs lai uzliek totalizatorā uz Latviju kādu simtiņu likme1:25 -tīrā peļņa 2400 lati.

     [+] [-]

, 2009-05-07 10:33, pirms 15 gadiem
..atlaist Krīgeru būtu lielākā muļķība, ko šveicieši tagad varētu izdarīt; bet nu mums tas nāktu tikai par labu.. Krīgers ir izveidojis Šveices izlasi par precīzu pulksteni, kas ar tiem spēlētājiem, kas ir izlasē (un tās NAV nakādas zvaigznes) rāda ļoti labu sniegumu, tā ir sabalansēta un disciplinēta komanda, pret kuru grūti klājas ikvienam... Bet ja šveicieši grib izdarīt pakalpojumu saviem sīvākajiem pretiniekiem - laipni lūdzu, atlaidiet Krīgeru, man nebūtu iebildumu, jo tad nākamgad Latvijai pret Šveici nebūtu 85% spēles laika jāsēž aizsardzībā un jācer uz vārtsargu un veiksmi...

  +4 [+] [-]

, 2009-05-07 10:44, pirms 15 gadiem
Reāli, ko tad Šveice izdarīja? Neko. Knapi apspēlēja Franciju 1-0, tā pat arī Vāciju 2-1, pagarinājumā, zaudēja Latvijai 1-2, bullīšos, zudēja arī Zveidrijai 1-4 un Kreivijai 2-4, nu labi uzvarēja ASV 4-3, pagarinājumā, bet Amerikāņi to spēli tomēr turēja savās rokās. Labas spēles viņie bija tikai pret Krieviju un ASV, kāpēc? Tāpēc, ka pret šīm komandām tiek spēlēt no aizsardzības un tas ir vienīgais, ko Šveicieši māk, bet spēlēs (Latvija, Vācija, Francija), kur jāspēlē uzbrukuma hokejs viņi ir pilnīgi nulles, jo Šveice nekad nav mācējus spēlēt uzbrukumā. Tāpēc jau viņi netika 1/4 finālā un pilnīgi pelnīti.

  +1 [+] [-]

, 2009-05-07 10:48, pirms 15 gadiem
aiī kā viņiem tas grauž.

     [+] [-]

, 2009-05-07 10:53, pirms 15 gadiem
FUNS rakstīja: sliktākā Latvijas spēle bija pret Šveici. krievija tomēr kopumā ir klasi pārāka par Latviju, bet ja Šveice ir tikai nedaudz labāka/domaju nevis čempionātu bet kopumā izlasi vairāku gadu garumā/ tad nedrīkst būt tik liels pārsvars kā tas bija īpaši pirmā periodā. Pirmā perioda laikā nesapratu vai pret mums ir pasaules izlase ka līdz 15 minūtei izdarījām tikai 1 metienu pa vārtiem un ne reizi tā kārtīgi pat pretinieku zonā nevarējām aizķerties. Jā aizsardzībā bija super bet centos atcerēties kad vēl Latvijas izlasi tā iespieda kāda komanda zonā īpaši vēl pirmā periodā. Jā uz minūtēm 5 to izdara daudzas komandas bet ilgāk...
Tāpēc Latviojas izlases spēles sākot ar labāko sarindoju šādi: Zviedrija, ASV, , Austrija,Francija, Krievija. ceru ka 2 labākās spēles bija pirmās divas neko nenozīmē un ja arī zaudēsim kas drīzāk arī būs tad labākā spēle lai būtu priekšā.
Tie kas bļauj ka ir pārliecināti ka Latvija uzvarēs lai uzliek totalizatorā uz Latviju kādu simtiņu likme1:25 -tīrā peļņa 2400 lati.
Jā, piekrītu, ka pret Šveici, bija sliktākā Latvijas spēlē, bet tam ir arī tīri labs izskaidrojums - 1. Mums bija iepriekšējā dienā smaga spēlē pret Austriju, bet Šveicei bija brīvdiena, un jāņem vērā arī tas, ka Šveicieši fiziskajā spēkā ir vienmēr bijuši pārāki par mūsējiem. 2. Beidzot tika izvēlēta pareiza taktika pret Šveici, tā teikt, tika izmantoti viņu ieroči, spēlē no totālākās aizsardzības, kā parasti pret mums bija spēlējuši viņi. Znaroks noriskēja un izvilka pilno lozi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-05-07 10:57, pirms 15 gadiem
mani joprojām nodarbina tas Znaroka izteikums "nezinu, ko tie šveicieši ēd..." un tas kā šamējie nēsājās pa laukumu - tak izturība bija kaut kādā ārprātīgā līmenī! Lai arī maza cerība, ka par to kaut ko varētu vairāk uzzināt... tomēr dikti aizdomīgi...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-05-07 11:05, pirms 15 gadiem
KasBal rakstīja: Jā, piekrītu, ka pret Šveici, bija sliktākā Latvijas spēlē, bet tam ir arī tīri labs izskaidrojums - 1. Mums bija iepriekšējā dienā smaga spēlē pret Austriju, bet Šveicei bija brīvdiena, un jāņem vērā arī tas, ka Šveicieši fiziskajā spēkā ir vienmēr bijuši pārāki par mūsējiem. 2. Beidzot tika izvēlēta pareiza taktika pret Šveici, tā teikt, tika izmantoti viņu ieroči, spēlē no totālākās aizsardzības, kā parasti pret mums bija spēlējuši viņi. Znaroks noriskēja un izvilka pilno lozi
Pilnīgi piekrītu arī Tev. Protams iemeslus es arī domāju tos pašus-tikai mani neapmierināja ko es redžeju laukumā pirmā periodā un arī pēdējā-otrais man šķita no Latvijas viedokļa sakarīgs-ar nelielu Šveices pārsvars. Es jau Latvijai arī nepārmetu un ceru ka šī spēle bija tikai apstākļu sakritība un ceru ka turpmāk neitrālā laukumā pie aptuveni vienādiem apstākļiem nebūs Šveicei šāds pārsvars.
Tas jau arī ir dīvaini ka Šveice daudzās spēlēs izskatījās pat ļotio labi bet rezultāti bija ne īpaši- vienīgais kas krita acīs -primitīvie metieni -dažreiz Latvijai pārmet ka met pa maz/man personīgi nepatīk tik mest labāk kombinēt līdz pēdējam/ , bet nu Šveice bija pilnīgs pretstats-laikam pat nezin ko nozīmē kombinācijas viena divas piespēles un met- tāpēc arī metienu koeficients otrais sliktākais visā čempī aiz Vācijas/kaut kur virs 4 % bija metienu efektivitāte kad Latvijai ir virs 10 %/.

  +1 [+] [-]

, 2009-05-07 11:06, pirms 15 gadiem
Reizēs, kad viss tiek pakārtots, lai tevi aiz matiem ievilktu nākamajā kārtā, kad kalendārs, tiesneši un pat spēles informātori nāk palīga, vajag atcerēties, ka hokejam ir arī savs Dievs, kurš visu to redz!
1 2 47 komentāri