Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Girgensona zemā rezultativitāte nav traģēdija

Viedoklis: Girgensona zemā rezultativitāte nav traģēdija
Zemgus Girgensons
Foto: AP/Scanpix

Starpsezonas periodā latviešu hokejista Zemgus Girgensona pārstāvētā Bufalo „Sabres” piedzīvojusi krasas pārmaiņas, Teda Nolana vietā stājies bijušais pingvīns Dens Bailsma, un komandu papildinājuši divi hokeja aprindās skaļi vārdi – Džeks Aikels un Raiens O’Railijs, tādējādi izstumjot latvieti uz trešās maiņas centra uzbrucēja posteni. Mūsu hokejistam sezonas sākums nav bijis rožu dārzs, 17 spēlēs sakrāti vien divi rezultativitātes punkti, kas, savukārt, daudziem faniem licis šaubīties par Girgensona noderību hokeja mekā – NHL.

Jau pirms starpsezonas Zemgus Girgensons atklāja, ka jaunā sezona būs pavisam citādāka: „Šī sezona noteikti būs savādāka. Mums ir pavisam cita komanda, jauns treneris, un domāju, ka, sākot no šī brīža, viss ies uz augšu.” Salīdzinot šīs un aizvadītās sezonas sākumu Bufalo „Sabres” izpildījumā, ir skaidrs, ka starpsezonā piedzīvotās izmaiņas atstājušas pozitīvu iespaidu uz komandas spēli kopumā. Ja 2014/15.gada sezonā Bufalo līdz 17.novembrim spēja izcīnīt vien trīs uzvaras, tad šogad skaits jau ir teju trīskāršojies, proti, 17 spēlēs izcīnīti astoņi panākumi. Lai gan komanda turpina progresēt, tomēr mums, kaislīgiem hokeja faniem, vairāk interesē pašmāju hokejistu sniegums un panākumi dīķa otrā pusē. Loģiski, ka uz lauriem ilgi sēdēt nedrīkst un līdz ar treneru maiņu Zemgum Girgensonam sevi jāpierāda teju no jauna, lai izcīnītu vietu zem saules, tas ir, laukumā. 21 gadus vecajam uzbrucējam sezonas sākums padevies diezgan blāvs, un daudzi fani jau steidz hokejistu norakstīt, sakot, ka savu pulveri viņš jau izšāvis. Iespējams, Girgensonam šobrīd patiešām trūkst stabilitātes un, lai gan iepriekšējos gados darba augļi parādījās laicīgāk, tomēr pamats bāžam, ka šī sezona būs flops, nav.

Girgensons uz Ameriku pārcēlās jau visai agrā vecumā, kad 2009.gadā aizsāka savas gaitas junioru līgā, pārstāvot „Green Mountain Glades” vienību, bet jau nākamajā sezonā pievienojās Amerikas savienoto valstu hokeja līgas komandai Dabjūkas „Fighting Saints”, pirmajā sezonā piesakot sevi ar visai skaļu blīkšķi, 51 spēlē sakrājot 49 rezultativitātes punktus (21+28), bet jau nākamajā – 55. Pēdējā pieturvieta pirms hokeja elites bija Ročestras „Americans”. Esot AHL, Girgensons sezonu iesāka kā malējais uzbrucējs, tomēr, laikam ritot, kļuva par pirmās maiņas centru. Arī pirmajā gadā NHL,spēlējot Teda Nolana vadībā, latvietis tika mētāts no vienas pozīcijas uz otru - te spēlējot malā, te centrā. Ņemot vērā šī brīža situāciju Bufalo „Sabres” nometnē, ielauzties pirmajā uzbrucēju virknējumā ir visai neiespējami. It īpaši tagad, kad komandai pievienojušies tādi dūži kā Raiens O’Railijs un Džeks Aikels. Tāpēc diezgan likumsakarīgs trenera lēmums latvietim piešķirt lomu nomināli trešajā virknējumā kopā ar Nikolā Delorjē un Džeimiju Makginu.

Neapšaubāmi, komanda šobrīd ir pārbūves procesā, un Zemgum, iespējams, ir atvēlēta par kripatiņu mazāka loma, taču tas nebūt nenozīmē, ka Bailsma ar viņu nerēķinās. Jau oktobrī plašsaziņas medijos tika ziņots, ka latvietim bijusi nopietna saruna ar jauno „Sabres” treneri, un pēc bijušā pingvīna vārdiem Girgensona loma komandā nav mazsvarīga: „Komanda šobrīd ir pārbūves procesā, un Zemgus ir daļa no tās.” Tāpat ilggadējais Pitsburgas „Penguins” treneris atzina, ka labāk redz Girgensonu spēlējam tieši centra uzbrucēja pozīcijā, un jau pēc pirmssezonas spēlēm neskopojās ar atzinīgiem vārdiem: „Domāju, ka Zemgus pirmajās divās spēlēs bija visneatlaidīgākais. Manuprāt, savu labāko pirmssezonas spēli viņš aizvadīja centra pozīcijā. Viņš ir labs arī malā, tomēr.. pēc spēles teicu, ka Zemgu liksim centrā. Zinu, ka viņš šajā pozīcijā jūtas komfortabli."

Jāsaprot, ka Zemgus nekad nebūs augstākā kalibra spēlētājs kā, piemēram, Sidnijs Krosbijs, tomēr pagājušajā gadā, spēlējot vienā maiņā ar diviem pieredzējušiem hokejistiem - Metu Mulsonu un Taileru Enisu, latvietis apliecināja, ka prot gūt vārtus, 61 spēlē 15 reizes sarūgtinot pretinieku komandas vārtsargus un sakrājot 30 rezultativitātes punktus. Ņemot vērā, ka pērn Bufalo „Sabres” sitās pa pēdējām vietām, šīs rādītājs komentārus neprasa. Salīdzinājumā ar pagājušo sezonu Girgensona spēles laiks ir diezgan ievērojami mainījies, ja aizvadītajā gadā vidēji spēlē uz ledus pavadīja 19 minūtes un četras sekundes, sev atvēlētajā laikā gūstot vidēji 0.49 punktus, tad šogad - 16 minūtes un 34 sekundes, kas arī negatīvi atspoguļojas uz vidēji gūtajiem punktiem spēlē – 0.12. Jāpiezīmē, ka Girgensons šajā komponentā ieņem 18.vietu starp saviem komandas biedriem (augstākais rādītājs ir jaunpienācējam Raienam O’Railijam – 0.82). Lai gan Teda Nolana vadībā latviešu lokomotīve vairākumā guva tikai vienus vārtus, tomēr indiānis viņam uzticējās vairāk, proti, Girgensons vidēji spēlēja divas minūtes un trīs sekundes skaitliskajā vairākumā, tomēr Bailsma priekšroku dod citiem, kas arī atspoguļojas uz latviešu hokejista laukumā pavadīto laiku skaitliskajā vairākumā – vidēji mačā 53 sekundes. Likumsakarīgi, ka jaunajā „Sabres” modelī vairākumos lielāks spēles laiks tiks dots tehniskākajiem spēlētājiem, piemēram, Aikelam, Enisam un O’Railijam.

Nav šaubu, ka Girgensons noteikti nav un nebūs izteikts spēles veidotājs. Lai gan Nolans viņam uzticēja pirmā centra lomu, tomēr no viņa 15 rezultatīvajām piespēlēm, tikai četras bija pirmās piespēles, pēc kurām uzreiz tika gūti vārti. Viņa maiņas biedri Mulsons un Eniss šajā spēles elementā bija daudz ražīgāki, respektīvi, 12 un 11 pirmās piespēles. Tāpēc Bailsmas lēmums atstāt latvieti trešajā maiņā ir visai loģisks. Tomēr Girgensons ir ļoti daudzpusīgs hokejists, un 186 centimetrus garais un 87 kilogramus smagais hokejists milzīgu artavu var dot ne tikai uzbrukumā, bet arī savā laukuma pusē. Par ko liecina statistikas dati - Girgensons šosezon pielietojis 34 spēka paņēmienus (ceturtais augstākais rādītājs komandā), kas atspoguļo viņa pašaizliedzīgo spēli, nežēlojot ne sevi, ne pretiniekus, pildot savus pienākumus gan pie laukuma apmalēm, gan palīdzot komandai aizsargāties, nepārtraukti darot melno darbu. Tieši šo melno darbu vairakkārt atzīmējuši Ziemeļamerikas hokeja speciālisti.

Ņemot vērā šos faktorus, satraukties par Girgensona zemo rezultativitāti ir pāragri. Lai gan hokejists iepriekšējos divos gados līdz 17.novembrim sakrāja vairāk punktu nekā šogad, proti, sešus punktus savā debijas sezonā un desmit pagājušajā gadā, tomēr hokejists atzīst, ka priekšplānā ir komandas intereses, un galvenais ir nezaudēt pārliecību un progresēt katrā spēlē: „Satraukties nevajag, jo pērn man 14 spēlēs bija trīs vai četri punkti. Karjerā vienmēr gadās augstāki un zemāki brīži. Jāspēlē pašam mazliet labāk, tomēr pēdējās piecas, sešas spēles esmu aizvadījis labi. Vienīgi punkti nenāk. Ar laiku parādīsies. Pēdējos trijos gados esmu tikai progresējis. Jā, šobrīd līkne ir mazliet uz leju, bet tās ir tikai 14 spēles. Progress būs.”

Jāpiebilst, ka Zemgus Girgensons nav vienīgais, kurš šosezon nav spējis regulāri atzīmēties statistikas ailēs, līdzīgā situācijā nonākuši arī tādi hokejisti kā Braiens Flins (2+2) un Džarets Stūls (1+2), taču, neskatoties uz viņu slikto momentu realizāciju, abu hokejistu pārstāvētās komandas, proti, Monreālas „Canadiens” un Ņujorkas „Rangers” ar 30 izcīnītiem punktiem atrodas Austrumu konferences galvgalī. Hokejs tomēr nav individuāls sporta veids, jāraugās uz komandas spēli kopumā. Lai gan latvieša zemā rezultativitāte „Sabres” faniem ne visai iet pie sirds, tomēr tā nebūt nav traģēdija – komanda, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, diezgan veiksmīgi iesākusi regulāro sezonu, 17.spēlēs izcīnot astoņas uzvaras. Tāpat sezonas sākumu blāvi aizvada kanādiešu superzvaigzne Sidnijs Krosbijs, kurš 17 spēlēs spējis sakrāt vien deviņus (2+7) rezultativitātes punktus, pirmajās piecās spēlēs paliekot sausā, un Anaheimas „Ducks” līderis Raiens Geclafs, kurš 14 mačos nopelnījis septiņus (1+6) punktus.

2013/14.gada Bufalo “Sabres” pieci rezultatīvākie hokejisti

Spēlētājs.Spēles.Vārti.Piespēles.Punkti.+/-Soda minūtes
1.Tailers Eniss80212243-2542
2.Koudijs Hogsons72202444-2620
3.Drū Stefords70161834-1939
4.Mets Mulsons44111829-820
5.Tailers Maierss6291322-2658
7. Zemgus Girgensons7081422-614

2014/15.gada Bufalo “Sabres” pieci rezultatīvākie hokejisti

Spēlētājs.Spēles.Vārti.Piespēles.Punkti.+/-Soda minūtes
1.Tailers Eniss78202646-1937
2.Mets Mulsons77132841-114
3.Braiens Džionta69132235-1318
4.Zemgus Girgensons61151530-1625
5.Kriss Stjuarts61111425-3063

2015/16.gada Bufalo “Sabres” pieci rezultatīvākie hokejisti

Spēlētājs.Spēles.Vārti.Piespēles.Punkti.+/-Soda minūtes
1.Raiens O’Railijs175914-14
2.Rasmus Ristolainens174711-60
3.Tailers Eniss15369-62
4.Džeks Aikels17639-56
5.Koudijs Fransons17268-310
17.Zemgus Girgensons17112-16

Izmantotie resursi:
Sabres notebook: Girgensons, Bylsma clear the...
Sabres notebook: O’Reilly picks it up a...
Video | Zemgus Girgensons and Morgan Rielly on...
NHL.com - The National Hockey League
Sidney Crosby opens season with worst scoring...
WGR 550 SportsRadio - Home of the Buffalo...

1 2 58 komentāri
Slēpts komentārs: Rietumu_Fronte

  -2 [+] [-]

, 2015-11-17 13:48, pirms 8 gadiem
Un aiziet ! Esat gatavi iebalsot viņu all-starā? Nu tā lai mums Latvijai un pašam Zemgum kārtīgs pazemojums tiek ..ne?
Keponi!

  -4 [+] [-]

, 2015-11-17 13:48, pirms 8 gadiem
Olām jāizdod jauna dziesma : #NavNaudas!
Slēpts komentārs: Rietumu_Fronte
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2015-11-17 13:55, pirms 8 gadiem
Saldais Imperions rakstīja: Kapēc nebalsot? Ja tupie amerikāņu dod tādu iespēju?
Balsot var! Droši!
Bet jūs esat padomājuši - Kā uz viņu skatās? Un kā skatīsies ja iebalsos?
Nu takā ''ieliktenis'' ...gluži, kā Āboltiņa saeimā!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-11-17 13:59, pirms 8 gadiem
Rietumu_Fronte rakstīja: Ļaušu jums ielikt man vēl kādu mīnusu par to, ka pirms sezonas sākuma teicu ka : VIŅŠ PIE ŠĪ TRENERA NEBŪS NE TUVU tik rezultatīvs cik jūs keponi prognozējāt (60-80pts)
Ne pie viena no treneriem tik daudz (60-80) punktus Girgensons nekad nesalasīs. Labākajā gadījumā - 35 - 45 punkti sezonā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2015-11-17 14:06, pirms 8 gadiem
Iespējas viņam vēl būs, bet jāsāk izmantot. Gaidīs ilgi, bet ne mūžīgi. Galu galā pat tik liela zvaigzne kā Džeimijs Džonsons no NHL nonāca Rīgā...

     [+] [-]

, 2015-11-17 14:10, pirms 8 gadiem
Dzeltans raksts,lai troļļiem atkal būtu ko runāt ,sc līmenī atkal

     [+] [-]

, 2015-11-17 14:14, pirms 8 gadiem
Daņila Fox rakstīja: Lai maina uz finiksas coyoties tur bus rezultativs
GM atradies
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-11-17 14:28, pirms 8 gadiem
Es izbaudu jūsu mīnusus un jūsu lielo aplauzienu keponi

  -1 [+] [-]

, 2015-11-17 14:29, pirms 8 gadiem
tas, ka ZG šis ir NHL beigu sākums cita starpā arī nav traģēdija, būs ļoti labi apmaksāts hokejists Eiropā, palīdzēs izlasei, nav ko līst pie tiem pasaules policistiem stutēt asiņainās naftas karus visā pasaulē
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2015-11-17 14:48, pirms 8 gadiem
Bet neviens jau ar nestreso, čalis spēlē, iespējas rodas, sāks arī krist iekšā. Tas ka visādi akseļi stāsta ka viņam AHL jāspēlē, lai būtu rezultatīvs NHL ir parasts dažu cilvēku dumjš viedoklis, nevis stress sabiedrībā.

  -1 [+] [-]

, 2015-11-17 14:59, pirms 8 gadiem
Banss rakstīja: Bet neviens jau ar nestreso, čalis spēlē, iespējas rodas, sāks arī krist iekšā. Tas ka visādi akseļi stāsta ka viņam AHL jāspēlē, lai būtu rezultatīvs NHL ir parasts dažu cilvēku dumjš viedoklis, nevis stress sabiedrībā.
Par tavu aprobežotību vien var ierēkt/drīzāk nobērt kādu asaru... Tu te sitot pie krūts kauc, ka citu viedoklis ir dumjš, bet pats ne tikai neesi viņus ignorējis, bet lasi KATRU viņu "viedo" vārdu, spēj KATRU no viņiem nosaukt pēc segvārda un nobeigumā vēl citē viņu tekstus, lai tiem, kas sen jau viņiem uzlikuši ignoru, tomēr būtu jāiepazīstas ar tiem murgojumiem...
Tad jautājums - kurš no jums ir īsti aprobežots - viņi vai tu...!?!

  +1 [+] [-]

, 2015-11-17 15:03, pirms 8 gadiem
Zemgus ir izcils Latviešu piemērs, ar lielo L jo viņš no darba nebaidās ...

     [+] [-]

, 2015-11-17 15:04, pirms 8 gadiem
Banss rakstīja: Bet neviens jau ar nestreso, čalis spēlē, iespējas rodas, sāks arī krist iekšā. Tas ka visādi akseļi stāsta ka viņam AHL jāspēlē, lai būtu rezultatīvs NHL ir parasts dažu cilvēku dumjš viedoklis, nevis stress sabiedrībā.
Es nedrīkstu izteikt viedokli?
Neesmu es nekads trollis, kurš tupi muldetu nonstopa ka Girgs ir nekam nederigs vai tamlidzigi.
Es wnk jau teicu, ka prasās kaut ko pamainīt.
Es tak butu starā ja viņam saktu krāties punkti.

  -3 [+] [-]

, 2015-11-17 15:12, pirms 8 gadiem
Daugaviņš un Karsums ir labāki, vismaz tagad. Kas būs pēc 2gadiem, to var zīlēt?!

  +1 [+] [-]

, 2015-11-17 15:13, pirms 8 gadiem
Varbūt problēma ir tajā, ka visi no Girgensona gaida kaut ko vairāk?
To, ka viņš ir NHL spēlētājs, tas ir skaidrs.
Varbūt līdzjūtējs parastais, sevišķi atceroties ar kādu kārtas numuru Girgensons tika izvēlēts, domā, ka Latvijai būs sava vārtu gūšanas mašīna.
Es ceru, ka viņš ir NHL uz ilgu laiku. varbūt ne līderis vārtu gūšanā, bet komandā viņš noteikti var kļūt.

  +1 [+] [-]

, 2015-11-17 15:15, pirms 8 gadiem
"Jāsaprot, ka Zemgus nekad nebūs augstākā kalibra spēlētājs" - atsakos saprast

  -1 [+] [-]

, 2015-11-17 15:18, pirms 8 gadiem
aksels82inbox.lv rakstīja: Es nedrīkstu izteikt viedokli?
Neesmu es nekads trollis, kurš tupi muldetu nonstopa ka Girgs ir nekam nederigs vai tamlidzigi.
Es wnk jau teicu, ka prasās kaut ko pamainīt.
Es tak butu starā ja viņam saktu krāties punkti.
vai tad es teicu ka nedrīksti? Izsaki un es izteikšu savu. Šo "recepti" jau sen atpakaļ jau kāds palaida Cipuļa sakarā, tip lai spēlē BAČ un tad atgriežas RD, tad tik būšot metējs

  -1 [+] [-]

, 2015-11-17 15:19, pirms 8 gadiem
Lido rakstīja: Par tavu aprobežotību vien var ierēkt/drīzāk nobērt kādu asaru... Tu te sitot pie krūts kauc, ka citu viedoklis ir dumjš, bet pats ne tikai neesi viņus ignorējis, bet lasi KATRU viņu "viedo" vārdu, spēj KATRU no viņiem nosaukt pēc segvārda un nobeigumā vēl citē viņu tekstus, lai tiem, kas sen jau viņiem uzlikuši ignoru, tomēr būtu jāiepazīstas ar tiem murgojumiem...
Tad jautājums - kurš no jums ir īsti aprobežots - viņi vai tu...!?!
Man jāignorē lietotājs, kuru kopumā cienu? Jā, tas konkrētais viedoklis man liekas dumjš, bet tas nav iemesls ignoram. Tu gan droši vari mani ignorēt

  -1 [+] [-]

, 2015-11-17 15:21, pirms 8 gadiem
Un ja par Geclafu, tad viņs ir manā stingā uzraudzībā, pagaidām spēlē punkti nenāk, kā attaisnojumu minēšu, ka šim pirms kādām 3 nedēļām aklo zarnu izgrieza!

     [+] [-]

, 2015-11-17 15:22, pirms 8 gadiem
Banss rakstīja: Tu gan droši vari mani ignorēt
Darīts!!

     [+] [-]

, 2015-11-17 15:24, pirms 8 gadiem
Lido rakstīja: Darīts!!
Un no visiem saviem profiliem

     [+] [-]

, 2015-11-17 15:33, pirms 8 gadiem
Banss rakstīja: vai tad es teicu ka nedrīksti? Izsaki un es izteikšu savu. Šo "recepti" jau sen atpakaļ jau kāds palaida Cipuļa sakarā, tip lai spēlē BAČ un tad atgriežas RD, tad tik būšot metējs
Nu pagaidi, es jau neteicu, ka Girgs pēc prakses AHL, atgriežoties NHL, sāks labot Grecka rekordus.
Iespējams, AHL kaut ko mainītu, iespējams nē.
Iespējams, es no Girga gribu pārāk daudz nekā viņš spēj izdarīt.

     [+] [-]

, 2015-11-17 15:39, pirms 8 gadiem
Biju pārliecināts, ka būs stabils punktu guvējs, bet laikam kādas personiskas problēmas + negaidītā lielā konkurence, kas ir šogad Sabres...
No pastarīšiem- jau sāk cīņu par playoff...

     [+] [-]

, 2015-11-17 15:43, pirms 8 gadiem
aksels82inbox.lv rakstīja: Nu pagaidi, es jau neteicu, ka Girgs pēc prakses AHL, atgriežoties NHL, sāks labot Grecka rekordus.
Iespējams, AHL kaut ko mainītu, iespējams nē.
Iespējams, es no Girga gribu pārāk daudz nekā viņš spēj izdarīt.
Viņš spēj izdarīt, spēle labi, pa momentam rodas, tik nekrīt. Tā kādreiz gadās, tur AHLu nevajag, vien viens jāieliek un aizies savā normā. Tāds AHL ir priekš spēlu prakses, ja netiek sastāvā vai lai ieietu spēlē pēc traumas. Rezultivitāti tur neuztrenēs.
1 2 58 komentāri