Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

NHL piezīmes: Bļugera realizācija, Merzļikins un Edmontona, atlaistie treneri

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

NHL piezīmes: Bļugera realizācija, Merzļikins un Edmontona, atlaistie treneri
Elvis Merzļikins. Foto: Columbus Blue Jackets

Nacionālās hokeja līgas (NHL) regulārajā sezonā aizvadīti divi mēneši. Nospraužot cienījamo pieturas punktu, sarunu tematu netrūkst. Vai tiešām Elvis Merzļikins varētu tikt aizmainīts uz Edmontonas "Oilers"? Kā Teodors Bļugers realizē savus momentus, ja salīdzinām ar iepriekšējiem gadiem? Kāpēc amatu zaudē treneris, kad vainīgs ir ģenerālmenedžeris?

Bļugera momentu realizācija – sliktāka nekā vajadzētu
Brīdis, kad Teodors Bļugers sadziedēja pēdējā pārbaudes spēlē gūto savainojumu un bija gatavs atgriezties ierindā, sakrita ar šveiciešu centra uzbrucēja Pjusa Sutera izkrišanu no ierindas. Atbrīvojās vieta Vankūveras "Canucks" trešās maiņas centrā, un Stenlija kausa ieguvējam 16 spēlēs izdevies izcelties ar diviem vārtiem un trīs piespēlēm. Saglabājot vietu trešajā maiņā arī pēc Sutera atgriešanās. Ja Bļugers turpinās šādā tempā, izdosies pārspēt pagājušās sezonas rezultativitāti, bet – tā ir zemākā latiņa, kopš viņš kļuvis par pilntiesīgu NHL hokejistu.

Bļugers virknējumā ar Konoru Gārlendu un Dakotu Džošua demonstrējis saturīgu sniegumu. Virknējums nomētājis pretiniekus (55:36), radījis krietni vairāk izdevību (65:34) un augstas bīstamības momentu (31:16). Tomēr – tikai divi Džošua vārti šonakt izcīnītajā uzvarā pret Floridas "Panthers" devuši līdzsvaru vārtu ailē (4:4), pirms tam bija deficīts.

Pieci pret pieci hokejā Bļugers savus momentus realizējis nedaudz zem NHL vidējās precizitātes – vieni vārti pret xG 1,85 (sezonas pirmos vārtus Bļugers iemeta mazākumā). Džošua ar diviem vārtiem pret "Panthers" tagad momentus realizē mazliet labāk nekā paredz statistika, kamēr Gārlends ir otrā grāvī – tikai divi vārti pret xG 5,05. Taču viņš ir labākais atkārtoto iespēju radītājs starp "Canucks" uzbrucējiem, un tas parādās piespēļu ailē – vairāk primāro piespēļu nekā Gārlendam ir tikai Vankūveras rezultatīvākajiem uzbrucējiem Elīasam Petešonam un Džeitī Milleram.

Vai momentu realizēšana nedaudz zem prognozētā rādītāja Bļugeram ir ierasta prakse?

Teodora Bļugera realizācija 5 pret 5

SezonaKomandaMinūtesVārtixG
2023/24Vankūveras Canucks197:3411.85
2022/23Lasvegasas Golden Knights221:0423.57
2022/23Pitsburgas Penguins441:2415.18
2021/22Pitsburgas Penguins795:4676.78
2020/21Pitsburgas Penguins533:4343.62
2019/20Pitsburgas Penguins884:3397.53
2018/19Pitsburgas Penguins272:3152.86

Natural Stat Trick dati

Tveram pēc kalkulatora un izrēķinām, ka pirmajās četrās sezonās Bļugers savus momentus realizējis labāk nekā citi hokejisti identiskās situācijās. Savukārt no pagājušās sezonas starta iezīmējusies pilnīgi pretēja aina. Vēl spēlējot Pitsburgas "Penguins" kreklā, Bļugers realizēja tikai 1,92% metienu. Starp pamatsastāva uzbrucējiem otrais zemākais rādītājs bija 6,73%. Tas ir milzīgs atstatums. 45 spēļu nogrieznī nolīdzinājās realizācijas pārsniegums, kas bija uzkrāts četrās sezonās. Šosezon situācijai vajadzētu normalizēties.

Un neaizmirsīsim, ka brīvie aģenti Bļugers un Suters tika nolīgti neba viņu snaiperu dotību dēļ. "Canucks" vēlējās stabilitāti trešajā un ceturtajā maiņā. Džošua-Bļugers-Gārlends ir Vankūveras labākais uzbrucēju trijnieks aizsardzībā, un "Canucks" atrodas labās pozīcijās, lai pirmo reizi kopš 2015. gada iegūtu sava laukuma priekšrocības playoff pirmajā kārtā.

Jo lielāka alga, jo mazāka iespēja, ka aizmainīs
Kad novembra beigās pirmo reizi parādījās informācija, ka Kolumbusas "Blue Jackets" spēles apmeklējuši Edmontonas "Oilers" trīs skauti, ieskaitot bijušo vārtsargu un vārtsargu treneri Džefu Salajko, sākās mēļu trīšana par Elvja Merzļikina iespējamo nonākšanu vienā komandā ar Konoru Makdeividu un Leonu Draizaitlu. Komandā, kas tieši vārtsargu dēļ sezonu sāka ar iekrišanu bedrē.

Pagājušās divas nedēļas, un Merzļikins joprojām ir Kolumbusā, kamēr "Oilers", pateicoties astoņu uzvaru sērijai, tuvojas izslēgšanas spēļu zonai. Septiņos no panākumiem vārtus sargāja Stjuarts Skiners, kurš bija Edmontonas pirmais numurs arī pagājušajā sezonā. Savukārt "Oilers" vislabāk apmaksātais vārtsargs Džeks Kempbels – piecu gadu līgums 25 miljonu dolāru vērtībā – joprojām atrodas fārmklubā.

Ja "Oilers" sezonas turpinājumā tomēr iemainīs papildspēkus vārtsargu līnijā, tad atbrīvošanās no Kempbela ir obligāta. Ir divi ceļi – aizmainīt, līdzās Kempbelam dodot augstas drafta izvēles un labākos jaunos talantus un tādējādi patukšojot nākotnes krājkasīti, vai nākamajā vasarā izpirkt viņa līgumu. Otrais solis izmaksātu deviņus miljonus. Gana nepievilcīgi varianti, lai Kempbelam dotu vismaz vēl vienu iespēju, viņu izsaucot no fārmkluba. Pat sezonā, kurā jātēmē uz Stenlija kausu.

Pirms baumām, kas apvija Kolumbusu, bija baumas par Monreālas "Canadiens". Situācija apklusa, tiklīdz Semjuels Montenbo 1. decembrī tika pie trīskārša algas pielikuma. Edmontona izvēlējusies nogaidīt.

Nedrīkst aizmirst, ka NHL ir cietie algu griesti – bez greznības nodokļiem vai citām iespējām kāpt virs 83,5 miljoniem. Pat ja kāda cita komanda tēmēs Merzļikina virzienā – viņa alga ir 5,4 miljoni, un titula pretendentēm, iepriekš neizdarot citus gājienus, nebūs tik daudz brīvo līdzekļu. Jo lielāka alga, jo mazāka iespēja, ka aizmainīs. Merzļikins ir NHL devītais labāk apmaksātais vārtsargs.

NHL vārtsargu algas

VVārtsargsKlubsAlgaSpēles
1.Sergejs BobrovskisFloridas Panthers10 miljoni21
2.Andrejs VasiļevskisTampabejas Lightning9.5 miljoni8
3.Džons GibsonsAnaheimas Ducks6.4 miljoni20
4.Konors HelebaksVinipegas Jets6.166 miljoni21
5.Džordans BiningtonsSentluisas Blues6 miljoni21
6.Jākobs MarkstremsKalgari Flames6 miljoni16
7.Filips GrūbauersSietlas Kraken5.9 miljoni17
8.Igors ŠestjorkinsŅujorkas Rangers5.666 miljoni17
9.Elvis MerzļikinsKolumbusas Blue Jackets5.4 miljoni20
10.Tristans DžerijsPitsburgas Penguins5.375 miljoni21

Principi pārrunās un atlaistie treneri
Edmontonas "Oilers" kļuva par pirmo komandu, kas šosezon atlaidusi galveno treneri – 12. novembrī Džeju Vudkroftu aizvietoja Kriss Noblaks. Turpinājumā sekojušas vēl divas komandas – Minesotas "Wild" šķīrās no Dīna Evasona, viņa vietā liekot Džonu Hainsu, bet Sentluisas "Blues" nule atlaida Kreigu Berubi, kuru aizstāja fārmkluba treneris Drū Banisters. Berube 2019. gadā kļuva par pirmo treneri, kurš aizvedis "Blues" līdz Stenlija kausam, turklāt komanda vēl sezonas vidū atradās Rietumu konferences pēdējā vietā.

Triumfējot Sentluisas kapteinis bija Alekss Pietrandželo, kurš kļuva par izslēgšanas spēļu rezultatīvāko aizsargu un finālsērijas septītās spēles uzvaras vārtu autoru. Sezonu vēlāk Pietrandželo kā brīvais aģents parakstīja 61,6 miljonus vērtu līgumu ar Lasvegasas "Golden Knights", un šovasar viņš vēlreiz virs galvas cēla Stenlija kausu.

Pietrandželo vēlējās palikt Sentluisā, un "Blues" vēlējās pagarināt līgumu ar savu kapteini. Turklāt abas puses spēja vienoties par līgumā iekļautajiem skaitļiem. Aizķeršanās radās citu nosacījumu dēļ. Pietrandželo gribēja, lai līgumā tiktu iekļauts punkts, kas bez paša piekrišanas viņu neļautu ne tikai aizmainīt, bet arī ievietot neaizsargāto spēlētāju sarakstā vai aizsūtīt uz fārmklubu.

"Ja tiek iekļauts šāds punkts, uzskatu, ka tad spēlētājam organizācijā ir lielāka teikšana pat par kluba īpašnieku. Nesaprotu loģiku. Saprotu, ka puiši negrib pārcelties uz citu pilsētu, bet doma, ka spēlētājam ir lielāka teikšana par īpašnieku, man neliekas loģiska. Biju gatavs iekļaut vienu kategoriju zemākus nosacījumus uz konkrētiem līguma gadiem. Bijām gatavi piekāpties un runāt par nosacījumiem, kurus nekad nebijām apsprieduši ar citiem spēlētājiem. Viņu uztvēru citādi kā jebkuru citu hokejistu, ar kuru man bijušas pārrunas," nojukušās sarunas iztirzāja "Blues" ģenerālmenedžeris Dags Ārmstrongs.

Trīs dienas vēlāk Pietrandželo dabūja, ko vēlējās Lasvegasā, kamēr Sentluisa pagājušajā sezonā netika playoff un tagad dodas neziņas virzienā. Daudzi vaino Ārmstronga principus un nevēlēšanos piekāpties. Jo īpaši tamdēļ, ka šāda punkta iekļaušana nav nekāds retums. NHL šosezon ir pat pieci hokejisti, kuri nesaņem vairāk par diviem miljoniem un kuriem līgumā iekļauts punkts, ka bez viņu atļaujas nav iespējams pašus izbīdīt no sastāva.

Vai Patriks Keins būs pirmais?
No gūžas operācijas atlabušais Patriks Keins, noslēdzoties novembrim, izdarīja izvēli un parakstīja līgumu uz vienu sezonu ar Detroitas "Red Wings". NHL vēsturē trešais rezultatīvākais amerikānis sācis ar diviem punktiem piecās spēlēs. Detroita varēja piedāvāt naudīgāku līgumu (2,75 miljoni, kam gan jāatņem sezonas izlaistā porcija), taču pats Keins apstiprināja – lomu spēlējusi arī iespēja atkal apvienot spēkus ar Aleksu Debrinketu.

Viņi līdzās aizvadīja piecas sezonas Čikāgas "Blackhawks" rindās. Formātā pieci pret pieci ar Keinu un Debrinketu laukumā Čikāga piecu sezonu garumā ieguva +7 vārtu bilanci. Laikā, kad laukumā neatradās ne Keins, ne Debrinkets, vārtu bilance bija -133.

Debrinkets sezonas ievada septiņās spēlēs iemeta deviņus vārtus un joprojām ir "Red Wings" rezultatīvākais spēlētājs. Savukārt Keins pārcietis operāciju, no kuras sekmīgi nav atkopies neviens NHL spēlētājs. Vai Keins ar senā cīņu biedra palīdzību kļūs par pirmo?

     [+] [-]

, 2023-12-15 23:09, pirms 4 mēnešiem
Interesants raksts. Paldies!