Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Dīvāna eksperti un nespēšana izturēt: kā Latvijas juniori juta līdzi kanādiešiem

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Dīvāna eksperti un nespēšana izturēt: kā Latvijas juniori juta līdzi kanādiešiem
Foto: IIHF

Sestdienas vakarā Latvijas junioru hokeja izlase izcīnīja uzvaru grupas svarīgākajā spēlē, ar 6:2 pieveicot Vāciju. Taču ceturtdaļfinālam ar to vēl bija par īsu – vajadzēja, lai vācieši dienu vēlāk netiek pie punktiem duelī pret Kanādu. Nervozā mačā piepildījās Latvijai vēlamais scenārijs.

Spēle sākās nelabvēlīgi Kanādai un tādējādi arī Latvijai – jau pirmajās sekundēs lielo noraidījumu nopelnīja pirmās maiņas uzbrucējs Konors Gīkijs, un vācieši vairākumā izvirzījās vadībā. Tieši vairākums bija Vācijas trumpis, tajā gūstot visus trīs vārtus.

48. minūtē Vācija panāca 3:3, bet tieši minūti vēlāk kanādieši atguva vadības grožus un beigās svinēja uzvaru ar 6:3. Trīs punkti ļāva Kanādai nodrošināt otro vietu grupā, bet Latvijai – otro reizi vēsturē sasniegt junioru pasaules čempionāta ceturtdaļfinālu.

"Vācieši labi turējās. Parūpējās, lai mums būtu stress. Vairs nevarēju izturēt un pēc otrā perioda izslēdzu ārā. Trešo vairs neskatījos. Gāju spēlēt fifu un sekoju līdzi rezultātam telefonā," teica komandas kapteinis Dans Ločmelis. Pretējā krastā bija aizsardzības līderis Niks Feņenko.

"Pirmos divus periodus vispār neskatījos, pat nesekoju līdzi rezultātam. Tad dzirdēju, ka ir baigi sīvā spēle, un trešo periodu ieslēdzu. Tad arī notika interesantākais. Likās, ka būs viegla uzvara Kanādai. Beigās jau viss sanāca. Cik redzēju, tad kanādieši arī izskatījās pārāki," pauda Feņenko. Kad vācieši vairākumā panāca 3:3, prātam cauri izskrējušas arī domas par izdzīvošanas spēli. "Paldies kanādiešiem, kuri pēc tam sameta."

Latvijas junioru izlases vārtsargu treneris Edgars Masaļskis norādīja, ka nebija plānojis skatīties Kanādas un Vācijas dueli, tomēr rezultāts spiedis ieslēgt maču.

"Viennozīmīgi nervozs vakars. Ieslēdzu, kad redzēju, ka kanādiešiem neiet nemaz tik viegli. Beigās par viņu vārtiem vajadzēja priecāties bez maz tāpat, kā priecājos par Latvijas vārtiem, stāvot uz soliņa," smaidīja Masaļskis. "Skatoties vēsu prātu nevarēju saglabāt. It kā neko nevari ietekmēt, bet nervozitāte bija."

Konkurentu spēlei visā garumā līdzi sekoja Kārlis Zirnis, galvenā trenera Arta Ābola asistents. "Interesants, aizraujošs hokejs. Intensīvāks vakars nekā bijām plānojuši. Vāciešiem viss gāja iekšā, vairākumā katrs metiens lidoja iekšā. Vācieši malači, labi spēlēja, bet Kanāda paveica savu darbu," teica Zirnis.

"Pie 3:3 bija domas: ko tie kanādieši tur dara!? Skatoties spēli, kļuvām par dīvāna ekspertiem," nosmējās Zirnis. "Viss labs, kas labi beidzas."

Minūti pēc trešajiem ielaistajiem vārtiem Kanādu vadībā atgrieza Žordans Dumē, uzbrucējs, kuru pagājušā gada vasarā draftēja Kolumbusas "Blue Jackets", bet pārsvaru dubultoja Maklins Selebrīni, kuram nākamajā draftā sola pirmo numuru. Ar četrās spēlēs savāktajiem astoņiem punktiem Selebrīni ir rezultatīvākais kanādietis Gēteborgā.

Latvijas komandas vairāki līderi bija vienojušies, ka spēli klātienē neapmeklēs. Ločmelis norādīja, ka nevēlējās nonākt situācijā, kādā 2022. gada augustā bija Slovākija. "Viņiem toreiz vajadzēja, lai mēs zaudējam Čehijai, bet mēs uzvarējām. Un tad kameras rādīja slovākus, kuri sēdēja tribīnēs, galvu saķēruši."

Sagaidījuši vajadzīgo iznākumu, Latvijas hokejisti kopīgi viesnīcā atzīmēja 2024. gada atnākšanu. Valdījušas galda spēles, priekšroku dodot Mafijai. Ločmelis kā labāko komandā izcēla rezervē palikušo Kristeru Ansonu ("Viņam ir tāds pokerfeiss, visas trīs reizes uzvarēja"), Feņenko smaidīja par trenera Artūra Āboliņa iespēto ("Viņš ļoti labi spēlēja. Nopietni – to vajag visās ziņās uzrakstīt, ka viņam baigi labi gāja!").

Pēc Jaunā gada atnākšanas hokejistiem bijusi iespēja satikties ar savām ģimenēm, bet jau 9:00 vajadzēja būt uz strīpas, lai pārceltos uz Gēteborgas otru halli, kur tiks aizvadīta ceturtdaļfināla cīņa pret amerikāņiem.

"Nav jau laika nekādām svinībām – jāgatavojas spēlei," teica Masaļskis. Kā norādīja Zirnis, tad amerikāņu analizēšana sākusies, kad vēl nemaz nebija zināms, vai Latvija spēlēs ceturtdaļfinālā – pirms Kanādas un Vācijas cīņas noslēguma. "Domājām pozitīvi – ka visam jānotiek. Sākām gatavoties. Laika ir maz, tāpēc jāliek informācija iekšā galvā."

"Arī šodien paskatījāmies Amerikas fragmentus. Salikām, ko gribam redzēt no savas puses. Paņēmām no norvēģiem, no citām komandām nianses, kopā ar Ābola pieredzi salikām savu plānu," teica Zirnis.