Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Latvijas U20 izlašu rezultatīvākie spēlētāji un viņu karjeru likteņi

Rolands Eliņš

Latvijas U20 izlašu rezultatīvākie spēlētāji un viņu karjeru likteņi
Dans Ločmelis, Renārs Krsatenbergs un Bogdans Hodass. Foto: LHF un IIHF

Aizvadīto pasaules hokeja čempionātu junioriem Latvijas izlasē kā rezultatīvākais noslēdza Dans Ločmelis, kurš tiešā veidā piedalījās 63% Latvijas U20 izlases vārtu guvumos un sekmēja ceturtdaļfināla sasniegšanu. Vēsture rāda, ka sniegums U20 izlasē visnotaļ loģiski korelē ar hokejista turpmākās karjeras sasniegtajiem augstumiem.

PČ2024 - Dans Ločmelis (5 spēlēs 2+3, izlasei 8. vieta)

Dans Ločmelis piedalījās savā trešajā junioru PČ un savu posmu U20 vecuma grupā pabeidza ar 17 PČ elites divīzijas spēlēm, kurās guva 10 punktus. Interesanti atzīmēt, ka Ločmelis junioru PČ šogad iemeta tikpat vārtus (divus) kā savā debijā pasaules čempionātā, kad sekmēja Latvijas izlases vēsturisko bronzu. Rēķini, kā gribi, bet visi trīs Latvijas izlašu rekordi pasaules čempionātos (lielajai izlasei bronza 2023. gadā, U20 izlasei 7. vieta 2022. gadā un U18 izlasei 7. vieta 2022. gadā) sasniegti ar Ločmeli sastāvā.

Pirms pusotra gada Bostonas "Bruins" draftētais uzbrucējs arī nupat kā aizvadītajā U20 PČ bija izlases līderis un uzņēmās kapteiņa pienākumus. Viņš guva piecus punktus, vēl četri punkti bija Sandim Vilmanim, kamēr nevienam citam nebija vairāk par punktiem. Grūti gan savākt punktus, ja ir tik maz gūto vārtu - Latvijas izlase Zviedrijā piecās spēlēs guva tikai astoņus vārtus, un Ločmelis piedalījās piecos no tiem.

Ločmelis loģiski spēlēja daudz un ar spēles laiku nedaudz virs 20 minūtēm vidēji spēlē bija 19. vietā turnīrā laukuma spēlētāju vidū, turklāt trešais visilgāk laukumā nodarbinātais starp uzbrucējiem. Ņemot vērā Ločmeļa lielo spēles laiku un lomu komandā, viņam gan bija salīdzinoši maz metienu pa vārtiem - seši metieni pa visu turnīru, tiesa, divi no tiem tika pārvērsti vārtu guvumos pret jauno čempionvienību ASV U20 izlasi.

PČ2023 - Bogdans Hodass (6 spēlēs 2+2, izlasei 9. vieta)

Mēdz teikt, ka, ja hokeja komandā rezultatīvākais ir aizsargs, tad jāuzdod jautājumi uzbrucējiem. PČ U20 2023. gada sastāvā Latvijas izlasē rezultatīvāko spēlētāju sarakstā priekšgalā bija uzreiz divi aizsargi. Bogdans Hodass iemeta divus vārtus un sakrāja četrus punktus, kamēr Gustavs Ozoliņš četrus punktus savāca ar četrām rezultatīvām piespēlēm.

Hodass šobrīd aizvada savu pēdējo sezonu Kanādas Rietumu hokeja līgā (WHL), kur viņš 36 spēlēs sakrājis 16 punktus. Tendences ziņā tas ir nedaudz mazāk nekā iepriekšējā sezonā, kad Latvijas aizsargam bija vairāk nekā vidēji puspunkts vidēji spēlē (35 punkti 56 spēlēs).

PČ2022 - Ralfs Bergmanis (5 spēlēs 3+2, izlasei 7. vieta)

Pēc triumfa Savienoto Valstu Hokeja līgā (USHL) 2022. gada vasarā Ralfs Bergmanis piedalījās īpašajā pasaules čempionātā. Īpašajā tādēļ, ka tas bija pārcelts no ziemas, kad Covid-19 pandēmija un infekcijas neļāva turnīru pabeigt. Īpašajā tādēļ, ka Latvija turnīra oriģināli plānotajos datumos tam nemaz nebija kvalificējusies. Īpašajā tādēļ, ka PČ2022 piedalījās tikai astoņas komandas, jo agresorvalstis Krievija un Baltkrievija bija diskvalificētas.

Šo turnīru Latvijas izlase pabeidza ar septīto vietu (savu visu laiku augstāko U20 vecuma grupā), un arī šajā turnīrā vārtu gūšanas vezumu visvairāk vilka aizsargi. Piecu Latvijas U20 rezultatīvāko spēlētāju sarakstā bija trīs aizsargi ar Bergmani priekšgalā, kurš iemeta gandrīz tikpat vārtus (trīs) nekā visi komandas uzbrucēji kopā (pieci).

Bergmanis tagad aizvada savu otro sezonu Vermontas universitātē NCAA, kur šosezon 17 spēlēs ticis pie septiņiem punktiem. Pagājušajā sezonā viņš debitēja arī Latvijas lielajā izlasē, piedaloties četros pārbaudes mačos.

PČ2022 - Raivis Ansons (5 spēlēs 4+5, izlasei 12. vieta)

Kā jau minēts, 2022. gads junioru hokejā sanāca interesants, un gada pirmajā pusē Latvijas U20 izlase vēl aizvadīja sacensības pirmajā divīzijā, kur iepriekš bija regulāra dalībniece (kas vēlreiz liek novērtēt pašreizējo vietu augstumu un nostiprināšanos elitē). Šajā turnīrā izdevās izcīnīt otro vietu, kas pavēra ceļu uz atgriešanos elites divīzijā, un šajā panākumā pārliecinoši rezultatīvākais bija Raivis Ansons. Viņš sakrāja deviņus punktus, kamēr nevienam citam šīs izlases sastāvā nebija vairāk par četriem.

Ansons pēc tam turpināja iesākto un 2022. gada vasarā izcīnīja Kanādas junioru hokeja prestižāko balvu - Memoriālo kausu, turklāt viņš Memoriālā kausa izcīņā bija 12. rezultatīvākais spēlētājs. Pitsburgas "Penguins" draftētais uzbrucējs pēc tam ielēca AHL vilcienā, kur tagad aizvada otro sezonu.

PČ2020 - Jānis Švanenbergs (5 spēlēs 3+5, izlasei 12. vieta)

Pirms pandēmijas, lai paceltos uz elites divīziju, pirmajā divīzijā derēja tikai pirmā vieta, un 2019. gada noslēgumā turnīrā Latvijas U20 izlasei nedaudz pietrūka, lai apsteigtu Austriju, kurai savstarpējā mačā sīvā cīņā tika zaudēts ar 1:2. Šajā izlases sastāvā rezultatīvākais bija Jānis Švanenbergs, kurš tobrīd vēl nebija debitējis Rīgas "Dinamo" sastāvā un bija viens no HK "Rīga" līderiem.

Švanenbergs pēc tam turpināja spēlēt Rīgas "Dinamo" sastāvā, izmēģināja spēkus Somijas augstākajā līgā un iepriekšējo pusotru sezonu pavadīja Ziemeļamerikas hokeja trešajā līmenī ECHL. Nesen viņš atgriezies Eiropā un tagad spēlē Slovākijā.

Šajā U20 izlases sastāvā bija vairāki spēlētāji, kuri turpina savas aktīvās hokejista gaitas un spēlē ārzemju klubos - Zabusovs, Grīnbergs, Fjodorovs, Ošenieks, Tumanovs utt. Lielajā izlasē Švanenbergs gan aizvadījis tikai trīs pārbaudes spēles.

PČ2019 - Viktors Jašunovs (5 spēlēs 3+3, izlasei 14. vieta)

Šajā turnīrā Latvijas izlase uzrādīja savu sliktāko rezultātu iepriekšējo 20 gadu laikā (pirms tam 14. vieta pasaulē bija 2004. gadā), un arī rezultativitāte nebija nekāda iespaidīgā - 11 vārti piecās pirmās divīzijas spēlēs (jeb vidēji 2.2 vārti spēlē). Viktors Jašunovs šajā sastāvā bija pārliecinoši rezultatīvākais, sakrājot divreiz vairāk punktu nekā tuvākais sekotājs (Daniels Bērziņš un Deniss Smirnovs, kuriem abiem bija pa trim punktiem).

Jašunovs turklāt to paveica 19 gadu vecumā un varēja piedalīties arī nākamajā U20 PČ, kurā Zviedrijā spēlējošais uzbrucējs savu rēķinu papildināja ar vēl diviem vārtiem. Taču pēc pandēmijas sākuma viņa karjerā sekoja lejupslīde, un iepriekš "Allsvenskan" debitējušais spēlētājs pievienojās Zviedrijas pēc spēka ceturtās līgas klubiem, kā arī pēc tam 2022. gadā tika pie vietas Francijas "Bordeuax" komandā, taču tajā nospēlēja tikai divus mačus. Pēc tam viņa hokejista karjera aprāvusies.

PČ 2018 - Emīls Ģēģeris (5 spēlēs 3+2, izlasei 12. vieta)

Uzreiz gan jāatzīmē, ka šajā turnīrā Latvijas U20 izlasē piecus punktus savāca trīs spēlētāji - papildus Ģēģerim, kurš guva visvairāk vārtu, tikpat punktu bija arī Denisam Smirnovam un Paulam Svaram. Turklāt izlases labākā vārtu guvēja gods bija pavisam citam spēlētājam - Renāram Krastenbergam, kurš pēc tam Latvijas lielās izlases sastāvā piedalījies trīs PČ un olimpiskajās spēlēs.

Šīs izlases sastāvā bija vairāki spēlētāji, kuri pēc tam debitēja ļoti solīda līmeņa ārzemju klubos - KHL, Šveicē, ECHL, arī Francijā, kur tagad jau trīs sezonas spēlē Ģēģeris. Viņš 2019. gadā izcīnīja vietu Latvijas izlases sastāvā PČ, tam sekoja divas pilnas sezonas Rīgas "Dinamo" KHL, taču pēc iziešanas no U23 vecuma nākamais uzrāviens nav sekojis. Gēģeris rezultatīvi spēlē Francijā, kur divarpus sezonu laikā savācis 82 punktus, taču Latvijas izlasē piedalījies tikai pāris pārbaudes mačos, kamēr viņa tā laika U20 izlases komandas biedri Krastenbergs, Smirnovs un Bergmanis bijuši jau vairākos PČ.

PČ 2017 - Renārs Krastenbergs (sešās spēlēs 3+1, izlasei 10. vieta)

1997.g. dzimošo hokejistu gads Latvijā bija visnotaļ spēcīgs, un šī izlase bija tikusi pie tiesībām spēlēt elites divīzijā. Tur apakšgrupas svarīgākajā spēlē ar 2:4 tika zaudēts Slovākijai, kamēr pārspēlēs par palikšanu elitē nepaveicās, ka pretim stājās Somijas valstsvienība (1:2 un 1:4). Lai arī šī U20 izlase palika bez uzvarām PČ, no tās sastāva izauguši vairāki hokejisti, kas šobrīd ir stabilas Latvijas izlases vērtības - Rūdolfs Balcers, Kristaps Zīle, Kārlis Čukste, Mārtiņš Dzierkals, Deniss Smirnovs, Kristiāns Rubīns, tāpat izlasē bija šobrīd pieklājīgos Eiropas līmeņa klubos spēlējošie Eduards Tralmaks, Maksims Ponamarenko, Filips Buncis, kamēr vārtos bija Gustavs Grigals un Mareks Mitens.

Taču par izlases rezultatīvāko šajā turnīrā kļuba 1998. gada pašā nogalē dzimušais Krastenbergs, kurš vienīgais iemeta vairāk nekā vienus vārtus. Krastenbergs par sevi pēc tam lika runāt arī ECHL, kur aizvadīja divas rezultatīvas sezonas, taču nāca pandēmija un atgriešanās Eiropā, kur viņš dažus mačus aizvadīja KHL, bet pārsvarā spēlējis Austrijas komandās. Krastenbergs izcēlās savu sniegumu Pekinas OS, kur bija Latvijas izlases rezultatīvākais spēlētājs, taču attiecīgs turpinājums izrāvienam nesekoja - divos nākamajos PČ viņam 13 spēlēs nulle punktu, tiesa, PČ bronzas medaļa kaklā.

PČ 2016 - Rodrigo Ābols (piecās spēlēs 4+1, izlasei 11. vieta)

Uzvarot visās piecās pirmās divīzijas spēlēs un iekrājot vārtu statistiku 20:7, šī Latvijas U20 izlase droši nokārtoja gaidīto atgriešanos elites divīzijā. Turnīrs tika pabeigts ar apskaužamu rezultativitāti vidēji četri vārti spēlē, ko līdz šim tā arī nav izdevies atkārtot, un tas tika paveikts ar sabalansētu uzbrukumu, kurā vismaz trīs punktus turnīrā guva deviņi dažādi spēlētāji.

Visvairāk iemeta Rodrigo Ābols, kuram aktīvi talkā nāca vairāki jaunākie 1997. gada hokejisti. Ābols tobrīd jau bija pilnvērtīgi debitējis lielajā izlasē un aizvadījis ļoti rezultatīvu sezonu Kanādas junioru hokejā, taču pēc 20 gadu sasniegšanas atgriezās Eiropā, kur pamazām nostabilizējās Zviedrijas augstākajā līgā. Vienu sezonu vēlreiz izmēģinājis spēkus AHL, Ābols šobrīd droši saucams par vienu no Latvijas spēcīgākajiem spēlētājiem Eiropas hokejā.
Vērts atzīmēt, ka no šīs U20 izlases (pagaidām) četri vīri vēlāk izcīnīja spēles laiku NHL - to paveica Balcers, Rubīns, vārtsargs Matīss Kivlenieks un Uvis Balinskis, kurš toreiz U20 izlasē rezultatīvāko spēlētāju sarakstā bija meklējams pašā apakšā, taču šobrīd ir vienīgais ar aktīvu NHL līgumu.

PČ 2015 - Edgars Homjakovs (piecās spēlēs 2+3, izlasei 13. vieta)

Arī šajā U20 izlases sastāvā netrūkst uzvārdu, kas šobrīd labi pazīstami Latvijas hokeja elitē, taču viņiem (Ābolam, Dzierkalam, Rubīnam, Čukstem, Balceram) tas vēl nebija īstais gads. Toreiz Itālijā U20 izlase neaizvadīja pašu veiksmīgāko čempionātu, pirmajā divīzijā uzvarot tikai divās spēlēs no piecām, neskatoties uz Matīsa Kivlenieka teicamo sniegumu vārtos (viņš tika atzīts par turnīra labāko vārtsargu).

Par rezultatīvāko Latvijas izlasē kļuva Edgars Homjakovs, kuram karjeras turpinājums neizvērtās tik spožs kā dažiem viņa tā laika U20 izlases komandas biedriem. Homjakovs pāris sezonas uzspēlēja Francijas līgā, atgriezās Latvijā uz pāris sezonām, kur kļuva par OHL sezonas rezultatīvākā spēlētāju, bet tagad jau vairākus gadus nobāzējies Vācijas zemākā līmeņa līgās.

Latvijas U20 izlases rezultāti

GadsVieta pasaulē
PČ 20248. vieta
PČ 20239. vieta
PČ 20227. vieta
PČ 202012. vieta
PČ 201914. vieta
PČ 201812. vieta
PČ 201710. vieta
PČ 201611. vieta
PČ 201513. vieta

  +4 [+] [-]

, 2024-01-11 11:36, pirms 4 mēnešiem
Nu aritmētiski, ja godīgi, Latvijas U-20 ir tur pat, kur pirms kara (pieskaitot Krieviju un Baltkrieviju tur pat vien ap 10. vietu ir). Bet atkal - tādai mazai valstiņai tas ir liels panākums, ka junioru vecumā izdodas turēties ap TOP 10.

  +2 [+] [-]

, 2024-01-11 13:52, pirms 4 mēnešiem
Kāpēc hokejā pieņemat, ka Baltkrievija visos gadījumos būtu priekšā mūsu izlasei?

     [+] [-]

, 2024-01-11 14:27, pirms 4 mēnešiem
tornis rakstīja: Nu aritmētiski, ja godīgi, Latvijas U-20 ir tur pat, kur pirms kara (pieskaitot Krieviju un Baltkrieviju tur pat vien ap 10. vietu ir). Bet atkal - tādai mazai valstiņai tas ir liels panākums, ka junioru vecumā izdodas turēties ap TOP 10.
Tev sūdīgi ar to aritmētiku

Paskaties raksta beigās tabuliņu un parēķini vēlreiz.

     [+] [-]

, 2024-01-11 14:29, pirms 4 mēnešiem
guntis86 rakstīja: Kāpēc hokejā pieņemat, ka Baltkrievija visos gadījumos būtu priekšā mūsu izlasei?
Pēdējos pāris gadus Baltkrievija spēlē pret mums būtu līdzīgs pretinieks un nelieli favorīti, jo ir diezgan liels jauno talantu vilnis, kas gan nenozīmē, ka viņi mūs apsteigtu, jo ar lielu iespēju mēs būtu otrā apakšgrupā

     [+] [-]

, 2024-01-11 14:37, pirms 4 mēnešiem
To 7,9,8 vietu pilnīgi noteikti būtu grūti sasniegt ar krieviem un baltkrieviem. Ar krieviem elitē faktiski būtu tas pats lifts, kas iepriekš augšā/lejā komandai, kas uzvar divīziju zemāk. Tagad ir tā ka sanāk divas līdzīgas komandas, kas izsitās par vietas saglabāšanu.

  +1 [+] [-]

, 2024-01-12 14:23, pirms 4 mēnešiem
Šim rakstam derētu cits virsraksts. “Kad trūkst ideju, nošpikošu no sportaziņas.com”
Tur pirms dažām dienām bija tāds pats raksts, tikai par 2017 gada u20 izlasi 😅

  -1 [+] [-]

, 2024-01-12 18:38, pirms 4 mēnešiem
Būtu krievi ar baltkrieviem mēs tur nebūtu

     [+] [-]

, 2024-01-12 20:15, pirms 4 mēnešiem
krievi ar baltkrieviem turpmāk spēlēs tikai savā starpā, civilizētā pasaulē tiem lopiem nav vietas

     [+] [-]

, 2024-01-21 10:06, pirms 3 mēnešiem
Baltkrievija ir tāda paša lifta komanda kā pārējās elites otrā līmeņa komandas,kuru galvenais uzdevums -noturēties elitē.Mūs ,protams,ieskaitot.