Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:844, Did:0, useCase: 3

Aizsardzība, pašaizliedzība, vārtsargi

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Aizsardzība, pašaizliedzība, vārtsargi
Artim Ābolam ir pamats smaidīt - Rīgas "Dinamo" sezonu sākusi ar četrām uzvarām un nav zaudējusi vairāk par vieniem vārtiem
Foto: Raimonds Volonts, Dinamo Rīga

Kontinentālās hokeja līgas klubs Rīgas "Dinamo" pirmo reizi vēsturē regulāro čempionātu ievadīja ar četrām uzvarām pēc kārtas un izcīnīja 13 no pieejamajiem 15 punktiem. Aizsardzība, pašaizliedzība, vārtsargi - tie ir galvenie rīdzinieku trumpji.

Pagājušajā sezonā Kontinentālās hokeja līgas klubs Rīgas "Dinamo" pirmo reizi nekvalificējās Gagarina kausam. Lai sasniegtu 13 punktu robežu, ar desmit spēlēm septembrī nepietika. Savukārt jaunajā sezonā 13 punkti ir kabatā jau pēc pirmajiem pieciem mačiem. Kas bijis līdzšinējo panākumu pamatā?

Tāpat kā pērn, arī šajā sezonā daudz runāts par mikroklimatu komandas iekšienē. Šoreiz pozitīvā zīmē, un centra uzbrucējs Andris Džeriņš uzskata, ka labais noskaņojums nav tikai panākumu dēļ: "Nekoncentrējamies uzvarām. Panākumi vai neveiksmes, bet mikroklimatu cenšamies saglabāt labvēlīgu. Tā ir viena no panākuma atslēgām, jo neviena komanda nav uzvarējusi visos mačos. Zaudējumi būs, un tad talkā nāks pozitīvās emocijas, mikroklimats un komandas kodols - viens otru atbalstīsim."

Starp uzbrucējiem vairāk par Džeriņu (18:09) laukumā pavada tikai viņa partneris Gints Meija (18:36), un abu kontā pēc pirmajām divām spēlēm bija divi rezultatīvi raidījumi. Tomēr tas nav iemesls ieslīgšanai pašapmierinātībā - pēdējā treniņā visilgāk laukumā palika tieši Džeriņš un Meija, kā arī no savainojumiem atlabušais Māris Bičevskis, kuram priekšā cīņa par iekļūšanu sastāvā.

Pārbaudes spēļu laikā par vietu zem Saules spēkojās arī centra uzbrucējs Vitālijs Pavlovs. "Kļūdas ir, un treneris par tām visu laiku atgādina. Vairāk jāspēlē ar galvu," pēc pēdējā un vienīgā mača Latvijas Dzelzceļa kausā sacīja Pavlovs. Viņam vieta ceturtajā virknējumā atradās tikai pēc Aleksandra Ņiživija savainojuma, bet 24 gadus vecais hokejists transformāciju par malējo uzbrucēju izmantoja ar uzviju.

Piecās spēlēs četras rezultatīvas piespēles izdarījušais Pavlovs nostiprinājies maiņā kopā ar Kailu Vilsonu un Marselu Hosu. Sezonas pirmā izbraukuma noslēgumā tieši viņi laukumā devās kā pirmie, bet pirmajos mačos šajā lomā iejutās pagājušās sezonas līderi Pols Šehura un Miks Indrašis, kā arī jaunpienācējs Marcels Haščāks.

Taču slovākam treniņā nepaveicās - pēc spēcīga metiena no zilās līnijas viņam pa kāju trāpīja ripa, un tagad bez hokeja jāiztiek četras nedēļas. Tādējādi virknējumā atgriezās Roberts Bukarts, kurš kopā ar Šehuru un Indraši pavadīja lielāko daļu sagatavošanās posma. Maiņa atkal kļuvusi par tehniskāko "Dinamo" rindās, taču Zeme ir apaļa - ja tiek dots, kas cits tiek atņemts.

"Bukijs nodemonstrējis labu un pārliecinošu sniegumu. Bet mums kā maiņai, kurā ir trīs tehniski uzbrucēji, jāpārliecinās, ka aizsardzības zonā esam atbildīgi un cīnāmies par visām ripām. Par vārtu guvumiem nesatraucamies, jo tie nāks, taču jāstrādā arī aizsardzībā," pārmaiņas raksturoja Šehura.

Visi Rīgas "Dinamo" hokejisti panākumu atslēgu meklēja tieši spēlē aizsardzībā, un pelnīti - mazāk par rīdziniekiem ielaidusi tika pēdējo divu gadu čempione Maskavas "Dynamo". "Spēlējam kā komanda un labi darbojamies aizsardzībā - vieni vārti katrā spēlē ir labs rādītājs. Turam ripu ārpus saviem vārtiem un iemetam to pretinieku cietoksnī tad, kad tas nepieciešams visvairāk," turpināja Šehura.

Kanādietis arī izcēla vārtsargu sniegumu. Mikaels Telkvists ar 95,7% atvairīto metienu šobrīd ieņem piekto vietu līgā, taču zviedram svarīgākas ir komandas izcīnītās uzvaras. "Par savu sniegumu jūtos labi, taču galvenais, lai tiekam pie panākumiem. Klišeja, bet patiesība," pauda vārtsargs, kurš slavēja komandas biedrus par sniegumu aizsardzībā un prasmi aizvadīt labas trešās trešdaļas.

Acīmredzami, ka Telkvistam par labu nācis Rīgas "Dinamo" treneru pirms sezonas nospraustais - zviedrs ir pārliecinošs pirmais numurs, bet čehs Jakubs Sedlāčeks pie teikšanas tiks retāk. Pārliecība ir starp galvenajiem vārtsarga atribūtiem.

Tiesa, Sedlāčeks jau paspējis debitēt Kontinentālajā hokeja līgā ar uzvaru, un Telkvists rotāciju vērtēja ar atzinīgiem vārdiem: "Paskatoties, cik daudz spēļu aizvadīsim septembrī un oktobrī, tas jāsauc par gudru lēmumu."

Lai gan rīdziniekiem izdevies sakrāt 13 no pieejamajiem 15 punktiem, joprojām ir vieta progresam, neslēpj hokejisti. "Nekad nav ideāli. Vajadzētu realizēt momentus, pēdējā spēle aizsardzībā noteikti nebija mūsu līmenis, tāpēc gribētos nospēlēt labāk. Varbūt tas bija nogurums, jo izbraukums tuvojās noslēgumam un čaļi juta, ka mājas jau ir pavisam tuvu," sacīja Džeriņš.

Tikai viens no 15 metieniem rezultatīvs padevies Marselam Hosam, un arī šajā gadījumā ir iespējas izaugsmei. "Nepatīk runāt par savu sniegumu, bet vienmēr var labāk. Mēģināšu darīt visu, lai būtu labāk," apņēmības pilns atzina Vārtu karalis.

Iespējams, snaiperis noderību apliecinās mirklī, kad tā būs nepieciešama visvairāk. Nav šaubu, ka tāds pienāks.

"Ilgajā sezonā būs reizes, kad radīsies grūtības. Taču arī sarežģītās situācijās ir jāsaglabā pārliecība un jābūt pozitīviem," pauda Šehura, kurš pirms sezonas tika izvēlēts kā viens no kapteiņa Sanda Ozoliņa palīgiem. Ne velti...

  +1 [+] [-]

, 2013-09-17 10:29, pirms 11 gadiem
Par uzvaru!!! Prozīt!!!

     [+] [-]

, 2013-09-17 10:38, pirms 11 gadiem
slavas dziesmas turpinās - bet šodien būs tikai sestā no piecdesmit plus regulārās sezonas sēlēm. var taču pagaidīt pirmās desmit spēles un tad sākt runāt par tendencēm... ceru, ka šodien veiksies!

  -1 [+] [-]

, 2013-09-17 10:51, pirms 11 gadiem
šodien esot ābolu diena, tad nu ceru ka puiši pratīsies iepriecināt savu treneri...

     [+] [-]

, 2013-09-17 11:25, pirms 11 gadiem
Tikai Rīga, tikai Dinamo!

     [+] [-]

, 2013-09-17 11:53, pirms 11 gadiem
Jadara viss lai pec iespejas atrak nodrosinatu vietu playoff,ceru ka noturesimies augsgala ari tabula

  +2 [+] [-]

, 2013-09-17 11:59, pirms 11 gadiem
"Bukijs nodemonstrējis labu un pārliecinošu sniegumu. Bet mums kā maiņai, kurā ir trīs tehniski uzbrucēji, jāpārliecinās, ka aizsardzības zonā esam atbildīgi un cīnāmies par visām ripām. Par vārtu guvumiem nesatraucamies, jo tie nāks, taču jāstrādā arī aizsardzībā," pārmaiņas raksturoja Šehura.

Pols zin ,ko runā . Viņš ir apēdis ne vienu vien pudu sāls aizokēana hoķī, kur neskatoties uz spožiem meistariem pirmajā vietā tomēr ir aizsardzības hokejs . Un visi normālie līdzjutēji nevis bļāvēji - glõri saprot, ka tāds hoķis ir panākumu atslēga. Diemžēl, tikai Szczechura ir vienīgais , kas no savas maiņas uzbrucējiem aizsardzībā atstrādā līdz galam.( Bukarts aizsardzībā nekāds, arī Indrašim ir problēmas) Kā sacīt jāsaka - Pols rukā par trim A te daži jau brēc, kāpēc Pols nemet katrā spēlē trīs golus kā Vilsons . Sakiet paldies, ka mums ir tik pašaizliedzīgs un atbildīgs leģionārs, kas nemaz tik bieži negadās

     [+] [-]

, 2013-09-17 12:07, pirms 11 gadiem
12.setembris DONBASS-DINAMO R 2-4 !!!( Artim Ābolam ir pamats smaidīt - Rīgas "Dinamo" sezonu sākusi ar četrām uzvarām un nav zaudējusi vairāk par vieniem vārtiem). Autor , kaut nedaudz iepaziisties ar rezultaatiem , pirms cep rakstinus

     [+] [-]

, 2013-09-17 12:25, pirms 11 gadiem
Zemekis rakstīja: slavas dziesmas turpinās - bet šodien būs tikai sestā no piecdesmit plus regulārās sezonas sēlēm. var taču pagaidīt pirmās desmit spēles un tad sākt runāt par tendencēm... ceru, ka šodien veiksies!
Neviens jau nedzied, tikai aprunājas ar spēlētājiem un secina faktus par spēlēm, kas jau aiz muguras... nezinu vai tu rūpīgi vispār lasīji rakstu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-09-17 13:49, pirms 11 gadiem
fall in love rakstīja: Neviens jau nedzied, tikai aprunājas ar spēlētājiem un secina faktus par spēlēm, kas jau aiz muguras... nezinu vai tu rūpīgi vispār lasīji rakstu
Lasīju, lasīju. Sports tomēr ir māņticīgs - tāpēc man neptaīk šī runāšana par labo sezonas sākumu. Vakar beidzot mēdijos izlīda Savickis, kuram vispār vajadzētu paklusēt, jo pagājušajā gadā jau tika sarunāts diviem gadiem uz priekšu.

     [+] [-]

, 2013-09-17 16:41, pirms 11 gadiem
76 rakstīja: šodien esot ābolu diena, tad nu ceru ka puiši pratīsies iepriecināt savu treneri...
Ne tikai ābolu diena, bet arī ābolu gads