Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:369, Did:0, useCase: 3

Spīts diktē "Masters" turnīra tempu, iegūst trīs sitienu pārsvaru

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Spīts diktē "Masters" turnīra tempu, iegūst trīs sitienu pārsvaru
Džordans Spīts ar savu kediju Maiklu Grelleru
Foto: Reuters/Scanpix

Ceturtdien Ogastā startēja sezonas pirmais golfa "major" turnīrs – "Masters". Prestižo sacensību ievadā trīs sitienu pārsvaru iekrāja jaunais ASV golfa talants, 21 gadu vecais Džordans Spīts, kuram ir rezultāts -8.

Turnīra pirmajā dienā bija ļoti labi apstākļi augstvērtīgu rezultātu sasniegšanai, daudzi golferi mīksto "grīnu" arī steidza izmantot. Pēc pirmajām 18 bedrītēm visiem pa priekšu ar savu labāko rezultātu "major" turnīru raundos soļo Džordans Spīts, kurš Ogastā ieradās ar ļoti labu formu – pēdējos trīs turnīros viena uzvara un divas otrās vietas.

Spīts izcēlās ar deviņiem "birdie", kas viņam ir jauns rekords vienā "major" turnīru raundā, iepriekš vienas dienas laikā vairāk par sešiem nespējot trāpīt. Džordanam vienīgais misēklis gadījās 15. bedrītē, kurā raunda vienīgais "bogey".

Spīts pirms gada pēdējo raundu sāka dalītā līdera godā ar topošo čempionu Babu Vatsonu, bet finišēja 2. vietā, savam tautietim zaudējot trīs sitienus.

Atrašanās "Masters" vadībā pēc pirmā raunda gan uzreiz negarantē zaļās žaketes iegūšanu. Šajā turnīrā ir īpaša vēsture – kopš 1980. gada tikai trīs spēlētāji uzvarējuši, esot vadībā pēc pirmās dienas. Seve Baljesteross to paveica 1980. gadā, Bens Krenšo 1984. gadā, bet pēdējais bija Trevors Imelmans 2008. gadā.

Spītam trīs sitienus zaudē Ērnijs Elss (vienubrīd pēc "eagle" 12. bedrītē ar -6 kļuva par līderi), tāpat -5 ir arī amerikānim Čārlijam Hofmanam, anglim Džastinam Rouzam un Austrālijas golferim Džeisonam Dejam. Rouzs ar Hofmanu startēja agrajās grupās un ilgi bija līderu godā, bet 2011. gadā Ogastā 2. vietu izcīnījušais Dejs labam rezultātam pieteicās ar pieciem "birdie" pēc kārtas no 12. bedrītes, turklāt Džeisonam izdevās tikt pat līdz -6, taču pēdējā bedrītē "bogey" lika samierināties ar 2. pozīcijas dalīšanu ar vēl diviem golferiem.

Ranga pirmais numurs Rorijam Makilrojam, kurš šajā nedēļas nogalē lūko kļūt par sesto golferi ar "Grand Slam" jeb uzvarām visos četros "major" turnīros, pēc pirmās dienas rezultāts -1, kas dod dalītu 18. vietu. Pēdējo divu "major" turnīru uzvarētājs pēc pirmā raunda atzina, ka bija uztraucies. Ziemeļīrijas golferis Ogastā labāko rezultātu sasniedza pirms 12 mēnešiem, kad ieņēma dalītu 8. vietu.

Tāds pats rezultāts arī abiem Vatsoniem. Pagājušā gada čempions Baba Vatsons, kurš Ogastas laukumā uzvarējis divos no pēdējiem trim gadiem, pēc pirmās dienas neslēpa, ka raunda izskaņā bija noguris. Tā rezultātā viņam pēdējās divās bedrītēs daudz kļūdu. Ja 17. bedrītē izdevās saglābt PAR, tad pēdējā tas neizdevās, vienu sitienu tomēr zaudējot.

Tikmēr 1977. un 1981. gada uzvarētājs Toms Vatsons šonedēļ nozīmīgajā turnīrā laboja vienu no vecuma rekordiem. Viņš 65 gadu un septiņu mēnešu vecumā kļuva par vecāko golferi, kurš "Masters" sacensībās kādu no raundiem izgājis ar rezultātu zem PAR. Vatsonam ceturtdien bija nepieciešami 71 sitieni. Iepriekšējais rekords piederēja Semam Snīdam, kurš tādu pašu rezultātu iespēja 3. un 4. raundā 1974. gada turnīrā, tobrīd būdams 61 gadu un 10 mēnešus vecs.

Pēdējais "Grand Slam" iespēja Taigers Vudss, kuram tas izdevās 2000. gadā "Open" turnīrā. Amerikānis šogad spēlējis ļoti maz – pirms ierašanās Ogastā viņa kontā bija tikai 47 izietas bedrītes 2015. gada sezonā. Vudss pirms "Masters" nespēlēja divus mēnešus, bet pirmā uzstāšanās pēc tik ilgas pauzes viņam sanāca samērā raiba – lieliski sitieni mijās ar drausmīgiem (trāpīšana kokos, ūdenī utt.). Tā rezultātā četrkārtējais turnīra čempions piektdienu sāks ar +1, kas ir 41. labākais rezultāts. Vudss savu pēdējo zaļo žaketi ieguva pirms apaļiem 10 gadiem, bet pēdējo no 14 "major" tituliem izcīnīja 2008. gada vasarā "US Open".

"Masters 2015" pirmās dienas līderi

VGolferisValsts+/-
1.Džordans SpītsASV-8
2.Čārlijs HofmansASV-5
Džastins RouzsAnglija-5
Ērnijs ElssDĀR-5
Džeisons DejsAustrālija-5
6.Rasels HenlijsASV-4
Serhio GarsijaSpānija-4
8.Bils HāssASV-3
Pols KeisijsAnglija-3
Vebs SimpsonsASV-3
Raiens PālmersASV-3

Visi rezultāti redzami šeit.