Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Citāti: Riherts skarbi par saviem futbolistiem, Zuntners par Ventspils mentālo spēku

Citāti: Riherts skarbi par saviem futbolistiem, Zuntners par Ventspils mentālo spēku
Vladislavs Fjodorovs un Andris Riherts
Foto: Nora Krevņeva-Baibakova

Svētdien un pirmdien aizvadītas "SynotTip" futbola Virslīgas 17. kārtas spēles, kurās uzvaras izcīnīja "Riga", "Ventspils" un RFS komandas. Piedāvājam galveno treneru pēcspēles komentārus.

"Metta"/LU - "Riga" 0:2 (video šeit)

Kristaps Blanks, "Riga" treneris: "Prieks par trim punktiem. Visiem šeit ir grūti spēlēt. Lai gan rezultāts bija 2:0, spēles gaita bija tāda, ka viens gols šur tur un spēle varēja kļūt haotiskāka. Prieks, ka novadījām spēli līdz uzvarai un turpinājām uzvaru sēriju, neielaidām vārtus. Diemžēl Darko Lemajičam turpinās neveiksmīga sērija - atkal neizmantoja iespēju, pats pārdzīvo. Uzticējām viņam 11 metru soda sitienu, cerējām, ka viņš iegūs impulsu, pārliecību par saviem spēkiem, tomēr viņš arī to nerealizēja un pārliecība varbūt aizgāja pat lejā. Uzbrucējam pārliecību dot gūtie vārti - ceram, ka šī sērija lūzīs un viņš atgūs pārliecību. Tomēr mums bija vēl viena pendele, to realizējām, 2:0 jau pēc pirmā puslaika. Otrajā puslaikā mēģinājām vēl gūt vārtus, bet kaut kur pavirši nospēlējām. Tomēr galvenais trīs punkti."

Vai "Riga" šobrīd ir visu laiku labākā komanda? "Nevarētu teikt, ka citus gadus bija slikts kolektīvs. Vienkārši tā ir sanācis, ka tieši šajā gadā izcīnām uzvaras, un katra nākamā uzvara dod pārliecību, liela uzvaru sērija. Puiši izpilda trenera prasības un arī paši aizvien labāk jūt viens otru. Viss kopā." Vai samazinājusies spriedze salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem? "Spriedze klubā vienmēr ir, katru dienu. Ja kāds domā, ka spriedzes nav, varu teikt, ka tā ir katru dienu - arī tikko vēl pēc spēles pat pēc uzvaras tā bija."

Rakels? "Denisam bija maza mikrotrauma, gribējām pasaudzēt, vēl daudz spēļu priekšā. Nākamajā spēlē noteikti būs vismaz mača pieteikumā." Laizāns? "Diemžēl pret RFS dabūja traumu potītes rajonā. Ilga rehabilitācija, pēc tam joprojām sajuta sāpes, pēc atkārtotas pārbaudes nācās veikt operāciju. Izskatās, ka Oļegs šogad vairs neatgriezīsies laukumā. Deivisa palikšana rezervē? "Viņam nācās nokārtot darīšanas ārzemēs, un viņš izlaida divus treniņus. Spēļu būs daudz, jāmāk sadalīt spēkus."

Andris Riherts, "Mettas"/LU galvenais treneris: "Par spēli nav ko runāt. Par apkārt spēlei notiekošo - paldies par labi organizētu spēli. Šie līdzjutēji nebija pelnījuši šādu komandu. Kas padevās vissliktāk? "Varētu pateikt, kas sanāca labāk. Vissliktāk - tur viss pēc kārtas, jebkura īpašība nepadevās." Pirmā pendele kā lūzuma punkts? "Tam bija jābūt lūzuma punktam uz mūsu pusi - pēc tam, kad vārtsargs atsit 11 metru soda sitienu, parasti ir pacēlums. Tā vietā mēs uz līdzenas vietas nopelnām otro pendeli uz saviem vārtiem. Mugurkauls, stingrība mums šobrīd nepiemīt, turpinām "labi dzīvot" tālāk. Ivanovs? Viņš labi skrien, bet divcīņu ailē labāk neskatīties..." Seriba? "Viņš uz saviem vārtiem nopelnīja divas pendeles. Nebija viņa diena."

Trako spēļu [3:4 pret "Spartaku", izrauts neizšķirts un uzvara pendelēs kausa izcīņā Daugavpilī - aut.] iespaids? "Nekas jau tur traks nebija. Guvām sešus vārtus divās spēlēs, bet ielaidām septiņus. Nekas ekstra nebija - nevinnējām ne vienu, ne otru spēli. Daugavpilī nodevām līdz neizšķirtam un bijām veiksmīgāki pendelēs. Daugavpils vienkārši neticēja savai uzvarai. Kausa pusfināls? Līdz tam vēl tālu, bet šī komanda, kas spēlēja šodien... iesaku nemaz neorganizēt spēli un ierakstīt tehnisko zaudējumu."

RFS - "Jelgava" 1:0 (video šeit)

Marians Pahars, "Jelgavas" galvenais treneris: "Zaudējām kārtējo spēli un nevaru būt priecīgs par to. Negribam zaudēt, bet izdarījām visu, lai RFS nebūtu viegli. Divās trijās pozīcijās puiši neparādīja visu, ko spēj. Tas arī ietekmē, ka bija 0:1. Protams, RFS ir kvalitatīva komanda, kas spēj izmantot vienu no nedaudziem momentiem, un ar to ir pietiekami, lai uzvarētu šo spēli. Darījām visu, lai uzvarētu - bija momenti, bija spiediens, taču diemžēl viņi šodien bija labāki."

Valds Dambrausks, RFS galvenais treneris: "Ļoti grūta un svarīga uzvara. Apsveicu arī savu kolēģi, jo viņa komanda parādīja savu elastību taktikā - ja nemaldos, viņi pirmo reizi sezonā izmantoja formāciju 4-5-1 [Pahars ar smaidu apstiprina - aut.], un tas mūsu dzīvi padarīja ārkārtīgi sarežģītu, jo viņi noslēdza visas brīvās zonas. Arī flangi bija aizvēri, kuri parasti mums deva labumu. "Jelgavai" bija laba spēle un manam kolēģim tas bija labs mēģinājums - esmu priecīgs, ka tomēr izdevās uzvarēt, turklāt noturēt vārtus sausus."

Marian, kāpēc pārgāji uz 4-5-1? "Viegli atbildēt - mums principā nebija citu opciju, jo diemžēl ir daudz traumēto. Protams, otrs iemesls ir RFS spēks šogad - gribējām aizvērt brīvās zonas. Tomēr jau no pirmajām minūtēm viņi būtībā spēlēja ar pieciem uzbrucējiem - Šergelašvili devās virsū mūsu centa aizsargiem, kas mums bija mazliet pārsteidzoši. Pirmajās 15-20 minūtēs tam pilnībā nebijām gatavi. Tas principā izšķīra spēli, jo šajā laikā zaudējām vārtus."

4-5-1 apgūšana īsā laikā? "Jelgava izmantoja šo formāciju, pirms es atnācu. Ne visi, bet daudzi bija šo shēmu pieredzējuši. Strādājām pie tās, bet nevar teikt, ka izdevās, jo spēli zaudējām." Lazdiņa, Kozlova, Ulimbaševa prombūtne? "Jā, Lazdiņš un Kozlovs savainoti, bet Ulimbaševam liegts spēlēt, jo viņš pie mums ir īrē un pieder RFS. Tas pats ar Hvoiņicki. Lazdiņam ir Ahilleja cīpslas savainojums un tas var būt uz ilgu. Liels zaudējums mums. Taču atrādījām šodien melno puiku [Eisdenu] un viņš izskatās kārtībā. Cerēsim uz viņu un uz jauno gruzīnu." Rafaļskis beidzot pamatsastāvā? "Neplānojām viņu uz visu spēli, bet tās gaitā redzējām, ka viņš ir gatavs. Viņš ir kvalitatīvs un mūsu komandai nozīmīgs spēlētājs."

Ko varējāt izdarīt šodien labāk? "Tikai vienu lietu - jā, visi centās, bet varējām būt labāki tādā ziņā, ja ikviens atdotu 100% katrā epizodē. Piemēram, mūsu uzbrucējs [Kurtišs] varēja gūt vārtus - iespējas viņam bija. Diemžēl pāris epizodēs viņš mazliet iemiga. Ielaistajos vārtos arī - viens mazs koncentrēšanās trūkums. Kopumā puiši spēlēja labi un viņiem nebija daudz laika pierast jaunajai formācijai. Taču kurš gan var būt laimīgs, ja zaudējam spēli..."

Cik ļoti bija jūtams trīs diskvalificēto pamatsastāva spēlētāju trūkums? Dambrausks: "Jā, viņi visi mums ir svarīgi, taču mums ir plašs sastāvs un viena futbolista iztrūkums ir iespēja citam. Esmu priecīgs, kā spēlēja pārējie. Šergelašvili šodien spēlēja citā pozīcijā - kā centra pussargs, bet brīžiem pat kā viltus devītnieks [false 9], un viņš paveica lielu darba apjomu. Tai pašā laikā, protams, iztrūkstošie Vačiberadze, Kļuškins un Savičs būtu pastiprinājums jebkurai komandai Virslīgā. Esmu priecīgs, ka manā rīcībā ir tāds sastāva dziļums."

Vai ir lepnums par ļoti cienījamo "Žalgira" sniegumu Eiropas līgā pret "Sevilla" [0:1]? Dambrausks: "Jā, esmu ļoti lepns. Uzskatu, ka daži no spēlētājiem aizvadīja savu labāko spēli karjerā. Domāju, jūs visi redzējāt, kā "Sevilla" vakar Spānijas Superkausā spēlēja pret "Barcelona" [1:2 ļoti sīvā cīņā - aut.], pierādot savas lieliskās kvalitātes. Ceru un ticu, ka ceturtdien atbildes spēlē "Žalgiris" padarīs visu Lietuvu lepnu. Apzinos, ka tas būs grūti un būs tādi, kas teikts, ka tas izdarāms tikai sapņos, taču man patīk teikt, ka tas ir neiespējami tikai tad, kad nav izdevies. Zinu, ka stadions būs pārpildīts, biļetes jau ir izpārdotas, ceru uz fanu palīdzību. "Žalgira" labs sniegums būtu pozitīvi ne tikai Lietuvas, bet visam Baltijas futbolam. Tas pierādītu, ka nav jābūt bailēm - mums nav jābaidās ne no viena, varam spēlēt pret jebkuru." Attiecības ar "Žalgiri"? "Manas visas domas šobrīd ir par RFS, bet tāpat kā jebkura cita bijušā kluba sakarā, man ir saglabājušās labas attiecības. Saprotams, ka ar bijušajiem spēlētājiem saglabāju kontaktus - apsveicam viens otru ar uzvarām, uzturam kontaktus."

Eliveltu pievienošanās? Dambrausks: "Protams, ja ir iespēja tikt pie šāda spēlētāja, tu to panāc. Pazīstu viņu četrus gadus, kopš pirmās dienas Lietuvā. "Žalgirī" kopā izcīnījām septiņas trofejas. Zinu viņa spējas un raksturu. Zinu visu par viņu un viņam ir lieliskas prasmes. Viņam tikai nepieciešams laiks, lai iepazītu komandu. Ticu, ka viņš var dot labumu ne tikai RFS, bet visam Latvijas futbolam, jo ticu, ka ikviens līdzjutējs un žurnālists labprāt redz savā čempionātā spēlējam labu futbolistu."

"Ventspils" - "Liepāja"/"Mogo" 1:0 (video šeit)

Mareks Zuntners, "Liepājas" treneris: "Diemžēl jāapsveic "Ventspili" ar pelnītu uzvaru jau otro reizi. Bija deja vu sajūtas - likās, ka šīs epizodes jau esmu redzējis. Līdzīgas emocijas, līdzīgi momenti pavisam nesen [atsaucas uz kausa maču, kas arī līdzīgā manierē tika zaudēts ar 0:1 - aut.]. Mēs atkal iesākām labi, savācām iniciatīvu. Izveidojām epizodes, no kurām bija jāizspiež vairāk. Tās bija epizodes, kurās izskrējām 3 pret 3, 4 pret 3, 3 pret 2. Tālākais jau atkarīgs no individuālās meistarības un mums atkal pietrūka pēdējās piespēles, pēdējā sitiena. Reizēm kāda piespēle bija lieka. Diemžēl nākas runāt par to, kas pietrūka. Tāpēc arī otro spēli palikām uz nulles uzbrukumā, kā arī neizturam līdz galam aizsardzībā." Vai pārsteidza Mordatenko došanās laukumā? "Nē, pazīstam spēlētājus, pazīstam komandu. Taču mēs vairāk koncentrējamies uz spēlētāju izvietojumu, nevis konkrētu spēlētāju personībām. "Ventspils" pelnīti uzvarēja - nevis spēles ziņā, bet abu maču galotnēs pierādot, ka ir mentāli spēcīgāki."

Dejans Vukičevičs, "Ventspils" galvenais treneris: "Domāju, uzvarējām pelnīti, jo spēlējām labāk, pretiniekam nedodot 100% iespējas, kamēr mums daži momenti bija. Pirmās 15-20 minūtes nebija tādas, kādas gribējām, bet pamazām sniegumu uzlabojām un pēc tam jau bijām ievērojami labāki, tāpēc arī uzvarējām. Divreiz pēc kārtas tādu pretinieku kā "Liepāja" nav vienkārši uzvarēt. Mums ir problēmas ar vietējiem futbolistiem - Rugins, Koļesovs, Rečickis ir savainoti. Divi no viņiem spēlē vidējā līnijā, tāpēc šodien tur ieliku Mamā. Ceru, Rugins ātri būs atpakaļ, mūsu līderis, kapteinis. Viņa prombūtnē vidū bija problēmas." Mordatenko? "Pat apsvēru likt viņu pamatsastāvā, taču viņam nebija spēļu prakses. Zinu viņa futbola vēsturi - pirms pusotra mēneša teicu viņam, ka tas viss ir pagātnē un viņš tiks pie iespējas, ja trenēsies profesionāli. Tiesa, brīdinājumu, ka varēs te būt tikai tad, ja nekas tamlīdzīgs vairs neatkārtosies. Un viņš ļoti strādā. Pirms uzmainīšanas teicu viņam: "Tās ir tavas 15 minūtes." Pēc gūtajiem vārtiem un pēc spēles teicu viņam: "Nosvini kā pieaudzis cilvēks - atceries, ka jau rīt treniņš."

Adeleki Akinjemi? "Mums visiem ir grūtāk nekā viņam. Grūtāk ģērbtuvēs tiem, kas strādā cītīgi, nekā viņam, kurš šodien atgriezās. Tomēr uzskatu viņu par bērnu, un katrs no mums var pieļaut kļūdu. Šodien likt viņu sastāvā bija risks, taču nevaru ignorēt viņa kvalitātes un teicu, ja viņš var dot labumu komandai, tad viņam jābūt laukumā. Ceru, tagad šī situācija atrisināsies - viņam ir līgums ar klubu un saistības ir jāpilda. Kad Akinjemi atgriezās, viņa aģents teica, ka tā ir dāvana mūsu kluba prezidentam dzimšanas dienā. Es tā neteiktu - viņš vispirms savāca viņu un tagad atdeva atpakaļ. Kas gan tā par dāvanu?


, 2018-08-15 21:07, pirms 6 gadiem
A.Riherts komentē: " .. Šie līdzjutēji nebija pelnījuši šādu komandu .. Vissliktāk - tur viss pēc kārtas, jebkura īpašība nepadevās .. Mugurkauls, stingrība mums šobrīd nepiemīt, turpinām "labi dzīvot" tālāk .. šī komanda, kas spēlēja šodien... iesaku nemaz neorganizēt spēli un ierakstīt tehnisko zaudējumu.."

Principā iznīcinošs komentārs, saprotams. Bet nesaprotu kontekstu - pats Riherts taču it kā ir arī galvenais treneris un tātad komentē savu darbu - tā ir viņa ilgi vāktā un gatavotā komanda! vai arī pats sev darba līgumā ierakstījis, ka aizliegts atkāpties? kaut kāda šizofrēnija sanāk ..
, 2018-08-15 23:21, pirms 6 gadiem
Lai Lukjanovs spēlē pamatsastāvā pret Jelgavu. Tomēr guva vārtus pret RFS.
, 2018-08-16 09:52, pirms 6 gadiem
SAVUS FUTBOLISTUS VAJAG UZMUNDRINĀT , NEVIS NONIECINĀT!
NAV NĀKOTNES ŠĀDAI KOMANDAI!
, 2018-08-16 20:33, pirms 6 gadiem
andrea rakstīja: SAVUS FUTBOLISTUS VAJAG UZMUNDRINĀT , NEVIS NONIECINĀT!
NAV NĀKOTNES ŠĀDAI KOMANDAI!
Tieši tā! Es arī iesaku, līdzīgi kā iepriekšējā komentārā rakstīja - nevis neorganizēt spēli, bet atkāpties un dot iespēju vadīt komandu un organizēt spēles citam. Cik ilgi tās augstprātīgās dzēlības turpināsies?
Mirklis no "Liepājas" un "Jelgavas" spēles. Foto: FK Liepāja
47

Video tiesneši izlabo paši sevi, "Liepāja" iesit vairāk, taču zaudē "Jelgavai"

Kārtējo reizi šosezon neizteiksmīgu sniegumu parādīja Tamaza Pertijas trenētā "Liepāja", savā laukumā spēli uzsākot tikai ar diviem Latvijas futbolistiem sākumsastāvā un beigās ar 0:1 piekāpjoties kopvērtējuma pēdējā ailē esošajai "Jelgavai".
Ismaels Diomande. Foto: Sanita Ieva Sparāne/RFS
15

RFS sarūpē "Grobiņai" pirmo lielo sakāvi Virslīgā

"TonyBet" futbola Virslīgas pārceltajā mačā RFS Liepājā ar 4:0 pārspēja līgas jaunpienācēju "Grobiņu/LFS", kas ļaus RFS astotās kārtas beigas sagaidīt kā līgas līderei. "Grobiņai" līdz ar šo neveiksmi aprāvusies trīs nezaudēto spēļu sērija.
Leu Gaušu pret Raivi Skrebelu. Foto: Jānis Līgats/Valmiera FC
27

"Daugavpils" sniega dienā uzvar Valmierā un atgriežas Virslīgas trijniekā

Par vēl vienu pārsteigumu "TonyBet" Virslīgā parūpējušies "Daugavpils" futbolisti, kuri ar rezultātu 1:0 uzvarēja Valmierā un apsteidza mājiniekus arī turnīra tabulā, atgriežoties trešajā pozīcijā.