Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2739, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Finālturnīra grupu turnīra izloze - Serbija un Irāna jau var modelēt

Finālturnīra grupu turnīra izloze - Serbija un Irāna jau var modelēt
Izlozes ģenerālmēģinājums
Foto: Reuters/Scanpix

Piektdien plkst.17:00 Maskavā sāksies 2018. gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīra izlozes ceremonija. 32 dalībnieces tiks salozētas astoņās grupās pa četrām izlasēm katrā. Saprotams, ka izlozes rezultātu variantu ir ārkārtīgi daudz, tomēr dažām komandām ir lielāki ierobežojumi un attiecīgi varianti mazāk.

Statistiķi sarēķinājuši, ka kopumā pastāv 2 446 825 173 810 000 (vārdiem - 2.4 kvadriljoni) varianti, kā 32 komandas var izvietoties grupās. Tas, ja nozīme ir grupu secībai (kas tālāk ietekmē "play-off" sietu), bet ja grupu secība neinteresē, tad ir "tikai" 485 481 185 280 (vārdiem - 485 miljardi) variantu. Tā ka laikam šeit es tos visus neatspoguļošu. Atliek tikai pieminēt, ka reālākais vienas grupas sastāvs ir Brazīlija, Meksika, Dānija, Serbija un varbūtība ir... 1.25% jeb vienā gadījumā no 80.

Tomēr kaut minimālas aprises mēs izlozei iezīmēt varam, jo, pirmkārt, ir zināmi grozi (OK, tas pats par sevi), bet, otrkārt, ir ierobežojumi attiecībā uz viena reģiona pārstāvniecību grupā. Proti, no Āfrikas (CAF), Āzijas (AFC), Dienvidamerikas (CONMEBOL) un Ziemeļamerikas (CONCACAF) ikvienā grupā drīkst būt, maksimums, viena pārstāve, savukārt no Eiropas (UEFA) nevienā grupā nedrīkst būt vairāk par divām komandām.

Zemāk attēloju grozus, viena reģiona pārstāves iezīmējot vienā krāsā - tālāk jau būs vienkāršāk kombinēt.

Ja gribam no šī izvilkt divas izlases, kurām nokļūt vienā grupā ir visreālāk, tad tās ir Irāna un Nigērija/Maroka (viena no Āfrikas komandām). Kāpēc? Palūkojiet - Irāna savā grozā ir vienīgā Āzijas pārstāve (dzeltenā krāsa) un tai ir ļoti ierobežota izvēle starp ceturtā groza komandām. Četras nevar būt, jo arī ir no Āzijas, bet vēl jau jāņem vērā, ka Nigērija un Maroka no trešā groza, kur ir Irāna, nevar tikt pie trim komandām no Āfrikas. Statistiķi sarēķinājuši, ka pastāv 29.4% varbūtība, ka Irāna būs grupā ar Nigēriju un 29.4% varbūtība, ka Irāna būs grupā ar Maroku. Citiem vārdiem sakot, ir 58.8% varbūtība, ka Irāna nokļūs grupā ar kādu no šīm divām Āfrikas izlasēm.

Turpretī vismazākā varbūtība Serbijai nokļūt vienā grupā ar Zviedriju, Islandi vai Dāniju - 2.5% varbūtība katrai. Ja ieskatīsieties tai pašā krāsainajā attēlā, sapratīsiet, kāpēc tā. Serbijai grupā drīkst būt ne vairāk par vienu citu Eiropas komandu un pirmajā grozā tādas ir sešas no astoņām, arī otrajā grozā Eiropas komandu ir daudz (vēl ir papildus sarežģītāki iemesli, jo izloze būs kā viena liela notikumu ķēdīte, ņemot vērā, ka visam jāsaliekas tā, lai nebūtu reģiona pārstāvniecības pārkāpumu).

Ja nu tomēr izkrīt 7.5% un Serbija nokļūst vienā grupā ar kādu no minētā trio, tad grupā klāt arī garantēta Brazīlija vai Argentīna no pirmā groza, kā arī Meksika no otrā groza, jo otrajā grozā pārējās komandas ir tikai no Eiropas un Dienvidamerikas. Tāpēc arī tāds paradokss - no vienas puses Serbijai ir tikai 2.5% varbūtība tikt grupā ar kādu no minētajām trim komandām, bet tai pašā laikā tieši ar Serbiju ierindā ir ticamākais (skatīt pirmo rindkopu) grupas sastāvs. Jo ja izkrīt tie 2.5%, tad pārējos grozos variantu dažādības praktiski nav un viss "saliekas kā vajag".

Ņemot vērā pirmā groza viendabību (sešas no astoņām ir Eiropas komandas), katrai otrā groza komandai no Eiropas (Spānija, Anglija, Šveice, Horvātija) ir 40% varbūtība tikt grupā ar Brazīliju vai Argentīnu. Minētajā Eiropas kvartetā, visticamāk (80%), meklējama pa vienai pretiniecei Argentīnai un Brazīlijai. Vienīgais variants, lai no šī Eiropas kvarteta tikai viena tiktu pie Argentīnas vai Brazīlijas, ir tāds, ka otru savāc Meksika (20%), jo otrajā grozā ir arī trīs Dienvidamerikas komandas, kuras Argentīnu/Brazīliju nevar iegūt.

Jau tika pieminēta Serbija. Meklējot potenciālās pretinieces, šai izlasei kopumā (nevis skatoties uz konkrētu citu vienu grozu) ir ierobežotākā izvēle. Jā, teorētiski Serbija var tikt pie jebkuras no pretiniecēm (no pirmajiem trim groziem), bet, ja paskatās pēc varbūtībām: (1) no trešā groza tikai 7.5% varbūtība tikt pie Dānijas, Islandes, Zviedrijas, attiecīgi trīs Āfrikas komandas (57.3%, ka kāda no tām), kā arī Irāna (21.8%) un Kostarika (13.5%) ir ticamākās pretinieces, (2) no otrā groza tikai 26%, ka Serbija iegūs kādu no Eiropas kvarteta (atgādinu, Spānija, Šveice, Anglija, Horvātija), bet ticamākais ir kādas Dienvidamerikas trio (Peru, Kolumbija, Urugvaja) iegūšana (48%) vai Meksika (26.1%). Jūtiet atšķirību - 26% iegūt Meksiku vai tikpat liela varbūtība kādu no četrām Eiropas komandām?, (3) no pirmā groza 58.7% varbūtība iegūt kādu no sešām Eiropas komandām un 41.3% varbūtība tikt pie Brazīlijas vai Argentīnas.

Noslēgumā mana versija par nosacītu Nāves grupu un Pastaigas grupu:
Nāves grupa: Brazīlija, Spānija, Dānija, Nigērija.
Pastaigas grupa: Krievija, Peru, Tunisija, Panama.


, 2017-11-30 04:55, pirms 6 gadiem
Par daudz komandu, lai rēķinātu kas nu būs. Lai jau matemātiķi papriecājas, bet izloze saliks visu pa vietām un tad varēs spriest kurā izlasēm nosacīti paveicies un kuras kritīs nāves grupās.
, 2017-11-30 04:57, pirms 6 gadiem
Pie pak...Čempionāts šinī valstelī ir apkaunojums!
, 2017-11-30 05:06, pirms 6 gadiem
Kam tur būtu
pastaiga?
Slēpts komentārs: Maikl30
, 2017-11-30 07:38, pirms 6 gadiem
cepums autoram par krāsu izveli, āzijas pārstavji dzelteni, āfrikani brūni...
, 2017-11-30 08:47, pirms 6 gadiem
Maikl30 rakstīja: Tu esi konkrets apkaunojums, cilveki brauc baudit svetkus un skatities futbolu, nevis iedzilinaties politika!!!!!
Te iet runa par dopingu sportā nevis politiku!
, 2017-11-30 10:24, pirms 6 gadiem
Pastaigas grupa: Krievija, Peru, Tunisija, Panama.
--------
Krievus kaut vai "atpūtas grupā" - viņi tāpat būs brīvi jau pēc 3 spēlēm.
, 2017-11-30 10:44, pirms 6 gadiem
Kāpēc neviena vārda par to ar ko Latviju var salozēt???
, 2017-11-30 11:21, pirms 6 gadiem
VietējaisMurisDzīvelīgs rakstīja: Kāpēc neviena vārda par to ar ko Latviju var salozēt???
Tāpēc ka lohs tu esi
, 2017-11-30 11:23, pirms 6 gadiem
6 izlasēm var paveikties ar grupu izlozi , ja no pirmā groza dabūs Krievus vai Poļus
, 2017-11-30 12:31, pirms 6 gadiem
Ja FIFA, kā parasti, ļaus mājiniekiem padzert zālītes, tad nekāda vieglā pastaiga peruāņiem tur nesanāks.
, 2017-11-30 15:15, pirms 6 gadiem
Raksts pilnīgi bezjēdzīgs un diezgan sviestains.
Kā vēl pastaigas grupa un krāsas takā bērnu grāmatiņa būtu kaut kāda bļin autor kaut ko sadzēries?
, 2017-11-30 17:02, pirms 6 gadiem
Krievija pasaule čempionātā skatīties no 10 minūtes
https://www.youtube.com/watch?v=r6T...
, 2017-11-30 17:04, pirms 6 gadiem
šito zvēru ar vajag pārbaudīt uz dopingu
, 2017-11-30 20:06, pirms 6 gadiem
Priekš kam kaut ko iezīmēt?
Rīt būs izloze, tad arī uzzināsiet.
Francijas izlase svin pasaules čempionu titulu. Foto: Sputnik/Scanpix
6

Pasaules kausu futbolā skatījusies gandrīz puse pasaules iedzīvotāju

Šī gada Pasaules kausa finālturnīru futbolā skatījušies 3,57 miljardi cilvēku, kas ir gandrīz puse no pasaules populācijas.
Vitālijs Mutko. Foto: TASS / Scanpix

Mutko pamet Krievijas Futbola federācijas prezidenta amatu

Krievijas Futbola federācijas prezidents Vitālijs Mutko, kurš ir arī Krievijas premjerministra vietnieks, turējis iepriekš doto solījumu un paziņojis par atkāpšanos no amata.
Viens no pasaules čempiones Francijas līderiem Pols Pogbā. Foto: EMPICS Sport/Scanpix
35

Pētījums: populārākā sporta veida statusu Latvijā atguvis futbols

Kā liecina mediju aģentūras "Mindshare" veiktā pētījuma rezultāti, kā populārāko no sporta veidiem Latvijas iedzīvotāji 2018. gadā ierindojuši futbolu. Apjomīgais “Latvijas sporta veidu tops” šoruden izveidots jau septīto reizi, un tajā apkopoti dati par sporta nozares aktualitātēm un attīstības tendencēm kopš 2009. gada. Šogad pētījuma ietvaros analizēti 55 sporta veidi, kuru popularitātes indekss noteikts, balstoties uz sabiedrības aktīvo un pasīvo līdzdalību, sporta veidu statistiskajiem rādītājiem, kā arī kopējo sporta notikumu auditoriju TV un interneta vidē.