Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Labklājības ministrs Augulis aktualizē jautājumu par sportistu sociālo aizsardzību

Jānis Celmiņš

Labklājības ministrs Augulis aktualizē jautājumu par sportistu sociālo aizsardzību
Uldis Augulis. Foto: Labklājības ministrija

Šodien, 24.janvārī Labklājības ministrs Uldis Augulis apmeklēja Latvijas Olimpisko vienību (LOV) un tikās ar LOV valdes locekli Daniēlu Nātriņu. Tās laikā tika pārrunāts LOV sportistiem aktuālais sociālo garantiju jautājums, ņemot vērā, ka šobrīd LOV atlēti un treneri saņem pabalstus, kas neveido sociālo garantiju iemaksas. Vienlaikus tika pārrunāts jautājums par likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikto izņēmuma piemērošanu profesionālajiem sportistiem un tā atbilstību nozares prasībām.

Labklājības ministrs Uldis Augulis uzsver, ka “ kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju ir aktīvāk jāizstrādā vajadzīgās likumdošanas iniciatīvas Sporta likuma jaunajā redakcijā, lai sakārtotu sportistu sociālo aizsardzību un stimulētu sportistus pieņemt lēmumu jau laicīgi rūpēties par savu sociālo aizsardzību”.

2023.gada janvārī ir reģistrēti 243 profesionālie sportisti un nav neviena profesionāla sportista, kas ir brīvprātīgi pievienojies pensiju apdrošināšanai. Sporta likuma 19.pants nosaka, ka profesionāls sportists ir fiziska persona, kas uz darba līguma pamata un par nolīgto samaksu gatavojas sporta sacensībām un piedalās tajā. Profesionāls sportists ir darba ņēmējs, un viņam ir noteikts valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) objekts, kas no 2020.gada 1.janvāra ir 860 euro.

Tāpat tikšanās laikā tika pārrunāta paralimpisko sportistu un cilvēku ar īpašām vajadzībām pieejamības nodrošināšana sporta infrastruktūras objektos nacionālajās sporta bāzēs un šīs problēmas risināšanas iespējamie tālākie soļi.

Labklājības ministrs Uldis Augulis pauda cerību, ka LOV turpinās veiksmīgi veicināt Latvijas labāko atlētu sagatavošanos Olimpiskajām spēlēm un attīstīs sporta medicīnas pakalpojuma nodrošināšanu arvien augstākā līmenī.

Informāciju sagatavoja:
Egils Zariņš, Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists