Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Mackeviča: "Skvošs sen bija pelnījis būt olimpiskajās spēlēs, tas ir interesantāks par tenisu"

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Mackeviča: "Skvošs sen bija pelnījis būt olimpiskajās spēlēs, tas ir interesantāks par tenisu"
Publicitātes foto.

Pēc Starptautiskā olimpiskās komitejas (SOK) lēmuma šā mēneša vidū pirmo reizi olimpisko spēļu vēsturē skvošs ir iekļauts šajās pasaules lielākajās sacensībās, debitējot olimpiskajās spēlēs 2028. gadā Losandželosā. Par šādu lēmumu ir sajūsmā skvoša sabiedrība, ieskaitot arī vienīgo Latvijas profesionālo skvoša spēlētāju Inetu Mackeviču.

Gan Latvijas, gan Eiropas, gan pasaules skvoša federāciju pārstāvji, gan skvoša profesionāļi ar sajūsmu un “beidzot!” sajūtu sagaidījuši šo SOK lēmumu. Skvoša organizācijas un spēlētāji jau daudzu gadu garumā centušies dažādos līmeņos lobēt, popularizēt, skaidrot skvoša spēles būtību, dinamismu, izplatību pasaulē, lai skvošs tiktu iekļauts olimpiskajās spēlēs. Vairākkārt tas nonācis līdz “īsajam sarakstam” pirms galīgās balsošanas, tostarp, lemjot par spēlēm Londonā, Tokijā un gaidāmajām spēlēm Parīzē 2024. gadā, bet līdz funkcionāru sapratnei un sirdīm līdz šim neizdevās aizklauvēties.

“Bija prieks pamosties ar ziņu, ka skvošs iekļauts olimpiskajās spēlēs, tas ir ļoti ilgi gaidīts lēmums skvoša pasaulē,” teic vienīgā Latvijas profesionālā skvoša spēlētāja Ineta Mackeviča. “Daudzi brīnās, ka skvošs nav olimpiskais sporta veids, daudzuprāt tas ir daudz interesantāks par tenisu, jo ir ļoti dinamisks. Skvošs jau sen bija pelnījis būt olimpiskajās spēlēs, bet, ņemot vērā līdzšinējos centienus, līdz par brīdim, kad runas par skvoša iekļaušanu tika oficiāli apstiprinātas, centos nesapriecāties. Vēl jāgaida informācija par to, kādi būs kritēriji dalībnieku atlasei, sastāvam, un tad, droši vien, būs jāgatavojas – būs jauns mērķis. Cerams, ka tas arī palīdzēs skvošam attīstīties gan pasaulē, gan Latvijā,” spriež Mackeviča. Viņa jau apmēram gadu dzīvo, trenējas un trenē ASV. Ineta plāno turpināt piedalīties Pasaules skvoša asociācijas (PSA) turnīros, pamatā ASV notiekošajos.

Par skvoša sacensību norisi, valstu kvotām un citām niansēm vēl lems spēļu rīkotāji. Gadījumā, ja sacensībās piedalītos 64 spēlētājas, Ineta izredzes kvalificēties dalībai būtu reālākas nekā iekļaušanās 32 dalībnieču tabulā. Pašlaik Mackeviča PSA reitingā atrodas 54. vietā. Tā kā virs viņas reitingā ir 21 spēlētāja no Ēģiptes, bet vairāk par četrām vietām pat dominējošajai valstij atvēlētas netiktu, vēl ir 11 spēlētājas no Lielbritānijas, 5 no ASV, olimpiskais sapnis nav nereāls.

“Skvoša iekļaušana olimpiskajās spēlēs ir ļoti nozīmīgs un šī sporta entuziastu sen gaidīts notikums. Lai arī skvošu jau šobrīd regulāri spēlē 20 miljoni pasaules iedzīvotāju 185 valstīs, kļūstot par olimpisko sportu, skvoša popularitāte būtiski augs, piesaistot jaunus fanus un sportistus globālā līmenī, kas noteikti rezultēsies arī lielākā pieejamā finansējuma apjomā sporta attīstībai gan starptautiski, gan Latvijā. Ceram, ka skvoša sacensības olimpiskajās spēlēs iedvesmos arvien vairāk juniorus izmēģināt skvošu, potenciāli palielinot jauno talantu skaitu un nodrošinot veiksmīgu sporta attīstību nākotnē,” cerīgs ir Latvijas Skvoša federācijas valdes priekšsēdētājs Māris Macijevskis.

PSA prezidente Zena Voldridža paudusi sajūsmu par skvoša iekļaušanu OS, sakot, ka skvošs ir apbrīnojami dinamisks, daudzveidīgs un prasošs sports, kurš perfekti atbilst olimpiskajām spēlēm. PSA izpilddirektors Aleks Gougs to raksturo kā “būtisku pagrieziena punktu skvoša attīstības ceļā, kas varētu likt mūsu spēlētājiem iedvesmot, aizraut pasauli, demonstrējot savas neticamās spējas un atlētismu uz lielākās pasaules sporta skatuves”.

Līdz ar skvošu Losandželosas spēlēs debitēs arī karogfutbols jeb bezkontakta amerikāņu futbols, spēlēs pēc vairāk kā simts gadu pārtraukuma atgriezīsies krikets un lakross, pēc īsākas pauzes – arī beisbols un softbols. Diemžēl, nav garantijas, ka skvošs tāpat kā šie pārējie sporta veidi olimpiskajās spēlēs ir uz palikšanu.

Informāciju sagatavoja
Baiba Lulle
Latvijas Skvoša federācija

     [+] [-]

, 2023-10-21 15:28, pirms pusgada
Mackeviča laikam zina visu cilvēku viedokļus, kas ir interesantāks? Man, piemēram, teniss, šķiet interesantāks. Šādus apgalvojumus var teikt tikai par sevi nevis vispārināt.

  -1 [+] [-]

, 2023-10-21 15:30, pirms pusgada
"Gadījumā, ja sacensībās piedalītos 64 spēlētājas, Ineta izredzes kvalificēties dalībai būtu reālākas nekā iekļaušanās 32 dalībnieču tabulā."

Kāpēc rakstā nav atsauce, ka šī ģeniālisma autors ir Egils Levits?

  -1 [+] [-]

, 2023-10-21 15:37, pirms pusgada
" Pašlaik Mackeviča PSA reitingā atrodas 54. vietā. Tā kā virs viņas reitingā ir 21 spēlētāja no Ēģiptes..."

Šis ļoti daudz pasaka par skvoša kā sporta veida attīstību un popularitāti. Izskatās pēc nišas hobija fiziskās aktivitātes, ko daži lielākie aktīvisti šaurā lokā padara par sportu.

Palabojiet, ja kļūdos.

     [+] [-]

, 2023-10-22 08:10, pirms pusgada
Skvoša bija modes tendence priekš tautas pirms gadiem 20, taču neatņēma tenisam popularitāti, jo cerētais bizness neaizgāja. Man ir liela aizdoma, ka šobrīd šo modes nišu aizņem padels un lielā mērā skvošu pazudinās, ja tas neaizķersies pa nopietnam olimpiskajās spēlēs.