Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Apskats: 2013.gada labākie sportisti 30 pasaules valstīs. Kas viņi ir un ko viņi paveikuši?

Jau kādu brīdi esam iesoļojuši jaunajā – 2014.gadā. Tiek sumināti aizvadītā gada labākie un veiksmīgākie dažādu jomu pārstāvji, un arī sports nav izņēmums. Citviet gada spīdekļus uzzinājām jau novembrī un decembrī, bet citur līdz tam vēl kāds brīdis jāpagaida, piemēram, Jaunzēlandē balvas tiks sadalītas 13.februārī, bet Fidži - 9 dienas vēlāk.
Ne visās valstīs ir vienāda balvu sadalīšanas struktūra. Ir valstis, kur gada labākie sportisti tiek noteikti gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē, kā tas ir, piemēram, Latvijā. Ir valstis, kur bez šīm abām nominācijām nosaka arī Gada personību jeb Gada cilvēku sportā. Vēl citur vīrieši un sievietes startē vienā kopējā kategorijā, un tiek noteikts viens labākais sportists.
Piedāvāju ielūkoties, kuri sportisti 2013.gadā tikuši atzīti par labākajiem 30 pasaules valstīs. Ko viņi paveikuši un kas bija viņu konkurenti?

#SportistsSporta veids/disciplīnaSportisteSporta veids/disciplīna
1.Huans Martins del Potroteniss--
2.Dāvids AlabafutbolsAnna Feningerekalnu slēpošana
3.Frederiks van LierdetriatlonsKirstena Flipkensateniss
4.Horhe ZarifsburāšanaPoliana Jokimotopeldēšana
5.Ivo Angelovsgrieķu-romiešu cīņa--
6.--Maja Jagereloka šaušana
7.Kamerons van der Burgs peldēšanaMapaseka Makhaņja skriešana
Itumelens Khune* futbols--
8.Tonijs PārkersbasketbolsMariona Bartoliteniss
9.Mario MandžukičsfutbolsSandra Perkovičadiska mešana
10.Nikolajs NovosjolovspaukošanaJūlija Beļajevapaukošana
11.Gilvi Sigurdsonsfutbols--
12.Useins Bolts sprintsŠellija Anna Freizere-Praisa sprints
13.Milošs Raoničs tenissEižēnija Bušāra teniss
Džons Kornišs* kanādiešu futbols--
14.Ezekiels Kemboišķēršļu skrējiensEdna Kiplagataskriešana
Simons Čenoro*skriešana--
15.Nairo KintanariteņbraukšanaKaterina Ibergenetrīssoļlēkšana
16.Martins DukursskeletonsAnastasija Grigorjevabrīvā cīņa
17.Rūta Meilutītepeldēšana--
18.DIrks BokelstriatlonsKristīne Majerusariteņbraukšana
19.--Urancecega Mjenhbatinadžudo
20.Epke Zonderlandssporta vingrošanaMarianna Vosa riteņbraukšana
21.Emils Hegle SvensensbiatlonsSuzanna Petersenagolfs
Magnuss Karlsens*šahs--
22.Justīne Kovaļčikadistanču slēpošana--
23.Rui KoštariteņbraukšanaSāra Moreiraskriešana
24.Peters Sagansriteņbraukšana--
25.Peters PrevcstramplīnlēkšanaTina Mazekalnu slēpošana
26.Tero Pitkemeki šķēpmešana--
27.Dario Koloņja distanču slēpošanaDžūlija Šteingrubere mākslas vingrošana
28.Dāniels Ģurta peldēšanaKatinka Hošču peldēšana
29.Roberts Hartings diska mešanaKristīne Obergfolašķēpmešana
30.Samsons Muripo karatēSāra Bleka teniss
Sāra Bleka* teniss

 

1. Argentīna


Huans Martins del Potro (Foto: delponews.com)

Argentīnas Gada balvā sportā tiek noteikti labākie sportisti daudzos sporta veidos. Mums saistošākie balvu saņēmēji varētu būt „Labākais ārzemēs spēlējošais futbolists” – Lionels Messi, ‘’Labākais basketbolists’’ – Manu Džinobili un ‘’Labākais tenisists’’ – Huans Martins del Potro. Pēdējais saņēma arī galveno balvu – titulu ‘’Argentīnas gada sportists’’. ATP ranga 5.numurs Huans Martins del Potro. Aizvadītajā sezonāizcīnīja4 ATP 500 turnīru titulus (Roterdamā, Vašingtonā, Tokijā un Bāzelē), sasniedza Indianvelsas un Šanhajas Masters turnīru finālus, kā arī Vimbldonas un Sinsinati pusfinālus. Viņš spēja uzvarēt visus top4 tenisistus - Džokoviču, Nadalu, Federeru un Mareju. Pagājušajā gadā pret Del Potro Roterdamas ATP 500 turnīra 2.kārtā spēlēja arī Ernests Gulbis, piedzīvojot zaudējumu divos setos.

2. Austrija


Dāvids Alaba un Anna Feningere (Foto: Getty Images; anna-fenninger.at)

Austrieši par aizvadītā gada labāko sportistu atzina Bavārijas superkluba Minhenes ‘’Bayern’’ aizsargu Dāvidu Alabu. Viņš ir stabils pamatsastāva spēlētājs gan Bundeslīgā, gan UEFA Čempionu līgā (ČL). Kalendārajā gadā ČL nospēlējis 13 spēles, gūdams 3 vārtus. Alaba kopā ar ‘’Bayern’’ uzvarēja Bundeslīgā, Čempionu līgā, ieguva Vācijas kausu, UEFA Superkausu un Pasaules klubu kausu. Austrijas izlases labā 2013. gadā viņš guva 5 vārtus. Izlase savā Pasaules kausa kvalifikācijas grupā ierindojās 3.vietā, palaižot priekšā vien Vāciju un Zviedriju. Dāvids Alaba tika atzīts arī par Austrijas gada labāko futbolistu, šo titulu iegūstot trešo gadu pēc kārtas.

Par labāko sportisti atzīta kalnu slēpotāju Annu Feningeri. 2013.gadā 24 gadus jaunā austriete Pasaules kausa posmos uz goda pjedestāla kāpa 10 reizes. 2012./13. sezonas kopvērtējumā milzu slalomā viņa bija 2.vietā, bet supergigantā un Pasaules kausa kopējā ieskaitē ierindojās 3.vietā. Pasaules čempionātā milzu slalomā izcīnīta bronzas medaļa. 

3. Beļģija



Kirstena Flipkensa un Frederiks van Lierde (Foto: sporza.be)

Vīru konkurencē balvu saņēma Frederiks van Lierde. 34 gadus vecais triatlonists oktobrī Havaju salās notiekošajā pasaules čempionātā izcīnīja zelta medaļu (gadu iepriekš viņš kaklā kāra bronzas medaļu). Izcīnīja uzvaras Abū Dabi un Nicas triatlonos, kā arī vairākās citās dažāda līmeņa sacensībās.

Sieviešu teniss un Beļģijas gada sportistes tituls jau ilgu laiku ir divas cieši saistītas lietas. Pēdējo 16 gadu laikā šis tituls tenisa pārstāvēm ir piešķirts 14(!!) reizes. Vienīgie izņēmumi bija 2008. un 2012.gads. Kopš 1998.gada par labāko sportisti valstī 8 reizes tika atzīta Kima Klijstersa, 4 reizes - Žustīne Enāna, bet 1 reizi - Dominika Monami. 2013.gadā kārta bija pienākusi Kirstenai Flipkensai. Pagājušajā gadā Kirstena sasniedza savas karjeras augstāko pozīciju WTA rangā – 13.vietu (pašlaik viņa atrodas 19.vietā). Sezonas laikā viņa rangā pakāpās vairāk nekā par 40 vietām. Sezonas ievadā Australian Open turnīrā Kirstena aizkļuva līdz 4.kārtai, savukārt Vimbldonā pusfinālā nācās atzīt francūzietes Marionas Bartolī pārākumu. 

4. Brazīlija

  

Poliana Jokimoto un Horhe Zarifs (Foto: Wander Roberto/Inovafoto/COB)

Brazīlijas Olimpiskā komiteja noteica labākos sportistus vairāk nekā 40 sporta veidos, savukārt balsojumā par Gada sportistu/sportisti izvirzīja trīs kandidātus, kuri piedalījās fināla balsojumā. Tajā dalību ņēma līdzjutēji. Viņi par gada sportistu noteica burātāju Horhi Zarifu. 2013.gadā viņš kļuva par pasaules čempionu vienvietīgo burulaivu Finn klasē gan junioru, gan pieaugušo ieskaitē.

Starp trīs izvirzītajiem kandidātiem bija arī pasaules čempions sporta vingrošanā vingrojumā uz apļiem Arturs Zaneti un aizvadītajā gadā divas zelta medaļas pasaules čempionātā peldēšanā ieguvušais Cēzars Cīlo.

Garo distanču peldētāja (peldējums atklātā baseinā) Poliana Jokimoto pasaules čempionātā uzvarēja 10 km peldējumā, ieguva sudrabu 5 km distancē un bronzu komandu ieskaitē 5 km peldējumā. Viņa laboja 12 gadus nepārspēto Dienvidamerikas rekordu 1500 m distancē. Balsojumā apsteigtas pasaules vicečempione modernajā pieccīņā Jane Markeša, kā arī pasaules un Panamerikas spēļu čempione džudo svara kategorijā līdz 57 kg - Rafaela Silva. 

5. Bulgārija



Ivo Angelovs (Foto: cross.bg)

Ivo Angelovs uzvarēja gan Eiropas, gan pasaules čempionātā grieķu-romiešu cīņā svara kategorijā līdz 60 kg. Līdz šim ne Eiropas, ne pasaules čempionātos viņam nebija izdevies iegūt zelta medaļas. Viņa labākais sasniegums bija bronza pasaules čempionātā, kā arī sudrabs un divas trešās vietas Eiropas čempionātos.

Balsojumā apsteigti tenisists Grigors Dimitrovs (pašlaik ATP rangā 22.vietā) un bokseris Kubrats Puļevs.

6. Dānija



Maja Jagere (Foto: Lars Møller ©Type 2)

Loka šāvēja Maja Jagere mājās no pasaules čempionāta Turcijā atgriežas ar divām medaļām. Viņa kļuva par pasaules čempioni individuālajā ieskaitē un ieguva bronzu komandu ieskaitē. Balsojumā apsteigti Lemānas 24 stundu sacīkšu uzvarētājs Toms Kristensens (pavisam karjerā 9 uzvaras) un pasaules čempions šaušanā pa māla mērķiem Jespers Hansens. Uzvarētājs balvā saņem čeku 50 000 dāņu kronu jeb 6 700 euro apmērā. 

7. Dienvidāfrikas Republika (DĀR)



Kamerons van der Burgs, Mapaseka Makhaņja un Itumelens Khune (Foto: AFP Photo; Gallo Images; Lefty Shivambu)

Kamerons van der Burgs 2013.gada pasaules čempionātā peldēšanā Spānijā ieguva zeltu 50 m brasā un sudrabu 100 m brasā. Viņa kontā ir arī vairākas iepriekšējo pasaules čempionātu medaļas. Van der Burga karjeras lielākais sasniegums ir kļūšana par Londonas olimpisko spēļu čempionu 100 m brasā, uzstādot jaunu pasaules rekordu.

Skrējēja Mapaseka Makhaņja Dienvidāfrikas čempionātā uzvarēja 1500 m un 5000 m distancēs. Triumfēja Spar Grand Prix Series sacensībās un uzvarēja Gautengas maratonā. Balsojumā apsteigtas golfere Lī-Anna Pīsa un regbiste Mendisa Viljamsa.

‘’Gada zvaigznes’’ titulu saņēma futbola vārtsargs Itumelens Khune*. Dienvidāfrikas izlases un ‘’Kaizer Chiefs’’ spēlētājs palīdzēja savam klubam kļūt par valsts čempioniem pirmo reizi pēdējo 8 gadu laikā. Khuni atzina par ‘’Kaizer Chiefs’’ sezonas spēlētāju, Dienvidāfrikas čempionāta labāko vārtsargu un labāko spēlētāju. 

8. Francija


Tonijs Pārkers un Mariona Bartoli (Foto: Getty Images)

NBA zvaigzne Tonijs Pārkers aiz sevis atstāja pašreizējo Eiropas, pasaules un olimpisko čempionu – džudo leģendu Tediju Rinē. Trešais palika pasaules čempions trīssoļlēkšanā Tedijs Tamgo. 2012./13. gada sezonas Eiropas labākais futbolists Franku Riberī ierindojās tikai ceturtajā vietā.

Tonijs Pārkers kļuva par Eiropas čempionu basketbolā, kopā ar Francijas izlasi triumfējot Eurobasket2013. Viņš tika atzīts par šī turnīra MVP. Kopā ar Sanantonio ‘’Spurs’’ aizkļuva līdz NBA finālam un aizvadīja vienu no savām individuāli veiksmīgākajām sezonām NBA.

Sieviešu konkurencē balvu ieguva Mariona Bartoli. Nu jau no sporta aizgājusī tenisiste 2013.gadā uzvarēja Vimbldonā, kas ir viņas vienīgais Grand Slam tituls karjerā. Augstākā viņas pozīcija WTA rangā bija 7.vieta. Cīņā par labākās sportistes titulu apsteigtas kalnu slēpotājas - pasaules čempione nobraucienā Mariona Rolāna un pasaules čempione milzu slalomā Tesa Vorlija.

9. Horvātija



Sandra Perkoviča un Mario Mandžukičs (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Tāpat kā Austrijā, arī Horvātijā par labāko atzina Minhenes ‘’Bayern’’ futbolistu. Šo godu izpelnījās uzbrucējs Mario Mandžukičs. Protams, tāpat kā Dāvids Alaba, viņš kopā ar komandu uzvarēja Vācijas Bundeslīgā, UEFA Čempionu līgā, ieguva Vācijas kausu, UEFA Superkausu un UEFA Klubu kausu. Horvātijas izlasē 2013.gadā viņš guva 4 vārtus, vienus no tiem pret Islandi izšķirošajā play-off mačā par kvalificēšanos Pasaules kausa finālturnīram Brazīlijā. 2012./13.gada sezonā viņš kļuva par 5.rezultatīvāko Bundeslīgas spēlētāju, 24 spēlēs gūstot 15 vārtus. Balsojumā apsteidza par pasaules labāko handbolistu atzīto Domagoju Duvnjaku un kalnu slēpotāju Ivicu Kosteliču.

Diska metējas Sandras Perkovičas lielākais sasniegums 2013.gadā bija uzvara pasaules čempionātā Maskavā. Sportistes īpašumā ir arī Londonas olimpiskais zelts un uzvaras pēdējos divos Eiropas čempionātos. Balsojumā pārspēta pasaules čempione burāšanā Tina Miheliča. 

10. Igaunija



Jūlija Beļajeva un Nikolajs Novosjolovs (Foto: Siim Semiskar)

Gads Igaunijā pagāja paukošanas zīmē. Igauņi uzvarēja gan vīriešu, gan sieviešu pasaules čempionātos, tāpēc nebija pārsteigums, ka gada labākie sportisti bija tieši šī sporta veida pārstāvji. Tas bija jau otrais Nikolaja Novosjolova pasaules čempiona tituls. Pirmo viņš izcīnīja 2010.gadā, savukārt 2012.gadā viņš kļuva arī Eiropas vicečempionu. Novosjolovs balsojumā apsteidza pasaules čempionu grieķu-romiešu cīņā Heiki Nabi un pasaules čempionāta zelta medaļas ieguvēju diska mešanā Gerdu Kanteru.

Paukotāja Jūlija Beļajeva 2013.gadā kļuva ne tikai par pasaules čempioni, bet ieguva arī Eiropas zeltu. Gadu iepriekš Eiropas čempionātā viņa izcīnīja bronzas medaļu. Igaunijas Gada balvas sportā balsojumā Beļajevas tuvākās sekotājas bija tenisiste Kaija Kanepi un Vasaras Universiādes bronzas medaļas ieguvēja augstlēkšanā Anna Iljuštšenko.

11. Islande



Gilvi Sigurdsons (Foto: ruv.is)

Nosakot gada labāko sportistu Islandē, sievietes un vīrieši tiek nominēti vienā kopējā sarakstā, sportistus atsevišķi neizdalot pēc dzimuma. Par aizvadītā gada labāko sportistu pārliecinoši atzina Islandes futbola izlases un Anglijas Premjerlīgas kluba Totenhemas ‘’Hotspur’’ pussarguGilvi Sigurdsonu. 2013.gadā viņš laukumā izgāja 29 Premjerlīgas spēlēs un guva 3 vārtus, Eiropas līgas grupu turnīrā un izslēgšanas spēlēs aizvadīja 11 mačus (2 vārti), bet izlasē bija precīzs 4 reizes. Viņš kopā ar Islandes izlasi palika pussoļa attālumā no kvalificēšanās Pasaules kausa finālturnīram Brazīlijā, play-off spēlēs divu spēļu summā ar 0:2 piekāpjoties Horvātijai.

Balsojumā labākā sieviete bija skrējēja Anita Hinriksdotira, kura ierindojās 2.vietā. Viņai izdevās lielisks gads – viņa kļuva par pasaules junioru un Eiropas junioru čempioni 800 m distancē un Mazo Eiropas valstu spēles ieguva 3 zelta medaļas. Mazo Eiropas valstu spēles tiek rīkotas ik pēc 2 gadiem. Tajās sacenšas 9 valstu (Andoras, Kipras, Islandes, Lihtenšteinas, Luksemburgas, Maltas, Monako, Melnkalnes un Sanmarino) sportisti 10 sporta veidos. 3.labākais sportists bija handbolists Gudjons Valurs Sigurdsons.

12. Jamaika



Šellija Anna Freizere-Praisa un Useins Bolts, saņemot balvas (Foto: Jamaica Gleaner)

Sprinteris Useins Bolts šo balvu ieguva piekto reizi pēdējo sešu gadu laikā (7 reizes to ieguvis 80-to gadu boksa zvaigzne Maiks Makkalums). Pasaules sprinta karalis Maskavā savam pasaules čempionātu medaļu klāstam pievienoja vēl trīs zelta medaļas – 100 un 200 m sprintā, kā arī 4x100 m stafetē. Savas karjeras laikā sešas reizes izcīnījis olimpisko zeltu un kļuvis par astoņkārtēju pasaules čempionu.

Vieglatlēte Šellija Anna Freizere-Praisa pasaules čempionātāspēja uzstādīt analogu rezultātu kā Usains Bolts - zelta medaļas – 100 un 200 m sprintā, kā arī 4x100 m stafetē. Freizere-Praisa par labāko sportisti tika atzīta otro gadu pēc kārtas. Līdz šim savas karjeras laikā viņa ir kļuvusi par divkārtējo olimpisko čempioni un pieckārtējo pasaules čempioni.

13. Kanāda



Milošs Raoničs, Eiženija Bušāra un Džons Kornišs (Foto: Reuters; olympique.ca; Burnaby Now)

2013.gadā 23 gadus vecais tenisists Milošs Raoničs kļuva par pirmo Kanādas tenisistu, kurš ir spējis iekļūt ATP ranga labāko desmitniekā (12.augustā sasniegta 10.vieta; pašlaik – 11.vieta). Viņš arī ir pirmais 1990. gadā dzimis vai jaunāks tenisists, kurš nokļuvis Top 10. Australian Open un US Open turnīros viņš tika līdz 4.kārtai, kā arī palīdzēja Kanādas tenisa izlasei aizkļūt līdz Deivisa kausa Pasaules grupas pusfinālam. Balsojumā Milošs Raoničs apsteidza kanādiešu futbola zvaigzni Džonu Kornišu, golferi Greiemu Delaē un daiļslidotāju Patriku Čanu. Jāpiebilst, ka aizvadītajā gadā Raoničs divreiz spēlēja pret Ernestu Gulbi, abās spēlēs izcīnot uzvaru.

Arī sieviešu konkurencē par labāko tika atzīts tenisa pārstāvis – Eižēnija Bušāra. WTA rangā iespēts kāpums par vairāk nekā 100 vietām un viņa pašlaik atrodas 31.pozīcijā. Grand Slam un zemāka līmeņa WTA turnīros pārvarētas vairākas kārtas, kā arī sasniegts fināls Osakā un pusfināli Kvebekā un Strasbūrā. Balsojumā apsteigtas snovbordkrosiste Dominika Maltē un ātrslidotāja Kristīna Nesbita.

Kanādas sportā ir vēl viena balva, ko piešķir gada labākajam, ko varētu nosaukt par ‘’Gada cilvēks sportā’’. To saņēma kanādiešu futbola pussargs Džons Kornišs* - Kalgarī ‘’Stampeders’’ spēlētājs. Viņš vairākas reizes tika atzīts par nedēļas un mēneša spēlētāju līgā. Viņš ieguva balvu arī kā aizvadītā gada labākais Kanādiešu futbola spēlētājs. 

14. Kenija



Ezekiels Kemboi, Simons Čenoro un Edna Kiplagata (Foto: John Ochieng)

Nav noslēpums, ka Kenija visā pasaulē ir pazīstama ar saviem vieglatlētiem. Par Gada sportistiem šajā valstī visbiežāk tiek atzīti tieši šī sporta veida pārstāvji. Par Gada sportistu vīriešu konkurencē tika nosaukts Ezekiels Kemboi. Pasaules vieglatlētikas čempionātā Maskavā viņš uzvarēja 3000 m šķēršļu skrējienā, tādējādi kļūstot par trīskārtējo pasaules čempionu (uzvaras arī 2011. un 2009.gadā). Vēl trīs reizes – 2003.,2005.,2007.gadā viņš ieguva sudraba medaļu. Kemboi Atēnās un Londonā kļuva par olimpisko čempionu.

Balsojumā aiz Kemboi muguras palika futbolists Viktors Vanjama (2013.gadā spēlēja Glāzgovas ‘’Celtic’’ un ‘’Southampton’’ rindās; ČL guva vārtus pret ‘’Barcelona’’) un regbists Villijs Ambaka.

Edna Kiplagata kļuva par pasaules čempioni maratonā. Viņa aizstāvēja savu 2011.gadā izcīnīto titulu, kļūstot par pirmo sievieti, kurai tas izdevies. Aizvadītajā gadā Londonas maratonā Kiplagata finišēja otrā, bet Ņujorkas maratonā bija 8.vietā, no latvietes Jeļenas Prokopčukas atpaliekot 2 minūtes un 17 sekundes.

Balsojumā apsteigtas pasaules čempione 3000 m šķēršļu skrējienā Milka Čemosa un pasaules čempione 800 m skrējienā Junise Suma.

Par Gada personību Kenijas sportā atzina Simonu Čenoro*. Viņš Pasaules nedzirdīgo un vājdzirdīgo sporta spēlēs ‘’Summer Deaflympics’’ izcīnīja uzvaras 1500 m, 5000 m (WR,GR) un 10000 m (GR) distancēs.

15. Kolumbija



Nairo Kintana un Katerina Ibergene (Foto: elespectador.com)

Riteņbraucējs Nairo Kintana pasaules prestižākā velobrauciena Tour de France kopvērtējumā ierindojās 2.vietā. Viņš uzvarēja gan ‘’Kalnu karaļa’’ klasifikācijā, gan jauno braucēju ieskaitē, kā arī triumfēja vienā no velobrauciena posmiem. Pavasarī Kantana svinēja panākumu Basku Zemes velotūres kopvērtējumā. Pasaules čempionāts riteņbraukšanā 23 gadus vecajam sportistam izvērtās neveiksmīgs – viņš nesasniedza finišu.

Katerina Ibergene pagājušajā gadā kļuva par pasaules čempioni trīssoļlēkšanā. Viņas izcīnītā medaļa bija vienīgā Kolumbijas godalga aizvadītajā pasaules vieglatlētikas čempionātā Maskavā. 2012.gadā viņa kļuva par olimpisko vicečempioni. Kolumbiete savā karjerā sekmīgi startējusi ne tikai trīssoļlēkšanā, bet arī tāllēkšanā un augstlēkšanā, iegūstot medaļas arī Dienvidamerikas čempionātos.

16. Latvija



Anastasija Grigorjeva un Martins Dukurs (Foto: Zigismunds Zālmanis)

Skeletonists Martins Dukurs šo balvu ieguva jau trešo reizi karjerā. 2013.gadā viņš kļuva par Eiropas čempionu un uzvarēja Pasaules kausa kopvērtējumā. Pasaules čempionātā nācās samierināties ar 2.vietu. Savas karjeras laikā Martins Dukurs 2 reizes uzvarējis pasaules čempionātos, 4 reizes kļuvis par Eiropas čempionu, kā arī ir četrkārtējs Pasaules kausa sezonas kopvērtējuma uzvarētājs.

Anastasija Grigorjeva kļuva par Eiropas čempioni brīvajā cīņā svara kategorijā līdz 63 kg. Šis viņas karjerā bija jau otrais Eiropas zelts. Pirmo viņa ieguva 2010.gadā, startējot svara kategorijā līdz 55 kg. Viņas kontā arī sudrabs 2012.gadā (svara kategorija līdz 59 kg). Londonas olimpiskās spēles nebija tik veiksmīgas, kur tika iegūta 9.vieta.

17. Lietuva



Rūta Meilutīte (centrā) Foto: alfa.lt

Jau otro gadu pēc kārtas Lietuvas gada sportista balvu ieguva peldēšanas sensācija Rūta Meilutīte. 2013.gadā viņa pasaules čempionātā peldēšanā ieguva 1 zelta un 1 sudraba medaļu, pasaules junioru čempionātā izcīnīja 4 zelta un 2 sudraba medaļas. Pasaules kausa posmā Maskavā viņa izcīnīja 3 uzvaras. Meilutīte savas karjeras laikā vairākas reizes ir labojusi pasaules un Eiropas rekordus. Viņa visā pasaulē kļuva slavena pēc tam, kad 15 gadu vecumā kļuva par Londonas olimpisko čempioni.

Balsojumā labāko trijniekā iekļuva pasaules čempione modernajā pieccīņā Laura Asadauskaite un pasaules un Eiropas čempiones akadēmiskajā airēšanā - Donata Vištartaite / Milda Valčukaite. Labākais no vīriešiem bija Eiropas čempions kanoe airēšanā C-1 200 m distancē Jevgēņijs Šukļins, kurš ierindojās 4.vietā. Piektais bija Lietuvas Gada basketbolists 2013 – Mants Kalnietis, bet labāko sešinieku noslēdza pasaules čempions modernajā pieccīņā Justīns Kinderis.

18. Luksemburga



Dirks Bokels un Kristīne Majerusa (Foto: leopardtrek.lu; editpress)

Dirks Bokels ieguva 3.vietu ITU Pasaules čempionātā triatlonā (čempionāts otrajā garākajā triatlona distancē), kā arī vietas labāko sešiniekā pustriatlonos Panamā, Puertoriko un Floridā. Viņš bija labākais Challenge Roth un HITS Half Naples triatlona sērijā. Karjeras laikā vairākas reizes iekļuvis labāko desmitniekā pasaules čempionātā triatlona garākajā distancē.

Šosejas riteņbraucēja Kristīne Majerusa 2013.gadā kļuva par Luksemburgas čempioni grupas braucienā un individuālajā braucienā ar atsevišķu startu. Viņa bija labākā Sparkassen Giro Bochum velobraucienā. Mazo Eiropas valstu spēlēs izcīnīja zelta medaļas grupas braucienā, braucienā ar atsevišķu startu, kā arī kalnu velosipēdu sacensībās. Grupas braucienā Londonas olimpiskajās spēlēs Majerusa finišēja 21.vietā. Gada sportists, sportiste un gada komanda saņem savdabīga izskata balvas. Tās var aplūkot fotogalerijā ŠEIT.

19. Mongolija



Urancecega Mjenhbatina (Foto: mnews.mn)

Mongolijas sportā dominē cīņas sporta veidi, tāpēc nav brīnums, ka par labāko sportistu valstī atzina džudisti Urancecegu Mjenhbatinu. Gan vīrieši, gan sievietes startēja vienā nominantu sarakstā. Mjenhbatina kļuva par pasaules čempioni džudo svara kategorijā līdz 48 kg. Āzijas čempionātā ieguva 3.vietu, Grand Prix posmā Ulanbatorā un European Open sacensībās Obervartā viņa bija labākā.

Balsojumā tika apsteigts pasaules čempionāta boksā bronzas medaļas ieguvējs un Āzijas vicečempions Monherdene Urančimegīns (svara kategorija līdz 60 kg)un pasaules vicečempione brīvajā cīņā svara kategorijā līdz 63 kg Batcecega Soronzonbolda. Jāpiebilst, ka latvieti Anastasiju Grigorjevu Londonas olimpisko spēļu ¼ finālā pārspēja tieši Soronzonbolda.

20. Nīderlande



Marianna Vosa un Epke Zonderlands (Foto: ANP)

Sporta vingrotājs Epke Zonderlands par Nīderlandes gada sportistu atzīts ceturto reizi pēdējo piecu gadu laikā. Londonas olimpisko spēļu čempions vingrojumos uz stieņa pagājušajā gadā savam medaļu klāstam pievienoja arī pasaules čempionāta zeltu. Savā karjerā bijis arī Eiropas čempions un Pasaules kausa ieguvējs. Pasaules un Eiropas čempionātos kopā izcīnījis 7 dažāda kaluma medaļas.

Marianna Vosa ir stabila vērtība ne tikai Nīderlandes, bet arī pasaules sieviešu riteņbraukšanā. Viņa par savas valsts gada sportisti tika atzīta jau trešo reizi. 2013.gada pasaules čempionātā šosejas riteņbraukšanā grupas braucienā viņa izcīnīja 1.vietu. Arī Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības (UCI) Pasaules kausa sezonas kopvērtējumā viņa bija labākā, bet UCI pasaules rangā palika otrā. Pagājušajā gadā viņa uzvarēja Tour of Flanders un La Flèche Wallonne Féminine velobraucienos. Vosas kvalitāti pierāda arī tas, ka 2012.gadā viņa kļuva par olimpisko čempioni grupas braucienā sievietēm.

21. Norvēģija



Suzanna Petersena, Magnuss Karlsens un Emils Hegle Svensens (Foto: NRK)

Gada labākais sportists vīriešu konkurencē biatlonists Emils Hegle Svensens 2013.gadā savu Pasaules čempionātu medaļu klāstu papildināja ar 4 zelta medaļām. Viņš kopā ar Norvēģijas biatlona izlasi uzvarēja stafetē un jauktajā stafetē, kā arī bija labākais 10 km sprintā un iedzīšanā. 2012./13.gada sezonas pasaules kausa sezonas kopvērtējumā Svensens bija otrais, piekāpjoties vien francūzim Martinam Furkadam. Norvēģis savas karjeras laikā izcīnījis 17 Pasaules čempionātu medaļas, no tā 11 zelta, un 3 olimpisko spēļu medaļas, divreiz kļūstot par olimpisko čempionu.

Viena no pasaules labākajām golferēm Suzanna PetersenaSieviešu profesionālās golfa asociācijas (LPGA) tūres sezonas noslēguma rangā ierindojās 2.vietā. Viņa piedalījās 23 LPGA sezonas turnīros, no tiem četros uzvarēja, bet labāko trijniekā spēja iekļūt 10 reizes. Izcīnītas vairākas uzvaras Eiropas tūres sacensībās. Petersena sieviešu pasaules golfa rangā atrodas 2.vietā.

Neskatoties uz to, ka tiek nosaukts labākais sportists un sportiste, katru gadu žurnālisti nosaka gada cilvēku jeb absolūto uzvarētāju Norvēģijas sportā. Šī balva ir nozīmīgāka par abām iepriekšminētajām. Pagājušajā gadā balvu ieguva Magnuss Karlsens*. Interesanti, ka Karlsens balsojumā par labāko sportistu vīriešu konkurencē nebija pat starp nominantiem, jo Norvēģijas šaha federācija nav starp tām, kas ietilpst Norvēģijas olimpiskās komitejas sastāvā. Novembrī tobrīd tikai 22 gadus jaunais Magnuss Karlsenskļuva par absolūto pasaules čempionu šahā. Karlsens pārspēja līdzšinējo pasaules čempionu Višvanatanu Anandu no Indijas. Par Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) ranga līderi norvēģis pirmo reizi kļuva 2010.gada janvārī, kļūdams par jaunāko šahistu, kurš to iespējis. Nepārtraukti pirmajā vietā viņš atrodas kopš 2011.gada jūlija. 

22. Polija



Justīne Kovaļčika (Foto: Tomasz Markowski)

Polijas slēpošanas leģenda Justīne Kovaļčika par valsts labāko sportistu tika atzīta 5.reizi, pie tam visas reizes pēc kārtas. Nevienam citam kopš balvas pirmsākumiem (no 1926.gada) tas nav izdevies. Lielākie panākumi 2013.gadā bija izcīnīta sudrabā medaļa pasaules čempionātā 30 km klasiskajā stilā. 2012./13.gada sezonā viņa uzvarēja pasaules kausa un Tour de Ski kopvērtējumā.

Balsojumā aiz Kovaļčikas muguras palika iekļuva pasaules čempions tramplīnlēkšanā Kamils Štohs, pasaules čempions vesera mešanā Pāvels Fajdeks, pasaules top 5 tenisiste Agneška Radvanska, futbolists Roberts Levandovskis un autosportists Roberts Kubica.

23. Portugāle



Rui Košta un Sāra Moreira (Foto: Eurosport; AFP Photo)

Par gada sportistu otro reizi pēc kārtas izvēlēja riteņbraucēju Rui Koštu. Viņš kļuva par pasaules čempionu šosejas riteņbraukšanā grupas braucienā un uzvarēja divos Tour de France posmos (velobrauciena kopvērtējumā 27.vieta). Bija starp sešiem labākajiem vairākos vienas dienas velobraucienos. Konkurenti balsojumā bija futbolists Krištianu Ronaldu, tenisists Žoau Souza, kā arī kanoe airētāji Emanuels Silva un Fernando Pimenta.

Vieglatlēte Sāra Moreira uzvarēja Eiropas čempionātā telpās 3000 m distancē. Savas karjeras laikā izcīnījusi divas medaļas – sudraba un bronzas – Eiropas čempionātos stadionā. Konkurentes - kanoiste Joana Vaskenkelosa, žudiste Telma Monteiru, galda tenisiste Ju Fu un paralimpiete Marija Fernandesa.

24. Slovākija



Peters Sagans (Foto: TASR/AP)

 

Gan sievietes, gan vīrieši tika iekļauti vienā kopējā nominācijā. Uzvarēja šosejas riteņbraucējs Peters Sagans. Pagājušajā gadāviņš kļuva parSlovākijas čempionu grupas braucienā. Lai gan Tour de France kopvērtējumā Sagans ieņēma tikai 82.vietu, viņš uzvarēja Tour de France sprinteru kopvērtējumā un bija ātrākais vienā no posmiem. Pasaules čempionātā grupas braucienā izcīnīja augsto 6.vietu. Milan – San Remo un Tour of Flanders velobraucienos ierindojās 2.vietā. Viņš bija labākais arī vairāku citu velobraucienu posmos, kā arī uzvarēja sprinteru kopvērtējumā. Balsojumā pārspēja Stenlija kausa ieguvēju Marianu Hosu, pasaules kausa sezonas kopvērtējuma 3.vietas īpašnieci slalomā Veroniku Velezu-Zuzulovu, Stenlija kausa ieguvēju Mihailu Handzušu un hokejistu Zdeno Haru.

25. Slovēnija



Peters Prevcs un Tina Maze (Foto: sloski.si)

Balvas ieguva ziemas sporta veidu pārstāvji. Tramplīnlēcējs Peters Prevcspasaules čempionātā uz mazā tramplīna izcīnīja bronzas medaļu, bet uz lielā tramplīna bija labākais. 2012./13.gada sezonas Pasaules kausa kopvērtējumā viņš ierindojās 7.vietā. Petera Prevča tuvākie konkurenti cīņā par gada labākā sportista titulu bija NBA spēlētājs Gorans Dragičs un riteņbraucējs Matejs Mohoričs.

Kalnu slēpotāja Tina Maze aizvadītajā pasaules čempionātā Austrijā ieguva trīs medaļas – zeltu supergigantā un sudrabu kombinācijā, kā arī milzu slalomā. Par labāko sportisti valstī viņa tika atzīta jau ceturto reizi. Balsojumā apsteidza kalnu braucēju Taņu Žakeļu un džudisti Lūsiju Polavderi.

26. Somija



Tero Pitkemeki (Foto: Jussi Nukari)

Sķēpmetējs Tero Pitkemeki par gada sportistu valstī tika atzīts otro reizi karjerā. Iepriekš viņš šo godu izpelnījās 2007.gadā (pēc tam piecus gadus pēc kārtas bija uzvarējušas sievietes).Pitkemeki 2013.gadā kļuva par pasaules vicečempionu šķēpmešanā. Lai gan viņš ilgus gadus ir viens no labākajiem sava aroda pratējiem pasaulē, zelta medaļu kādās no lielajām sacensībām - olimpiskajās spēlēs, pasaules vai Eiropas čempionātos - viņš spējis izcīnīt tikai vienreiz, kļūstot par pasaules čempionu 2007.gadā Osakā. Viņa kontā ir arī olimpiskā bronza Pekinā un otrā un trešā vieta Eiropas vieglatlētikas čempionātos.

Līdzīgi kā citās valstīs, arī Somijā abu dzimumu sportisti tika iekļauti vienā kategorijā. Balsojumā 2.vietā ierindojās pasaules čempions orientēšanās sportā sprinta distancē Mortens Bostrēms, bet trešais palika Mati Matsons – bronzas medaļnieks pasaules čempionātā peldēšanā 200 m brasa distancē. Vēl labāko sešiniekā ierindojās pasaules čempions snovbordā Ropa Tonteri un, kas interesanti, paralimpietis Leo-Peka Tehti. 

27. Šveice



Dario Koloņja un Džūlija Šteingrubere (Foto: KEYSTONE)

Ir teiciens – kas maksā, tas pasūta mūziku. Šoreiz to burtiskā nozīmē varēja attiecināt uz Šveices Gada balvas sportā pasniegšanas ceremoniju. Pasākumā uzstājās pasaulslavenais mūziķis Robijs Viljams. Video ar viņa nelielo šovu apskatāms ŠEIT.

Dario Koloņja aizvadītajā pasaules čempionātā distanču slēpošanā ieguva zelta medaļu skiatlonā, bet 50 km klasiskajā stilā tika pie sudraba. Savas karjeras laikā kļuvis arī par olimpisko čempionu – zelts 15 km brīvā stila distancē. Kolonja balsojumā apsteidza tenisistu Staņislasu Vavrinku un NHL hokejistu Romanu Josi.

Džūlija Šteingrubere kļuva par Eiropas čempioni mākslas vingrošanā un Pasaules kausa sezonas kopvērtējumā ierindojās 3.vietā. Pasaules čempionāts viņai nebija tik veiksmīgs, un tajā nācās palikt bez medaļām. Gadu iepriekš viņa Eiropas čempionātā ieguva 2.vietu, bet sezonas kopvērtējumā daudzcīņā tika pie bronzas medaļas. Vingrotāja Šveices labākās sportistes titulu ieguva ļoti sīvā cīņā. No viņas pavisam nedaudz atpalika nu jau karjeru beigusī orientēšanās sporta leģenda Simona Nigli (šogad 3 PČ zelta medaļas; pavisam karjerā – 23(!!) zelta medaļas) un kalnu slēpotāja Lara Guta. 

28. Ungārija



Dāniels Ģurta un Katinka Hošču (Foto: mno.hu)

Ungārijā galvenos apbalvojumus saņēma peldētāji.Dāniels Ģurta uzvarēja pasaules čempionātā peldēšanā 200 m brasa distancē, sasniedzot jaunu Eiropas un sacensību rekordu. Balsojumā aiz viņa ierindojās Atila Vajda, kuram pasaules čempionātā kanoe airēšanā C1 1000 m distancē izcīnīta zelta godalga, bet C1 5000 m distancē sudrabs. Trešais palika pasaules vicečempions vesera mešanā Kristiāns Paršs.

Ungārijas peldēšanas zvaigznei Katinkai Hošču izdevās spīdošs gads.Pasaules čempionātā peldēšanā izcīnītas divas zelta medaļas – 200 un 400 m kompleksajās distancēs, bet 200 m tauriņstilā pievienota bronza. Balsojumā par labāko sportisti 2.vietu ieņēma 2013.gadā 3 pasaules čempiones titulus kanoe airēšanā ieguvusī Danuta Kozaka, bet trešā bija pasaules čempione cīņas sportā svara kategorijā līdz 59 kg - Marianna Sastina.

29. Vācija



Kristīna Obergfola un Roberts Hartings (Foto: picture-alliance)

Sporta lielvalstī Vācijā aizvadītajā gadā triumfēja pasaules vieglatlētikas čempionāta varoņi. Vīriešiem uzvarēja 2013.gada pasaules čempions diska mešanā Roberts Hartings. Viņš ir pirmais sportists, kurš kopš Vācijas apvienošanās 1990.gadā par labāko sportistu vīru konkurencē atzīts divas reizes pēc kārtas. Līdz tam uzvarētāji abās Vācijas daļās tika noteikti atsevišķi. Iegūtais zelts aizvadītajā vieglatlētikas pasaules čempionātā Maskavā Hartingam bija jau trešais zelts pēc kārtas pasaules čempionātos. 2012.gadā viņš kļuva par olimpisko čempionu un Eiropas čempionu. Cīņā par gada sportista godu Roberts Hartings aiz sevis atstāja četrkārtējo F1 pasaules čempionu Sebastianu Fetelu un pasaules čempionu kārtslēkšanā Rafaelu Holcdepi.

Šķēpmetējas Kristīnas Obergfolas tuvākās sekotājas bija Vimbldonas fināliste tenisiste Sabīne Licki un kalnu slēpotāja Marija Hefla-Rīša. Kristīna kļuva par pasaules čempioni šķēpmešanā. Līdz šim viņa pasaules čempionātos bija izcīnījusi divas sudraba medaļas. Vēl viņas kontā ir sudrabs un bronza olimpiskajās spēlēs, kā arī divas 2.vietas Eiropas čempionātos.

30. Zimbabve



Sāra Bleka un Samsons Muripo (Foto: Getty Images; southerneye.co.zw)

Tenisiste Sāra Bleka tika atzīta ne tikaipar savas valsts labāko sportisti, bet ieguva arī prestižāko ‘’Sporta personības’’ titulu. Šo titulu viņa ieguva ceturto reizi. 2013.gads bija viņas pirmā pilnā sezona pēc bērna piedzimšanas. Viņa bija izlaidusi daļu 2011.gada un gandrīz visu 2012.gada sezonu. Laika posmā no 2004. līdz 2010.gadam 34 gadus vecā dubultspēļu speciāliste ir izcīnījusi 5 Grand Slam titulus sieviešu dubultspēlēs un 5 titulus jauktajās dubultspēlēs. Bleka 2013.gadā uzvarēja 2 WTA turnīros un sasniedza vairāku turnīru finālu.

2013.gadā karatists Samsons Muripo pasaules čempionātā karatē Kiokušin stilā izcīnīja bronzas medaļu. Pagājušajā gadā ieguva godalgotas vietas vairākos pasaules līmeņa karatē turnīros. Balsojumā apsteidza bokseri Čarlzu Manuči un tenisistu Takaņji Garangangu (371.vieta ATP rangā).

1 2 51 komentārs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2014-01-20 19:32, pirms 10 gadiem
haha un viņi teica ka hokejs ir populārs

  +3 [+] [-]

, 2014-01-20 19:32, pirms 10 gadiem
Kā iet, Bērziņ? rakstīja: Teniss FTW! Tikai latviešiem patīk visādi renes šļūcēji un mazo bērnu ritenīšu minēji pat brīžos, kad ir top25 tenisists pasaulē.
Trampalīn lēkšana, šahs, burāšana utt... ar ko skeletons būu sliktāks par šiem sporta veidiem?

  +2 [+] [-]

, 2014-01-20 19:34, pirms 10 gadiem
Kā iet, Bērziņ? rakstīja: Teniss FTW! Tikai latviešiem patīk visādi renes šļūcēji un mazo bērnu ritenīšu minēji pat brīžos, kad ir top25 tenisists pasaulē.
ojaa golfs un makslas vingrošana the best!!!

  +2 [+] [-]

, 2014-01-20 19:35, pirms 10 gadiem
Problem? rakstīja: Trampalīn lēkšana, šahs, burāšana utt... ar ko skeletons būu sliktāks par šiem sporta veidiem?
Tu palasi aprakstus.
Tas šahists ir labākais pasaulē.
Jūs skatāties tikai tabulu? Ne jau slotaskātiem dod.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2014-01-20 19:55, pirms 10 gadiem
anjo rakstīja: Tu palasi aprakstus.
Tas šahists ir labākais pasaulē.
Jūs skatāties tikai tabulu? Ne jau slotaskātiem dod.
dukurs nav labākais pasaulē?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-01-20 20:01, pirms 10 gadiem
sandis44444 rakstīja: Rakstu vissu neizlasīju bet darbs ir veikts pamatīgs.. interesanti bija uzzināt kas tad citās valstīs ir sumināti un novērtēti..
Vismaz Robija Viljamsa uzstāšanos noskatījies?

  +1 [+] [-]

, 2014-01-20 20:03, pirms 10 gadiem
dale rakstīja: Re lielaa lielvalsts -Vaacija arii neprestizhas v-atleetikas discipliinas paarstaavjus apbalvo
Starp citu, Viktors Ščerbatihs palīdzēja Matiasam Štaineram kļūt par Vācijas Gada sportistu 2008.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-01-20 20:06, pirms 10 gadiem
dale rakstīja: Kur?
Pie Šveices. Tā ir, ka nelasa. Viss darbs pa di*su

  +1 [+] [-]

, 2014-01-20 20:13, pirms 10 gadiem
Problem? rakstīja: dukurs nav labākais pasaulē?
No Problem. Tas bija domāts Bērziņam.

  -1 [+] [-]

, 2014-01-20 20:15, pirms 10 gadiem
baigie igauni....ta jarec

  +2 [+] [-]

, 2014-01-20 20:15, pirms 10 gadiem
Izlasīju. Labs raksts un liels darbs, kas jānovērtē. Starp citu, kā turpinājums (papildinājums) šai tēmai varētu arī būt jautājums par to, kas, kādā veidā un pēc kādiem principiem izvēlas labākos, kurš nominē, vai tauta balso, vai lemj komisijas. Visticamāk, prakse dažādās valstīs ir dažāda. Bet tam ir liela nozīme. Ja iniciatori, virzītāji un nominētāji ir cilvēki no nacionālās Olimpiskās komitejas, tad tas uzreiz ir kas cits, nekā ja tā ir kāda neatkarīgu ekspert, žurnālistu komisija. Vēl pavisam kas cits ir, ja balso tauta ar vai bez priekšrakstiem.

Piemēram, kad LOK bīda sarakstu, tur uzreiz redzams, ka tiek spiests uz olimpiešiem, īpaši neapsverot tos, kuri nav saistīti ar olimpiādi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-01-20 20:23, pirms 10 gadiem
Mīlas Bimbambols rakstīja: Izlasīju. Labs raksts un liels darbs, kas jānovērtē. Starp citu, kā turpinājums (papildinājums) šai tēmai varētu arī būt jautājums par to, kas, kādā veidā un pēc kādiem principiem izvēlas labākos, kurš nominē, vai tauta balso, vai lemj komisijas. Visticamāk, prakse dažādās valstīs ir dažāda. Bet tam ir liela nozīme. Ja iniciatori, virzītāji un nominētāji ir cilvēki no nacionālās Olimpiskās komitejas, tad tas uzreiz ir kas cits, nekā ja tā ir kāda neatkarīgu ekspert, žurnālistu komisija. Vēl pavisam kas cits ir, ja balso tauta ar vai bez priekšrakstiem.

Piemēram, kad LOK bīda sarakstu, tur uzreiz redzams, ka tiek spiests uz olimpiešiem, īpaši neapsverot tos, kuri nav saistīti ar olimpiādi.
Par to man arī bija info. Par pilnīgi visiem nepateikšu, bet pārsvarā Olimpiskās komitejas vai Olimpiskās komitejas + žurnālisti

  +2 [+] [-]

, 2014-01-20 20:30, pirms 10 gadiem
dale rakstīja: Kaados neolimpiskajos sporta veidos mums ir panaakumi?
Orientēšanās sportā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2014-01-20 20:41, pirms 10 gadiem
WOW WOW ljoti apjomigs un labs raksts!
+ Semiram par darbu!

  +2 [+] [-]

, 2014-01-20 21:02, pirms 10 gadiem
darbs apjomīgs un kvalitatīvi noformēts...
es ko tādu vairs netaisītu SC forumā, pieredze liecina, ka kāds SC tirliņš pacenšas izdzēst...
paldies autoram par interesanto apkopojumu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-01-20 21:05, pirms 10 gadiem
Mīlas Bimbambols rakstīja: Izlasīju. Labs raksts un liels darbs, kas jānovērtē. Starp citu, kā turpinājums (papildinājums) šai tēmai varētu arī būt jautājums par to, kas, kādā veidā un pēc kādiem principiem izvēlas labākos, kurš nominē, vai tauta balso, vai lemj komisijas. Visticamāk, prakse dažādās valstīs ir dažāda. Bet tam ir liela nozīme. Ja iniciatori, virzītāji un nominētāji ir cilvēki no nacionālās Olimpiskās komitejas, tad tas uzreiz ir kas cits, nekā ja tā ir kāda neatkarīgu ekspert, žurnālistu komisija. Vēl pavisam kas cits ir, ja balso tauta ar vai bez priekšrakstiem.

Piemēram, kad LOK bīda sarakstu, tur uzreiz redzams, ka tiek spiests uz olimpiešiem, īpaši neapsverot tos, kuri nav saistīti ar olimpiādi.
Jāsaka gan, ka šis raksts nedaudz iet pretrunā ar Tavu "lielo" sportu lobēšanu un "mazā latvieša" nolikšanu par to, ka tas priecājāš par renes šļūcējiem. Pat lielās valstis, kurās pietiek superzināmi futbolisti, basketbolisti, par labākajiem tiek nosaukti olimpisko sporta veidu pārstāvi no disciplīnām, kuras nebūt nav tās populārākās. Runāju konkrēti par Vāciju, Nīderlandi, bet tendence aptuveni vienāda visur- Labākais olimpiskajā individuālajā sportā > Viens no labākajiem mega populārajos komandu sportos.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2014-01-20 21:50, pirms 10 gadiem
France un Jamaika loģiski uzvarētāji. LV nop. Bet ko var gribēt, ja LOK piešķir balvas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-01-20 21:58, pirms 10 gadiem
zaipis rakstīja: darbs apjomīgs un kvalitatīvi noformēts...
es ko tādu vairs netaisītu SC forumā, pieredze liecina, ka kāds SC tirliņš pacenšas izdzēst...
paldies autoram par interesanto apkopojumu!
Ja neliek linkus uz blogu vai nepārkopē no kaut kurienes rakstu, tad nevajadzētu dzēst.

  +3 [+] [-]

, 2014-01-20 22:27, pirms 10 gadiem
Es nesen runāju ar vienu angli tieši par šiem gada laureātiem. Jo, piemēram, Lielbritānijā par gada sportistiem futbolisti nav gandrīz nekad kronēti. Kaut kad pirms daudziem gadiem vienu reizi bija Gigzss. 2013.gadā uzvarēja Marejs večiem un skrējēja Kristina Ohuruogu dāmām (viņiem tās nosaukums ir BBC balva - sportswoman of the year un sports Personality of the year). Otrajā vietā iekš personality palika regbists Halfpenijs, bet trešais- AP Mccoy, kas ir jāšanas sporta pārstāvis

Jābūt iztēles bagātam lai noticētu, ka Lielbritānijā patiešām tas atbilst sabiedrības kopējai domai un izpratnei, ka futbolisti praktiski nekad nav gada sportisti.

Tad, lūk, šo jautājumu arī uzdevu anglim, kurš labi orientējas sporta lietās. Viņa versija bija tāda, ka uz to lietu briti skatās savādāk- visiem ir skaidrs, kas ir futbols un futbolisti šajā valstī, nevienam nav jautājumu šajā sakarā, bet tās gada balvas, kuras izlemj komisijas, ir tāds solidaritātes/citas pieejas pasākums, kurā vairāk skata ieguldījumu, pašaizliedzību, ne tik daudz profesionālismu utt. Tāpēc tā pamatbalva ir "Sports Personality", kas sevī ietver arī citas dimensijas.

Marejs gan nav tas labākais piemērs, jo, protams, Marejs ir klase superprofesionālā lielajā sportā, bet daudzi citi piemēri rāda, ka šeit vērtē daudz alternatīvu lietu.

Lūk saraksts šajā gadsimtā:

2000 Sir Steve Redgrave
2001 David Beckham
2002 Paula Radcliffe
2003 Jonny Wilkinson
2004 Dame Kelly Holmes
2005 Andrew Flintoff
2006 Zara Phillips
2007 Joe Calzaghe
2008 Sir Chris Hoy
2009 Ryan Giggs
2010 2010 AP McCoy
2011 Mark Cavendish
2012 Sir Bradley Wiggins
2013 Andy Murray

Te arī varētu būt jautājums mums, cik daudzus no šiem, izņemot Mareju, Bekhemu un Gigzu, mēs zinām. Varbūt vēl Kavendišu, Hoju, Redklifu un Vilkinsonu.
1 2 51 komentārs