Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

IZM smalkāk skaidro sporta organizāciju jauno finansēšanas kārtību

Jānis Celmiņš

IZM smalkāk skaidro sporta organizāciju jauno finansēšanas kārtību
No kreisās: Vladimirs Šteinbergs, Anda Čakša, Jānis Buks un Kārlis Lejnieks. Foto: IZM

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sporta departamenta vadītājs Vladimirs Šteinbergs šodien sarunā ar portālu Sportacentrs.com smalkāk izskaidroja vakar izskanējušo informāciju par valsts finansējuma sporta federācijām sadali un plānoto kārtību, kā tas varētu notikts 2024. gadā. Viņš kliedēja runas, ka tiks veidota jauna “aģentūra”, kas veiks šīs funkcijas.

Vakar publiskajā telpā parādījās informācija, ka no nākamā gada Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) iecerējusi mainīt sporta pārvaldības modeli, ieviešot ministrijas "aģentūru", kas piešķirtu finansējumu sporta federācijām, kā arī Latvijas Sporta federāciju padomei (LSFP) un Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK), otrdien parlamentā atklāja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV). Šis traktējums momentā raisīja diskusijas par to, kāpēc nepieciešama jauna organizācija (struktūrvienība), ja līdz šim notikušās runas sporta sabiedrībā viesa cerības, ka organizācijas, kuras dala un piešķir valsts naudu, jau tā ir par daudz.

Lai viestu skaidrību, kā Latvijas sports dzīvos tālāk, portāls Sportacentrs.com šodien sazinājās ar IZM sporta departamenta vadītāju Vladimiru Šteinbergu. “Daudzi šo situāciju interpretējuši nepareizi. Nekāda jauna aģentūra veidota netiks, tāpēc arī šajā vēstījumā vārds aģentūra bija ielikt pēdiņās,” skaidro IZM sporta departamenta vadītājs. “Mēs vēlamies paplašināt kādas esošas struktūrvienības funkcijas. Šobrīd vēl tiek veikti aprēķini, vai šos pienākumus uzņemsies viena no ministrijas pakļautībā esošām aģentūrām (Valsts Izglītības satura centrs vai Jaunatnes Starptautisko programmu aģentūra), vai arī šo darbu veiks IZM sporta departaments. Skaidrībai būtu jābūt tuvāko divu līdz trīs nedēļu laikā, jo laika mums nav atlicis daudz. Mēs šobrīd runājam tikai par pamatdarbību, ko līdz šim veica LOK un LSFP. Skaidrs, ka šo organizāciju administratīvās izmaksas ir lielas, turklāt IZM sporta departaments valstij izmaksā vismazāk. Augstas klases sportistiem paredzēto naudu arī 2024. gadā dalīs LOK. Nākamais ir olimpiskais gads, tamdēļ veikt izmaiņas šajā ziņā šobrīd nav īstais laiks. Ir plāns samazināt gan LOK, gan LSFP paredzēto finansējumu administratīvajām izmaksām. Iespējams, ka savu darbinieku atalgošanai šīm organizācijām būs jāmeklē nauda privātajā sektorā. LSFP pārziņā paliks Sporta likumā paredzēto funkciju veikšana. Mēs kopīgi izvērtēsim, cik šo funkciju veikšanai nepieciešams, un strādāsim pie tā, lai LSFP šos darbus varētu turpināt veikt. Plānots, ka turpmāk LSFP iepriekš dalīto finansējumu federācijām turpmāk dalīs manis pieminētā viena no aģentūrām, vai arī IZM sporta departaments,” skaidro Šteinbergs.

Šobrīd tiek veiktas izmaiņas un pilnveidoti kritēriji, pēc kādiem šī nauda tiks dalīta. Paredzēts, ka nākamajā gadā 20 prioritāro sporta federāciju vietā būs 15 šādās federācijas. Lielāks uzsvars būs uz jauniešu sportu un masveidību. Šobrīd vēl nevar pateikt, kuras būs šīs 15 tā sauktās prioritārās sporta veidu federācijas, to rādīs laiks un kritēriji, kuros viena vai otra federācija spēs vai nespēs iekļūt top 15 vidū.

“Vēlos vēlreiz uzsvērt, ka jauna aģentūra dibināta netiks, to daudzi ir pārpratuši. Jaunā sistēma būs caurspīdīgāka un sporta sabiedrībai skaidrāka. Šobrīd turklāt tiek strādāts pie tā, lai līgumi ar federācijām turpmāk varētu tikt slēgti uz diviem gadiem, iepriekšējā viena vietā. Galvenais ir panākt, lai vairāk naudas nonāktu līdz sportistiem, nevis kabinetos, kur tā tiek dalīta,” pauž Šteinbergs.

Pēc IZM aplēsēm, mainot pārvaldības struktūru, tiktu ietaupīti 300 līdz 350 tūkstoši eiro. “Tas nav maz. Par tādu naudu gandrīz divus gadus var uzturēt vienu Augstas klases sportistu sagatavošanas centru (tādi Latvijā šobrīd ir četri – Liepājā, Ventspilī, Valmierā un Limbažos). Par šādu naudu mēs varam noorganizēt Latvijas Jauniešu Olimpiādi, kas ir sporta dziesmu un deju svētki. Tas, manuprāt, ir ļoti vērtīgs pasākums,” teic IZM sporta departamenta vadītājs.

Jauns TV raidījums - "(Bez)maksas sports" - jau jaunnedēļ

Par naudu Latvijas sportā jau tuvākajā laikā vairāk tiks runāts arī portāla Sportacentrs.com un TV4 kopīgi veidotā raidījumā “(Bez)maksas sports”. Raidījums būs 12 kvalitatīvu, informatīvi analītisku un izglītojošu stāstu un diskusiju sērija par mūsdienu lielajiem jautājumiem sportā. Pirmā tā epizode ēterā nonāks jau jaunnedēļ - 24. oktobrī. Pirmās sērijas tēma: karjeras izvēle - profesionāls sportists.

  +1 [+] [-]

, 2023-10-18 19:40, pirms pusgada
nomīza, kad saprata ka vēl viene zagšanas biroju neļaus taisīt un sāka "interpretēt" vārdus.

     [+] [-]

, 2023-10-18 20:36, pirms pusgada
Tā pat jau viss ir sashēmots,lai tik vairāk varētu nozagt.Volejbolisti un futbolisti dala naudu!Sviests!