Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Kasparovs pēc 12 gadu pārtraukuma atgriežas apritē ar trim neizšķirtiem

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Kasparovs pēc 12 gadu pārtraukuma atgriežas apritē ar trim neizšķirtiem
Garijs Kasparovs
Foto: AFP/Scanpix

Pirmo reizi kopš 2005. gada šaha apritē atgriezies bijušais pasaules čempions Garijs Kasparovs, kurš Sentluisā notiekošajā turnīrā ticis pie trim neizšķirtiem ātrajā šahā.

Laika posmā no 1986. līdz 2005. gadam, kad Garijs Kasparovs noslēdza karjeru, viņš bija pasaules ranga pirmais numurs 225 no 228 nedēļām. Savukārt 1999. gadā viņa sasniegtais reitings 2851 bija rekords, kas noturējās līdz 2013. gadam, kad nāca norvēģu talants Magnuss Karlsens. Tikmēr cits Kasparova rekords nav pārspēts – viņš uzvarējis 15 profesionālajos turnīros pēc kārtas.

Šonedēļ Kasparovs nolēmis atgriezties apritē, piedaloties Sentulisā notiekošajā turnīrā. Viņš ir viens no četriem wild card saņēmējiem un spēkosies ar vairākiem pasaules līderiem par 150 tūkstošus dolāru lielo balvu fonu. Pirmajā dienā Kasparovs aizvadīja trīs dueļus ātrajā šahā (desmit minūtes, plus piecas sekundes par gājienu), visiem noslēdzoties neizšķirti – pret kubieti Lenjeru Domingesu, amerikāni Hikaru Nakamuru un krievu Sergeju Karjakinu, kurš pērn cīnījās par titulu. Pirms dueļa Karjakins izteicās, ka viņa taktika ir pavisam vienkārša: izmantot pretinieka 12 gadus ilgo dīkstāvi.

"Neplānoju atsākt karjeru. Sentluisa ir izņēmuma gadījums, jo tā man ir īpaša vieta. Prieks, ka varu izmantot radošos izdevību, kuru man deva organizatori un mans draugs Rekss Sinkfīlds," teica Kasparovs. Atgriešanās piecu dienu garumā gan paliks bez dueļa pret Karlsenu, kurš atrodas Sentluisā, taču nepiedalās nedz ātrajā šahā, nedz ātrspēlē (piecas minūtes), kas sekos vēlāk.

"Pēc turnīra beigām atkal pievērsīšos cīņai par cilvēku tiesībām, rakstīšanai, lekciju lasīšanai, šaha popularizēšanai un laika pavadīšanai ar ģimeni. Tā ir mana dzīve, un neriskēšu ar uzvarošas kombinācijas sabojāšanu," teica Kasparovs, kurš iegūto laimestu ziedos šaha popularizēšanai Āfrikā.

Izmantotie resursi:
Garry Kasparov insists return to chess is...

     [+] [-]

, 2017-08-15 15:16, pirms 7 gadiem
formāts ir 25 minūtes +10 sekundes par gājienu

     [+] [-]

, 2017-08-15 15:19, pirms 7 gadiem
Tá nav Atgerieanās Šahā - tas ir Ātrspēles turnīrs, tas neskaitās nopietnais šahs, un tādas ātrspēles viņš ir spēlējis ik pa laikam.