Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Vairāki titulēti orientieristi un skrējēji nostartējuši interesantajā “Inov-8 Latvia Trail race”

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Vairāki titulēti orientieristi un skrējēji nostartējuši interesantajā “Inov-8 Latvia Trail race”
Līderi 7,5km Suunto distanc: A.Ronimoiss, D.Šolmanis., P.Grīviņš. Foto: M.Gaļinovskis.

Vairāki titulēti orientieristi un skrējēji svētdien Inciemā piedalījās šī gada otrajās taku skriešanās sacensībās ar īpaši izveidotu interesantu trasi “Inov-8 trail race”, ko rīkoja"Latvia TrailRace". Garākajā OS veikals 15,4km distancē uzvarēja Latvijas labākā orientieriste Sandra Grosberga un šī gada Latvijas vicečempions 10 000m Kristaps Bērziņš, bet 7,5km Suunto distancē pirmās vietas ieguva pasaules kausa posma uzvarētājs taku skriešanā Andris Ronimoiss un 2018.gada Latvijas čempione taku skriešanā Anete Švilpe.

Pirmais “Inov-8 Latvia Trail race” tika aizvadīts maija beigās, un tagad oktobrī dalībniekiem vēlreiz nācās izbaudīt ļoti interesantu un tajā pašā laikā grūtu trasi, ko speciāli priekš dalībniekiem bija sarūpējis jaunais orientierists Edijs Dzalbs. Liela daļa trases vijās gar Braslas upes krastiem, distancei vedot arī pa šaurām takām, stigām, pļavām un meža ceļiem. Dalībniekiem nācās sastapties arī ar stāvākām nogāzēm, tāpēc organizatori bija novilkuši arī virves.

Garākajā 15,4km OS veikals distancē vīriešiem izvērtās interesanta cīņa starp vairākkārtējo Latvijas čempionu orientēšanās sportā Artūru Pauliņu un divkārtējo Latvijas čempionu maratona distancēs Kristapu Bērziņu. Sākumā nedaudz vadībā izvirzījās Pauliņš, tad vadību pārņēma Bērziņš, esot priekšā 15 sekundes. Beigu daļā Artūrs ļoti pietuvojās Kristapam, taču šī gada vicečempions 10 000m un populārā taku skriešanas seriāla “Stirnu buks” kopvērtējuma uzvarētājs garākajā “Lūša” distancē Bērziņš nosargāja vadību un izcīnīja uzvaru. Tikmēr labākais mūsu orientierists 2017.gada pasaules čempionātā un 20.ietas ieguvējs Pauliņš piekāpās divas sekundes un ieguva otro vietu. Trešais finiša līniju šķērsoja viens no vadošajiem mūsu junioru orientieristiem Matīss Šlikšjānis, bet ceturtais atskrēja pasaules čempionātos orientēšanās sportā vienu zeltu un divas bronzas medaļas izcīnījušais Edgars Bertuks.

Sievietēm garākajā distancē pārliecinoši pirmā bija šogad 24. un 29.vietu, bet pērn divas 17.vietas pasaules čempionātā ieguvusī Sandra Grosberga. Lai arī iepriekšējā dienā Grosberga bija iztērējusi spēkus un atkārtoja pagājušā gada panākumu, vēlreiz uzvarot Latvijas čempionātā krosā, tomēr tas netraucēja Sandrai uzvarēt ar lielu pārsvaru. Sev par pārsteigumu otro vietu ieguva Evija vate, bet godalgoto trijnieku noslēdza vairākkārtējā Latvijas čempionātu medaļniece orientēšanās sportā Kristīne Bertuka.

Īsākajā 7,5km Suunto distancē vieglu uzvaru pasaules čempionāta 11.vietas ieguvējam taku skriešanā Andrim Ronimoisam neļāva gūt pagājušā gada bronzas medaļas ieguvējs Latvijas čempionātā taku skriešanā Pēteris Grīviņš, kurš vienu brīdi izvirzījās vadībā, bet beigās tomēr piekāpās pasaules rangā taku skrējējiem visaugstāk no mūsējiem esošajam Ronimoisam. Ar trešo vietu atzīmējās Dāvis Šolmanis, kurš maijā pasaules skolēnu čempionātā orientēšanās uzvarēja vidējā distancē. Sievietēm uzvaras laurus plūca Latvijas izlases dalībniece taku skriešanā Anete Švilpe. Otrā finišēja šī gada Latvijas čempione orientēšanās sprintā Līga Valdmane, bet trešā bija vieglatlēte un 2003.gada pasaules jauniešu vicečempione 1500m Jeļena Ābele.

Dalībnieku vidū bija arī viens no labākajiem mūs vieglatlētiem nupat Dohā notikušajā pasaules čempionātā – 21.vietu 50km soļošanā ieguvušais Arnis Rumbenieks, kuru arī bija ļoti ieinteresējis šis neparastais un aizraujošais taku skrējiens. Tiesa, Rumbenieks skrēja treniņa režīmā, baudot trasi, tāpēc par augstām vietām necīnījās.