Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Singapūra gatava pirmajām jaunatnes olimpiskajām spēlēm

Raitis Puriņš
Raitis Puriņš

Singapūra gatava pirmajām jaunatnes olimpiskajām spēlēm
Žaks Roge
Foto: Raitis Puriņš, žurnāls "Sports"

Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Žaks Roge svētdien preses konferencē bija patīkami satraukts pirms pirmo jaunatnes spēļu atklāšanas ceremoniju, kas no 14. līdz 26. augustam notiks Singapūrā. Latviju pārstāvēs 11 sportisti.

Pirms atklāšanas ceremonijas, kas šovakar notiks Float Marine Bay stadionā, jūtas kā tētis, kurš blakus istabā gaida, kad piedzims viņa mazulis. Pirmo reizi par jaunatnes olimpisko spēļu atklāšanu Žaks Roge ieminējās pirms deviņiem gadiem, oficiālais spēļu modelis tika apstiprināts 2007. gadā, bet spēļu rīkotājvalsts tika paziņota nākamā gada februārī

“SOK vadība ir apmierināta,” preses konferencē teica Roge. “Valda brīnišķīga atmosfēra. Esmu apmierināts, ka spēlēs piedalās visu 205 nacionālo komiteju komandas.” Par spīti tam, ka Singapūrai bija tikai pusotrs gads, lai sagatavotos, pagaidām to norise notiek bez aizķeršanās.

“Iespējams, mēs pieļausim kļūdas,” neslēpj SOK prezidents. “Bet mēs arī vērosim spēles, lai nākotnē līdzīgas kļūdas nepieļautu.” Pirmās jaunatnes ziemas olimpiskās spēles norisināsies 2012. gadā Insbrukā (Austrijā), bet otrās vasaras jaunatnes olimpiskajās spēlēs sportisti atkal pulcēsies Āzijā pēc četriem gadiem – Nanijngā (Ķīnā).

Atšķirībā no olimpiskajām spēlē, jaunatnes spēlēs sportošana tiek apvienota arī ar kultūru un izglītību. “Mums jāapmāca jaunie sportisti,” teica Roge. “Mēs viņus izglītosim ne tikai sporta jomā, bet arī attieksmē, par veselīgu dzīvesveidu, sociālo atbildību, olimpiskajā vērtībā, godīgu spēli un citām. Tās ir lietas, ka jauniešiem noderēs turpmākajā profesionālajā dzīvē.” Prezidents Roge ir pārliecināts, ka sportisti nebūs pārslogoti, jo daudzi jau viņiem sacentušies visaugstākajā līmenī ar sportistiem.

Pirmo jaunatnes olimpisko spēļu ceremonija notiks Floating Marine Bay stadionā, kas atrodas uz ūdens virsmas pilsētas centrā un tajā ir vietas 27 tūkstošiem skatītājiem. Ceremonija sāksies plkst. 14:30 pēc Latvijas laika un to tiešraidē translēs vismaz 25 valstu televīzijas. “Jauniešiem tās noteikti patiks,” pārliecināts ir Roge. “Gribu redzēt sportistu sejās lielus smaidus.” Tāpat prezidents sola, ka pasaule redzēs atšķirīgu atklāšanas ceremoniju no pieaugušo spēlēm.

Pirmajās jaunatnes spēlēs piedalīsies aptuveni 3600 sportisti no 205 valstīm, sacenšoties 26 disciplīnās. Nedaudz atšķirsies arī sporta disciplīnas. Piemēram, basketbols norisināsies pēc strītbola principa - pa trīs spēlētājiem katra komandā, kuri cīnīsies tikai par viena groza iekarošanu.
Riteņbraukšanā sportistiem būs jāsacenšas vairākās disciplīnās vienlaikus, turklāt meitenēm visās trīs - BMX, MTB un individuālajā braucienā šosejā. Vairākos sporta veidos vienā komandā sacentīsies dažādu valstu un dzimumu pārstāvji.

Latviju septiņos sporta veidos pārstāvēs 11 sportisti un 6 treneri. Latvijas pārstāvji startēs riteņbraukšanā, vieglatlētikā, burāšanā, peldēšanā, svarcelšanā, modernajā pieccīņā un airēšanā.

Komandu veido peldētāji Gabriela Ņikitina un Pāvels Gribovskis ar treneri Vladimiru Maslovski, riteņbraucēji Lija Laizāne, Kristers Taims, Aleksandrs Kurbatskis un Andris Vosekalns ar treneriem Jāni Veidi un Normundu Taimu, airētāja Elza Gulbe ar treneri Elitu Krūmiņu, pieccīņniece Sindija Roga ar treneri Juri Krastiņu, šķēpa metējs Intars Išejevs ar treneri Guntaru Marksu, burātājs Ronalds Kaups ar treneri Jāni Jēkabsonu un svarcēlājs Artjoms Žerebkovs ar treneri Aleksandru Žerebkovu. Komandai līdzi brauks ārste Līga Cīrule, badmintona tiesnesis Gunārs Lūsveris un delegācijas vadītājs Dinārs Doršs.

Latvijas karognesējs olimpisko spēļu atklāšanas parādē būs riteņbraukšanas komandas dalībnieks Kristers Taims, kurš startē BMX disciplīnā. Taims ir guvis atzīstamus panākumus dažādās vecuma grupās, kļūdams par Eiropas čempionu BMX. Arī šosezon viņš demonstrējis labu sniegumu BMX trasēs, izcīnīja 7.vietu Pasaules junioru čempionātā (31.07.2010.).

Raitis Puriņš, speciāli sportacentrs.com no Singapūras

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2010-08-14 11:17, pirms 14 gadiem
Nu ko?! Laiks Latvijas jauno sportistu iznācienam!!!
Slēpts komentārs: RudolfsA
Slēpts komentārs: MigelsElo
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: MigelsElo

  +3 [+] [-]

, 2010-08-14 11:40, pirms 14 gadiem
Veiksmi mūsu nākotnei!
Slēpts komentārs: elements

 +14 [+] [-]

, 2010-08-14 11:57, pirms 14 gadiem
ak dievs pēc šiem komentāriem man liekas ka atrodos Palsmanes palīgskolā!

     [+] [-]

, 2010-08-14 12:06, pirms 14 gadiem
elements rakstīja: Monstrs tur ir tikai viens, argentīnietis ar 89,34 (700 g šķēps). Par Intaru labāki gan ir daudzi, viņš nav sezonas ranga pirmajā 20-niekā...
švaki pārzini rezultātus
iaaf.org - 2010 Toplists jty m - o
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-08-14 12:16, pirms 14 gadiem
RudolfsA rakstīja: švaki pārzini rezultātus
http://www.iaaf.org/statistics/toplists/inout=o/age=y/season=2010/sex=M/all=n/legal=A/disc=JTY/detail.html
Nu parādi man tur vēl kādu bez argentīnieša ar 80-90 m!

  +3 [+] [-]

, 2010-08-14 13:08, pirms 14 gadiem
Scam rakstīja: ak dievs pēc šiem komentāriem man liekas ka atrodos Palsmanes palīgskolā!
mees jau nezinam...varbuut tu tur arii atrodies

     [+] [-]

, 2010-08-14 13:14, pirms 14 gadiem
Mums nav NEVIENA sportista NEVIENĀ no iaaf. jauniešu TOP 20!
Igauņiem ir TIKAI tāllēcēja - šogad 14. labākā pasaulē, Lietuvai kādi apmēram 10 cilvēku ir šajos topos!

  +3 [+] [-]

, 2010-08-14 13:43, pirms 14 gadiem
Daudzi kko tik beztēmā uzraksta , lai pēc iespējas vairāk cilvēku respektētu viņu komentāru , dēļ kkāda Burn... Smieklīgi

     [+] [-]

, 2010-08-14 16:00, pirms 14 gadiem
elements rakstīja: Nu parādi man tur vēl kādu bez argentīnieša ar 80-90 m!
nepiekasies vārdiem.