Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Latvija pirmoreiz pārstāvēta Eiropas čempionātā vindsērfinga frīstailā

Rolands Eliņš

Latvija pirmoreiz pārstāvēta Eiropas čempionātā vindsērfinga frīstailā
Jevgeņijs Gavrilovs. Foto: Chantale Pottgens

Pirmo reizi vēsturē Latvija tika pārstāvēta Eiropas čempionātā vindsērfinga frīstaila disciplīnā, kas no 9. līdz 13.oktobrim norisinājās Nīderlandē. Sacensībās Latviju pārstāvēja vindsērfinga frīstaila braucējs Jevgenijs Gavrilovs, kurš Eiropas čempionātā ieguva augsto 17.vietu starp pasaules labākajiem frīstaila braucējiem, tostarp šī gada pasaules čempionu no Beļģijas Jentelu Kērsu, kā arī pieckārtējo Eiropas čempionu un šī gada pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvēju beļģi Stefenu Van Brokhovenu.

Sacensības vindsērfinga frīstailā notiek pēc izslēgšanas principa, kur braucēji tiek sadalīti pa pāriem vienā braucienā, kas ilgst 7-9 minūtes (atkarībā no sacensību formāta, laikapstākļiem un tiesnešu lēmuma). Šo minūšu laikā katram braucējam ir jāspēj “parādīt sevi no labākās puses” – izpildot uz katru braukšanas pusi jeb halzi dažādus vindsērfinga frīstaila trikus jeb lēcienus. Tik vērtēti uz katru braukšanas pusi izpildītie trīs labākie triki – jo sarežģītāks triks, jo vairāk braucējs iegūst punktus. Uzvarētājs tiek nākamajā kārtā, līdz tiek noskaidrotas pirmās četras vietas. Visiem braucienu zaudētājiem tiek dota otra iespēja (double elimination) tikt stiprāko braucēju kārtā un tikt pat līdz finālam.

Pirmie sacensību starti tika doti 9.oktobrī, kad single elimination jeb pirmajā sacensību kārtā piedalījās 32 braucēji, tostarp vairākas pasaules TOP vindsērfinga frīstaila zvaigznes un leģendas. Kā jau bija paredzams, pirmajā atlases kārtā jeb single elimination Jevgenijam Gavrilovam trāpījās gana spēcīgs pretinieks – Davijs Šeferss no Holandes, kurš Eiropas un Pasaules čempionātā startē jau 10 sezonas, ir ticis kronēts par vairākkārtēju Eiropas čempionu un arī šobrīd ir TOP 10 vindsērfinga frīstaila braucējs pasaulē. Brauciens Jevgenijam sākās ļoti labi un sākotnēji pat izdevās būt vadībā, izpildot tādus trikus kā Shaka (4,9 punkti) un sarežģīto Culo (4,31 punkts) par kuriem pat tika piešķirts augstāks vērtējums kā Šefersam. Brauciena beigu daļā pieredzējušais frīstailists Šeferss uzņēma apgriezienus, izpildot vairākus sarežģītus trikus, rezultātā pārspējot Gavrilovu.

Sacensību nākamajā dienā vēja prognoze bija labvēlīga, lai notiktu sacensību otrās kārtas braucieni jeb double elimination, kuros startēja arī Latvijas pārstāvis Jevgenijs Gavrilovs. Viņa pretinieks bija jaunais un talantīgais holandiešu braucējs Stens Bremmerss. Brauciens ilga 9 minūtes un to laikā Jevgenijs uzrādīja labu rezultātu, izpildot vairākus sarežģītus trikus (Shaka, Ponch, Culo, Burner u.c.), kopsummā iegūstot 27,47 punktus, kas bija pietiekams pārsvars pār Bremmersu (ieguva kopā 16,46 punktus), lai uzvarētu savu braucienu un tiktu nākamajā kārtā. Nākošais pretinieks par cīņu starp labākajiem 16 braucējiem bija titulētais un pieredzējušais vācietis Marko Lufens. Visu brauciena laiku rezultāti bija ļoti sīvi un brīžiem pat Jevgenijs bija vadībā. Noslēdzoties braucienam, Jevgenijs ieguva 23,82 punktus, bet Lufens 26,81 punktu. Apskatot tiesnešu vērtējumu, tika konstatēts, ka Jevgenijam netika pieskaitīts viens ļoti labs triks, ko viņš izpildīja pašā sākumā – Ponch. Pēc tiesnešu pārrēķina, rezultātā Jevgenijs ieguva 26,21 punktu. Diemžēl ar šo rezultātu vienalga bija par maz, lai uzvarētu braucienu.

Sacensības Jevgenijam Gavrilovam noslēdzās, ierindojoties 17.vietā Eiropas čempionātā vindsērfinga frīstailā. Līdz šim neviens Latvijas pārstāvis nebija vēl startējis šajā disciplīnā tāda mēroga sacensībās, līdz ar to godam Latvijas vārds tiek ierakstīts vēsturē vindsērfinga frīstailā.

Jāpiebilst, ka sacensību noslēguma dienā Jevgenijs Gavrilovs piedalījās arī tow-in frīstaila sacensībās – kad bezvēja apstākļos braucēju lielā ātrumā ievelk ūdens motocikls, lai tas var izpildīt trikus. Šī ir sarežģīta disciplīna, taču Jevgenijam veicās labi un spēja izpildīt vairākus labus trikus, ierindojoties 11.-12.vietā no 19 braucējiem.

Informāciju sagatavoja:
Santa Veinberga