Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Sala un Kupča U21 grupā, bet Bajāri U17 un U13 kļūst par absolūtajiem čempioniem badmintonā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Sala un Kupča U21 grupā, bet Bajāri U17 un U13 kļūst par absolūtajiem čempioniem badmintonā
Foto: Badmintona federācija.

Pagājušajā nedēļas nogalē Jelgavā norisinājās Latvijas čempionāts badmintonā U13, U17 un U21 vecuma grupās, kur četriem spēlētājiem Tomam Salam, Annai Kupčai un brāļiem Regnāram un Oskaram Bajāriem izdevās uzvarēt visās trijās disciplīnās un kļūt par absolūtajiem čempioniem.

Jelgavā, Zemgales olimpiskajā centrā, 6. un 7.aprīlī, norisinājās Latvijas čempionāts badmintonā trijām vecuma grupām - U13, U17 un U21. Sacensībās piedalījās 150 jaunieši, pārstāvot Liepāju, Talsus, Olaini, Jūrmalu, Valku, Valmieru, Cēsis, Siguldu, Rīgu un Jelgavu.

Četriem spēlētājiem Jelgavā izdevās izcīnīt absolūtā čempiona titulu, tai skaitā siguldiete Anna Kupča un rīdzinieks Toms Sala uzvarēja visās trijās U21 disciplīnās – vienspēlēs, dubultspēles un kopā arī jauktajās dubultspēlēs, savukārt brāļi Regnārs Bajārs un Oskars Bajārs no Baložiem bija absolūtie čempioni attiecīgi U13 un U17 vecuma grupās.

Iepriekš Jelgavā, tai skaitā Zemgales Olimpiskajā centrā bija notikuši tikai Pasaules reitinga badmintona turnīri “Yonex Latvia International’. Šī bija pirmā reize, kad Jelgavā notika arī Latvijas čempionāts jauniešiem. “Daži no viņiem bija spēlējuši “Yonex Latvija International”, daudzi bija līdzdarbojušies kā līnijtiesneši. Šī bija iespēja dod jauniešiem iespēju uzspēlēt sporta hallē, kas daudziem badmintonistiem asociējas ar Pasaules reitinga badmintona atmosfēru,” stāsta Latvijas čempionāta rīkotājs un Jelgavas badmintona kluba “Badminton 100” valdes priekšsēdētājs Kristians Rozenvalds, kas iepriekš bija arī Pasaules reitinga badmintona turnīra “Yonex Latvia International” direktors.

Latvijā jauniešu un junioru čempionāti badmintonā notiek 6 vecuma grupās, tai skaitā U11, U13, U15, U17, U19 un U21. Sacensības tiek rīkotas divos sabraukumos, vienā U11, U15 un U19, otrā U13, U17 un U21. Latvijas čempionāts U11, U15 un U19 šogad notiks Valmierā, 11. un 12.maijā.

Latvijas čempionāti badmintonā U21 vecuma grupā tiek organizēti kopš 2021.gada, tādējādi motivējot jauniešus arī pēc skolas beigšanās saglabāt motivāciju trenēties un spēlēt. “Tā bija problēma ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē, ka pēc skolas beigšanas, uzsākot studijas vai darba gaitas, daudzi jaunieši pārtrauc trenēties, pilnībā pārorientēties uz pieaugušo eliti vēl nav gatavi, taču no junioru aprites ir piespiedu izstumti vecuma dēļ. U21 čempionāts ir ļoti efektīvs veids, kā šo problēmu risināt, daudzviet pasaulē tiek tāpēc rīkoti arī U23 čempionāti,” komentē Kristians Rozenvalds, kas iepriekš būdams arī Latvijas Badmintona federācijas ģenerālsekretārs, bija viens no šīs U21 čempionātu izveidošanas iniciatoriem.

Latvijas čempionātos var piedalīties arī atbilstošā vecuma ārzemju pilsoņi, kas Latvijā reģistrēti kā pastāvīgi iedzīvotāji un saņēmuši personas kodu. Šādi spēlētāji Jelgavā bija trīs – Anzhelika Nadtochyi, Nicanor Santino Denisov un Yuxiang Zheng. Tāpat Latvijas čempionātos badmintonā var piedalīties arī Valkā dzīvojošie Igaunijas pilsoņi, kas reģistrēti Valkas badmintona kluba, saskaņā ar Latvijas Badmintona federācijas Valdes lēmumā “Par robežpilsētas Valkas/Valgas spēlētāju dalību Latvijas nacionālajos čempionātos”.

Latvijas čempionātu badmintonā U13, U17 un U21 organizēja Jelgavas badmintona klubs “Badminton 100”, sadarbībā ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādi „Sporta servisa centrs” un Latvijas badmintona federāciju.

Informāciju sagatavoja
Kristians Rozenvalds