Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Jaunie daiļslidotāji var lēkt droši

Jānis Pārums

Jaunie daiļslidotāji var lēkt droši
Jāks Gross apmāca "Zemgale" treneri Kristīni Vansoviču. Foto: Santis Zībergs, jelgavniekiem.lv

Ozolnieku novadā, "Ozo" ledus hallē nesen kā uzstādīta Latvijā pirmā un pagaidām vienīgā iekārta, kas jaunajiem daiļslidotājiem palīdzēs droši mācīties sarežģītus lēcienus un izvairīties no sāpīgiem kritieniem – Grosa trenažieris.

Pašlaik ar iekārtu darboties mācās ledus skolas "Zemgale" treneri, bet jau pavisam drīz ierīci varēs izmēģināt arī jaunie slidotāji.

"Lai gan tā izskatās pēc vienkārši griestos iekārtas gumijas, konstrukcija ir sarežģīta un daudzus gadus pārbaudīta. Pašlaik tā iekaro pasauli, bet radīta pirms 25 gadiem,'' stāsta ierīces konstruktors un savulaik atzīts daiļslidotājs Jāks Gross.

• "Ozo" ledus hallē uzstādītā ierīce var noturēt līdz 75 kg lielu svaru, bet trošu pretestību iespējams variēt
• Ierīce piemērota slidotājiem vecumā no četriem līdz 36 gadiem
• Par ierīces ietekmi viedokļi ir atšķirīgi – daļa treneru uzskata, ka tā pieradina bērnus pie tā, ka var nepūlēties noturēties kājās, jo tāpat jau nekas nenotiks
• Iekārtas galvenais uzdevums ir pasargāt no traumām, slidotājam izpildot sarežģītus elementus
• Ilgus gadu, kopš ierīce tika izgudrota, tā bija Padomju savienības noslēpums – treniņi uz tās bija pieejami vien PSRS daiļslidošanas izlasei

Kā stāsta iekārtas autors, ar tās palīdzību trenējas Somijas izlases slidotājas Kira Korpi, Suzanna Poikio un citas.

Ozolniekos uzstādīta tā saucamā punktveida iekārta, kas ļauj slidotājam kustēties pa apli, jo gumija piestiprināta vienā punktā pie griestiem. Taču ir izveidotas arī sarežģītākas konstrukcijas, kas ļauj slidotājam kustēties pa nogriezni visa laukuma garumā.

"Iekārta palīdz sasniegt augstāko iespējamo slidošanas tehnikas līmeni, audzina ātrumu un spēku. Bet pats svarīgākais – tā ļauj jaunajiem slidotājiem piedzīvot to lidojumu, redzēt, ko teorētiski var izdarīt – piepildīt fantāziju un izlekt tos elementus, kurus citādi lec vien iztēlē. Tas dod stimulu censties sasniegt to pašu rezultātu bez palīgierīces," uzskata Gross.

Informāciju sagatavoja:
Jānis Tiltiņš, jelgavniekiem.lv sporta ziņu reportieris

  +1 [+] [-]

, 2009-02-06 18:09, pirms 15 gadiem
labs

  +5 [+] [-]

, 2009-02-06 18:17, pirms 15 gadiem
Varbūt mūsējie pa kluso sacīkstēs varēs izmantot!

  +2 [+] [-]

, 2009-02-06 18:39, pirms 15 gadiem
ne velti krievi ir tik labi pasaulee..