Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Pasaules čempionāta badmintonā dominē Ķīna un Japāna

Rolands Eliņš

Pasaules čempionāta badmintonā dominē Ķīna un Japāna
Foto: AP/Scanpix

Lai gan Ķīnā notikušajā Pasaules čempionātā sieviešu vienspēlēs savu nu jau trešo čempiones titulu izcīnīja Karolina Marina, priecējot ne tikai Spānijas, bet visas Eiropas līdzjutējus, tomēr visvairāk zelta medaļas izcīnīja Āzijas spēlētāji. Ķīnieši Junhujs Li un Jušen Ļu kļuva par čempioniem vīriešu dubultspēles, savukārt viņu tautieši Sivejs Žengs & Jogonga Huanga izcīnīja zelta medaļas jauktajās dubultspēlēs. Japānis Kento Momota izcīnīja zelta medaļas vīriešu vienspēles, bet japānietes Maju Martumoto un Vakana Nagahara kļuva par čempionēm sieviešu dubultspēlēs.

Šajā Pasaules čempionātā visvairāk medaļas izcīnīja ķīnieši - ne tikai zelta medaļas vīriešu (Junhujs Li & Jušens Ļu) un jauktajās dubultspēlēs (Sivejs Žengs & Jogonga Huanga), bet arī sudrabs vīriešu vienspēlēs (Juqi Ši) un jauktajās dubultspēlēs (Jilyu Vanga & Dongpinga Huanga), kā arī bronzas medaļas vīriešu (Longs Čens) un sieviešu vienspēlēs (Bingjiao He), kā arī vīriešu (Čeng Ļu & Nans Žangs) un jauktajās dubultspēlēs (Nans Žang s& Jinhujs Li).

Nedaudz mazāk medaļas izcīnīja arī Japānas badmintonisti - ne tikai zelta medaļas sieviešu dubultspēlēs (Maju Matsumoto & Vakana Nagahara) un vīriešu vienspēlēs (Kento Momota), bet arī sudrabs vīriešu (Takeši Kamura & Keigo Sonoda) un sieviešu dubultspēlēs (Juki Fukušima & Sajaka Hirota), kā arī bronza sieviešu vienspēlēs (Akane Jamaguchi) un sieviešu dubultspēlēs (Šiho Tanaka & Koharu Jonemoto)

Bez Ķīnas un Japānas uz Pasaules čempionāta goda pjedestāla augstākā pakāpiena kāpa arī spāniete Karolina Marina, sudraba medaļas sieviešu vienspēlēs izcīnīja indiete V. Sindhu Pusarla, bronzas medaļas vīriešu vienspēlēs malaizietis Darens Lievs, vīriešu dubultspēlēs taivānieši Hungs Lings Čens & Či-Lins Vangs, sieviešu dubultspēlēs indonēzietes Greisia Polija & Aprijani Rahaju, bet jauktajās dubultspēlēs Čuns Man Tangs & Jings Suets Tse no Hongkongas.

No Baltijas tikai igaunis Rauls Musts

Kandidātu sarakstā uz Pasaules čempionātu bija arī Latvijas sieviešu dubultspēļu pāris Ieva Pope & Monika Radovska, kuras kvalifikācijas periodu noslēdza ar 142.vietu Pasaules reitingā. Ar to diemžēl nepietika, jo kā 48. pāris uz Pasaules čempionātu kvalificējās Pasaules reitingā tobrīd 100.vietā esošās vācietes Lisa Kaminski & Hanna Pola. Attiecīgi arī spēcīgākajam Lietuvas pārim Vitautei Fomkinaitei & Gerdai Voitehovskajai nepietika pat ar 121.vietu Pasaules reitingā. Uz Pasaules čempionātu pārliecinoši kvalificējās Igaunijas pāris Kristina Kūba & Helina Rūtela, kuras Pasaules reitingā tobrīd bija 60.vietā, taču viņas savu dalību no Pasaules čempionāta atsauca.

Sieviešu vienspēlēs uz kvalificēšanos pretendēja gan igaunietes Kristina Kūba (112.vieta) un Geters Sārs (119.vieta), gan lietuvietes Vitaute Fomkinaite (212.vieta) un Gerda Voitehovskaja (219.vieta), taču kvalifikācijai bija nepieciešama vismaz 88.vieta Pasaules reitingā.

Vīriešu vienspēlēs no Baltijas valstīm ir kvalificējies tikai igaunis Rauls Musts, kurš uz Pasaules čempionātu kvalificējās ar 76.vietu Pasaules reitingā. Spēcīgākais lietuvietis Kestutis Navicks Pasaules reitingā ir nokrities jau uz 423.vietu, savukārt spēcīgākais latvietis Niks Podosinoviks ir tikai 904.vietā.

Vīriešu dubultspēlēs kandidātu vidū bija Igaunijas pāris Kristjans Kaljurands & Rauls Kasners, taču ar 145.vietu Pasaules reitingā bija nepietiekoši, lai kvalificētos.

Jauktajās dubultspēlēs neviens no Baltijas pāriem nebija starp spēcīgākajiem 200 pāriem, tādējādi netika pat iekļauti pretendentu sarakstos.

Latviju pārstāvēja tiesnesis Gunārs Lūsveris

Latvijas badmintonisti šajā Pasaules čempionātā, diemžēl, nav kvalificējušies, taču Latvija šajā čempionātā būs pārstāvēta ar savu tiesnesi Gunāru Lūsveri, kurš šajā čempionātā tiesāja 16 spēles.

“Esmu piedalījies dažāda līmeņa sacensībās, bet šis man ir pirmais Pasaules Čempionāts badmintonā. Ir liels gods un atbildība pārstāvēt Latviju, tomēr žēl, ka mums vēl pašiem nav šāda līmeņa spēlētāju,” stāsta badmintona tiesnesis Gunārs Lūsveris.

Gunārs Lūsveris informē, ka šo Pasaules čempionātu kopumā apkalpo 29 tiesneši, pārstāvot 17 valstis. Čempionāta galvenais tiesnesis ir no Vācijas. Turnīrs kopumā notiek 7 dienas. “Vēlos novēlēt veiksmi gan visiem sacensību dalībniekiem, gan pārējiem, tai skaitā daudzajiem brīvprātīgajiem, kuri ir iesaistīti Pasaules Čempionāta rīkošanā un veiksmīgā norisē,” no Ķīnas raksta Gunārs Lūsveris.

Pasaules čempionāts kopš 1977.gada

Pasaules čempionāts notiek katru gadu, izņemot reizi četros gados, kad notiek Olimpiskās spēles. Pasaules čempioni tiek noskaidroti piecās kategorijās - vīriešu un sieviešu vienspēlēs, vīriešu un sieviešu dubultspēlēs, kā arī jauktajās dubultspēlēs. Čempionāta fināla zaudētāji saņem sudraba medaļas, bet abi pusfināla zaudētāji saņemt bronzas medaļas.

Pasaules čempionāts pirmo reizi notika Zviedrijas pilsētā Malmē 1977.gadā. Sākotnēji līdz 1983.gadam Pasaules čempionāts notika reizi trijos gados, bet no 1983.gada līdz 2003.gadam tas notika reizi divos gados. Kopš 2005.gada Pasaules čempionāts notiek reizi gadā.

Pasaules čempionātā ir iespēja piedalīties 64 spēlētājiem vīriešu vienspēlēs un 48 spēlētājām sieviešu vienspēlēs, kā arī 48 pāriem vīriešu dubultspēlēs, sieviešu dubultspēlēs un jauktajās dubultspēlēs. Tāpāt kā Olimpiskajās spēlēs, ir noteiktas kvotas valstīm, kā arī visās kategorijas nodrošināta vismaz viena vieta katrai kontinentālai konfederācijai (Āzija, Āfrika, Eiropa, Okeānija un Amerika).

Naņdzjina - trīskārtēja Ķinas galvaspilsēta

Naņdzjina ir pilsēta Ķīnas Austrumos, atrodas atrodas Jandzi upes krastā. Pilsēta ir Dzjansu provinces administratīvais centrs, turklāt trīs reizes Naņdzjina ir bijusi arī Ķīnas galvaspilsēta. Pilsētā dzīvo 8 miljoni iedzīvotāju. Attālums no Rīgas līdz Naņdzjinai ir 7353 km, laika atšķirība +6 stundas. Vairāk par pilsētu var uzzināt tās oficiālajā interneta lapā. 2014.gadā Naņdzjinā notika Jaunatnes Olimpiāde. Pasaules čempionāta badmintonā spēlēs notika Jaunatnes Olimpiādes sporta hallē, kurā ir 17000 skatītāju vietas, kuras visas bija aizņemts finālspēļu laikā, trijas no piecām finālspēlēm līdzi jūtot Ķīnas badmintonistiem.

Rezultāti: BWF - TOTAL BWF World Championships 2018 - Winners

Informāciju sagatavoja:
Latvijas Badmintona federācija

  +1 [+] [-]

, 2018-08-05 23:21, pirms 6 gadiem
Prieks par eiropietes zeltu!

     [+] [-]

, 2018-08-05 23:23, pirms 6 gadiem
Un paldies ltc par translaciju

  -1 [+] [-]

, 2018-08-06 01:05, pirms 6 gadiem
Бpocить кypить нaвceгда всего за день? Лeгкo, нo только этим дедовским методом - https://elbo.in/vdoh Излeчит дaжe опытных курильщиков с 30-40 летним стажем. Кypилa 14 лет пo пaчкe-полторы вдeнь, но бросилa без физический и моральных усилий за 1 день!